Οι 13 καλύτερες δωρεάν εφαρμογές μόνιμης διαγραφής δεδομένων

Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Οι 13 καλύτερες δωρεάν εφαρμογές μόνιμης διαγραφής δεδομένων

read

Πιστεύετε ότι όταν διαγράφετε τα δεδομένα σας από τον σκληρό σας δίσκο ή κάνετε "Format" διαγράφονται πραγματικά; Η απάντηση είναι προφανής: ΟΧΙ! Αν πιστεύετε πώς ναι, γιατί τότε υπάρχουν τόσα πολλά λογισμικά ανάκτησης δεδομένων; 
Έτσι λοιπόν ίσως θα έπρεπε να εξετάσετε πιο σοβαρά το γεγονός αυτό και να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας για το θέμα αυτό, ιδιαίτερα δε αν θέλετε να διαθέσετε ή χαρίσετε τους παλιούς υπολογιστές της εταιρείας που όμως μπορεί να βρίσκονται αποθηκευμένες σημαντικές επιχειρηματικές σας πληροφορίες.

Ωστόσο, ακόμη και αν είστε ιδιώτης και θέλετε να πουλήσετε ή να χαρίσετε τους σκληρούς σας δίσκους ή τον υπολογιστή σας και πιθανώς έχετε αποθηκευμένα πολλά προσωπικά δεδομένα όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών, κωδικούς πρόσβασης διευθύνσεις φίλων σας ιδιωτικές φωτογραφίες κ.λ.π. 

Υποθέτω ότι δεν θα ήταν καλή ιδέα να πουλήστε ή να δώσετε τους υπολογιστές σας με τους σκληρούς σας δίσκους χωρίς να έχετε καταστρέψει τα δεδομένα μέσα από αυτούς.
HDShredder

1

Διαγράψτε για πάντα τα δεδομένα του σκληρού σας δίσκου έτσι ώστε να μην μπορούν μελλοντικά να ανακτηθούν. 

Η χρήση του προγράμματος είναι αρκετά απλή και η διαγραφή των δεδομένων σας διασφαλίζεται μέσα από ελάχιστα βήματα. Εγκαταστήστε την εφαρμογή στον υπολογιστή σας και τρέξτε τη ή δημιουργήσετε Boottable CD ή USB και μέσα από αυτό να κάνετε την διαγραφή των δεδομένων σας. 

Αν δεν επιθυμείτε τη δημιουργία του πατήστε exit (Μπορείτε να φτιάξετε και σε δεύτερο χρόνο Boottable CD ή USB τρέχοντας το εικονίδιο Create boot medium που βρείτε μέσα στον φάκελο που είναι εγκατεστημένη η εφαρμογή σας) και στο πρώτο μενού της εφαρμογής επιλέξτε Drive (η επιλογή Partition δεν είναι διαθέσιμη στην δωρεάν έκδοση). 

Για να διαγράψετε το δίσκο σας κάντε κλικ erase disk στον πίνακα αυτό θα δείτε τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στον υπολογιστή σας, (σκληρούς δίσκους εσωτερικούς και εξωτερικούς καθώς και τυχόν άλλες συσκευές USB Flash κ.λ.π.


Eraser

2

Οι περισσότεροι έχουμε κάποια δεδομένα-αρχεία που μάλλον δεν θα θέλαμε να τα μοιραστούμε με άλλους, όπως κωδικούς πρόσβασης, προσωπικά στοιχεία, διαβαθμισμένα έγγραφα από την εργασία μας, οικονομικά στοιχεία και άλλα. 

Πολλές από αυτές τις πληροφορίες τις έχετε αποθηκεύσει ήδη στον υπολογιστή σας, όταν όμως έρθει η ώρα για κάποιο λόγο να τις καταργήσετε από τον σκληρό σας δίσκο, τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται λίγο πιο περίπλοκα αφού φυσικά η μόνιμη διαγραφή τους δεν είναι και τόσο απλή όσο νομίζετε. 

