Τα 10 καλύτερα δωρεάν προγράμματα προστασίας σε πραγματικό χρόνοΗ προστασία ενός υπολογιστή από τους ιούς πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα ακόμη και του πιό αρχάριου χρήστη. Είναι κεφαλαιώδους σημασίας να έχουμε στον υπολογιστή μας εγκατεστημένο ένα καλό antivirus που θα μας προστατεύσει σε πραγματικό χρόνο από ενδεχόμενους κινδύνους. Οι λύσεις που προσφέρονται είναι αρκετές αξιόπιστες και απολύτως δωρεάν. Η σειρά δε που τα παραθέτουμε είναι εντελώς τυχαία χωρίς να αποτελεί κάποια ένδειξη υπεροχής του ενός από το άλλο.

1.
H πιο πρόσφατη έκδοση του Panda Antivirus, πρόκειται για ένα antivirus εξαιρετικά ελαφρύ αλλά με μεγάλη ταχύτητα ανίχνευσης ιών και συναφών απειλών με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Σ΄αυτή την έκδοση έχει επιτευχθεί βελτίωση των επιδόσεων με βάση τη βελτιστοποίηση της cache και της διαχείριση μνήμης, καθώς και βελτίωση της διαχείρισης της απομόνωσης και της αποκατάστασης των αρχείων που απολυμαίνονται.

2. 
Το Comodo Cloud Antivirus είναι ένα δωρεάν αntivirus που χρησιμοποιεί έναν ισχυρό συνδυασμό των τεχνολογιών παρακολούθησης των ιών, auto-sandbox ( Πρόκειται για μία λειτουργία πολύ χρήσιμη, απαραίτητη θα έλεγα για όλους όσους θέλουν να δοκιμάζουν τις εφαρμογές που επιθυμούν να εγκαταστήσουν ή και τις τρέχουσες σε ένα εικονικό περιβάλλον) για την ανάλυση της συμπεριφοράς και την άμεση προστασία του υπολογιστή σας από όλα τα γνωστά και άγνωστα malware.Προστατεύει τον υπολογιστή σας από όλες τις μορφές κακόβουλου λογισμικού, είναι απλό στην εγκατάσταση, τη παραμετροποίηση και χρήση.

Υποστηρίζει τεχνολογία Viruscope που αναγνωρίζει και μπλοκάρει οποιαδήποτε κακόβουλη συμπεριφορά σε άγνωστα αρχεία. Σας παρέχει πλήρη προστασία, ενώ σας επιτρέπει να εκτελέσετε οποιαδήποτε εφαρμογή στο sandbox. Εν κατακλείδι είναι ένα βήμα μπροστά από τα παραδοσιακά antivirus αφού αναλαμβάνει την προστασία του υπολογιστή σας από άγνωστες απειλές που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί.3. 
Η πιο πρόσφατη έκδοση της πιο αξιόπιστης ασφάλειας στον κόσμο έφτασε και είναι εντελώς δωρεάν. Το Avast προστατεύει περισσότερα από 220 εκατομμύρια άτομα, επιχειρήσεις και κινητά τηλέφωνα παγκοσμίως, εντοπίστε αδύναμα σημεία στο δίκτυό σας ώστε να αποτρέψετε τις επιθέσεις στο router και σε άλλες συσκευές του δικτύου. από τις επιθέσεις των χάκερ. Αφαιρέστε τις ενοχλητικές εφαρμογές και τις επεκτάσεις από τα προγράμματα περιήγησης και αποκαταστήστε τις μηχανές αναζήτησης που έχουν πέσει θύματα πειρατείας.

Ενημερώστε με ευκολία σημαντικά προγράμματα λογισμικού για να αυξήσετε τη συνολική ασφάλεια και την υγεία του υπολογιστή σας. Τέλος με την βοήθεια της λειτουργίας απομακρυσμένης βοήθειας μπορείτε να προσφέρετε ή να δέχεστε βοήθεια μέσω internet.

Παράλληλα με την έκδοση για τα windows μπορείτε να κατεβάσετε και τις αντίστοιχες εκδόσεις για την προστασία του κινητού σας τηλεφώνου με λειτουργικό Android και Iphone και να προστατεύσετε τις συσκευές σας με ασφάλεια όχι μόνο απολαμβάνοντας μία πρώτης κλάσης προστασία αλλά να προστατεύεστε το κινητό σας και από τον κίνδυνο κλοπής ταυτότητας και παραβίασης του ιδιωτικού σας απόρρητου.

