//Add More external stylesheets Τι είναι τα Keyloggers, τρόποι προστασίας - αντιμετώπισης


Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Τι είναι τα Keyloggers, τρόποι προστασίας - αντιμετώπισης

read

Τα Keyloggers είναι κακόβουλα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για την καταγραφή και την παρακολούθηση πληκτρολογήσεων σε υπολογιστές και κινητά.
Μπορούν να καταγράψουν κάθε πάτημα πλήκτρων που κάνετε, συμπεριλαμβανομένων κωδικών πρόσβασης, αριθμών πιστωτικών καρτών, προσωπικών μηνυμάτων και άλλων ευαίσθητων πληροφοριών. Ο σκοπός τους είναι να κλέψουν αυτές τις πληροφορίες και να τις χρησιμοποιήσουν για κακόβουλους σκοπούς, όπως κλοπή ταυτότητας, οικονομική απάτη ή μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς.

Πρόκειται στην ουσία για κακόβουλο κώδικα που έχει σαν κύριο σκοπό συνήθως την παρακολούθηση κυρίως της διαδικτυακής συμπεριφοράς του ανυποψίαστου χρήστη που συνήθως γίνεται με σκοπό να περιέλθουν σε γνώση αυτού που το διέσπειρε συγκεκριμένες πληροφορίες όπως για παράδειγμα η πληκτρολόγηση των κωδικών πιστωτικών καρτών ή τραπεζικών λογαριασμών ή και άλλων απόρρητων προσωπικών στοιχείων. Ένας άλλος λόγος είναι η κατασκοπία ή η παρακολούθηση των διαδικτυακών ενεργειών των ατόμων που έχουν μολυνθεί για κάποιο σκοπό.

Είναι επιβλαβή προγράμματα που εκτελούνται σχεδόν αόρατα και καταγράφουν όλες τις πληροφορίες που πληκτρολογείτε στέλνοντας στη συνεχεία, πληροφορίες σ΄αυτόν που σας έχει μολύνει με το keylogger.Τα Keyloggers είναι πολύ επικίνδυνα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κλέψουν τα προσωπικά σας στοιχεία όπως ο αριθμός της πιστωτικής σας κάρτας, καθώς και τους κωδικούς σας πρόσβασης και είναι ιδιαιτέρα επικίνδυνα για όλους όσους χρησιμοποιούν on line συναλλαγές. 

Αν έχετε την υποψία ότι έχετε μολυνθεί με keylogger, τότε καλό είναι να αποφύγετε να πληκτρολογείτε οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία. Πριν αφαιρέσετε το keylogger, θα χρειαστεί πρώτα να το ανιχνεύσετε. Η Ανίχνευση ενός keylogger δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί να εγκατασταθεί σε πάρα πολλές θέσεις στον υπολογιστή σας και συνήθως βρίσκεται σε ένα από τα αρχεία του συστήματος.

Τα keyloggers μπορούν να διανεμηθούν με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων κακόβουλων ιστότοπων, μολυσμένων συνημμένων email ή ομαδοποιούνται με άλλες λήψεις λογισμικού. Μόλις εγκατασταθούν, λειτουργούν αθόρυβα, καταγράφοντας πατήματα πλήκτρων και στέλνοντας τα δεδομένα που έχουν συλληφθεί στον διακομιστή του εισβολέα ή αποθηκεύοντάς τα τοπικά για μελλοντική ανάκτηση.

Οι συνέπειες μιας μόλυνσης μπορεί να είναι σοβαρές. Οι εισβολείς μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στις προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες σας, να θέσουν σε κίνδυνο τους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς και ακόμη και να σας μιμηθούν για δόλιες δραστηριότητες και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από εγκληματίες του κυβερνοχώρου για τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών από πολλούς χρήστες, οδηγώντας σε παραβιάσεις δεδομένων μεγάλης κλίμακας.

Η προστασία από keylogger απαιτεί μια πολυεπίπεδη προσέγγιση στην ασφάλεια. Για το σκοπό αυτό περιγραφουμε ένα γενικό πλαίσιο ασφάλειας για την αντιμετώπισης αυτής της απειλής.

  1. Χρησιμοποιήστε αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας: Εγκαταστήστε και ενημερώνετε τακτικά ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προστασίας από ιούς ή κακόβουλο λογισμικό που περιλαμβάνει λειτουργίες ανίχνευσης και πρόληψης keylogger.
  2. Διατηρείτε ενημερωμένα το λειτουργικό σύστημα και το λογισμικό σας: Εγκαθιστάτε τακτικά ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας και ενημερώσεις για το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές σας για την αντιμετώπιση ευπαθειών που ενδέχεται να εκμεταλλευτούν τα keyloggers.
  3. Να είστε προσεκτικοί με τις λήψεις και τα συνημμένα email: Να είστε προσεκτικοί κατά τη λήψη αρχείων ή το άνοιγμα συνημμένων email, καθώς τα keyloggers μπορούν να μεταμφιεστούν ως νόμιμα αρχεία. Κάντε λήψη μόνο από αξιόπιστες πηγές και σαρώστε αρχεία για κακόβουλο λογισμικό πριν τα ανοίξετε.
  4. Ενεργοποίηση τείχους προστασίας: Χρησιμοποιήστε ένα τείχος προστασίας για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της εισερχόμενης και εξερχόμενης κυκλοφορίας δικτύου, αποτρέποντας τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο σύστημά σας.
  5. Ασφαλής περιήγηση: Να είστε προσεκτικοί όταν επισκέπτεστε ιστότοπους, ειδικά αυτούς που είναι ύποπτοι ή αναξιόπιστοι. Αποφύγετε να κάνετε κλικ σε ύποπτους συνδέσμους ή να κάνετε λήψη αρχείων από μη επαληθευμένες πηγές.
  6. Χρησιμοποιήστε ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης: Δημιουργήστε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για όλους τους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας και σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για την ασφαλή αποθήκευση και διαχείριση τους.
  7. Παρακολουθήστε τακτικά τους λογαριασμούς σας: Παρακολουθήστε στενά τους οικονομικούς και διαδικτυακούς λογαριασμούς σας για οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα. Αναφέρετε αμέσως τυχόν μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές ή σημάδια παραβίασης.

Εφαρμόζοντας αυτά τα μέτρα ασφαλείας, παραμένοντας σε εγρήγορση, μπορείτε να προστατέψετε τις ευαίσθητες πληροφορίες σας από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο να πέσετε θύματα τους


Ακολουθήστε μας στο Google News


ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Αν σας άρεσε το θέμα μας διαδώστε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε ενεργά και να σχολιάσετε το θέμα μας. Εναλλακτικά, μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας μέσω της σελίδας μας στο Facebook εδώ : m.me/132070110136869. Θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο δυνατό στις ερωτήσεις σας .