Οι 30 καλύτερες δωρεάν εφαρμογές που πρέπει να έχεις στον υπολογιστή σουΗ εγκατάσταση των windows είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να απολαύσουμε τον θαυμαστό κόσμο των υπολογιστών, ωστόσο από μόνη της δεν φτάνει, αφού πέραν του λειτουργικού συστήματος δεν μας παρέχει μεγάλη ευελιξία και επιλογή σε προγράμματα. 

Έτσι λοιπόν είμαστε αναγκασμένοι να εγκαταστήσουμε για να αυξήσουμε την αποδοτικότητα του υπολογιστή μας προγράμματα τρίτων. 

Στο σημερινό μας άρθρο επιλέξαμε 30 από τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα που πιστεύουμε ότι θα κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη. Ωστόσο επειδή ο κατάλογος είναι μεγάλος, πολύ σύντομα θα προσθέσουμε και άλλα.  
1

Windows Repair Toolbox

Κατεβάστε και τρέξτε "on-the-fly" το καλύτερο δωρεάν φορητό λογισμικό για τη διάγνωση και την επίλυση διαφόρων ειδών προβλημάτων των Windows. Τα εργαλεία που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα κατηγοριοποιούνται με βάση τη λειτουργία τους και το πρόγραμμα θα κατεβάσει αυτόματα τη σωστή έκδοση των προγραμμάτων που θέλετε να τρέξετε για την έκδοση των Windows που διαθέτετε. 

Όταν τελειώσετε, απλά κλείστε την εφαρμογή και όλες οι εφαρμογές που έχετε κατεβάσει θα αφαιρεθούν αυτόματα. Στα προγράμματα περιλαμβάνοντα διάφορα προγράμματα ασφαλείας αλλά και προγράμματα που σας δίνουν τη δυνατότητα να εμφανίσετε πληροφορίες σχετικά με τον υπολογιστή σας όπως για παράδειγμα την θερμοκρασία του επεξεργαστή σας, το ποσό της μνήμης RAM στο σύστημα σας, πόση μνήμη σας έχει απομείνει, τον ελεύθερο χώρο στους σκληρούς σας δίσκους, και τέλος σας παρέχει με ένα κλικ την πρόσβαση σε ορισμένα χρήσιμα εργαλεία των Windows.

 
2

FreeAlarmClock

Δωρεάν, πλήρως εξοπλισμένο και φιλικό προς το χρήστη ξυπνητήρι σάς επιτρέπει να ορίσετε όσους συναγερμούς θέλετε. Μπορείτε να ορίσετε εφάπαξ ξυπνητήρια ή επαναλαμβανόμενα ξυπνητήρια - ενεργοποιούνται μόνο από Δευτέρα έως Παρασκευή και σας δίνουν την ευκαιρία να κοιμηθείτε τα Σαββατοκύριακα. 

Μπορείτε να δημιουργήσετε διαφορετικούς συναγερμούς για να υποδείξετε τις δραστηριότητες που πρέπει να κάνετε με τον ήχο του συναγερμού. Αφού ορίσετε την ώρα και τον ήχο για κάθε ξυπνητήρι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πεδίο κειμένου για να γράψετε μια σημείωση στον εαυτό σας ως υπενθύμιση σχετικά με το σκοπό του συναγερμού. Αναπαράγει αρχεία μουσικής MP3, έτσι μπορείτε να επιλέξετε τον ήχο με τον οποίο θέλετε να ξυπνήσετε. 

Η εφαρμογή έρχεται με πολλούς ήχους και προσφέρει πλήρη πρόσβαση στη μουσική βιβλιοθήκη σας. Τέλος, μπορεί να ενεργοποιήσει τον υπολογιστή σας από την κατάσταση αναστολής λειτουργίας. Ο υπολογιστής θα ΄΄ξυπνήσει΄΄ και θα ακουστεί ένας ήχος αφύπνισης. 

 Ωστόσο, αυτή η λειτουργία ενδέχεται να μην λειτουργεί σε ορισμένους υπολογιστές. Είναι επίσης απαραίτητο να απενεργοποιηθεί η προτροπή κωδικού πρόσβασης για τη σύνδεση στο σύστημα.
 
