//Add More external stylesheets Λειτουργίες και ρυθμίσεις των windows που ίσως δεν γνωρίζεις και πρέπει να μάθεις



Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Λειτουργίες και ρυθμίσεις των windows που ίσως δεν γνωρίζεις και πρέπει να μάθεις

read

Τα Windows διαθέτουν πολλές λειτουργίες και ρυθμίσεις που μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες να προσαρμόσουν το λειτουργικό σύστημα στις ανάγκες τους.
Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές ΄΄κρυφές΄΄ λειτουργίες που μπορεί να μην είναι γνωστές σε όλους τους χρήστες:

1. "God Mode": Δημιουργήστε ένα νέο φάκελο στην επιφάνεια εργασίας και μετονομάστε τον σε:
   GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}
Αυτό θα δημιουργήσει έναν φάκελο που περιέχει συντομεύσεις για όλες τις ρυθμίσεις των Windows.

2. Ιστορικό Προσωρινών Αρχείων (Clipboard History) : Η λειτουργία αυτή επιτρέπει στους χρήστες να προβάλλουν και να διαχειρίζονται το ιστορικό των αντιγραφών και των αποκοπών που έχουν πραγματοποιηθεί. Ενεργοποιείται με τον συνδυασμό πλήκτρων Windows + V.

3. Εικονικά Γραφεία (Virtual Desktops): Η δυνατότητα δημιουργίας εικονικών γραφείων προσφέρει στους χρήστες την ευκαιρία να οργανώσουν τις εργασίες τους ανάλογα με το περιεχόμενο ή το πρόγραμμα που χρησιμοποιούν. Με τον συνδυασμό πλήκτρων Windows + Tab, μπορείτε να προσθέσετε, να αφαιρέσετε ή να μεταβείτε μεταξύ διαφορετικών εικονικών γραφείων.

4. Λειτουργία Συγκέντρωσης (Focus Assist)  (windows 11): Η λειτουργία αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους χρήστες που επιθυμούν να ελαχιστοποιήσουν την διάσπαση της προσοχής τους κατά τη διάρκεια της εργασίας. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία συγκέντρωσης από τις ρυθμίσεις των Windows, ώστε να φιλτράρετε τις ειδοποιήσεις που λαμβάνετε.

5. Εντολή Problem Steps Recorder: Η εντολή "psr" ανοίγει το εργαλείο Problem Steps Recorder, (Βηματική καταγραφή ) το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καταγράψετε βήμα προς βήμα τις ενέργειες που κάνετε στο σύστημά σας. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για να καταγράψετε προβλήματα ή να μοιραστείτε οδηγίες με άλλους χρήστες. Για να το ενεργοποιήσετε πατήστε τον συνδυασμό πλήκτρων (Windows + R) και  πληκτρολογήστε την εντολή "psr"

6. Εκκαθάριση της μνήμης RAM: Πατήστε ταυτόχρονα τα πλήκτρα "Ctrl + Shift + Esc" για να ανοίξετε τον Διαχειριστή Εργασιών και μεταβείτε στην καρτέλα "Λεπτομέρειες". Επιλέξτε τη διεργασία που θέλετε να τερματίσετε και κάντε δεξί κλικ σε αυτήν. Στη συνέχεια, επιλέξτε "Τερματισμός διεργασίας" για να ελευθερώσετε μνήμη RAM.

7. Αλλαγή των προεπιλεγμένων προγραμμάτων: Μεταβείτε στις "Ρυθμίσεις" των Windows και επιλέξτε την κατηγορία "Εφαρμογές". Στην καρτέλα "Προεπιλεγμένες εφαρμογές", μπορείτε να ορίσετε ποια προγράμματα θα χρησιμοποιούνται από προεπιλογή για κάθε κατηγορία αρχείων.

8. Λήψη στιγμιοτύπων οθόνης με συνθήκες καθυστέρησης: Η λειτουργία "Snipping Tool"  ( εργαλείο αποκομμάτων) σας επιτρέπει να τραβάτε στιγμιότυπα οθόνης, αλλά μπορείτε να προσθέσετε καθυστέρηση για να περιλάβετε αναδυόμενα μενού ή tooltips. Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε το "Snipping Tool", επιλέξτε "Delay" και ορίστε την επιθυμητή καθυστέρηση πριν το τράβηγμα του στιγμιότυπου.

9. Πρόσβαση στην "εκκαθάριση δίσκου" με πρόσθετες επιλογές (windows 11): Κάντε κλικ στην αναζήτηση, πληκτρολογώντας "Εκκαθάριση δίσκου". Τρέξτε την εφαρμογή,  στη συνέχεια, επιλέξτε τον δίσκο που θέλετε να καθαρίσετε  επιλέγοντας τα στοιχεία που επιθυμείτε να διαγράψετε. Για βαθύτερο καθαρισμό επιλέξτε "Εκκαθάριση στοιχείων συστήματος". Πατήστε περισσότερες επιλογές και επιλέξτε τα στοιχεία που θέλετε να καθαρίσετε.

