//Add More external stylesheets BatteryCare : Βελτιστοποιήστε τη μπαταρία στο λάπτοπ σας

Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

BatteryCare : Βελτιστοποιήστε τη μπαταρία στο λάπτοπ σας

read

Η μπαταρία αποτελεί ένα απαραίτητο συστατικό των φορητών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Η αποδοτική διαχείριση της μπαταρίας είναι ζωτικής σημασίας για την αύξηση της διάρκειας ζωής της και την διατήρηση της απόδοσής της. Ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει σε αυτήν την διαδικασία είναι η εφαρμογή BatteryCare.

Τι είναι το BatteryCare:

Το BatteryCare είναι μια δωρεάν εφαρμογή για υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows που σχεδιάστηκε για να βελτιστοποιήσει την απόδοση και τη διάρκεια ζωής των μπαταριών των φορητών υπολογιστών. Παρέχει μια σειρά από χρήσιμες λειτουργίες και εργαλεία που επιτρέπουν στους χρήστες να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται  την μπαταρία τους.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

  1. Ενημέρωση κατάστασης μπαταρίας: Το BatteryCare παρέχει αναλυτικές πληροφορίες για την κατάσταση της μπαταρίας σας, όπως η ισχύς της μπαταρίας, η χωρητικότητα, η θερμοκρασία και η υγεία της. Αυτές οι πληροφορίες σας βοηθούν να παρακολουθείτε την κατάσταση της μπαταρίας σας και να προλαμβάνετε προβλήματα.
  2. Τροφοδοσία βάσει προφίλ: Επιτρέπει στους χρήστες να επιλέγουν προφίλ λειτουργίας για την μπαταρία τους. Αυτά τα προφίλ ορίζουν τις ρυθμίσεις του υπολογιστή που επηρεάζουν την κατανάλωση ενέργειας. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε ένα προφίλ "Οικονομίας ενέργειας" που μειώνει τη φωτεινότητα της οθόνης και απενεργοποιεί ανεπιθύμητες εφαρμογές για να εξοικονομήσετε ενέργεια.
  3. Ειδοποιήσεις για βέλτιστη φόρτιση: Παρέχει ειδοποιήσεις για να σας ενημερώνει όταν η μπαταρία σας έχει φορτιστεί πλήρως ή όταν χρειάζεται να συνδεθεί σε πρίζα. Αυτό σας βοηθά να αποφύγετε την υπερφόρτιση της μπαταρίας, η οποία μπορεί να επηρεάσει την απόδοση και τη διάρκεια ζωής της.
  4. Αποφυγή της επαναφόρτισης: Παρέχει μια επιλογή που εμποδίζει την επαναφόρτιση της μπαταρίας σας μέχρι να φτάσει σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην παράταση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας, αποφεύγοντας το συνεχές φορτίσιμο και εκφόρτιση της.
  5. Συμβουλές για τη συντήρηση της μπαταρίας: Τέλος, παρέχει χρήσιμες συμβουλές για τη συντήρηση της μπαταρίας σας, όπως τη συχνότητα αποφόρτισης και εκφόρτισης της, τον καθαρισμό των επαφών της μπαταρίας και την αποφυγή της υπερθέρμανσης. Ωστόσο, μπορεί να μας δώσει και πολλές άλλες πληροφορίες όπως την θερμοκρασία της CPU και του σκληρού μας δίσκου σε πραγματικό χρόνο την δυνατότητα αυτόματης επιλογής σχεδίου ενέργειας αλλά και και τη δυνατότητα να αναστείλετε ορισμένα χαρακτηριστικά του λειτουργικού συστήματος που βοηθούν στην υποβάθμιση της αυτονομίας (μόνο Windows Vista ή νεότερη έκδοση) όπως η απενεργοποίηση των Windows Aero και η διαφάνεια των παραθύρων που απαιτεί επιτάχυνση της κάρτας γραφικών, και της οποίας η απενεργοποίηση θα βοηθήσει στη αύξηση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας. Η αναστολή αυτών των υπηρεσιών δεν έχει απολύτως καμία αρνητική επίδραση στην απόδοση ή την ασφάλεια του συστήματος σας.

