//Add More external stylesheets

Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Σκληροί δίσκοι, ιστορική αναδρομή, προβλήματα και αντιμετώπιση

read

Οι σκληροί δίσκοι αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα εξαρτήματα των υπολογιστών, καθώς αποθηκεύουν τα δεδομένα που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Από την εφεύρεσή τους έως σήμερα, έχουν εξελιχθεί ραγδαία, τόσο όσον αφορά την αποθηκευτική τους ικανότητα όσο και την ταχύτητα. Αυτό το άρθρο θα εξετάσει την ιστορική αναδρομή των σκληρών δίσκων, τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν και τους τρόπους αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων.

 Ιστορική Αναδρομή

Η ιστορία των σκληρών δίσκων ξεκινάει το 1956, όταν η IBM παρουσίασε τον πρώτο σκληρό δίσκο, τον IBM 350 Disk Storage Unit. Αυτός ο δίσκος είχε χωρητικότητα 5 MB και αποτελούνταν από 50 μεταλλικές πλάκες με διάμετρο 24 ιντσών. Η τεχνολογία αυτή ήταν επαναστατική για την εποχή της, αλλά οι σκληροί δίσκοι ήταν μεγάλοι και ακριβοί.

Κατά τις δεκαετίες του 1970 και 1980, οι σκληροί δίσκοι άρχισαν να γίνονται πιο προσιτοί και μικρότεροι σε μέγεθος. Το 1980, η Seagate παρουσίασε τον ST-506, τον πρώτο σκληρό δίσκο για προσωπικούς υπολογιστές με χωρητικότητα 5 MB και διάμετρο 5.25 ιντσών. Από εκεί και πέρα, η τεχνολογία άρχισε να εξελίσσεται ραγδαία.

Στις δεκαετίες του 1990 και 2000, η χωρητικότητα των σκληρών δίσκων αυξήθηκε δραματικά, ενώ οι διαστάσεις τους μειώθηκαν. Οι δίσκοι των 3.5 ιντσών έγιναν το πρότυπο για τους προσωπικούς υπολογιστές, ενώ οι δίσκοι των 2.5 ιντσών κυριάρχησαν στους φορητούς υπολογιστές. Παράλληλα, αναπτύχθηκαν νέες τεχνολογίες, όπως οι δίσκοι SSD (Solid State Drive), που χρησιμοποιούν μνήμη flash αντί για μηχανικά μέρη, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερες ταχύτητες και αξιοπιστία.

Προβλήματα των Σκληρών Δίσκων

Οι σκληροί δίσκοι, παρά την εξέλιξή τους, δεν είναι άτρωτοι. Μερικά από τα συνηθέστερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν περιλαμβάνουν:

Η εγγραφή και η ανάγνωση από τις κεφαλές του σκληρού δίσκου γίνεται ενώ αυτό περιστρέφεται με μεγάλη ταχύτητα και είναι μαγνητική, δεν έρχονται δηλαδή σε επαφή οι κεφαλές εγγραφής ανάγνωσης με το μαγνητικό υλικό όπου εγγράφονται τα δεδομένα.

Παρ΄όλα αυτά επειδή η απόσταση μεταξύ των κεφαλών και του μαγνητικού υλικού του δίσκου είναι πολύ μικρή είναι πολύ πιθανόν από κακή χρήση αλλά και λόγω φυσικής της φθοράς των μηχανικών μερών σε κάποια χρονική στιγμή να δημιουργηθούν Bad sectors.

Συνήθως η εμφάνιση των Bad sectors σηματοδοτεί και το επερχόμενο θάνατο του σκληρού δίσκου και είναι τελείως ανώφελο να προσπαθείτε να διατηρήσετε στην ΄΄ζωή΄΄ ένα σκληρό δίσκο που είναι πλέον προδιαγεγραμμένος και σίγουρος ο θάνατός του. 

Για παράδειγμα για ένα σκληρό δίσκο που εργάζεται πολλές ώρες με υψηλές θερμοκρασίες μειώνετε κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής που έχει ορίσει ο κατασκευαστής και που σε γενικές γραμμές είναι ανάλογα με τον δίσκο κάποιες χιλιάδες ώρες εργασίας. 

Ένας χαλασμένος ή προβληματικός δίσκος στον υπολογιστή μας είναι μία εν δυνάμει ΄΄ωρολογιακή βόμβα΄΄ για τον υπολογιστή μας υπό την έννοια ότι κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να χάσουμε όλα τα δεδομένα μας πέραν των διαφόρων προβλημάτων που μπορεί να παρουσιαστούν (ανεξήγητα κολλήματα, ξαφνικές επανεκκινήσεις κ.λ.π).