Τώρα, με τη νέα αυτόματη λειτουργία Game βάζει σε αναμονή όλες τις ειδοποιήσεις των Windows και του Avast, ώστε να έχετε στο παιχνίδι σας τη μέγιστη επεξεργαστική ισχύ και ταχύτητα. Πέρα από τις πιο πρόσφατες λειτουργίες, εξασφαλίζει έξυπνη ανίχνευση απειλών και προστασία σε πραγματικό χρόνο με ελάχιστη επίδραση στην ταχύτητα του υπολογιστή.

To μενού μεταξύ δωρεάν Avast και Premier είναι ακριβώς το ίδιο με την διαφορά ότι στην δωρεάν έκδοση κάποιες υπηρεσίες είναι απενεργοποιημένες. Έτσι λοιπόν μπορείτε να αναβαθμίσετε αν επιθυμείτε την δωρεάν έκδοση του AVAST και να απολαύσετε τις επιπλέον λειτουργίες προστασίας που δεν είναι διαθέσιμες στην δωρεάν έκδοση .


4. 
Το 360 Total Security αποτελεί ένα από τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα για τον έλεγχο του υπολογιστή σας και όχι μόνο. Περιλαμβάνει πέντε από τις καλύτερες μηχανές antivirus συμπεριλαμβανομένων των Avira και Bitdefender προστατεύοντας σας από κακόβουλο λογισμικό phishing, δούρειους ίππους αλλά και άγνωστες απειλές μέσω της τεχνολογίας cloud, παρέχοντας πλήρη προστασία.

Πέραν της κλασικής λειτουργίας του προγράμματος ως antivirus προσφέρει και πολύ καλές υπηρεσίες βελτιστοποίησης και καθαρισμού και σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χώρο στο δίσκο καθαρίζοντας τα άχρηστα αρχεία από τον υπολογιστή σας έτσι ώστε να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, σας βοηθά να διαχειριστείτε την εκκίνηση εφαρμογών plug-ins και υπηρεσιών κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου εκκίνησης του υπολογιστή σας.

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της εφαρμογής είναι και η δυνατότητα να τρέξετε ή να εγκαταστήσετε εφαρμογές μέσα σε περιβάλλον Sandox, που σημαίνει ότι μπορείτε να τρέξετε μέσα σε ένα εικονικό περιβάλλον οποιοδήποτε πρόγραμμα.

5. 
To ZoneAlarm αποτελεί ένα από τα καλύτερα προγράμματα προστασίας για τον υπολογιστή σας και δραστηριοποιείται στο χώρο των εφαρμογών ασφαλείας εδώ και πολλά Μπορεί να προστατεύστε τον υπολογιστή σας από προγράμματα διακρίνοντας πιθανώς ύποπτη συμπεριφορά, και εντοπίζοντας αλλά και διακόπτοντας επιθέσεις κακόβουλων προγραμμάτων που παρακάμπτουν τις παραδοσιακές τακτικές προστασίας από τους ιούς.

Δεν χρειάζεται να ρυθμίσετε το πρόγραμμα εκ των προτέρων.Ο έλεγχος της εισερχόμενης και εξερχόμενης κίνησης του δικτύου επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης κανόνων. Κάθε φορά που ένα πρόγραμμα επιχειρεί να συνδεθεί με το διαδίκτυο, ή άλλο μηχάνημα προσπαθεί να συνδεθεί με τον υπολογιστή σας, θα εμφανιστεί μια προειδοποίηση σε αναδυόμενο παράθυρο που θα σας ρωτά αν η κίνηση του δικτύου για την συγκεκριμένη εφαρμογή θα πρέπει να επιτρέπεται ή να μπλοκαριστεί. Το ZoneAlarm είναι συμβατό μόνο με το MS Windows Defender.

Για να το εγκαταστήσετε θα πρέπει πρώτα να καταργήσετε την εγκατάσταση άλλου λογισμικού antimalware, διαφορετικά, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε προβλήματα με τη σταθερότητα του λειτουργικού σας συστήματος.

6. 
Το Sophos antivirus είναι μία απολύτως δωρεάν εφαρμογή για Windows και Mac για την προστασία σας από κακόβουλο λογισμικό, ακατάλληλες ιστοσελίδες και ιούς. Χρησιμοποιεί την ίδια βραβευμένη τεχνολογία που οι επαγγελματίες της πληροφορικής εμπιστεύονται στην προστασία των συστημάτων των επιχειρήσεων τους. Το καλύτερο από όλα, μπορείτε να διαχειριστείτε τις ρυθμίσεις ασφαλείας για όλη την οικογένεια από οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης.