Η ακριβής μέτρηση είναι καθοριστικός παράγοντας, καθώς ένας ανακριβής μετρητής μπορεί να οδηγήσει στο γεγονός οι τιμές της χωρητικότητας της μπαταρίας να είναι λανθασμένες. Η μπαταρία μπορεί να αναφέρει ότι εξακολουθεί να έχει το 10% της χωρητικότητας όταν στην πραγματικότητα έχει πολύ χαμηλότερη τιμή και αυτό προκαλεί απροσδόκητο τερματισμό του υπολογιστή.

Οι κύκλοι τρισδιάστατης φόρτισης (ή φόρτισης) αποτελούνται από τη χρήση όλης αυτής της φόρτισης της μπαταρίας (100%), αλλά όχι απαραίτητα όλοι ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φορητό υπολογιστή για μερικά λεπτά την ημέρα, χρησιμοποιώντας το μισό της χωρητικότητας και στη συνέχεια να το φορτίσετε πλήρως. Εάν κάνατε το ίδιο πράγμα την επόμενη μέρα, θα υπολογίζονταν σε ένα κύκλο εκφόρτισης και όχι σε δύο, οπότε μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες έως ότου ολοκληρωθεί ο κύκλος πλήρους εκφόρτισης.Βαθμονόμιση

Πώς να εκτελέσετε μια βαθμονόμηση (πλήρης απαλλαγή); Η πιο κατάλληλη μέθοδος για να κάνετε μια πλήρη απαλλαγή (100% σε τουλάχιστον 3%) αποτελείται από την ακόλουθη διαδικασία: Φορτίστε πλήρως την μπαταρία με το μέγιστο δυναμικό της (100%), αφήστε την μπαταρία να "ξεκουραστεί" πλήρως φορτισμένη για 2 ώρες ή περισσότερο, προκειμένου να ψυχθεί από τη διαδικασία φόρτισης. Αποσυνδέσετε το καλώδιο τροφοδοσίας και ρυθμίσετε τον υπολογιστή για αδρανοποίηση αυτόματα στο 5% εάν δεν μπορείτε να επιλέξετε 5% τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την ελάχιστη επιτρεπόμενη τιμή, αλλά ποτέ κάτω από το 5%.


Καλιμπράρετε τον μετρητή της μπαταρίας σας με μια πλήρη αποφόρτιση κάθε 30 κύκλους φορτίσεων/αποφορτίσεων. (περίπου μια φορά το μήνα). Αν χρησιμοποιείτε το laptop σας για μεγάλο χρονικό διάστημα στην πρίζα, μπορείτε να παρατείνετε την ζωή της μπαταρία σας αφαιρώντας την και αποθηκεύοντας την σε δροσερό μέρος χωρίς υγρασία.

Τρόποι αποθήκευσης μπαταρίας

Για να αποθηκεύσετε μια μπαταρία για μεγάλα χρονικά διαστήματα, θα πρέπει η χωρητικότητά της να είναι γύρω στο 40% και θα πρέπει να αποθηκεύεται πάντα σε ένα χώρο δροσερό με τη μικρότερη δυνατό υγρασία. Αν σκοπεύετε να αγοράσετε μια άλλη μπαταρία, συνιστάται να το κάνετε μόνο όταν η χωρητικότητα της μπαταρίας είναι πολύ χαμηλή. Πέρα από αυτό, κατά την αγορά μιας μπαταρίας θα πρέπει να δώσετε προσοχή και στην ημερομηνία κατασκευής.

