//Add More external stylesheets

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Clonezilla : Kλωνοποιήστε τον σκληρό σας δίσκο

read

Το Clonezilla είναι ένα εργαλείο αντιγραφής ασφαλείας και ανακατασκευής δίσκων που χρησιμοποιείται ευρέως. Είναι ένα δωρεάν, ανοικτού κώδικα λογισμικό που προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση για τη δημιουργία και την ανάκτηση εικόνων δίσκων.

Ο σκοπός του Clonezilla είναι να επιτρέψει τη γρήγορη και αξιόπιστη αντιγραφή ασφαλείας των δεδομένων του συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργικών συστημάτων, των εφαρμογών και των αρχείων χρήστη. Αυτό είναι χρήσιμο σε πολλές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα όταν θέλετε να αντιγράψετε ένα λειτουργικό σύστημα από έναν υπολογιστή σε έναν άλλο, να κάνετε αντίγραφο ασφαλείας του συστήματός σας για να το επαναφέρετε αργότερα ή να μεταφέρετε τα δεδομένα σας σε έναν νέο σκληρό δίσκο.

Παρέχει διάφορες επιλογές για την αντιγραφή ασφαλείας και την ανάκτηση. Μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε αντίγραφα ασφαλείας ενός ολόκληρου δίσκου ή μόνο ενός τμήματος του, καθώς και να επιλέξετε τη μέθοδο συμπίεσης και αποθήκευσης των εικόνων δίσκων. Επίσης, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν live  δίσκο Clonezilla που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιγραφή ασφαλείας και ανάκτηση χωρίς να απαιτείται εγκατάσταση στον σκληρό δίσκο.

Η διαδικασία χρήσης του Clonezilla είναι σχετικά απλή. Αρχικά, πρέπει να κατεβάσετε το λειτουργικό σύστημα Clonezilla από την επίσημη ιστοσελίδα του. Υπάρχουν διαθέσιμες δύο εκδόσεις του Clonezilla: η Clonezilla Live και η Clonezilla SE (Server Edition). 

Η Clonezilla Live είναι μια αυτόνομη εκδοχή που μπορεί να εκκινηθεί απευθείας από έναν USB ή ένα CD / DVD, ενώ η Clonezilla SE απαιτεί μια προϋπάρχουσα εγκατάσταση Linux και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα δίκτυο για την αντιγραφή ασφαλείας και ανάκτηση πολλών υπολογιστών ταυτόχρονα.

Αφού έχετε δημιουργήσει τον δίσκο ή το USB με το Clonezilla Live, μπορείτε να εκκινήσετε το σύστημά σας από αυτόν. Θα σας ζητηθεί να επιλέξετε τη γλώσσα και το περιβάλλον που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. 

Στη συνέχεια, θα σας παρουσιαστούν διάφορες επιλογές για την αντιγραφή ασφαλείας και την ανάκτηση. Μπορείτε να επιλέξετε τη μέθοδο αντιγραφής ασφαλείας, την πηγή και τον προορισμό των εικόνων δίσκων και άλλες παραμέτρους που είναι σχετικές με τη διαδικασία.

Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε οποιοδήποτε σχεδόν λειτουργικό και να πάρουμε πιστά αντίγραφα. Εννοείτε ότι αν θέλετε να πάρετε backup το λειτουργικό σας θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον ένα σκληρό δίσκο επιπλέον στον υπολογιστή σας ή να έχετε χωρισμένο το σκληρό σας δίσκο σε 2 partition (κάπου πρέπει να το αποθηκεύσει) αν και η γνώμη μου είναι να το αποθηκεύσετε καλύτερα σε κάποιο εξωτερικό USB δίσκο.

Η λειτουργία του προγράμματος του είναι σχετικά απλή και δεν θα συναντήσετε κάποιο πρόβλημα με την προϋπόθεση βέβαια ότι έχετε κάποια εμπειρία με αυτού του είδους τις εφαρμογές, άλλωστε, στην ιστοσελίδα του προγράμματος θα βρείτε αναλυτικότατες οδηγίες για κάθε σας βήμα που θα σας λύσουν όλες σας τις απορίες.

Παρ΄όλα αυτά θα προσπαθήσω να βοηθήσω όσο το δυνατόν πιο αναλυτικά, μέσα από κάποιες φωτογραφίες που πήρα κατά τη δοκιμή προβάλλοντας τις πιο βασικές του λειτουργίες. 

ΒΗΜΑΤΑ
1.

Κάνοντας Boot από το φλασάκι μας επιλέγουμε πρώτα απ΄ όλα την γλώσσα, εννοείται ότι έχουμε συνδέσει σε κάποια θύρα USB και τον εξωτερικό μας σκληρό δίσκο και στην πρώτη εικόνα που θα δούμε πατάμε ENTER και στην επόμενη καρτέλα επιλέγουμε τη γλώσσα

2.

Ξεκινήστε με την πρώτη επιλογή και πατήστε ENTER.

3. 


Κάντε την επιλογή σας και επιλέξτε  ENTER. Από εκεί και μετά ακολουθήστε τις οδηγίες της εφαρμογής ανάλογα με την επιλογή σας.

4.

5.

Πριν ξεκινήσει  η κλωνοποίηση εμφανίζεται μία προειδοποίηση που σας ενημερώνει ότι από τον δίσκο ( στόχο) θα διαγραφούν όλα τα δεδομένα ώστε να εγγραφεί η εικόνα από τον παλιό σας δίσκο.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στο πρόγραμμα υπάρχουν πολλές επιλογές και ρυθμίσεις, ωστόσο, δεν θα χρειαστείτε πάνω από 10 λεπτά δοκιμών ώστε να κατανοήσετε πλήρως το πώς λειτουργεί. Μην σας τρομάζουν τα τόσα πολλά βήματα, στην ουσία η λειτουργία του είναι πολύ απλή και θα το διαπιστώσετε αν το χρησιμοποιήσετε. Ωστόσο, πρινξεκινήσετε θα πρέπει να είστε σίγουροι για το κάθε σας βήμα.

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε, ότι προσφέρονται πολλές επιλογές και διαμορφώσεις ανάλογα με τις ανάγκες και το επίπεδο δεξιοτήτων σας, μάλιστα όπως θα δείτε, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μία επιλογή για προχωρημένους για λεπτομερείς ρυθμίσεις.

Πριν ξεκινήσετε φροντίστε να κατεβάσετε το κατάλληλο ISO που σας ταιριάζει ( για τις ανάγκες της δοκιμής έτρεξα την έκδοση (clonezilla-live-20200302-eoan-amd64)

Πώς να τρέξετε την εφαρμογή από USB FLASH

Αν θέλετε να τρέξετε το Clonezilla μέσα από κάποιο στικάκι USB, κατεβάστε την εφαρμογή Rufus, επιλέξτε το αρχείο ISO της εφαρμογής, επιλέξτε το σύστημα αρχείων διαμόρφωσης που έχει ο υπολογιστής σας ( MBR ή GPT). Αν δεν γνωρίσετε τι είναι αυτά (διαβάστε σχετικό άρθρο μας εδώ)  και τέλος κάντε κλικ στο κουμπί εκκίνηση. Αφού ολοκληρωθεί η εγγραφή μπορείτε πλέον να κάνετε επανεκκίνηση και να ξεκινήσετε την κλωνοποίηση σας.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ :Windows
Κατεβάστε την εφαρμογή Clonezilla


Ακολουθήστε μας στο Google News



Αν σας άρεσε το θέμα μας διαδώστε το!

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε ενεργά και να σχολιάσετε το θέμα μας. Θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο δυνατό στις ερωτήσεις σας .