6 δωρεάν προγράμματα για να μετρήσετε την ταχύτητα του SSD σας

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

6 δωρεάν προγράμματα για να μετρήσετε την ταχύτητα του SSD σας

read

Οι SSD έχουν παραμερίσει σε μεγάλο βαθμό τους κλασικούς σκληρούς δίσκους. Οι πτώση της τιμής τους, η μεγάλη ταχύτητα, το μικρό μέγεθος, το ελάχιστο βάρος και η έλλειψη μηχανικών μερών είναι οι βασικοί λόγοι. 

Η ταχύτητα δε ενός SSD ο πιο σημαντικός λόγος αγοράς του, αφού και μόνο με την αλλαγή ενός τυπικού σκληρού δίσκου με ένα SSD η διαφορά ταχύτητας που θα παρατηρήσετε είναι απλά χαοτική. Στην αγορά, εμφανίζονται πλέον, περισσότερα μοντέλα, με χαμηλές τιμές, υψηλή ταχύτητα, και μεγάλες χωριτικότητες. 

Συνήθως ο κατασκευαστής, συνοδεύει κάθε δίσκο SSD με το κατάλληλο λογισμικό ελέγχου μέσω από το οποίο μπορούμε να αντλήσουμε πολλές πληροφορίες γι΄αυτόν. Ωστόσο, σήμερα θα επικεντρωθούμε στην ταχύτητα, παρουσιάζοντάς σας 5 ανεξάρτητα δωρεάν προγράμματα που καλύπτουν όλους τους κατασκευαστές.ATTO Disk Benchmark

1.

Μετρήστε την απόδοση σε σκληρούς δίσκους, μονάδες SSD, μονάδες HBA, προσαρμογείς RAID και ελεγκτές αποθήκευσης. Ως κορυφαίος προμηθευτής προϊόντων υψηλής απόδοσης storage network connectivity, η ATTO δημιούργησε ένα ευρέως αποδεκτό λογισμικό δωρεάν λογισμικού Benchmark για τη μέτρηση της απόδοσης του συστήματος αποθήκευσης. 

Ως ένα από τα κορυφαία επαγγελματικά εργαλεία το Disk Benchmark μετράει την απόδοση σε σκληρούς δίσκους, μονάδες SSD, συστοιχίες RAID καθώς και τη σύνδεση κεντρικού υπολογιστή με συνδεδεμένη αποθήκευση. Κορυφαίοι κατασκευαστές δίσκων, όπως η Hitachi, κατασκευάζουν και δοκιμάζουν κάθε μονάδα χρησιμοποιώντας το Benchmark του ATTO Disk. Το εργαλείο μέτρησης απόδοσης του benchmark benchmark ATTO Disk είναι συμβατό με τα Microsoft Windows. Για να κατεβάσετε την εφαρμογή πρέπει να κάνετε registration και θα σας σταλεί το link στο e-mail σας.

Crystal disk Mark

2.

Δωρεάν εφαρμογή που τεστάρει τους σκληρούς ή SSDs δίσκους και αναδεικνύει τις πραγματικές τους επιδόσεις. Επιλέξτε τον σκληρό δίσκο, η τον SSD που θέλετε να τεστάρετε πατήστε το κουμπί -All- και περιμένετε να τελειώσει το τεστάρισμα. Προοδευτικά θα βλέπετε στον πίνακα της εφαρμογής τις επιδόσεις του δίσκου σας ανά τεστ. Δεν χρειάζεται εγκατάσταση.

Userbenchmark

3.