Πλεονεκτήματα της εφαρμογής

Τα πλεονεκτήματα στη χρήση του BatteryCare είναι το ότι σάς επιτρέπει να έχετε τον έλεγχο του αριθμού κύκλων εκκένωσης και όταν αυτό φθάνει το 30 (ή άλλη διαμορφωμένη τιμή), σας ενημερώνει ότι είναι ώρα να πραγματοποιήσετε πλήρη εκφόρτιση, ώστε να διατηρηθεί η βαθμονόμηση του μετρητή μπαταρίας. Με αυτό τον τρόπο, εγγυάται πάντα ότι οι μπαταρίες θα έχουν τις σωστές τιμές χωρητικότητας. Εκτός αυτού, όταν χρησιμοποιείτε την μπαταρία, υπάρχει η δυνατότητα αναστολής ορισμένων λειτουργιών του λειτουργικού συστήματος που βοηθούν στην υποβάθμιση της αυτονομίας (μόνο στα Windows Vista και πάνω).

Το Windows Aero, το θέμα που επιτρέπει οπτικά εφέ όπως τη διαφάνεια των παραθύρων, απαιτεί επιτάχυνση της κάρτας γραφικών, γεγονός που προφανώς θα βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας. Τα συστήματα SuperFetch, ReadyBoost και SearchIndexer είναι τρεις υπηρεσίες Windows Vista (και πάνω), οι οποίες, ακόμα και σε κατάσταση λειτουργίας μπαταρίας, χρησιμοποιούν πολύ τον σκληρό δίσκο και αυξάνουν τη συνολική κατανάλωση ισχύος, μειώνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Η αναστολή αυτών των υπηρεσιών δεν έχει απολύτως κανένα αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοση ή την ασφάλεια του συστήματος.

Βασικές οδηγίες για τον τρόπο χρήσης της μπαταρίας

Είναι σημαντικό για να επεκταθεί η ζωή της μπαταρίας να αποφεύγονται οι πλήρεις εκφορτίσεις της, (μέχρι να διακοπεί η λειτουργία του φορητού υπολογιστή, 0%), διότι αυτό ζορίζει πολύ την μπαταρία και μπορεί να την καταστρέψει. Συνιστάται να εκτελείτε μερικές εκφορτίσεις σε επίπεδα χωρητικότητας 20 ~ 30% αντί να κάνετε πλήρη εκφόρτιση. Συνήθως οι μπαταρίες στους φορητούς υπολογιστές περιέχουν ένα μετρητή χωρητικότητας που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε την ακριβή ποσότητα της αποθηκευμένης ενέργειας.

Ωστόσο, λόγω των κύκλων φόρτισης / εκφόρτισης, αυτός ο αισθητήρας τείνει να είναι ανακριβής. Κάποιοι φορητοί υπολογιστές περιλαμβάνουν στο BIOS τους εργαλεία για να επαναβαθμονομούν αυτό το μετρητή μπαταρίας, το οποίο δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια πλήρη αποφόρτιση ακολουθούμενη από μια πλήρη φόρτιση. Έτσι, για να βαθμονομήσετε το μετρητή σωστά θα πρέπει να εκτελείται, σε κάθε 30 κύκλους εκφόρτισης μία πλήρης εκφόρτιση χωρίς διακοπή, ακολουθούμενη από μια πλήρη, χωρίς διακοπή, πλήρη φόρτιση.
Τέλος μην ξεχάσατε αν αλλάξετε μπαταρία να μηδενίσετε τον μετρητή ώστε να ξεκινήσετε σωστά τη μέτρηση ενημέρωσης των κύκλων φόρτισης στην μπαταρία σας
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ :Windows
Κατεβάστε την εφαρμογή BatteryCare


Ακολουθήστε μας στο Google News


ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Αν σας άρεσε το θέμα μας διαδώστε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε ενεργά και να σχολιάσετε το θέμα μας. Εναλλακτικά, μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας μέσω της σελίδας μας στο Facebook εδώ : m.me/132070110136869. Θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο δυνατό στις ερωτήσεις σας .