//Add More external stylesheets

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Πώς να βαθμονομήσετε την οθόνη σας στα Windows 11

read

Η βαθμονόμηση της οθόνης μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ακρίβειας των χρωμάτων, της φωτεινότητας και της αντίθεσης, διασφαλίζοντας ότι αυτό που βλέπετε στην οθόνη σας είναι μια αληθινή αναπαράσταση του περιεχομένου.

Τι είναι η βαθμονόμηση της οθόνης;

Η βαθμονόμηση της οθόνης είναι μια διαδικασία που έχει γίνει ιδιαίτερα σημαντική για τους επαγγελματίες του σχεδιασμού, της φωτογραφίας και της επεξεργασίας βίντεο, αλλά και για κάθε χρήστη που επιθυμεί να εξασφαλίσει ότι οι εικόνες, τα χρώματα και οι λεπτομέρειες που απεικονίζονται στην οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης ανταγωνίζονται τα πρότυπα ποιότητας και ακριβείας. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τη ρύθμιση των παραμέτρων: φωτεινότητας, αντίθεσης, χρώματος και άλλων παραμέτρων, ώστε οι απεικονίσεις να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβείς.

Γιατί είναι σημαντική ;

Η σωστή βαθμονόμηση της οθόνης είναι κρίσιμη για διάφορους λόγους:

1. Ακρίβεια Χρώματος: Για επαγγελματίες της φωτογραφίας και του γραφιστικού σχεδιασμού, η ακριβής αναπαράσταση των χρωμάτων είναι πεποίθηση της ποιότητας στην εργασία τους. Χωρίς βαθμονόμηση, οι εικόνες μπορεί να φαίνονται διαφορετικά σε διαφορετικές οθόνες ή σε εκτυπωμένα προϊόντα.

2. Βελτίωση της Εμπειρίας Χρήστη: Η καλή ρύθμιση των χρωμάτων και της φωτεινότητας μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία των χρηστών όταν παρακολουθούν ταινίες, παίζουν παιχνίδια ή περιηγούνται στο διαδίκτυο.

3. Επαγγελματική Κριτική: Στον τομέα της ραδιοφωνίας  τηλεόρασης και ταινιών, η βαθμονόμηση είναι απαραίτητη για την ακριβή και επαγγελματική παραγωγή περιεχομένου.

Συχνά Σφάλματα και Πως να τα Αποφύγετε

Μια ικανοποιητική βαθμονόμηση της οθόνης απαιτεί προσοχή και εμπειρία. Ακολουθούν μερικά κοινά σφάλματα που θα πρέπει να αποφεύγονται:

Αμέλεια στις Συνθήκες Φωτισμού: Η φωτεινότητα του περιβάλλοντος χώρου μπορεί να επηρεάσει τις ρυθμίσεις. Είναι σκόπιμο να βαθμονομήσετε την οθόνη σας σε συνθήκες φωτισμού παρόμοιες με αυτές που θα εργάζεστε συνήθως.

Αγνοώντας τις Συστάσεις του Κατασκευαστή: Οι κατασκευαστές παρέχουν οδηγίες και προτεινόμενες ρυθμίσεις. Είναι θετικό να τις λαμβάνετε υπόψη κατά τη διαδικασία βαθμονόμησης.

Διαλείπουσα Χρήση Βαθμονόμησης: Η βαθμονόμηση δεν είναι μια διαδικασία που γίνεται μία φορά. Ο χρόνος χρήσης και οι συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν τις ρυθμίσεις, γι’ αυτό είναι καλό να επαναλαμβάνεται περιοδικά.

