//Add More external stylesheets No More Ransom, η ειδική ιστοσελίδα βοήθειας, ενημέρωσης και αντιμετώπισης των Ransomware


Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

No More Ransom, η ειδική ιστοσελίδα βοήθειας, ενημέρωσης και αντιμετώπισης των Ransomware

read

Ο ιστότοπος "No More Ransom" είναι μια πρωτοβουλία του High Tech Crime Unit της αστυνομίας της Ολλανδίας, του Ευρωπαϊκού Κέντρου για Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο της Europol και δύο εταιρειών παροχής υπηρεσιών ψηφιακής ασφάλειας - Kaspersky Lab και McAfee - με στόχο να βοηθηθούν τα θύματα του λυτρισμικού να ανακτήσουν κρυπτογραφημένα δεδομένα χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν τους εγκληματίες.

Δεδομένου ότι είναι πολύ πιο εύκολο να αποφευχθεί η απειλή παρά να καταπολεμηθεί όταν επηρεαστεί το σύστημα, το έργο στοχεύει επίσης να εκπαιδεύσει τους χρήστες σχετικά με το πώς λειτουργεί το λυτρισμικό και ποια αντίμετρα μπορούν να ληφθούν για την αποτελεσματική πρόληψη της μόλυνσης. Όσο περισσότερα συμβαλλόμενα μέρη υποστηρίζουν αυτό το έργο, τόσο καλύτερα μπορούν να είναι τα αποτελέσματα. 

Η πρωτοβουλία αυτή είναι ανοιχτή σε άλλα δημόσια και ιδιωτικά μέρη. Το λυτρισμικό είναι λογισμικό που κλειδώνει τους υπολογιστές και τις φορητές σας συσκευές ή κρυπτογραφεί τα ψηφιακά αρχεία σας. 

Όταν αυτό συμβαίνει, δε μπορείτε να πάρετε πίσω τα δεδομένα σας, εκτός αν πληρώσετε τα λύτρα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι βέβαιο και δε θα πρέπει να πληρώσετε.Το λυτρισμικό, γνωστό και ως ransomware, είναι λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας υπολογιστή που περιορίζει την πρόσβαση στα αρχεία σας ή τα κρυπτογραφεί, ενώ μπορεί ακόμα και να σας εμποδίσει να χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας εντελώς. Στη συνέχεια, προσπαθεί να σας εξαναγκάσει να πληρώσετε χρήματα (λύτρα), για να αποκτήσετε ξανά πρόσβαση σε αυτά».

Η πληρωμή των λύτρων δεν συνιστάται σε καμία περίπτωση, κυρίως επειδή δεν εγγυάται μια λύση στο πρόβλημα. Υπάρχουν επίσης ορισμένα θέματα που δε θα εξελιχθούν όπως αναμένονται. Για παράδειγμα, ενδέχεται να υπάρχουν σφάλματα στο κακόβουλο λογισμικό που καθιστά τα κρυπτογραφημένα δεδομένα ανεπανόρθωτα ακόμη και με το σωστό κλειδί.

Επιπλέον, εάν καταβληθεί το λύτρο, αποδεικνύεται στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου ότι το λυτρισμικό είναι αποτελεσματικό. Ως εκ τούτου, οι κυβερνοεγκληματίες θα συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους και θα αναζητήσουν νέους τρόπους εκμετάλλευσης των συστημάτων που οδηγούν σε περισσότερες μολύνσεις και περισσότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους.Το λυτρισμικό βρίσκεται σε έξαρση - τώρα υπάρχουν περισσότερες από 50 οικογένειες αυτού του κακόβουλου λογισμικού σε κυκλοφορία και εξελίσσεται γρήγορα.

Με κάθε νέα παραλλαγή προσφέρονται καλύτερη κρυπτογράφηση και νέα χαρακτηριστικά. Αυτό είναι κάτι που δε μπορείτε να αγνοήσετε! Ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο δύσκολο να βρεθεί μια ενιαία λύση είναι επειδή η κρυπτογράφηση από μόνη της δεν είναι κακόβουλη. Ακολουθώντας  κάποιες απλές συμβουλές ασφάλειας μπορείτε να αποφύγετε να πέσετε θύματα του λυτρισμικού.


ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

  • Εγκαταστήστε τις ενημερωμένες εκδόσεις κώδικα της Microsoft, αυτό επίσης εμποδίζει τη διάδοση του Wannacry στο δίκτυό σας. Εγκαταστήστε τις ενημερωμένες εκδόσεις κώδικα της Microsoft,δημιουργήστε οπωσδήποτε αντίγραφα ασφαλείας και έχετε στη διάθεσή σας ένα σύστημα αποκατάστασης, ώστε μια ενδεχόμενη μόλυνση να μην μπορεί να καταστρέψει για πάντα τα προσωπικά σας δεδομένα.
  • Είναι καλύτερο να δημιουργήσετε δύο αντίγραφα ασφαλείας: ένα που θα αποθηκευτεί στο σύννεφο (θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία που δημιουργεί ένα αυτόματο αντίγραφο ασφαλείας των αρχείων σας) και ένα για φυσική αποθήκευση (φορητός σκληρός δίσκος, φορητός υπολογιστής κ.λπ. ). Αποσυνδέστε τα από τον υπολογιστή σας όταν τελειώσετε. Τα αντίγραφα ασφαλείας θα σας βοηθήσουν επίσης αν διαγράψετε κατά λάθος ένα κρίσιμο αρχείο ή αν συμβεί οτιδήποτε με το σκληρό σας δίσκο.
  • Χρησιμοποιήστε ένα ισχυρό λογισμικό προστασίας από ιούς για να προστατεύσετε το σύστημά σας από λυτρισμικό. Μην απενεργοποιείτε τις «ευριστικές λειτουργίες», καθώς αυτές βοηθούν το λογισμικό να συλλέγει δείγματα& του κακόβουλου λογισμικού που δεν έχουν ακόμη ανιχνευθεί επισήμως.
  • Διατηρείτε το σύνολο του λογισμικού στον υπολογιστή σας ενημερωμένο. Όταν το λειτουργικό σας σύστημα (OS) ή οι εφαρμογές σας διαθέτουν μια νέα έκδοση, εγκαταστήστε την. Και αν το λογισμικό προσφέρει τη δυνατότητα αυτόματης ενημέρωσης, ενεργοποιήστε τη.
  • Ποτέ μην ανοίγετε συνημμένα σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από κάποιον που δεν γνωρίζετε. Οι κυβερνοεγκληματίες διανέμουν συχνά ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μοιάζουν πολύ με ειδοποιήσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, μια τράπεζα, την αστυνομία, ένα δικαστήριο ή μια υπηρεσία είσπραξης φόρων, παρασύροντας τους παραλήπτες να κάνουν κλικ σε έναν κακόβουλο σύνδεσμο και να εγκαταστήσουν το κακόβουλο λογισμικό στο σύστημά τους. 
  • Ενεργοποιήστε την επιλογή "Εμφάνιση επεκτάσεων αρχείων" στις ρυθμίσεις των Windows στον υπολογιστή σας. Αυτό θα κάνει πολύ πιο εύκολο να εντοπίσετε δυνητικά κακόβουλα αρχεία. Μείνετε μακριά από επεκτάσεις αρχείων όπως '.exe', '.vbs' και '.scr'. Οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορες επεκτάσεις για να αποκρύψουν ένα κακόβουλο αρχείο ως βίντεο, φωτογραφία ή έγγραφο (όπως hot-chics.avi.exe ή doc.scr). Εάν ανακαλύψετε άγνωστη διαδικασία στο μηχάνημά σας, αποσυνδέστε το αμέσως από το διαδίκτυο ή άλλες συνδέσεις δικτύου (όπως Wi-Fi στο σπίτι) - αυτό θα αποτρέψει τη διάδοση της μόλυνσης.

    Αν παρ΄όλα αυτά έχετε μολυνθεί με κάποιο κακόβουλο λογισμικό αυτού του είδους μπορείτε μέσα από κάποια απολύτως κατανοητά βήματα να βοηθηθείτε και να κατορθώσετε να το αφαιρέσετε. Σε κάθε περίπτωσή πρόκειται για μία κορυφαία ιστοσελίδα που θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε ακόμη και για μία απλή ενημέρωση.




Ακολουθήστε μας στο Google News


ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Αν σας άρεσε το θέμα μας διαδώστε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε ενεργά και να σχολιάσετε το θέμα μας. Εναλλακτικά, μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας μέσω της σελίδας μας στο Facebook εδώ : m.me/132070110136869. Θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο δυνατό στις ερωτήσεις σας .