3

Lazesoft Recover My Password

Θέλετε να μπείτε στον υπολογιστή σας αλλά διαπιστώνετε ότι έχετε ξεχάσει τον κωδικό πρόσβασης Windows Login ή δεν μπορείτε να μπείτε στο Profil σας είτε γιατί ξεχάσατε τον κωδικό σας είτε γιατί αυτό για κάποιο λόγο είναι κατεστραμμένο; 

 Η λύση του φορμάτ ειδικά στην δεύτερη περίπτωση φαντάζει ιδανική είναι όμως έτσι; Ίσως είναι και αυτό μία λύση αλλά θα πρέπει να είστε πολύ απελπισμένος ή να μην γνωρίζετε την ύπαρξη αυτού του προγράμματος για να την επιλέξετε. 

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι ώστε να παρακάμψει κάποιος την προστασία που μας δίνει ο κωδικός πρόσβασης στον υπολογιστή μας αλλά τις περισσότερες φορές ακολουθούνται κάποιες τεχνικές όχι και τόσο απλές ειδικά για ένα αρχάριο χρήστη. 

Το Lazesoft Recover My Password Home Edition είναι η εφαρμογή που κάνει τη διαφορά και που θα μας δώσει λύση με τόσο απλό τρόπο που δεν μπορείτε να φανταστείτε.
 
4

Hitomi Downloader

Δωρεάν πρόγραμμα και που μπορεί να πραγματοποιήσει λήψη φωτογραφιών και βίντεο. Μπορεί να κατεβάσει όλες τις εικόνες από έναν σύνδεσμο, να τις συμπιέσει και να αλλάξει το μέγεθός τους, καθώς και να αποθηκεύσει βίντεο από πολλούς ιστότοπους, όπως, Facebook, Twich, Flickr, Instagram και άλλους, στην υψηλότερη δυνατή ανάλυση. 

Το πρόγραμμα είναι φορητό, που σημαίνει ότι δεν απαιτείται εγκατάσταση. Απλά, αφού αποσυμπιέσετε το αρχείο που θα κατεβάσετε, τρέξτε το εκτελέσιμο αρχείο και επικολλήστε τους συνδέσμους από τους οποίους θέλετε να κάνετε λήψη. 

Αν ψάχνετε για scripts που θα ενισχύσουν την λειτουργικότητα του, μπορείτε να τα κατεβάσετε από εδώ: github.com/KurtBestor. Για να τα προσθέσετε, επιλέξτε από το μενού της εφαρμογής Tools> Import Script. Εν κατακλείδι, είτε πρόκειται για βίντεο είτε για φωτογραφίες πιστεύω ότι η εφαρμογή σας έχει καλύψει σε μεγάλο βαθμό.
 

5

8GadgetPack

Η όλη ιστορία των Windows Desktop Gadgets μας πάει λίγο πίσω στο χρόνο. Τα εργαλεία γραφικών των Windows (Sidebar των Windows στα Windows Vista) είναι μια μηχανή widget που έχει διακοπεί για τα Gadget της Microsoft. Εισήχθη για πρώτη φορά με τα Windows Vista, στα οποία έχει μια πλευρική μπάρα στην δεξιά πλευρά της επιφάνειας εργασίας. 

Τα γραφικά στοιχεία που την αποτελούν μπορούν να εκτελούν διάφορες εργασίες, όπως την εμφάνιση της ώρας και της ημερομηνίας και την εμφάνιση της χρήσης της CPU. Στα Windows 7, η πλευρική γραμμή των Windows μετονομάστηκε σε Gadgets για επιφάνεια εργασίας των Windows και η ίδια η πλαϊνή γραμμή δεν περιλαμβάνεται στα Windows 7. 

Τα Windows Desktop Gadgets συμπεριλήφθηκαν σε όλες τις beta εκδόσεις των Windows 8 αλλά τελικά η microsoft δεν το στην τελική έκδοση. Αντίθετα, στις 10 Ιουλίου 2012 (η οποία βρίσκεται στο παρελθόν μεταξύ της τελευταίας έκδοσης των Windows 8 και της τελικής κυκλοφορίας της), η Microsoft εξέδωσε συμβουλές ασφάλειας για την απενεργοποίηση των Sidebar και Desktop Gadgets στα Windows Vista και 7, λόγω της ευπάθειας ασφαλείας εκτέλεση κώδικα. 

