//Add More external stylesheets

Πέμπτη 8 Μαΐου 2025

10 αποτελεσματικοί τρόποι για να ελευθερώσεις RAM στα Windows 11

read

Αν χρησιμοποιείς υπολογιστή με Windows 11 και έχεις παρατηρήσει ότι αρχίζει να καθυστερεί, να "κολλάει", ή να παγώνει όταν ανοίγεις πολλές εφαρμογές, τότε πιθανότατα έχεις θέμα με την μνήμη RAM. Η RAM (μνήμη τυχαίας προσπέλασης) είναι ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχεία για την απόδοση του συστήματός σου. Όσο περισσότερη RAM είναι διαθέσιμη, τόσο πιο ομαλά τρέχουν οι εφαρμογές σου. Αντίθετα, όταν η RAM γεμίζει, ο υπολογιστής γίνεται αργός και δυσλειτουργεί.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα αναλύσουμε πώς να ελευθερώσεις RAM στα Windows 11 βήμα-βήμα, χρησιμοποιώντας εργαλεία που ήδη έχεις στο σύστημά σου. Θα δεις πρακτικά tips, ρυθμίσεις που μπορείς να αλλάξεις και μικρές συνήθειες που θα βελτιώσουν σημαντικά την εμπειρία σου στον υπολογιστή.

Είτε είσαι gamer, εργαζόμενος σε γραφείο, είτε απλός χρήστης που θέλει έναν πιο γρήγορο υπολογιστή, αυτό το άρθρο είναι για σένα. Ακολούθησε τις οδηγίες και θα διαπιστώσεις άμεσα διαφορά στην ταχύτητα και την απόδοση του υπολογιστή σου.

🟢 Τι είναι η RAM και γιατί γεμίζει

Η RAM (Random Access Memory) είναι ένας τύπος προσωρινής μνήμης που χρησιμοποιεί το σύστημά σου για να αποθηκεύει δεδομένα που χρειάζεται "άμεσα" και "συνεχώς". Δεν αποθηκεύει αρχεία όπως κάνει ο σκληρός δίσκος, αλλά κρατάει προσωρινά τα δεδομένα που χρησιμοποιούν οι ανοιχτές εφαρμογές και το λειτουργικό σύστημα.

Όσο περισσότερες εφαρμογές ανοίγεις, τόσο περισσότερη RAM χρησιμοποιείται. Το πρόβλημα ξεκινά όταν η RAM γεμίζει και δεν υπάρχει πλέον χώρος για νέα προγράμματα. Το αποτέλεσμα; Καθυστέρηση, κολλήματα και γενικά κακή εμπειρία χρήσης. Γι’ αυτό, η σωστή διαχείριση RAM είναι κρίσιμη για την απόδοση ενός υπολογιστή.

🟠 10 Αποτελεσματικοί Τρόποι για να Ελευθερώσεις RAM στα Windows 11

1️⃣ Κλείσε τις αχρείαστες εφαρμογές

Η πιο άμεση λύση είναι το κλείσιμο των εφαρμογών που δεν χρησιμοποιείς. Άνοιξε το Task Manager (Διαχείριση Εργασιών) πατώντας δεξί κλικ στη γραμμή εργασιών και επίλεξε "Task Manager". Πήγαινε στην καρτέλα "Processes" και δες ποια εφαρμογή καταναλώνει πολλή μνήμη. Κάνε δεξί κλικ και επίλεξε "End Task".

2️⃣ Κάνε επανεκκίνηση του υπολογιστή

Με την επανεκκίνηση καθαρίζεται η RAM. Είναι ένας απλός τρόπος να αρχίσεις από την αρχή χωρίς να κουβαλάς άχρηστα δεδομένα από προηγούμενες συνεδρίες. Πάντα να αποθηκεύεις τη δουλειά σου πρώτα!

3️⃣ Απενεργοποίησε τις εφαρμογές εκκίνησης

Πολλές εφαρμογές ξεκινούν αυτόματα όταν ανοίγει ο υπολογιστής και τρώνε RAM χωρίς να το καταλάβεις. Από το Task Manager ( Διαχείριση εργασιών) πήγαινε στην καρτέλα "Startup Apps" και απενεργοποίησε αυτές που δεν χρειάζεσαι.

4️⃣ Εντόπισε διαρροές μνήμης

Μερικές εφαρμογές καταναλώνουν RAM ακόμα και όταν δεν τις χρησιμοποιείς. Για να τις εντοπίσεις, άνοιξε το Performance Monitor (πληκτρολογώντας perfmon) και δες αν κάποια εφαρμογή κρατά υψηλή χρήση μνήμης ενώ είναι αδρανής. Αν ναι, ενημέρωσέ την ή άλλαξέ την με άλλη.