Για πρώτη φορά, πολλές από τις ίδιες τεχνολογίες προστασίας σε πραγματικό χρόνο που είναι διαθέσιμες στο επαγγελματικό προϊόν Intercept X, είναι πλέον διαθέσιμες και για το Sophos Home, έτσι ώστε να έχετε το ίδιο επίπεδο προστασίας με αυτό που εμπιστεύονται κορυφαίες τράπεζες, κυβερνήσεις και επιχειρήσεις παγκοσμίως.  Το Sophos Home σάς ειδοποιεί όταν μια εξωτερική πηγή προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στην κάμερα ή το μικρόφωνο σας.

Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να επιτρέψετε ή να αποκλείσετε τη δράση. Με τον τρόπο αυτό προστατεύει τα στοιχεία των τραπεζικών και πιστωτικών καρτών σας από την υποκλοπή. Αμέσως μετά την εγκατάσταση, εκτελεί μια βαθιά σάρωση για να βρει και να καθαρίσει τυχόν κακόβουλο λογισμικό. Λειτουργεί σε Mac και Windows.
7.

To AVG AntiVirus είχε πολύ καλή ανταπόκριση στην απόδοση της λειτουργίας του υπολογιστή μας χωρίς ιδιαίτερες καθυστερήσεις. Σε ότι αφορά με την εμφάνιση του δεν θα δείτε και μεγάλες διαφορές από την προηγούμενη έκδοση, ασφαλώς όμως υπάρχει βελτιστιοποίηση των λειτουργιών της και δεν πρόκειται να δείτε καμία καθυστέρηση στην λειτουργία του υπολογιστή σας. To AVG θα εγκαταστήσει από προεπιλογή, τη γραμμή εργαλείων περιήγησης AVG (αν δεν το επιθυμείτε αποεπιλέξτε τα σχετικά πεδία).

Αυτό μπορεί να βοηθήσει τη δική σας ασφάλεια, αφού η λειτουργία αυτή απομονώνει τις επικίνδυνες σελίδες στις αναζητήσεις των αποτελεσμάτων στις μηχανές αναζήτησης, εμείς επιλέξαμε κατά την εγκατάσταση την επιλογή Custom Install χωρίς να εγκαταστήσουμε την γραμμή εργαλείων περιήγησης AVG. To AVG θα εγκαταστήσει από προεπιλογή, τη γραμμή εργαλείων περιήγησης AVG (αν δεν το επιθυμείτε αποεπιλέξτε τα σχετικά πεδία).

 Αυτό μπορεί να βοηθήσει τη δική σας ασφάλεια, αφού η λειτουργία αυτή απομονώνει τις επικίνδυνες σελίδες στις αναζητήσεις των αποτελεσμάτων στις μηχανές αναζήτησης, εμείς επιλέξαμε κατά την εγκατάσταση την επιλογή Custom Install χωρίς να εγκαταστήσουμε την γραμμή εργαλείων περιήγησης AVG. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα εξαιρετικό antivirus, χωρίς κανένα κόστος. Βέβαια όπως θα δείτε στο πρόγραμμα είναι ενσωματωμένη και η εμπορική εκδοχή του προγράμματος με κάποιες επιπλέον δυνατότητες από αυτές που σας παρέχει το antiviruς στην δωρεάν του έκδοση.

Κατά την διάρκεια της πρώτης πλήρους σάρωσης ίσως καθυστερήσει λίγο περισσότερο από το αναμενόμενο όμως οι επόμενες σαρώσεις θα είναι πολύ πιο γρήγορες. Χωρίς αμφιβολία αποτελεί μία αξιόλογη πρόταση για όσους δεν θέλουν να δαπανήσουν χρήματα για την προστασία του υπολογιστή τους, χωρίς να υπολείπεται σε τίποτα σε δράση και αποτέλεσμα.

8.
Το Avira AntiVirus είναι η συνέχεια του πολύ καλού antivirus Avira AntiVir Personal. Η εγκατάσταση είναι πολύ γρηγορότερη και ταχύτερη απ΄ότι οι προηγούμενες και παρ΄ότι σε αυτή την έκδοση δεν υπάρχουν μεγάλες οπτικές αλλαγές εν τούτοις υπάρχουν κάποιες πολύ ουσιαστικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα η βελτιστοποίηση του προγράμματος ώστε να καταναλώνει λιγότερη μνήμη απ΄ την προηγούμενη έκδοση, μια καλύτερη μηχανή αντιμετώπισης για την εύρεση και αντιμετώπιση του malware αλλά και δυνατότητα ώστε να επιλέγετε την προτεραιότητα της σάρωσης στον υπολογιστή σας ώστε να αποφύγετε την επιβράδυνση του.