Η πρώτη σκέψη πιθανώς να είναι ότι απλά διαγράφουμε το αρχείο και τα δεδομένα έχουν χαθεί. Δυστυχώς αυτό δεν είναι αρκετό, αφού όταν διαγράφετε ένα αρχείο, το λειτουργικό σύστημα δεν απομακρύνει πραγματικά το αρχείο από το δίσκο αλλά αφαιρεί μόνο την αναφορά του αρχείου από τον πίνακα του συστήματος αρχείων. 

Το αρχείο παραμένει στο δίσκο μέχρι ένα άλλο αρχείο να το καλύψει, αλλά ακόμα και μετά από αυτό, μπορεί να είναι δυνατό να ανακτήσει κάποιος εύκολα τα δεδομένα σας με τη χρήση κατάλληλων προγραμμάτων. 

Το Eraser είναι ένα προηγμένο εργαλείο ασφαλείας για τα Windows που σας επιτρέπει να διαγράψετε εντελώς ευαίσθητα δεδομένα από το σκληρό σας δίσκο χωρίς να έχετε το άγχος ότι μπορεί κάποιος άλλος να τα ανακτήσει. Ο τρόπος χρήσης είναι απλός, αφού εγκαταστήσετε την εφαρμογή επιλέξτε με το ποντίκι σας (με δεξί κλικ) το ή τα αρχεία που θέλετε να διαγράψετε να επιλέξετε το εικονίδιο Eraser και να πατήσετε διαγραφή.


Hardwipe

3

Το Hardwipe είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μόνιμη διαγραφή δεδομένων στο σκληρό δίσκο και σε διάφορα άλλα φορητά μέσα αποθήκευσης, προστατεύοντάς τα προσωπικά σας δεδομένα αφού μετά από τον καθαρισμό κανείς δεν θα μπορεί να τα ανακτήσει.

Μπορεί να καθαρίσει ολόκληρους δίσκους, ή αρχεία μεμονωμένα, και να ΄΄απολυμάνει΄΄ τον αχρησιμοποίητο χώρο στο δίσκο. Μπορείτε να σκουπίσετε συγκεκριμένα αρχεία, να σκουπίσετε μια ολόκληρη μονάδα δίσκου ή να καθαρίσετε τον ελεύθερο χώρο στον σκληρό σας δίσκο. 

Μπορείτε να επιλέξετε υψηλή ή χαμηλή προτεραιότητα, η οποία χρησιμοποιεί περισσότερους ή λιγότερους πόρους συστήματος και να επιλέξετε τον τύπο διαγραφής δεδομένων που θέλετε. 

Η επιλογή των αλγορίθμων διαγραφής δεδομένων είναι σχεδόν η ίδια που θα δείτε σε οποιαδήποτε εφαρμογή όπως αυτή. Μπορείτε να εκτελέσετε ένα απλό σκούπισμα τυχαιοποίησης δεδομένων μέχρι τη διαγραφή 35 περασμάτων.


Free Data Wiper

4

Αν θέλετε να διαγράψετε για πάντα τα δεδομένα σας από το σκληρό σας δίσκο, η μορφοποίηση (FORMAT) ή διαγραφή του δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει την ανάκτηση τους με εξειδικευμένα προγράμματα που υπάρχουν για το σκοπό αυτό. 

Αυτό που χρειάζεστε στην περίπτωση αυτή είναι ένα επαγγελματικό λογισμικό για πλήρη και μόνιμη διαγραφή των δεδομένων στο σκληρό σας δίσκο ή Partition. Με τη χρήση ισχυρών αλγορίθμων, σας παρέχει τη δυνατότητα να διαγράψετε μόνιμα δεδομένα σας τα οποία πλέον δεν θα μπορεί κανείς να ανακτήσει. 

Ο τρόπος λειτουργίας του είναι πολύ απλός, αφού τρέξετε την εφαρμογή επιλέξτε Edire Drive or Disk και από την επιλογή κρυπτογράφηση (security) επιλέξτε τον αλγόριθμο διαγραφής. 

Από εκεί μετά κάντε κλικ στο κουμπί Wipe now και η εφαρμογή αφού πληκτρολογήσετε την λέξη Wipe στο πρόσθετο παράθυρο που θα εμφανιστεί θα ξεκινήσει το΄΄καταστροφικό της έργο΄΄ .


