//Add More external stylesheets Clonezilla : Kλωνοποιήστε τον σκληρό σας δίσκο



Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Clonezilla : Kλωνοποιήστε τον σκληρό σας δίσκο

read

To Clonezilla είναι ένα ένα δωρεάν λογισμικό, open source, με εκπληκτικές δυνατότητες με το οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε αντίγραφα ασφαλείας, ενώ το Clonezilla SE είναι κατάλληλο για μαζική αποθήκευση, πιο συγκεκριμένα είναι κατάλληλο για την δημιουργία ενός αντιγράφου ασφαλείας και την ανάκτησή του οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούμε, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με το Norton Ghost.

Υπάρχουν δύο τύποι του Clonezilla το Clonezilla Live και το Clonezilla SE (Server Edition). Το Clonezilla live είναι κατάλληλο για παραγωγή, με δυνατότητες αντιγραφής τουλάχιστον 40 συστημάτων ταυτόχρονα. 

Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε οποιοδήποτε σχεδόν λειτουργικό και να πάρουμε πιστά αντίγραφα. Εννοείτε ότι αν θέλετε να πάρετε backup το λειτουργικό σας θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον ένα σκληρό δίσκο επιπλέον στον υπολογιστή σας ή να έχετε χωρισμένο το σκληρό σας δίσκο σε 2 partition (κάπου πρέπει να το αποθηκεύσει) αν και η γνώμη μου είναι να το αποθηκεύσετε καλύτερα σε κάποιο εξωτερικό USB δίσκο.

Η λειτουργία του προγράμματος του είναι σχετικά απλή και δεν θα συναντήσετε κάποιο πρόβλημα με την προϋπόθεση βέβαια ότι έχετε κάποια εμπειρία με αυτού του είδους τις εφαρμογές, άλλωστε στην ιστοσελίδα του προγράμματος θα βρείτε αναλυτικότατες οδηγίες για κάθε σας βήμα που θα σας λύσουν όλες σας τις απορίες. 

Παρ΄όλα αυτά θα προσπαθήσω να βοηθήσω όσο το δυνατόν πιο αναλυτικά, μέσα από φωτογραφίες που πήρα κατά τη δοκιμή προβάλλοντας τις πιο βασικές του λειτουργίες. Ποιο συγκεκριμένα, θα δούμε παρακάτω πώς μπορούμε να κλωνοποιήσουμε ένα δίσκο σε ένα άλλο. Θα σας συμβούλευα να τρέξετε το πρόγραμμα από κάποιο USB flash, τη δημιουργία του οποίου περιγράφουμε στο τέλος του άρθρου.

ΒΗΜΑΤΑ
1.

Κάνοντας Boot από το φλασάκι μας επιλέγουμε πρώτα απ΄ όλα την γλώσσα, εννοείται ότι έχουμε συνδέσει σε κάποια θύρα USB και τον εξωτερικό μας σκληρό δίσκο και στην πρώτη εικόνα που θα δούμε πατάμε ENTER.

2.
Επιλέξτε τη γλώσσα του προγράμματος και πατήστε ENTER.

3.

Αφήστε τη διάταξη πληκτρολογίου ως έχει και πατήστε ENTER.


4.
Πατήστε ENTER  για να ξεκινήσει η διαδικασία κλωνοποίησης.


5.
Οι επιλογές που βλέπετε είναι αρκετές, ωστόσο εμείς για τις ανάγκες της δοκιμής επιλέξαμε τη δεύτερη, και  πατάμε ENTER. (θα  κλωνοποιήσουμε δηλαδή τον δίσκο μας σε ένα ένα άλλο δίσκο). 


6.
Επιλέξτε  ποιόν δίσκο (πηγή)  επιθυμείτε να κλωνοποιήσετε  και πατήστε ENTER.

7.

Επιλέξτε  τον δίσκο στόχο, και πατήστε ENTER.


8.

Στο βήμα αυτό επιλέξτε αν επιθυμείτε πριν την κλωνοποίηση να γίνει έλεγχος του δίσκου σας για τυχόν σφάλματα και πατήστε ENTER.


9.

Τέλος, στην καρτέλα που βλέπετε θα πρέπει να επιλέξετε αν  μετά το πέρας της κλωνοποίησης θέλετε να επανεκκινήσει ο υπολογιστή σας ή να κλείσει.

10.

Πριν ξεκινήσει  η κλωνοποίηση εμφανίζεται μία προειδοποίηση που σας ενημερώνει ότι από τον δίσκο ( στόχο) θα διαγραφούν όλα τα δεδομένα ώστε να εγγραφεί η εικόνα από τον παλιό σας δίσκο.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στο πρόγραμμα υπάρχουν πολλές επιλογές και ρυθμίσεις, ωστόσο, δεν θα χρειαστείτε πάνω από 10 λεπτά δοκιμών ώστε να κατανοήσετε πλήρως το πώς λειτουργεί. Μην σας τρομάζουν τα τόσα πολλά βήματα, στην ουσία η λειτουργία του είναι πολύ απλή και θα το διαπιστώσετε αν το χρησιμοποιήσετε. Ωστόσο, πρινξεκινήσετε θα πρέπει να είστε σίγουροι για το κάθε σας βήμα.

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε, ότι προσφέρονται πολλές επιλογές και διαμορφώσεις ανάλογα με τις ανάγκες και το επίπεδο δεξιοτήτων σας, μάλιστα όπως θα δείτε, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μία επιλογή για προχωρημένους για λεπτομερείς ρυθμίσεις.

Πριν ξεκινήσετε φροντίστε να κατεβάσετε το κατάλληλο ISO που σας ταιριάζει ( για τις ανάγκες της δοκιμής έτρεξα την έκδοση (clonezilla-live-20200302-eoan-amd64)

Πώς να τρέξετε την εφαρμογή από USB FLASH
Αν θέλετε να τρέξετε το Clonezilla μέσα από κάποιο στικάκι USB, κατεβάστε την εφαρμογή Rufus, επιλέξτε το αρχείο ISO της εφαρμογής, επιλέξτε το σύστημα αρχείων διαμόρφωσης που έχει ο υπολογιστής σας ( MBR ή GPT). Αν δεν γνωρίσετε τι είναι αυτά (διαβάστε σχετικό άρθρο μας εδώ)  και τέλος κάντε κλικ στο κουμπί εκκίνηση. Αφού ολοκληρωθεί η εγγραφή μπορείτε πλέον να κάνετε επανεκκίνηση και να ξεκινήσετε την κλωνοποίηση σας.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ :Windows
Κατεβάστε την εφαρμογή


Ακολουθήστε μας στο Google News


ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Αν σας άρεσε το θέμα μας διαδώστε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε ενεργά και να σχολιάσετε το θέμα μας. Εναλλακτικά, μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας μέσω της σελίδας μας στο Facebook εδώ : m.me/132070110136869. Θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο δυνατό στις ερωτήσεις σας .