Τα Windows Desktop Gadgets τελικά εγκαταλείφθηκαν στα Windows 8. τις beta εκδόσεις των Windows 8 αλλά τελικά η microsoft δεν το στην τελική έκδοση.Τα gadget που περιλαμβάνονται είναι πραγματικά χρήσιμα όταν εργάζεστε με τον υπολογιστή. Σε αντίθεση με τα gadget Metro-Apps μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες συστήματος. 

Το ενσωματωμένο gadget Clipboard-Manager για παράδειγμα θα βελτιώσει σημαντικά την παραγωγικότητά σας. Με το gadget Sidebar, μπορείτε να κάνετε ορατά τα gadget ενώ εργάζεστε με μεγιστοποιημένα παράθυρα να παρακολουθήστε την κυκλοφορία του δικτύου, να ρυθμίσετε την ένταση με ένα κλικ και πολλές ακόμη ευκολίες. Απολύτως συμβατό με Windows 10 και 11.
 
6

f.lux

Γνωρίζουμε ότι η νυχτερινή έκθεση στο μπλε φως επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό. Η επιστήμη που τα εξηγεί αυτά, έχει σημειώσει αλματώδη πρόοδο τα τελευταία 20 χρόνια, με την ανακάλυψη μιας νέας φωτοχρωστικής ουσίας στο μάτι, που ονομάζεται Melanopsin. Ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων φαίνεται ότι μπορεί να διεγείρει τον κιρκάδιο ρυθμό στους ανθρώπους, και έτσι, ενώ αναφερόμαστε στο "μπλε φως" για να το διακρίνουμε από το φως που βλέπει το οπτικό μας σύστημα, περιλαμβάνει και φώτα που φαίνονται ως πράσινα, μπλε, κυανό , ακόμη και πορτοκαλί.

Οι οθόνες υπολογιστών, τα tablet και τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν φως πλήρους φάσματος όλο το εικοσιτετράωρο, ακριβώς όπως ο ήλιος. Η έκθεση στο μπλε φως τη λάθος ώρα της ημέρας μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους και να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας. Το f.lux προσπαθεί να σας βοηθήσει αφαιρώντας το μπλε και το πράσινο φως και να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τις νυχτερινές ώρες. 

Μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες για να συνηθίσετε τα νέα χρώματα τη νύχτα, γι' αυτό σας συνιστούμε να ρυθμίσετε τα νυχτερινά χρώματα στην εφαρμογή με αυτό που ταιριάζει καλύτερα στα μάτια σας. Μετά από λίγες μέρες χρήσης με το f.lux, και αφού πειραματιστείτε λίγο με τις ρυθμίσει βρείτε ποιο χρώμα ταιριάζει καλύτερα για εσάς. Η προεπιλεγμένη ρύθμιση των 3400K στα Windows αφαιρεί περίπου τα 3/4 του μπλε και περίπου το μισό του πράσινου φωτός. 

Μπορείτε να αφαιρέσετε ακόμη περισσότερο φως ειδοποίησης επιλέγοντας, επέκταση εύρους χρωμάτων για να ξεκλειδώσετε και άλλα χρώματα. Επίσης, ορίστε την τοποθεσία σας. Το f.lux λειτουργεί πολύ καλύτερα αν ξέρει πότε ανατέλλει και δύει ο ήλιος στην περιοχή σας, επομένως η ρύθμιση τηςμ είναι πολύ σημαντική για την κατανόηση του κιρκάδιου ρυθμού. 

Προσαρμόστε επομένως τις ρυθμίσεις χρώματος μετακινώντας το μεγάλο κουμπί ρύθμισης. Φυσικά μπορείτε να ρυθμίσετε τον φωτισμό της οθόνης του υπολογιστή σας οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ιδιαίτερα αν κάθεστε πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή σας.
 
7

Patch My PC

Το Patch My PC είναι ένα δωρεάν, εύχρηστο πρόγραμμα που διατηρεί ενημερωμένες περισσότερες από 300 εφαρμογές στον υπολογιστή σας. Είναι ένας εύκολος τρόπος να ενημερώσετε ή να εγκαταστήσετε μια μεγάλη λίστα προγραμμάτων στον υπολογιστή σας.

Ένα βασικό στοιχείο για να παραμείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο είναι να διατηρείτε τον υπολογιστή σας πάντα ενημερωμένο. Το ξεπερασμένο λογισμικό περιέχει συχνά ευπάθειες ασφαλείας, σφάλματα και άλλα ζητήματα που συχνά επιλύονται στην πιο πρόσφατη έκδοση.