5️⃣ Σταμάτησε τις εφαρμογές στο παρασκήνιο

Ορισμένες εφαρμογές τρέχουν στο παρασκήνιο και καταναλώνουν RAM. Πήγαινε στις Ρυθμίσεις > Εφαρμογές > Εγκατεστημένες εφαρμογές, πάτα τις τρεις τελείες και επίλεξε "Advanced Options". Εκεί, άλλαξε την επιλογή "Let this app run in background" σε "Never".

6️⃣ Ενεργοποίησε το Efficiency Mode

Το Efficiency Mode βοηθά στην εξοικονόμηση RAM χωρίς να κλείσεις την εφαρμογή. Από το Task Manager, δεξί κλικ σε μια εφαρμογή και επέλεξε "Efficiency Mode". Έτσι η εφαρμογή θα χρησιμοποιεί λιγότερους πόρους.

7️⃣ Σάρωσε για ιούς και κακόβουλο λογισμικό

Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να καταναλώνει RAM στο παρασκήνιο. Άνοιξε το Windows Security, πήγαινε στην ενότητα "Virus & Threat Protection" και κάνε έναν πλήρη έλεγχο ασφαλείας.

8️⃣ Χρησιμοποίησε ελαφρύτερες εφαρμογές

Αν χρησιμοποιείς βαριές εφαρμογές όπως το Google Chrome ή το Adobe Photoshop, προτίμησε πιο ελαφριές εναλλακτικές. Για παράδειγμα, το Firefox ή το Paint.NET καταναλώνουν λιγότερη RAM.

9️⃣ Αύξησε τη εικονική μνήμη (Virtual Memory)

Η εικονική μνήμη είναι σαν "πρόσθετη RAM" που δημιουργείται στον σκληρό δίσκο. Πήγαινε σε View Advanced System Settings, καρτέλα "Advanced" > "Performance" > "Settings" > "Advanced" > "Virtual Memory" και βάλε:

  • Initial Size: 1.5x της RAM σου
  • Maximum Size: 3x της RAM σου


🔟 Πρόσθεσε φυσική RAM

Αν όλα τα παραπάνω δεν αποδίδουν, τότε ίσως χρειάζεται να προσθέσεις RAM. Από το Task Manager > Performance > Memory μπορείς να δεις πόσα slots έχεις και αν είναι κενά. Αν όχι, μπορείς να αντικαταστήσεις τα υπάρχοντα με μεγαλύτερης χωρητικότητας.


🟣 Συχνά Λάθη που Πρέπει να Αποφεύγεις

  • Να αφήνεις εφαρμογές ανοιχτές χωρίς λόγο
  • Να αγνοείς τις ενημερώσεις λογισμικού
  • Να χρησιμοποιείς browser με πολλά tabs
  • Να μην κάνεις ποτέ επανεκκίνηση
  • Να μην έχεις antivirus ενεργό

Αυτά τα λάθη επιβαρύνουν σημαντικά τη RAM σου και καθυστερούν συνολικά το σύστημα.


🟡 Συμβουλές για Μακροπρόθεσμη Διαχείριση RAM

  • Κάνε τακτικό καθαρισμό εφαρμογών
  • Κάνε τακτικό έλεγχο για ιούς
  • Πρόσεχε τι κατεβάζεις και εγκαθιστάς
  • Χρησιμοποίησε εργαλεία Windows όπως το Storage Sense
  • Κράτα τον υπολογιστή σου ενημερωμένο
 
Η συνεπής φροντίδα του υπολογιστή σου οδηγεί σε σταθερή απόδοση και λιγότερα κολλήματα.

🔵 Συνοψίζοντας

Η καλή διαχείριση της RAM δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, αλλά απλές, καθημερινές συνήθειες. Όπως είδαμε, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ελευθερώσεις RAM στα Windows 11 — από το απλό κλείσιμο εφαρμογών μέχρι τη ρύθμιση της εικονικής μνήμης ή ακόμα και την προσθήκη φυσικής RAM.

Η τεχνολογία εξελίσσεται, και μαζί της οι απαιτήσεις των εφαρμογών. Όμως, αν παραμένεις ενημερωμένος και εφαρμόζεις μερικά βασικά βήματα, ο υπολογιστής σου μπορεί να παραμείνει γρήγορος και αποδοτικός για χρόνια.

Μην περιμένεις να φτάσει στα όριά του ο υπολογιστής σου για να δράσεις. Ξεκίνα σήμερα να εφαρμόζεις τις συμβουλές που διάβασες και δώσε νέα "ανάσα" στον υπολογιστή σου. Η εμπειρία χρήσης θα γίνει πιο άνετη, πιο γρήγορη και πιο ευχάριστη.

📢 Αν σου φάνηκε χρήσιμο αυτό το άρθρο, μοιράσου το με φίλους ή συναδέλφους που έχουν παρόμοια προβλήματα. Και φυσικά, άφησέ μας ένα σχόλιο με την εμπειρία σου!



Ακολουθήστε μας στο Google News




ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε ενεργά και να σχολιάσετε το θέμα μας. Θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο δυνατό στις ερωτήσεις σας .