Tails : Περιηγηθείτε με ασφάλεια στο διαδίκτυο από το USB στικάκι σας

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Tails : Περιηγηθείτε με ασφάλεια στο διαδίκτυο από το USB στικάκι σας

read

Πρόκειται για μια διανομή Linux με βάση το Debian, η οποία έχει ως στόχο την προστασία της ιδιωτικότητας και της ανωνυμίας όπου όλες οι εισερχόμενες και εξερχόμενες συνδέσεις αναγκάζονται να περάσουν από το Tor και όλες οι μη ανώνυμες συνδέσεις αποκλείονται. 

Έχει σχεδιαστεί για να εκκινείται ως Live DVD ή USB, και δεν αφήνει κανένα ψηφιακό αποτύπωμα στον υπολογιστή που χρησιμοποιεί με στόχο την παροχή πλήρους ανωνυμίας για το χρήστη, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης web browser, IRC client, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άμεσων μηνυμάτων, όλα είναι προ-ρυθμισμένα από τον δημιουργό του με γνώμονα την ασφάλεια και την ανωνυμία του χρήστη, ωστόσο σήμερα, θα δούμε βήμα προς βήμα πόσο απλά μπορούμε να φτιάξουμε ένα στικάκι USB με την βοήθεια του οποίου θα μπορέσουμε να περιηγηθούμε ανώνυμα και με ασφάλεια στo ίντερνετ.

Για να μπορέσουμε να παρακάμψουμε την επικοινωνία του υπολογιστή μας με τους servers της εκάστοτε ιστοσελίδας που επισκεπτόμαστε και την καταγραφή της IP μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλούς τρόπους για την παράκαμψη τους, χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους κρυπτογράφησης της σύνδεσής μας.

Συνήθως τα καλά προγράμματα και οι διάφορες υπηρεσίες ανωνυμίας χρησιμοποιούν, παράλληλα με τις μεθόδους κρυπτογράφησης και τους ανώνυμους servers. Οι ανώνυμοι servers ανακατευθύνουν την διαδρομή της IP μας και παράλληλα την κρυπτογραφούν, με πιο απλά λόγια αναλαμβάνουν να αντικαταστήσουν την επικοινωνία του υπολογιστή μας επικοινωνώντας με το κόσμο του ίντερνετ με την δική τους IP κρατώντας όμως κρυφή την δική μας.

Όμως, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής: Κατά τη χρήση ενός υπολογιστή, δεν υπάρχει μαγική ή τέλεια λύση σε ένα τόσο περίπλοκο πρόβλημα. Η σωστή κατανόηση των ορίων αυτών των εργαλείων είναι ένα κρίσιμο βήμα για να αποφασίσετε καταρχάς αν το Tails είναι το κατάλληλο εργαλείο για εσάς και, δεύτερον, Το Tor προσφέρει ένα αρκετά καλό επίπεδο ανωνυμίας όμως υπόκειται και αυτό σε κάποιους περιορισμούς και μπορεί να είναι αναποτελεσματικό υπό ορισμένες συνθήκες.

Όπως περιγράψαμε και παραπάνω το Tor εστιάζει στην ανωνυμία και διασφαλίζει την κρυπτογραφημένη ροή των δεδομένων μόνο εντός του δικτύου Tor. Εάν ο χρήστης πλοηγείται σε υπηρεσίες χωρίς κρυπτογράφηση, για παράδειγμα ένα website χωρίς HTTPS, τότε ο τελευταίος κόμβος στο Tor είναι σε θέση να διαβάσει ή/και να αλλοιώσει τα δεδομένα που ανταλλάσσει ο χρήστης με την υπηρεσία. 

Επομένως, μαζί με το Tor βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ασφαλείς κρυπτογραφημένες συνδέσεις HTTPS. Το Tor αναλαμβάνει την δρομολόγηση της κίνησης του χρήστη με στόχο την ανωνυμία και τίποτε άλλο. 

Έτσι, εάν το σύστημα του χρήστη είναι ήδη μολυσμένο από ιούς ή παγιδευμένο με κακόβουλα προγράμματα όπως keylogger (καταγραφέας πλήκτρων) τότε το Tor δεν βοηθάει σε τίποτα. Εξίσου ριψοκίνδυνη είναι η χρήση υπολογιστών που δεν γνωρίζουμε ή ελέγχουμε όπως αυτοί στα internet cafes. Καθώς όμως η MAC address κάθε κάρτας δικτύου είναι μοναδική, σε ένα περιβάλλον που ο χρήστης χρησιμοποιεί το Tails, η MAC address μπορεί να απειλήσει την ανωνυμία του.


ΒΗΜΑΤΑ

1

Πρώτα απ΄όλα  θα κατεβάσουμε την τελευταία έκδοση του Tails, την έκδοση για χρήση σε στικάκια  USB ( εδώ και αμέσως μετά κατεβάζουμε το λογισμικό  balenaEtcher που θα μας βοηθήσει να γράψουμε στο στικάκι  μας την εικόνα που μόλις κατεβάσαμε.  Ο τρόπος είναι απλός, αφού τοποθετήσετε το στικάκι σας σε κάποια θύρα USB  τρέξτε το balenaEtcher, επιλέξτε το αρχείο που μόλις κατεβάσατε  και πατήστε Flash για να ξεκινήσει η εγγραφή .

2

Μόλις τελειώσει η εγγραφή κλείνουμε τον υπολογιστή και τον ανοίγουμε ξανά. Η πρώτη εικόνα που θα συναντήσουμε είναι αυτή πατάμε ENTER και περιμένουμε λίγο έως ότου ολοκληρωθεί η εκκίνηση.


3

Επιλέγουμε γλώσσα και πατάμε έναρξη Tails.


4


Επιλέγουμε το δίκτυο που θα συνδεθούμε και πληκτρολογούμε το κωδικό για να συνδεθούμε.


5Αφού πληκτρολογήσουμε τον κωδικό, περιμένουμε λίγο έως ότου εμφανιστεί ένα μήνυμα ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Tor, από εκεί και πέρα  είμαστε έτοιμοι να περιηγηθούμε ανώνυμα στο διαδίκτυο. 

6

Για να μεγιστοποιηθεί ο βαθμός της ανωνυμίας και της ιδιωτικότητά μας  οι ρυθμίσεις αυτές χάνονται κάθε φορά που κάνουμε επανεκκίνηση ωστόσο, μπορούμε να καθορίσουμε αν επιθυμούμε ένα κρυπτογραφημένο τόμο όπου θα αποθηκεύονται  οι κωδικοί, τα αγαπημένα, τα έγγραφά μας αλλά και άλλες πληροφορίες έτσι ώστε όταν ξεκινάμε να μην χρειάζεται να τα πληκτρολογούμε ξανά. Για το σκοπό αυτό, ακολουθήστε τις οδηγίες  που θα δείτε στην παρακάτω φωτογραφία και κάντε επανεκκίνηση.


7
Τώρα, κατά την εκκίνηση πληκτρολογήστε τον κωδικό που βάλατε για τον κρυπτογραφημένο τόμο έτσι ώστε να τον ξεκλειδώσετε και μπείτε στις ρυθμίσεις σας.


Η εφαρμογή περιλαμβάνει δύο από τα καλύτερα δωρεάν  προγράμματα ανωνυμίας το OnionShare και το Tor Browser για τα οποία έχουμε μιλήσει ειδικότερα σε παλιότερες αναρτήσεις μας.Αν σας άρεσέ το άρθρο μας διαδώστε το!!
Μπορείτε να σχολιάστε το θέμα μας μέσω της σελίδας μας στο Facebook ( m.me/132070110136869 ).