Ανάλυση κινδύνου ύποπτων αρχείων με το Virus Total

Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Ανάλυση κινδύνου ύποπτων αρχείων με το Virus Total

read

Η ανάλυση κινδύνου αρχείων μέσω του Virus Total είναι ένας αξιόπιστος τρόπος ώστε να ελέγξουμε εφαρμογές πριν τις εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας. Ωστόσο τι ακριβώς είναι αυτό; 

Το VirusTotal.com μια δωρεάν online υπηρεσία ανίχνευσης που ελέγχει ύποπτα αρχεία χρησιμοποιώντας 50 + Anti-virus εφαρμογές και διευκολύνει τη γρήγορη ανίχνευση των ιών, worms, trojans, όλων των ειδών malware παρέχοντας αξιόπιστα αποτελέσματα και πρόληψη για τυχόν ψευδείς θετικές ενδείξεις.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι εκτός από μεμονωμένα αρχεία που μπορούμε να υποβάλουμε για ανάλυση είναι δυνατότητα του να ελέγχει και να αξιολογεί από πλευρά ασφαλείας ιστοσελίδες, και την ip address. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε κάτι σημαντικό.

Αν ένα αρχείο διαγνωστεί ως μολυσμένο με κόκκινη ένδειξη δεν σημαίνει ότι είναι και απαραίτητα μολυσμένο, ιδιαίτερα αν είναι πολύ μικρός ο αριθμός των antivirus που το διέγνωσαν ως προβληματικό. 

Έτσι, αν ένα αρχείο έχει μία ένδειξη 1-2 ή 3 κόκκινα και έχει περάσει το τεστ σε όλα τα άλλα antivirus πολύ πιθανόν να είναι καθαρό και η ένδειξη να οφείλεται σε υπερευαισθησία των συγκεκριμένων antivirus.

Ωστόσο, αν κατά τον έλεγχο μίας ιστοσελίδας διαγνωστεί έστω και με ένα κόκκινο είναι πολύ πιθανόν να έχει πρόβλημα και στην περίπτωση αυτή θα συστήναμε να κάνετε ένα τσεκ και με το online διαγνωστικό Sucuri SiteCheck  για να είστε 100% σίγουρος. 

Είναι σημαντικό όμως να κατανοήσετε ότι το VirusTotal δεν αντικαθιστά τα Antivirus, αλλά παρέχει ένα ακόμη όπλο προστασίας στη φαρέτρα του χρήστη για την πρόληψη εγκατάστασης κακόβουλου λογισμικούΑν σας άρεσέ το άρθρο μας διαδώστε το!!
Μπορείτε να σχολιάστε το θέμα μας μέσω της σελίδας μας στο Facebook ( m.me/132070110136869 ).