10. Επιτάχυνση του Starmenu ": Ανοίξτε το (Registry Editor) πληκτρολογώντας "regedit" κάνοντας κλικ στην επιλογή  "Εκτέλεση". Πλοηγηθείτε στη διαδρομή:
   `HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop`
   Βρείτε την τιμή "MenuShowDelay" και αλλάξτε την από την προεπιλεγμένη τιμή (που είναι συνήθως 400) σε μια μικρότερη τιμή, όπως 200. Αυτό θα επιταχύνει την εμφάνιση του μενού "Αρχή" όταν κάνετε κλικ πάνω του.

11. Πρόσβαση σε εναλλακτικά μενού δεξιού κλικ: Μπορείτε να προσαρμόσετε το μενού δεξιού κλικ στα Windows για να προσθέσετε επιπλέον επιλογές. Ανοίξτε τον (Registry Editor) και πλοηγηθείτε στη διαδρομή:
   `HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\Background\shell`
Δημιουργήστε ένα νέο υποκλειδί με το όνομα της επιθυμητής επιλογής που θέλετε να προσθέσετε στο μενού δεξιού κλικ. Μέσα σε αυτό το υποκλειδί, δημιουργήστε ένα υποκλειδί με το όνομα "command" και ορίστε την τιμή της εκτελέσιμης αρχείου που θέλετε να εκτελείται όταν κάνετε κλικ στην επιλογή αυτή.

   ✔ Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε μια επιλογή με το όνομα "Open PowerShell Here" που να εκτελεί το πρόγραμμα PowerShell στον τρέχοντα φάκελο. Θα χρειαστεί να ορίσετε την τιμή της εκτελέσιμης αρχής του PowerShell (συνήθως είναι "powershell.exe") ως τιμή του υποκλειδιού "command".
   
 12.  Εργαλείο γρήγορης πρόσβασης σε προγράμματα: Μπορείτε να δημιουργήσετε συντομεύσεις προγραμμάτων στη γραμμή εργασιών για γρήγορη πρόσβαση. Απλά σύρετε και αποθέστε ένα πρόγραμμα από το μενού "Εκκίνηση" ή την επιφάνεια εργασίας στη γραμμή εργασιών.

13 .Εντολή "Ctrl + Shift + Esc": Αντί να χρησιμοποιήσετε τον συνδυασμό  πλήκτρων "Ctrl + Alt + Delete" για να ανοίξετε το διαχειριστή εργασιών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα πλήκτρα "Ctrl + Shift + Esc" για άμεση πρόσβαση σε αυτόν.

14. Το Quick Assist είναι ένα ενσωματωμένο εργαλείο απομακρυσμένης βοήθειας που σας επιτρέπει να παρέχετε ή να λαμβάνετε απομακρυσμένη τεχνική υποστήριξη από άλλο άτομο. Σας δίνει τη δυνατότητα να προβάλλετε ή να ελέγχετε τον υπολογιστή κάποιου άλλου (με την άδειά του) ή να επιτρέπετε σε άλλους να βλέπουν ή να ελέγχουν τον υπολογιστή σας για να σας βοηθήσουν. Μπορείτε να βρείτε το Quick Assist στο μενού Έναρξη ή αναζητώντας το.

15. Night Light: Το Night Light είναι μια λειτουργία που μειώνει το μπλε φως που εκπέμπεται από την οθόνη σας, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της καταπόνησης των ματιών και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή τη νύχτα. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε και να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις Νυχτερινού φωτός στην ενότητα Οθόνη της εφαρμογής Ρυθμίσεις.

✔ Για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία Night Light στα Windows, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
  •  Κάντε δεξί κλικ στο κουμπί "Έναρξη" στη γραμμή εργασιών (το κουμπί με το λογότυπο των Windows) και επιλέξτε την επιλογή "Ρυθμίσεις" (Settings) από το μενού που εμφανίζεται.
  • Στο παράθυρο των ρυθμίσεων, επιλέξτε την κατηγορία "Εικόνα" (System), που είναι συνήθως η πρώτη επιλογή στη λίστα. Στην κατηγορία "Εικόνα", επιλέξτε την επιλογή "Οθόνη" (Display) από το μενού στην αριστερή πλευρά του παραθύρου.
  • Στην ενότητα "Οθόνη",  "Ρύθμιση φωτεινότητας, χρώματος και ύφους" (Brightness, color, and night light settings), θα δείτε μια επιλογή με τον τίτλο "Night light". (νυκτερινός φωτισμός)
  • Κάντε κλικ στο διακόπτη δίπλα στην επιλογή "Night light" για να την ενεργοποιήσετε. Μόλις ενεργοποιηθεί, θα δείτε ότι η οθόνη σας αποκτά ένα θερμότερο χρωματικό ύφος, καθώς η μπλε ακτινοβολία μειώνεται.
  • Αν θέλετε να προσαρμόσετε την ένταση του Night Light, μπορείτε να ρυθμίσετε τον έλεγχο "Ένταση" (Intensity) κάτω από το διακόπτη του Night Light. Μετακινήστε τον διακόπτη προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά για να ρυθμίσετε το επίπεδο θερμότητας που επιθυμείτε.