BitKiller

5


Mικρή φορητή εφαρμογή με αξιόλογα χαρακτηριστικά και αξιοπιστία που μπορεί να διαγράψει με ασφάλεια και ταχύτητα δεδομένα που είναι για εσάς απόρρητα και εμπιστευτικά διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν μπορούν να ανακτηθούν αργότερα. 

Το πρόγραμμα είναι πολύ απλό και μικρό μόλις 31.8KB. Χρησιμοποιεί πέντε διαφορετικές μεθόδους διαγραφής zeros, random data, DOD 3 pass, DOD 7 pass, Gutmann 35 pass. 

Στις δοκιμές μας ένα αρχείο μεγέθους 220 MB με την μέθοδο All χρειάστηκε 10 δεύτερα για την διαγραφή του, με την Radom 15 δεύτερα, με την DOD 3Pass 25 και με την DOD 7Pass 60. 

Μερικές φορές, τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των Windows περιορίζουν τη σωστή λειτουργία του BitKiller σε αυτή την περίπτωση τρέξτε την εφαρμογή επιλέγοντας "Εκτέλεση ως διαχειριστής". 

Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα την μέθοδο Gutmann; Όχι, η μέθοδος Gutmann είχε σχεδιαστεί για μια κωδικοποίηση που οι σύγχρονοι σκληροί δίσκοι δεν χρησιμοποιούν. 

Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Gutmann δεν είναι μόνο συνήθως περιττό, είναι επίσης και πολύ αργό σε σύγκριση με τις άλλες μεθόδους και πιθανόν να μην είναι το ίδιο αποτελεσματικό.


OW Shredder

6

Προηγμένο εργαλείο ασφάλειας που σας επιτρέπει να διαγράψετε εντελώς όλα τα κρυφά δεδομένα και όλα τα ίχνη κίνησης από τους σκληρούς σας δίσκους. 

Μπορούν να διαγραφούν μεμονωμένα αρχεία, αλλά και συνολικά όλα τα αρχεία των σκληρών δίσκων. 

Επιπλέον το OW Shredder προσφέρει διάφορα εργαλεία για να σαρώσετε, να αναλύσετε να καθαρίσετε και να πάρετε περισσότερες πληροφορίες. 

Η χρήση της εφαρμογής είναι πολύ τρέξτε το πρόγραμμα ( δεν χρειάζεται να το εγκαταστήσετε) και σύρτε το με το ποντίκι σας (Drag and drop) στο αντίστοιχο παράθυρο του μενού τον δίσκο ή τα αρχεία που θέλετε να διαγράψετε και μετά πατήστε erase. 

Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο από εκεί και μετά το πρόγραμμα θα αναλάβει τα υπόλοιπα.Permadelete

7

Όταν διαγράφουμε ένα αρχείο, στην πραγματικότητα διαγράφεται μόνο μια αναφορά στην τοποθεσία του αρχείου. Με άλλα λόγια, το σύστημα αρχείων απλώς «ξεχνά» την ύπαρξη του αρχείου. 

Αλλά τα πραγματικά δεδομένα, τα 0 και τα 1, εξακολουθούν να παραμένουν στο δίσκο. Τελικά θα αντικατασταθούν από άλλα αρχεία και δεδομένα, αλλά αυτό μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα λογισμικά αποκατάστασης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ανακτήσουν τα "διαγραμμένα" αρχεία. 

Ωστόσο, οι εφαρμογές τεμαχισμού αρχείων, όπως το Permadelete, βεβαιώνουν ότι τα αρχεία που διαγράφετε δεν μπορούν να ανακτηθούν.


WipeFile

8

Μικρή, απολύτως δωρεάν φορητή εφαρμογή, που διαγράφει αρχεία και φακέλους με ασφάλεια και μέγιστη ταχύτητα. Αντικαθιστά πλήρως τις πληροφορίες, οπότε δεν υπάρχει τρόπος να επαναφέρετε τα αρχεία ή να ανακατασκευάσετε το περιεχόμενο του αρχείου. 

