Bios - UEFI, διαφορές πλεονεκτήματα

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Bios - UEFI, διαφορές πλεονεκτήματα

read

To BIOS είναι το λογισμικό που βρίσκεται ενσωματωμένο μέσα σε κάποιο τσιπάκι στο Hardware του υπολογιστή μας και που χρησιμεύει έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η εκκίνηση και η αναγνώριση των συσκευών του υπολογιστή. Μέχρι πριν λίγα χρόνια το BIOS μεσουρανούσε, ωστόσο, ενηλικιώθηκε , γέρασε, και μέσα σε λίγα χρόνια θα αποτελεί πλέον παρελθόν για τους υπολογιστές παραδίδοντας οριστικά την σκυτάλη στον νεώτερο διάδοχό του το UEFI.

Τι ακριβώς είναι το UEFI; Το UEFI ή αλλιώς (Unified Extensible Firmware Interface) . Πρόκειται για μία νέα τεχνολογία που αντικαθιστά αυτή του BIOS αλλά που ωστόσο λύνει πολλά προβλήματα και περιορισμούς .

Το UEFI, περιλαμβάνει πολλές νέες τεχνολογίες όπως η δυνατότητα απομακρυσμένης διάγνωσης και επιδιόρθωσης υπολογιστών, ακόμη και χωρίς εγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα. Επίσης συνεργάζεται με ένα νέο σύστημα διαμέρισης, το οποίο ονομάζεται GPT που όμως δεν περιλαμβάνει τους περιορισμούς του MBR. Συγκεκριμένα το MBR (ειδικός τύπος τομέα εκκίνησης που διατηρεί πληροφορίες για το πώς οργανώνονται τα λογικά διαμερίσματα που περιέχουν συστήματα αρχείων σε αυτό το μέσο και περιλαμβάνει τον εκτελέσιμο κώδικα για να λειτουργήσει ως εκκινητής του λειτουργικού συστήματος).

Σε αντίθεση, το GPT δεν υποφέρει από τα όρια του MBR. Οι μονάδες δίσκου GPT μπορούν να είναι πολύ μεγαλύτερες, με τα όρια μεγέθους να εξαρτώνται από το λειτουργικό σύστημα και τα συστήματα αρχείων του. Το GPT επιτρέπει επίσης έναν σχεδόν απεριόριστο αριθμό διαμερισμάτων ωστόσο και πάλι, το όριο εδώ είναι το λειτουργικό σας σύστημα. τα Windows επιτρέπουν έως και 128 κατατμήσεις σε μια μονάδα GPT χωρίς να χρειάζεται να δημιουργήσετε ένα εκτεταμένο διαμέρισμα για να λειτουργήσει. Πλέον όλα τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα PC υποστηρίζουν το GPT. Ορισμένα ωστόσο λειτουργικά συστήματα συμπεριλαμβανομένων των macOS και των Microsoft Windows σε x86, υποστηρίζουν την εκκίνηση από διαμερίσματα GPT μόνο σε συστήματα με firmware EFI.

Ακόμη, ορισμένα λειτουργικά δεν μπορούν να υποστηρίξουν το MBR ως μονάδα συστήματος όπως του MAC, αλλά και στον αντίποδα συγκεκριμένες εκδόσεις Windows δεν μπορούν να λειτουργήσουν με σκληρό δίσκο GPT, όπως είναι τα Windows 2000, XP, Windows 2003 32bit.

Η διαφορά μεταξύ εκκίνησης UEFI Boot και Legacy είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί το κάθε ένα από αυτά για να βρει τον στόχο εκκίνησης. Οι δύο μέθοδοι δεν είναι συμβατές μεταξύ τους. Για παράδειγμα, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε προβλήματα κατά την εγκατάσταση των Windows εάν ο σκληρός δίσκος σας ήταν διαμερισμένος χρησιμοποιώντας το MBR και, στη συνέχεια, προσπαθείτε να επανεγκαταστήσετε τα Windows ενεργοποιώντας UEFI.

Η εκκίνηση τύπου Legacy είναι η διαδικασία εκκίνησης που χρησιμοποιείται από το firmware του BIOS. Στην περίπτωση αυτή διατηρεί μια λίστα εγκατεστημένων συσκευών αποθήκευσης που μπορεί να εκκινήσουν (μονάδες σκληρού δίσκου, μονάδες οπτικών δίσκων, κ.λ.π.) και τις απαριθμεί σε μια σειρά ρυθμίσεων αφού φορτώνει στη μνήμη τον πρώτο τομέα κάθε στόχου αποθήκευσης και το ανιχνεύει για ένα έγκυρο Master Boot Record (MBR).