Ας δούμε τώρα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να βαθμονομήσετε μία οθόνη στα windows 11

ΒΗΜΑΤΑ
  1. Ανοίξτε την εφαρμογή "Ρυθμίσεις" κάνοντας κλικ στο μενού Έναρξη και επιλέγοντας το εικονίδιο με το γρανάζι.
  2. Στο παράθυρο Ρυθμίσεις, κάντε κλικ στην κατηγορία «Σύστημα».
  3. Από την αριστερή πλαϊνή γραμμή, επιλέξτε "Οθόνη".
  4. Κάντε κύλιση προς τα κάτω στην ενότητα "Σύνθετες ρυθμίσεις οθόνης" και κάντε κλικ στο σύνδεσμο "Ιδιότητες προσαρμογέα οθόνης".
  5. Στο παράθυρο "Ιδιότητες", μεταβείτε στην καρτέλα "Διαχείριση χρωμάτων".
  6. Κάντε κλικ στο κουμπί "Διαχείριση χρωμάτων".
  7. Στο παράθυρο "Διαχείριση χρωμάτων", μεταβείτε στην καρτέλα "Συσκευές".
  8. Επιλέξτε την οθόνη σας από τη λίστα συσκευών και επιλέξτε το πλαίσιο που λέει "Χρήση των ρυθμίσεών μου για αυτήν τη συσκευή".
  9. Κάντε κλικ στο κουμπί "Προσθήκη" για να προσθέσετε ένα νέο προφίλ χρώματος.
  10. Επιλέξτε ένα χρωματικό προφίλ από τη λίστα που ταιριάζει απόλυτα με τις δυνατότητες της οθόνης σας. Εάν δεν βρείτε το κατάλληλο προφίλ, μπορείτε να κάνετε κλικ στο κουμπί "Αναζήτηση" για να εντοπίσετε με μη αυτόματο τρόπο ένα αρχείο προφίλ χρώματος (.icm) που παρέχεται από τον κατασκευαστή της οθόνης σας ή από ένα επαγγελματικό εργαλείο βαθμονόμησης.
  11. Αφού επιλέξετε ένα χρωματικό προφίλ, κάντε κλικ στο κουμπί "Ορισμός ως προεπιλεγμένου προφίλ" για να το ορίσετε ως προεπιλογή για την οθόνη σας.
  12. Κάντε κλικ στην επιλογή «Για προχωρημένους» και μετά κάντε κλικ στο κουμπί «ρύθμιση οθόνης»
  13. Ο οδηγός "Display Color Calibration" θα σας καθοδηγήσει τώρα στη διαδικασία βαθμονόμησης. Ακολουθήστε τις οδηγίες στην οθόνη για να προσαρμόσετε διάφορες ρυθμίσεις όπως γάμα, φωτεινότητα, αντίθεση και ισορροπία χρωμάτων.
  14. Αφού ολοκληρώσετε κάθε βήμα, κάντε κλικ στο κουμπί "Επόμενο" για να προχωρήσετε στην επόμενη εργασία βαθμονόμησης.
  15. Αφού ολοκληρώσετε όλες τις εργασίες βαθμονόμησης, μπορείτε να συγκρίνετε τα αποτελέσματα με τις αρχικές ρυθμίσεις για να προσδιορίσετε εάν οι αλλαγές έχουν βελτιώσει την ακρίβεια της οθόνης σας.
  16. Κάντε κλικ στο κουμπί "Τέλος" για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές και να βγείτε από τον οδηγό.

Η οθόνη σας θα πρέπει τώρα να βαθμονομηθεί σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βαθμονόμηση είναι μια υποκειμενική διαδικασία και οι ιδανικές ρυθμίσεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις, τις συνθήκες φωτισμού και τον τύπο εργασίας που κάνετε στον υπολογιστή σας..

Σε τελική ανάλυση, η βαθμονόμηση της οθόνης δεν είναι μονάχα μια τεχνική διαδικασία, αλλά μια αναγκαία πρακτική . Επιπλέον, η ακριβής αναπαράσταση του χρώματος και της φωτεινότητας ενισχύει την εμπειρία και την ικανοποίηση του χρήστη. 


Ακολουθήστε μας στο Google News



Αν σας άρεσε το θέμα μας διαδώστε το!

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε ενεργά και να σχολιάσετε το θέμα μας. Θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο δυνατό στις ερωτήσεις σας .