8

Winstep Nexus

Δώστε εμφάνιση και λειτουργικότητα στον υπολογιστή σας ΄΄ζωντανεύοντας΄΄ το Desktop σας. Απαλλάξτε την επιφάνεια εργασίας σας από τα πολλά εικονίδια και φτιάξτε τη δική σας μπάρα εργασίας. 

Πρόκειται για το καλύτερο ίσως δωρεάν εργαλείο για την συγκεκριμένη εργασία. Επιλέξτε ένα από τα δεκάδες δωρεάν πρότυπα εμφάνισης και δείτε την μπάρα σας σε πραγματικό χρόνο. Το μενού του προγράμματος είναι απόλυτα παραμετροποίηση που σημαίνει ότι οι ρυθμίσεις για το αισθητικό αποτέλεσμα αλλά και την λειτουργικότητας της μπάρας σας είναι πάρα πολλές παρ΄όλα αυτά η διαμόρφωση του μενού είναι κατά τέτοιο τρόπο δομημένη που αποκλείεται να ΄΄χαθείτε΄΄ όσο και αρχάριος να είστε. Για να έχετε μία καλύτερη άποψη και για να μην έχετε κανένα δισταγμό για να το εγκαταστήσετε.
9

Quick CPU

Στο παρελθόν, οι περισσότεροι υπολογιστές ήταν επιτραπέζιοι και δεν υπήρχε πραγματική ανάγκη για τεχνολογίες όπως είναι το SpeedStep, Turbo Boost κ.λπ. Ωστόσο, στις μέρες μας, η κατανάλωση ενέργειας έχει μερικές φορές μεγαλύτερη προτεραιότητα από την απόδοση. Λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές αλλαγές στην νέα τεχνολογία και τις προσδοκίες από το υλικό, οι CPU έχουν αποκτήσει πολλές νέες δυνατότητες, όπως είναι τα TurboBoost, SpeedStep, Hyper-Threading και μεμονωμένες καταστάσεις πυρήνα που συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και της θερμότητας.

Παρόλο που όλες αυτές είναι θετικές αλλαγές, μερικές φορές δημιουργείται μια κατάσταση όπου ο χρήστης δεν έχει κορυφαία απόδοση όταν αυτό απαιτείται (καθυστερημένη ενίσχυση απόδοσης). Αυτό μπορεί να προκληθεί από πολλούς απρόβλεπτους παράγοντες, όπως η κατάσταση του συστήματος, η διαθεσιμότητα, η κατάσταση της CPU, η θερμότητα και πολλά άλλα.

Αυτή η εφαρμογή, δημιουργήθηκε για να παρέχει βοήθεια στον έλεγχο τέτοιων παραγόντων και να μειώνει την επίδραση της υποβάθμισης της απόδοσης όταν είναι δυνατόν. Το Quick CPU είναι ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για να προσαρμόζει και να παρακολουθεί σημαντικές παραμέτρους της CPU και του συστήματος , όπως η θερμοκρασία της CPU, η απόδοση της CPU, η ισχύς, η τάση, το ρεύμα, η στάθμευση πυρήνα, η κλιμάκωση συχνότητας, η μνήμη συστήματος, η ενίσχυση Turbo καθώς και άλλες ρυθμίσεις.

Η λειτουργικότητα της εφαρμογής σάς επιτρέπει να ελέγχετε τον αριθμό των πυρήνων της CPU (CPU Core parking) που πρέπει να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν (μπορείτε να ενεργοποιήσετε όλους τους πυρήνες ανά πάσα στιγμή, με βάση τις προσωπικές σας απαιτήσεις, ) και κοιτάζοντας το γράφημα της CPU να δείτε εάν  οι συγκεκριμένοι πυρήνες είναι ενεργοποιημένοι ή απενεργοποιημένοι.

Αυτές οι πληροφορίες είναι επίσης διαθέσιμες στην καρτέλα απόδοση της CPU, στην ενότητα "Ενεργοποιημένοι πυρήνες" και "Σταθμευμένοι πυρήνες". Όλες οι πληροφορίες είναι σε πραγματικό χρόνο, επομένως δεν χρειάζεται να πατήσετε το κουμπί "Ανανέωση" για να μάθετε την τρέχουσα κατάσταση.