Το Userbenchmark είναι μία online υπηρεσία που διαθέτει ένα εύχρηστο εργαλείο συγκριτικής αξιολόγησης που μπορεί να διαπιστώσει αν ο υπολογιστής σας λειτουργεί αργά και γιατί. Ίσως να έχετε έναν ξεπερασμένο υπολογιστή που παλεύει για να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες εφαρμογές ή ίσως η απόδοση του να παρεμποδίζεται για κάποιο λόγο. Το Userbenchmark μπορεί να σας βοηθήσει όχι μόνο να προσδιορίσετε ποιο είναι το πιο πιθανό πρόβλημα αλλά και να σας δώσει τη δυνατότητα να ελέγξετε την ταχύτητα του επεξεργαστή, του σκληρού δίσκου, της κάρτας γραφικών, της μνήμης, της μονάδας SSD και της μονάδας flash USB. Ο έλεγχος θα διαρκέσει μερικά λεπτά για να εκτελεστεί ανάλογα με το υλικό του υπολογιστή σας και στη συνέχεια μόλις ολοκληρωθεί θα σας παρουσιάσει τα αποτελέσματα σε μία σελίδα που θα ανοίξει αυτόματα στο Userbenchmark.com.

Parkdale

4.

Μετρήστε την ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής σε SSD, CD-ROM, συσκευές USB και διακομιστές δικτύου σε Kilobyte, Megabyte ή ακόμη και Gigabyte ανά δευτερόλεπτο και συγκρίνετε τις δυνατότητες τους με άλλους. Εδώ θα βρείτε μία τεράστια βάση δεδομένων που θα σας βοηθήσει να δείτε τις δυνατότητες στης συσκευής σας σε σχέση με άλλες.

AS SSD Benchmark

5.

Οι SSDs έχουν μπει για τα καλά στην ψηφιακή μας ζωή και εκτοπίζουν σιγά σιγά τους κλασικούς αργούς μηχανικούς δίσκους που χρησιμοποιούσαμε για χρόνια. Τα βασικά πλεονεκτήματα των SSDs είναι η απουσία μηχανικών μερών και φυσικά οι μεγάλες ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής σε σύγκριση με τους κλασικούς μηχανικούς σκληρούς δίσκους. Για να εξετάσουμε την ταχύτητά τους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αρκετές εφαρμογές, μία από αυτές είναι το AS SSD Benchmark. Πρόκειται για μία απλή μικρή, φορητή εφαρμογή που δεν χρειάζεται εγκατάσταση. 

Αρκεί να κατεβάσουμε το αρχείο να το αποσυμπιέσουμε και να τρέξουμε μέσα από τον φάκελο της εφαρμογής το εκτελέσιμο αρχείο AS SSD Benchmark. Η εφαρμογή θα αναγνωρίσει αυτόματα τους δίσκους που έχουμε στον υπολογιστή και από εκεί μετά αρκεί να επιλέξουμε αυτόν που μας ενδιαφέρει, να πατήσουμε το START και να περιμένουμε λίγο για τα αποτελέσματα.

CrystalDiskMark Shizuku Edition

6.

Σταδιακά οι σκληροί δίσκοι δίνουν τη θέση τους σε δίσκους στερεάς κατάστασης (Solid State Drives), οι οποίοι εξελίσσονται με ραγδαίο ρυθμό κυρίως λόγω της χαμηλής τους κατανάλωσης σε ρεύμα (που οφείλεται στην έλλειψη ηλεκτροκινητήρα) και το φθηνό σχετικά πλέον κόστος παραγωγής τους. Οι τιμές τους είναι πολύ προσιτές και το αμέσως επόμενο πλεονέκτημά τους είναι οι πολύ μεγάλες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων σε σχέση με τους κλασικούς σκληρούς δίσκους. Για την μέτρηση ταχύτητας μπορούμε να βρούμε αρκετές αρκετές καλές εφαρμογές μεταξύ των οποίων και το CrystalDiskMark Shizuku Edition ένα από τα πιο δημοφιλή εργαλεία συγκριτικής αξιολόγησης για HD και SSD. Είναι ένα εργαλείο ανοιχτού κώδικα, διατίθεται δωρεάν και θεωρείται μία από τις καλύτερες επιλογές λογισμικού συγκριτικής αξιολόγησης μονάδων δίσκου. Όπως και το CrystalDiskMark, έτσι και αυτό, έχει σχεδιαστεί με έμφαση στις συσκευές SSD, υποστηρίζοντας και συνδέσεις NVMe εκτός από τα συνηθισμένα PATA και SATA ..