Εάν εντοπιστεί έγκυρο MBR, μεταβιβάζει την εκτέλεση στον κώδικα φόρτωσης εκκίνησης που βρίσκεται στο MBR, ο οποίος επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει το διαμέρισμα από το οποίο θα κάνει εκκίνηση. Εάν δεν βρεθεί κάποιο, προχωρά στην επόμενη συσκευή στη σειρά εκκίνησης.


Η εκκίνηση UEFI είναι η διαδικασία εκκίνησης που χρησιμοποιείται από τον νεώτερο αντικαταστάτη του Bios. Στην περίπτωση αυτή διατηρεί μια λίστα έγκυρων τόμων εκκίνησης που ονομάζονται χωρίσματα υπηρεσιών EFI. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναγνώρισης το UEFI σαρώνει όλες τις συσκευές εκκίνησης που είναι συνδεδεμένες στο σύστημα για έναν έγκυρο πίνακα κατανομής GUID (GPT). Σε αντίθεση με ένα MBR, ένα GPT δεν περιέχει φορτωτή εκκίνησης ενώ το ίδιο το υλικολογισμικό σαρώνει τους GPT για να βρει ένα τμήμα της υπηρεσίας EFI για εκκίνηση.

Το ερώτημα που συνήθως κυριαρχεί είναι το εξής. Μπορούμε να αλλάξουμε τρόπο εκκίνησης εφόσον έχουμε εγκαταστήσει τα windows και να μετατρέψουμε το δίσκο από MBR σε GPT; Η απάντηση είναι ναι  και οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να το κάνουμε είναι αρκετοί.

Ένας από από αυτούς μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την διαχείριση δίσκων των windows όμως για τον δίσκο που θα επιλέξουμε να μετατρέψουμε πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα χάσουμε όλα τα δεδομένα αφού πρέπει πρώτα να ακολουθήσουμε συγκεκριμένη διαδικασία, να τον διαγράψουμε μετά να δημιουργήσουμε νέο τόμο και δίσκο και τέλος τον μετατρέψουμε σε GPT.

Ωστόσο υπάρχουν πολλές επιλογές τρίτων που επιτρέπουν τη μετατροπή MBR σε GPT χωρίς  απώλεια των δεδομένων μας. Μία από αυτές είναι και το EaseUS Partition Master Free. Η πιο πρόσφατη έκδοση σάς επιτρέπει να μετατρέψετε ένα δίσκο MBR σε δίσκο GPT χωρίς να διαγράψετε τα partitions. Έτσι, μπορείτε να αποφύγετε το πρόβλημα απώλειας δεδομένων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μετατροπής MBR σε GPT. Επίσης ένας άλλο τρόπος είναι μέσω της δωρεάν έκδοσης του MiniTool Partition Wizard
Ωστόσο εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε μία σημαντική λεπτομέρεια που αφορά τις δωρεάν εκδόσεις. Δεν μπορείτε να κάνετε μετατροπή του δίσκου που τρέχει εκείνη τη στιγμή τα windows .

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποιο επαγγελματικό εργαλείο του είδους. Στην αγορά θα βρείτε αρκετά προγράμματα  (μεταξύ των οποίων και οι επαγγελματικές εκδόσεις των παραπάνω εφαρμογών) αλλά και την έκδοση Pro του Aomei Partition Assistant, όπου η όλη διαδικασία είναι απλούστατη, επιτυγχάνεται μέσα από λίγα βήματα και ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά. (  το δοκιμάσαμε στον υπολογιστή μας).

Σε κάθε περίπτωση όποιο λογισμικό και αν προτιμήσετε η διαδικασία μετατροπής είναι γενικά ασφαλής, ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι για πάν ενδεχόμενο πρέπει να πάρετε οπωσδήποτε αντίγραφα ασφαλείας του λειτουργικού σας πριν προχωρήσετε.


Αν σας άρεσέ το άρθρο μας διαδώστε το!!


TAGS: EPILEGMENA


Μπορείτε να σχολιάστε το θέμα μας μέσω της σελίδας μας στο Facebook ( m.me/132070110136869 ).