Πάντως, θα πρέπει να γνωρίζεται ο μέσος χρόνος ζωής ενός δίσκου κυμαίνεται περίπου από 3-5 χρόνια ανάλογα με την χρήση και την ποιότητα κατασκευής του. 


Αντιμετώπιση των Προβλημάτων

Για να αποφύγουμε ή να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των σκληρών δίσκων, μπορούμε να ακολουθήσουμε μερικές βασικές πρακτικές:

1. Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας: Είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργούμε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων μας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω εξωτερικών δίσκων, δικτυακών αποθηκευτικών χώρων (NAS) ή υπηρεσιών cloud.
2. Χρήση λογισμικού ελέγχου υγείας δίσκου: Υπάρχουν πολλά προγράμματα που επιτρέπουν τον έλεγχο της κατάστασης των σκληρών δίσκων και την πρόβλεψη πιθανών βλαβών.
3. Αποφυγή υπερθέρμανσης: Η καλή ψύξη του υπολογιστή μας είναι σημαντική για την αποφυγή υπερθέρμανσης των σκληρών δίσκων. Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες και συστήματα ψύξης για να διατηρήσετε τις θερμοκρασίες σε ασφαλή επίπεδα.
4. Αποφυγή κραδασμών και πτώσεων: Ειδικά για τους φορητούς υπολογιστές, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τους κραδασμούς και τις πτώσεις που μπορεί να βλάψουν τους σκληρούς δίσκους.
5. Αντικατάσταση παλαιών δίσκων: Αν ο σκληρός δίσκος σας είναι παλιός και αρχίζει να παρουσιάζει προβλήματα, σκεφτείτε την αντικατάστασή του με έναν νεότερο και πιο αξιόπιστο δίσκο.


Τρόποι επιδιόρθωσης

Ασφαλώς υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να διορθώσουν τους χαλασμένους τομείς στο σκληρό μας δίσκο όμως τα πολύ καλά (επαγγελματικών προδιαγραφών) είναι πολύ ακριβά και για τον μέσο χρήση είναι δώρο άδωρον αφού θα του στοιχίσει λιγότερο να αγοράσει ένα καινούργιο σκληρό δίσκο από τα να τον επισκευάσει. 

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η επισκευή των Bad Sectors δεν είναι μία πανάκεια μέθοδος που μας εγγυάται την απόλυτη επισκευή του προβλήματος αλλά ίσως αποτελεί μία προσωρινή και απαραίτητη ενέργεια στην οποία πρέπει να καταφύγουμε για να σώσουμε τα δεδομένα μας και να τα μεταφέρομε σε κάποιον άλλο καινούργιο σκληρό δίσκο που θα πρέπει οπωσδήποτε να αγοράσουμε.

Υπάρχουν αρκετά δωρεάν προγράμματα με τα οποία μπορούμε να διαπιστώσουμε αν ο σκληρός μας δίσκος έχει κατεστραμμένους τομείς αλλά σχεδόν κανένα δωρεάν που να τους επιδιορθώνει με απόλυτη αξιοπιστία. 

(Στην πραγματικότητα δεν γίνεται επιδιόρθωση απλά μαρκάρεται το allocation table του δίσκου ώστε να μην χρησιμοποιηθούν ξανά).

Επομένως ο χρυσός κανόνας για διατηρήσετε στην ζωή τους σκληρούς δίσκους όσο το δυνατόν περισσότερο είναι η μικρότερη δυνατή καταπόνηση (ανάγνωση, εγγραφή, χαμηλές, πτώση, χτυπήματα, υψηλές θερμοκρασίες (η θερμοκρασία του σκληρού δίσκου δεν πρέπει να ξεπερνάει κατά την λειτουργία του τους 50-55 βαθμούς κελσίου).


Δωρεάν εφαρμογές επιδιόρθωσης

Από τα καλύτερα και πιο αξιόπιστα δωρεάν προγράμματα για δείτε αν ο σκληρός δίσκος έχει Bad sectors είναι το Disk Scanner με βοήθεια του οποία μπορείτε να εξετάσετε διεξοδικά τον σκληρό σας δίσκο για προβλήματα, η εφαρμογή δεν χρειάζεται εγκατάσταση και μπορεί να τρέξει σε όλα τα windows. Μερικά ακόμη δωρεάν προγράμματα διάγνωσης που θα μπορούσα να ξεχωρίσω είναι είναι το HDDScan,  το Macrorit Disk Scanner  και το HardDiskValidator.


Ακολουθήστε μας στο Google News



Αν σας άρεσε το θέμα μας διαδώστε το!

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