Ακόμη διαθέτει δυνατότητα παρακολούθηση συμπεριφοράς των απειλών, που επιτρέπει στο πρόγραμμα να ανιχνεύσει ακόμη και τις πιο πρόσφατες και άγνωστες απειλές. Φυσικά διαθέτει φίλτρο γονικού ελέγχου, ένα εργαλείο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, ανάκτησης από καταστροφή. Θα πρέπει να σημειώσω ότι κάποιες από τις extra δυνατότητες του προγράμματος είναι απενεργοποιημένες στην δωρεάν έκδοση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ακόμη και έτσι δεν διατηρεί τις βασικές του δυνατότητές του αμετάβλητες γεγονός που το καθιστά ακόμη και στην δωρεάν εκδοχή του ένα από τα καλύτερα προγράμματα του είδους του.

 Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ανιχνεύει και απομακρύνει πάνω από 150.000 ιούς, και μας παρέχει προστασία έναντι άγνωστων ιών και μακροεντολών, προστασία από κρυφά rootkits, από trojans, worms, backdoors, jokes και γενικά από κάθε είδους επιβλαβή προγράμματα. Η εφαρμογή συνοδεύεται και από κάποιες επί μέρους εφαρμογές που συμπληρώνουν την αποτελεσματικότητα του, ωστόσο κάποιες από αυτές έχουν χρονικό περιορισμό και γενικά ίσως και να επιβαρύνουν κάπως τον υπολογιστή σας. Επομένως η προσωπική μου γνώμη είναι ότι αν ενδιαφέρεσθε απλά για ένα καλό antivirus εγκαταστήστε το ανεπιφύλακτα αποφεύγοντας όμως να εγκαταστήσετε και όλες τις άλλες παρελκόμενες μικροεφαρμογές.


9.
Πρόκειται ίσως για ένα από τα καλύτερα προγράμματα προστασίας για τα Windows που μόλις κυκλοφόρησε την νεώτερη έκδοση του έκδοση και μάλιστα μία εξ αυτών απολύτως δωρεάν. Η βραβευμένη τεχνολογία ασφάλειας από την οποία αποτελείται αποκλείει αυτόματα τις επικίνδυνες λήψεις και σας προειδοποιεί αυτόματα για κακόβουλους ιστότοπους. Η ασφάλεια με την οποία έχει σχεδιαστεί σας προστατεύει, χωρίς να σας εμποδίζει. Με τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο που τροφοδοτούνται απευθείας από το σύννεφο, ο υπολογιστής σας προστατεύεται από τις πιο κοινές απειλές. Για να δουλέψετε με την εφαρμογή αρκεί να την κατεβάσετε και να την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας, από εκεί και μετά θα πρέπει να κάνετε Registration . Στην δωρεάν εκδοχή του σας προστατεύει σε πραγματικό χρόνο από ιούς και γενικά κακόβουλο λογισμικό  τοπικά στον υπολογιστή σας αλλά και κατά την περιήγησή σας στο διαδίκτυο. Στην εμπορική του έκδοση περιλαμβάνει πολλές ακόμη δυνατότητες.10.

( Η κορυφαία προστασία από ιούς, με δωρεάν 6μηνη συνδρομή)
H McAfee είναι μία από τις παλαιότερες και από τις πιο δημοφιλείς εταιρείες που ασχολείται με λογισμικό ασφαλείας για υπολογιστές και άλλες συσκευές. Με τη βραβευμένη προστασία από ιούς που διαθέτει και ανάλυση απειλών με βάση το cloud σάς διατηρεί προστατευμένους χωρίς να επιβραδύνει τον υπολογιστή σας. Πρόκειται για μια ισχυρή σουίτα ασφαλείας για προστασία από ιούς, trojans, rootkits, spyware, adware και άλλο κακόβουλο λογισμικό. Το Mcafee διαθέτει τεχνολογία Active Protection που σημαίνει ότι μπορεί να αναλύει και να αναστέλλει άμεσα νέες απειλές σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, ώστε να μην υπάρχει κενό στην προστασία σας και σας εξασφαλίζει μία απόλυτα ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο. Για να κατεβάσετε την εφαρμογή ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα :

1. Στην πρώτη καρτέλα πατήστε  Download2.  Στην επόμενη, δημιουργήστε λογαριασμό.


3.Ενεργοποιήστε το λογαριασμό σας .

4. Κάντε κλικ  στον σύνδεσμο που θα δείτε στο μήνυμα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επιβεβαίωσης που θα λάβετε και  στην επόμενη καρτέλα  κατεβάστε το προϊόν.
Η συνδρομή 6 μηνών της McAfee Internet Security περιλαμβάνει λειτουργίες που είναι απαραίτητες για την ασφάλεια ενός υπολογιστή όπως προστασία από ιούς, προστασία Wi-Fi, γονικό έλεγχο και εργαλεία ασφάλειας ιστού.