//Add More external stylesheets Πώς να προσθέσετε λογαριασμό και να ρυθμίσετε τα προνόμια χρήστη στα Windows 11


Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Πώς να προσθέσετε λογαριασμό και να ρυθμίσετε τα προνόμια χρήστη στα Windows 11

read

Στα Windows, τα προνόμια χρήστη (user privileges) αναφέρονται στα δικαιώματα και τις επιτροπές που έχει ένας χρήστης σε ένα σύστημα. Τα προνόμια χρήστη καθορίζουν το επίπεδο πρόσβασης και έλεγχο που έχει ένας χρήστης σε αρχεία, φακέλους, εφαρμογές και ρυθμίσεις συστήματος. Ανάλογα με τον τύπο του λογαριασμού, τα προνόμια χρήστη μπορεί να διαφέρουν. 


Για να ρυθμίσετε τα προνόμια χρήστη στα Windows 11, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

1. Ανοίξτε το μενού "Ρυθμίσεις" πατώντας το εικονίδιο του μενού "Έναρξη" στη γραμμή εργασιών και κάνοντας κλικ στο εικονίδιο των "Ρυθμίσεων" (το εικονίδιο του τροχού γραναζιού).

2. Στην παράθυρο των ρυθμίσεων, κάντε κλικ στην κατηγορία "Λογαριασμοί".

3. Στην πλευρική γραμμή πλοήγησης, επιλέξτε την επιλογή "Οικογένεια και άλλοι χρήστες".

4. Στην καρτέλα "Οικογένεια και άλλοι χρήστες", επιλέξτε τον λογαριασμό χρήστη για τον οποίο θέλετε να αλλάξετε τα προνόμια.

5. Κάτω από το όνομα του χρήστη, κάντε κλικ στην επιλογή "Αλλαγή τύπου λογαριασμού".

6. Στην επόμενη οθόνη, θα σας δοθούν διάφορες επιλογές για τον τύπο του λογαριασμού. Αν θέλετε να δώσετε διαχειριστικά δικαιώματα στον χρήστη, επιλέξτε την επιλογή "Διαχειριστής" ή "Επικεφαλής ομάδας". Αν θέλετε να δώσετε περιορισμένα δικαιώματα, επιλέξτε την επιλογή "Περιορισμένος".

7. Ακολουθήστε τις οδηγίες στην οθόνη για να ολοκληρώσετε την αλλαγή των προνομίων χρήστη.


Οι διαφορές μεταξύ των δικαιωμάτων του διαχειριστή και του περιορισμένου χρήστη στα Windows 11 είναι οι εξής:

1. Διαχειριστής (Administrator):

   - Ο χρήστης με δικαιώματα διαχειριστή έχει πλήρη έλεγχο του συστήματος και μπορεί να κάνει αλλαγές σε όλες τις ρυθμίσεις και τις εφαρμογές.
   - Έχει πρόσβαση σε όλα τα αρχεία και φακέλους του συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων συστήματος και των αρχείων που ανήκουν σε άλλους χρήστες.
   - Μπορεί να εγκαταστήσει και να απεγκαταστήσει εφαρμογές, να δημιουργήσει και να διαγράψει λογαριασμούς χρηστών και να εκτελέσει διάφορες ενέργειες διαχείρισης συστήματος.

2. Περιορισμένος χρήστης (Standard User):

   - Ο χρήστης με περιορισμένα δικαιώματα έχει περιορισμένη πρόσβαση και έλεγχο στο σύστημα.
   - Δεν μπορεί να κάνει αλλαγές σε σημαντικές ρυθμίσεις του συστήματος ή να εγκαταστήσει νέες εφαρμογές που απαιτούν δικαιώματα διαχειριστή.
   - Έχει περιορισμένη πρόσβαση σε αρχεία και φακέλους που ανήκουν σε άλλους χρήστες και σε αρχεία συστήματος.
   - Μπορεί να εκτελέσει εφαρμογές και να χρησιμοποιήσει το σύστημα κανονικά, αλλά με περιορισμένες δυνατότητες ρύθμισης και ελέγχου.

Σε γενικές γραμμές, ο διαχειριστής έχει πλήρη έλεγχο και πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες και τις ρυθμίσεις του συστήματος, ενώ ο περιορισμένος χρήστης έχει περιορισμένα δικαιώματα και πρόσβαση σε συγκεκριμένες λειτουργίες. Ο περιορισμένος χρήστης συνήθως χρησιμοποιείται για καθημερινές εργασίες, ενώ ο διαχειριστής χρησιμοποιείται για εκτελεστικές εργασίες που απαιτούν αυξημένα δικαιώματα και έλεγχο του συστήματος.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλλαγή των προνομίων χρήστη απαιτεί διαχειριστικά δικαιώματα, οπότε θα πρέπει να συνδεθείτε  ως διαχειριστής ή να διαθέτετε τον κωδικό πρόσβασης του διαχειριστή για να κάνετε αυτές τις αλλαγές.


Ακολουθήστε μας στο Google News


ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Αν σας άρεσε το θέμα μας διαδώστε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε ενεργά και να σχολιάσετε το θέμα μας. Εναλλακτικά, μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας μέσω της σελίδας μας στο Facebook εδώ : m.me/132070110136869. Θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο δυνατό στις ερωτήσεις σας .