Το WipeFile υποστηρίζει 14 διαφορετικές μεθόδους σκουπίσματος, όπως πρότυπα του αμερικανικού ναυτικού, πρότυπο του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, της αμερικανικής αεροπορίας και του ΝΑΤΟ. Ο τρόπος χρήσης είναι απλός. 

Αφού τρέξετε την εφαρμογή σύρτε το προς διαγραφή αρχείο μέσα στο μενού της εφαρμογής, επιλέξτε το πρότυπο διαγραφής και πατήστε σβήσιμο και το αρχείο θα διαγραφεί. Μετά την διαγραφή μπορεί να βλέπετε ότι το αρχείο ακόμη υπάρχει, οπότε απλά πατήστε ανανέωση και θα διαπιστώσετε ότι έχει πράγματι διαγραφεί.


Disk Wipe

9

Δυστυχώς, η διαμόρφωση του σκληρού σας δίσκου δεν μπορεί να σας βοηθήσει στην εξασφάλιση της μόνιμης διαγραφής των αρχείων σας, αλλά και δεν μπορεί να αντικαταστήσει στην πραγματικότητα τα δεδομένα, και αν και είναι καλύτερη μέθοδος από τη διαγραφή των αρχείων, εξακολουθεί να είναι για τους ειδικούς ένας πολύ εύκολος τρόπος για την ανάκτηση των δεδομένων σας.

Η μόνη πραγματική, και πολλές φορές δοκιμασμένη μέθοδος για οριστική απομάκρυνση των δεδομένων (χωρίς να προξενήσουμε βέβαια κάποια βλάβη σε ένα σκληρό δίσκο) είναι μέσω της τεχνολογίας του Disk Wipe.

Στην πραγματικότητα για να διαγράψουμε μόνιμα τα δεδομένα από ένα σκληρό δίσκο δεν αρκεί μόνο το καθάρισμα, έτσι λοιπόν προστίθεται και η εγγραφή αντικατάσταση των δεδομένων πάνω στα δεδομένα που διαγράφονται ώστε να μην μπορούν να ανακτηθούν ξανά.

Tο πρόγραμμα καθαρίζει το σκληρό σας δίσκο χρησιμοποιώντας προκαθορισμένους προηγμένους αλγόριθμους, αντικαθιστώντας τα υπάρχοντα δεδομένα στο δίσκο με μια νέα, τυχαία σειρά δεδομένων, και το κάνει αυτό πολλές φορές, για να εξασφαλίσει ακόμα υψηλότερα επίπεδο ασφάλειας.

Λειτουργεί με οποιαδήποτε συσκευή αποθήκευσης μνήμης, όπως USB stick μνήμης, διάφορα SD, mini και micro SD κάρτες και όλες τις συσκευές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μνήμη αποθήκευσης και είναι διαμορφωμένα με το σύστημα αρχείων NTFS, FAT ή FAT32 (μερικά mp3 players κάμερες κλπ. ). Soft4Boost Secure Eraser

10


Πρόκειται για μία απλή αλλά αξιόπιστη εφαρμογή που σας επιτρέπει να καταργήσετε εντελώς ευαίσθητα δεδομένα από το σκληρό σας δίσκο, όπως αρχεία έγγραφα εφαρμογές, φωτογραφίες βίντεο κ.λ.π. 

Σημειώστε ότι αρχεία που διαγράφονται από το Soft4Boost Secure Eraser, είναι αδύνατο να τα επαναφέρει κάποιος μετά. Υποστηρίζει πολλές μεθόδους και standarts όπως DoD 5220.22-M (E, ECE), VSITR, GOST Р50739-95, τη μέθοδο Gutmann και πολλά άλλα. 

Ο τρόπος χρήσης είναι εξαιρετικά φιλικός, απλά επιλέξτε το αρχείο ή τον φάκελο που θέλετε να διαγράψετε επιλέξτε μέθοδο διαγραφής και τέλος πατήστε στο κουμπί Start Erasing για να ξεκινήσει η διαγραφή.Secure Eraser

11

Το Secure Eraser χρησιμοποιεί την πιο γνωστή μέθοδο διαγραφής δεδομένων που αντικαθιστά τις ευαίσθητες πληροφορίες με τόσο αξιόπιστο τρόπο έτσι ώστε να μην μπορούν ποτέ να ανακτηθούν ακόμη και με το πιο εξειδικευμένο λογισμικό. 