16.Υπαγόρευση: Τα Windows περιλαμβάνουν μια ενσωματωμένη δυνατότητα υπαγόρευσης που σας επιτρέπει να εισάγετε κείμενο μιλώντας αντί πληκτρολογώντας. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε την υπαγόρευση πατώντας το πλήκτρο Windows + H ενώ βρίσκεστε σε ένα πεδίο κειμένου και, στη συνέχεια, να εκφωνήσετε το κείμενο.

17. Εντολή Winver: Για να δείτε γρήγορα την έκδοση των Windows πατήστε τον συνδυασμό πλήκτρων (Windows + R) και εκτελέστε την εντολή "cmd" για να ανοίξετε το τερματικό των Windows, στη συνέχεια  πληκτρολογήστε την εντολή  winver.  Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο με πληροφορίες σχετικά με την έκδοση και την αρχική ημερομηνία εγκατάστασης των Windows.

18. Πρόσβαση σε Συντομεύσεις με το πληκτρολόγιο: Πατήστε το πλήκτρο Windows + . (τελεία) για να ανοίξετε το παράθυρο Emoji και συντομεύσεων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το παράθυρο για να ανοίξετε γρήγορα ειδικούς χαρακτήρες, συμβόλαια, συντομεύσεις πληκτρολογίου και άλλα.

19. Εκκαθάριση Clipboard Ιστορικού: Από την ενημερωμένη έκδοση των Windows 10 (έκδοση 1809 και μεταγενέστερες), μπορείτε να εκκαθαρίσετε το ιστορικό του Clipboard σας. Πατήστε τα πλήκτρα Windows + V για να ανοίξετε το Clipboard. Στη συνέχεια, διαγράψτε το συγκεκριμένο στοιχείο που επιθυμείτε

20.  Εντολή Win + L: Ο συνδυασμός πλήκτρων Win + L κλειδώνει αμέσως τον υπολογιστή σας και σας μεταφέρει στην οθόνη κλειδώματος. Αυτό είναι χρήσιμο όταν θέλετε να αφήσετε τον υπολογιστή σας ασφαλή και ιδιωτικό, ειδικά εάν είστε σε ένα δημόσιο χώρο ή σε ένα γραφείο με πολλούς άλλους ανθρώπους.

21. Εντολή Win + = : Ο συνδυασμός πλήκτρων Win + = ανοίγει τον μεγεθυντή, ένα εργαλείο που σας επιτρέπει να μεγεθύνετε μέρος της οθόνης σας.

22.  Εκκίνηση σε ασφαλή λειτουργία: Πατήστε το πλήκτρο της Windows + R για να ανοίξετε το παράθυρο "Εκτέλεση". Πληκτρολογήστε "msconfig" και πατήστε Enter. Στην καρτέλα "Γενικά", επιλέξτε την επιλογή "Εκκίνηση σε ασφαλή λειτουργία" και επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας.

23.  Εντολή "Shutdown": Πατήστε τον συνδυασμό πλήκτρων "Windows + X" και επιλέξτε την επιλογή "Windows PowerShell (Admin)" ή "Command Prompt (Admin)". Πληκτρολογήστε "shutdown /s /t 0" για άμεση απενεργοποίηση του υπολογιστή.


Αυτές  είναι  κάποιες από τις ΄΄κρυφές λειτουργίες΄΄  των Windows που μπορούν να επεκτείνουν τις δυνατότητες σας και να βελτιώσουν την εμπειρία σας με το λειτουργικό σύστημα. Θυμηθείτε ωστόσο ότι ορισμένες από αυτές τις λειτουργίες μπορεί να αλλάξουν ή να μην είναι διαθέσιμες σε μελλοντικές εκδόσεις των Windowς.


Ακολουθήστε μας στο Google News


ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Αν σας άρεσε το θέμα μας διαδώστε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε ενεργά και να σχολιάσετε το θέμα μας. Εναλλακτικά, μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας μέσω της σελίδας μας στο Facebook εδώ : m.me/132070110136869. Θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο δυνατό στις ερωτήσεις σας .