Η κλιμάκωση συχνότητας CPU (CPU frequency scaling) είναι μια δυνατότητα που επιτρέπει στο λειτουργικό σύστημα να κλιμακώνει τη συχνότητα της CPU προς τα πάνω ή προς τα κάτω για να προσπαθήσει να ταιριάξει την προσφορά ενέργειας ανάλογα με τη ζήτηση, παρέχοντας απόδοση της CPU όταν χρειάζεται ή εξοικονομώντας ενέργεια όταν είναι δυνατόν.

Με παρόμοια τεχνική, όπως αυτή του Core Parking, προσπαθεί να κλιμακώσει τη συχνότητα της CPU δυναμικά με βάση το φορτίο του συστήματος. Ο δείκτης απόδοσης. είναι μια δυνατότητα λειτουργικού συστήματος που επιτρέπει στον τελικό χρήστη να καθορίσει πόσο ο επεξεργαστής θα πρέπει να ευνοεί την εξοικονόμηση ενέργειας έναντι της μέγιστης απόδοσης. Αυτή η δυνατότητα εισήχθη στο λειτουργικό σύστημα Windows 10 και δεν θα είναι διαθέσιμη σε προηγούμενες εκδόσεις.

Επομένως, αποκτώντας πρόσβαση σε όλες αυτές τις ρυθμίσεις, έχετε την δυνατότητα μίας πλήρους παραμετροποίησης της διαχείρισης ενέργειας στον υπολογιστή σας, έτσι ώστε να έχετε την καλύτερη απόδοση όταν πρέπει και την χαμηλότερη κατανάλωση στον υπολογιστή σας όταν αυτή δεν είναι απαραίτητη.

Σε τελική ανάλυση, είναι μακράν το καλύτερο δωρεάν λογισμικό που υπάρχει για το σκοπό αυτό έως σήμερα (τουλάχιστον από όσο γνωρίζω) και δεν πρέπει να λείπει από κανένα υπολογιστή.


10

WinfrGUI

Όταν αδειάζετε τον κάδο ανακύκλωσης που περιέχει διαγραμμένα αρχεία ή όταν χρησιμοποιείτε τη συντόμευση Shift + Delete για να διαγράψετε αρχεία, τα windows επισημαίνουν τα αρχεία ως διαγραμμένα και διαγράφουν όλους τους δείκτες σε αυτά, γι' αυτό και αυτά τα αρχεία είναι αόρατα στο χρήστη. Επίσης, ο χώρος που χρησιμοποιείται από τα διαγραμμένα αρχεία θα επισημανθεί ως ελεύθερος χώρος. 

Έτσι, τεχνικά, τα διαγραμμένα αρχεία θα εξακολουθούν να υπάρχουν στον υπολογιστή σας έως ότου τα windows τα αντικαταστήσουν με νέα δεδομένα. Το WinfrGUI είναι ένα δωρεάν λογισμικό ανάκτησης δεδομένων των Windows που υποστηρίζεται και εγκρίνεται από τη Microsoft. 

Συνεργάζεται πλήρως με τη λειτουργικότητα του Windows File Recovery (εφαρμογή γραμμής εντολών της Microsoft) και παρέχει εντέλει ένα γραφικό περιβάλλον χρήστη που επιτρέπει σε όλα για όλα επίπεδα δεξιοτήτων χρηστών, να ανακτούν τα διαγραμμένα αρχεία από τον υπολογιστή τους με τον ευκολότερο τρόπο.

Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να ανακτήστε τα χαμένα σας αρχεία συμπεριλαμβανομένων JPEG/PDF/DOCX/MP3/EXCEL/ZIP κ.λπ. από μέσα αποθήκευσης, SSD/HDD/USB/κάρτα μνήμης στα Windows 11/10, με διαμόρφωση διαμερισμάτων NTFS/FAT/exFAT/ReFS.

Η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται σε τρία μόλις βήματα, αφού επιλέξτε ένα διαμέρισμα για τη σάρωση και μια τοποθεσία για αποθήκευση, επιλέξτε μετά τη μέθοδο σάρωσης (γρήγορη ή σε βάθος) και τέλος κάντε κλικ στο κουμπί έναρξη ανάκτησης. Θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα.


1 2 3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε ενεργά και να σχολιάσετε το θέμα μας. Εναλλακτικά, μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας μέσω της σελίδας μας στο Facebook. Θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο δυνατό στις ερωτήσεις σας .