Η εφαρμογή ωστόσο δεν στέκεται μόνο εδώ, αλλά μπορεί γενικότερα να σας φανεί πολύ χρήσιμη αφού πέραν της διαγραφής των δεδομένων στους δίσκους σας, μπορεί να επιτελέσει και άλλα καθήκοντα καθαρισμού στον υπολογιστή σας.


Free File Wiper

12

Το Free File Wiper είναι ένας τρόπος για να εξασφαλίσουμε ότι τα αρχεία που έχουμε διαγράψει, δεν θα μπορεί να ανακτηθούν. Όπως βλέπετε υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τρόποι αντικατάστασης διαγραφής των δεδομένων μας και εμείς θα επιλέξουμε αυτόν που μας ικανοποιεί περισσότερο. 

Δεν χρειάζεται εγκατάσταση και αφού το τρέξουμε θα δούμε ένα μικρό κάδο ανακύκλωσης στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή μας όπου μέσα σ΄αυτόν θα πρέπει να ρίχνουμε απόρρητα αρχεία ή έγγραφα που επιθυμούμε να καταστραφούν. 

Κάνοντας δεξί κλικ στο εικονίδιο της εφαρμογής μπορείτε να επιλέξετε εκτός από τη μέθοδο διαγραφής και άλλες παραμέτρους. Διατίθεται απολύτως δωρεάν.


File Shredder

13

Υπάρχουν αρκετά εργαλεία για την ανάκτηση των διαγραμμένων αρχείων για τα Windows. Αυτά τα εργαλεία, συχνά αποκαλούμενα "λογισμικό αποκατάστασης αρχείων", εκμεταλλεύονται την αδυναμία της εντολής Windows "delete" που χρησιμοποιούμε όλοι τακτικά για τη διαγραφή αρχείων. 

 Στην πραγματικότητα, η λειτουργία "Διαγραφής" στα Windows αφαιρεί μόνο τα bits των πληροφοριών από τα αρχεία, ώστε να εμφανίζονται διαγραμμένα στο λειτουργικό σύστημα. 

 Έτσι λοιπόν, είναι εύκολο να ανακτήσετε αυτά τα αρχεία χρησιμοποιώντας κάποιο εξειδικευμένο λογισμικό αποκατάστασης αρχείων. Για να καταργήσετε τα αρχεία μόνιμα από το σύστημά σας, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα που είναι ικανό να ξαναγράψει τα αρχεία με τυχαία σειρά δυαδικών δεδομένων πολλές φορές. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται τεμαχισμός. 

Το File Shredder είναι μία δωρεάν εφαρμογή που καταστρέφει τα αρχεία που δεν επιθυμείτε από το σκληρό σας δίσκο χωρίς το φόβο ότι πιθανώς θα μπορούσαν να ανακτηθούν. Με αυτόν τον τρόπο, το πραγματικό περιεχόμενο του αρχείου έχει αντικατασταθεί και οι δυνατότητες ανάκτησης ενός τέτοιου τεμαχισμένου αρχείου είναι ως επί το πλείστον θεωρητικές. 

Εχει αναπτυχθεί ως ένα γρήγορο, ασφαλές και αξιόπιστο εργαλείο για το σκοπό αυτό. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε 5 διαφορετικούς αλγόριθμους τεμαχισμού των αρχείων, ο καθένας από τους οποίους είναι σταδιακά ισχυρότερος από τον προηγούμενο. 

Στο πρόγραμμα θα βρείτε επίσης ενσωματωμένο και το Disk Wiper που χρησιμοποιεί ειδικό αλγόριθμο τεμαχισμού για να σκουπίσει τον αχρησιμοποίητο χώρο στο δίσκο σας.


Αν σας άρεσέ το άρθρο μας διαδώστε το!!


TAGS: SYLLOGES


Μπορείτε να σχολιάστε το θέμα μας μέσω της σελίδας μας στο Facebook ( m.me/132070110136869 ).