BitLocker τι είναι, και πώς το ενεργοποιούμε στα windows



Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

BitLocker τι είναι, και πώς το ενεργοποιούμε στα windows

read

Το BitLocker είναι μία μορφή κρυπτογράφησης για την προστασία των δεδομένων και ενσωματώνεται στο λειτουργικό σύστημα. Δημιουργήθηκε το 2004 ως χαρακτηριστικό με την κωδική ονομασία "Cornerstone" και σχεδιάστηκε για την προστασία των πληροφοριών σε συσκευές, ιδιαίτερα σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής, μια άλλη δυνατότητα, με τίτλο "Code Integrity Rooting", σχεδιάστηκε για να επικυρώνει την ακεραιότητα των αρχείων εκκίνησης και συστήματος των Microsoft Windows. Όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το (TPM), μπορεί να επικυρώσει την ακεραιότητα των αρχείων εκκίνησης και συστήματος πριν αποκρυπτογραφήσει έναν προστατευμένο δίσκο.

Το TPM είναι επιπρόσθετο υλικό που εγκαθίσταται πλέον σε όλους τους νεότερους υπολογιστές Λειτουργεί σε συνεργασία με το BitLocker και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των δεδομένων ενός υπολογιστή και να διασφαλίσει ότι ο υπολογιστής δεν έχει παραβιαστεί ενώ ήταν εκτός σύνδεσης. Παρ΄όλα αυτά ακόμη και σε υπολογιστές που δεν διαθέτουν έκδοση TPM 1.2 ή νεότερη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το BitLocker για να κρυπτογραφήσετε τη μονάδα δίσκου του λειτουργικού συστήματος των Windows.

Όμως, αυτός ο τρόπος, θα απαιτήσει από τον χρήστη να εισαγάγει, ένα κλειδί εκκίνησης USB για να ξεκινήσει ο υπολογιστής ή να συνεχίσει από την αδρανοποίηση. Εκτός από το TPM, το BitLocker προσφέρει την επιλογή κλειδώματος κανονικής διαδικασίας εκκίνησης έως ότου ο χρήστης παράσχει έναν προσωπικό αριθμό αναγνώρισης (PIN) ή εισάγει μια αφαιρούμενη συσκευή, όπως μια μονάδα flash USB, που περιέχει ένα κλειδί εκκίνησης. 

Αυτά τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας παρέχουν έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων και διαβεβαίωση ότι ο υπολογιστής δεν θα ξεκινήσει ή θα συνεχίσει από την κατάσταση αδρανοποίησης έως ότου εμφανιστεί το σωστό PIN ή κλειδί εκκίνησης.

Για να χρησιμοποιήσετε το BitLocker, θα χρειαστεί να τρέχει ο υπολογιστής σας κάποιες από τις παρακάτω εκδόσεις, Windows 11 Pro, Education ή Enterprise ή Windows 7, 8, 8.1 και 10. Για τα Windows 11 η έκδοση TPM 2.0 πρέπει να είναι ενεργοποιημένη σε λειτουργία εκκίνησης UEFI/BIOS. Το BitLocker μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συσκευές χωρίς TPM, αλλά θα χρειαστεί να αποθηκεύσετε ένα κλειδί εκκίνησης σε αφαιρούμενη συσκευή, όπως μια μονάδα flash USB. 

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία κρυπτογράφησης,  θα ερωτηθείτε εάν θέλετε να κρυπτογραφήσετε μόνο τον χρησιμοποιημένο χώρο στο δίσκο ή ολόκληρη τη μονάδα δίσκου. Σε ένα υπολογιστή που μόλις έχετε εγκαταστήσει τα Windows, συνιστάται να κρυπτογραφήσετε μόνο τον χρησιμοποιημένο χώρο στο δίσκο. 

Εάν αντιγράψετε τα κρυπτογραφημένα αρχεία σε άλλο υπολογιστή, τότε θα αποκρυπτογραφηθούν αυτόματα. Αν τέλος, απενεργοποιήσετε το BitLocker τότε θα  αποκρυπτογραφηθούν όλα τα αρχεία στη μονάδα δίσκου. Επίσης, η αποκρυπτογράφηση μπορεί να χρειαστεί πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί ανάλογα με το μέγεθος του  αποθηκευτικού σας χώρου.

ΒΗΜΑΤΑ


1


Στα windows 11, πληκτρολογήστε BitLocker στο πεδίο αναζήτησης, και επιλέξτε τον δίσκο που επιθυμείτε να κρυπτογραφήσετε κάνοντας κλικ στην επιλογή ενεργοποίηση  BitLocker.

2




Περιμένετε λίγο και στο παράθυρο που βλέπετε βάλτε κάποιο κωδικό, ωστόσο φροντίστε να μην είναι εύκολα προβλέψιμος.



3


Επιλέξτε ένα από τους τρείς τρόπους που βλέπετε. Η δική μου γνώμη είναι να επιλέξετε το δεύτερο αν πρόκειται να κρυπτογραφήσετε κάποιο εξωτερικό δίσκο USB κ.λ.π. Να αποθηκεύστε δηλαδή κάπου το αρχείο ασφαλείας με το κλειδί κρυπτογράφησης. Ωστόσο, αν επιλέξετε να κρυπτογραφήσετε τον δίσκο εκκίνησης που βρίσκονται τα windows  επιλέξτε τον πρώτο.

4
Επιλέξτε αν θα κρυπτογραφήσετε όλο τον χώρο ή μέρος αυτού.

5

Αν θέλετε να κρυπτογραφήστε κάποιο αφαιρούμενο δίσκο USB κ.λ.π κάντε κλικ στην δεύτερη επιλογή, σε κάθε άλλη περίπτωση επιλέξτε την πρώτη.

6


7

Πατήστε τώρα το κουμπί για να ξεκινήσει η κρυπτογράφηση. (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν νομίζετε ότι δεν έχετε κάνει κάνει  κάτι σωστά πατήστε στο άκυρο για να ακυρωθεί όλη η διαδικασία).  Όπως καταλαβαίνετε η χρησιμότητα της εφαρμογής είναι προφανής, αφού κανείς πλέον δεν θα μπορεί να δεί ούτε να παραβιάσει τα δεδομένα σας αν δεν έχει τον κωδικό πρόσβασης ή το κλειδί. Στην περίπτωση που θα επιλέξετε να κρυπτογραφήσετε το δίσκο συστήματος, πρέπει να γνωρίζετε ότι θα πρέπει να υπάρχει απαραίτητα αρκετός ελεύθερος χώρος στον δίσκο σας  έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος δίσκος αποκατάστασης.


Από εκεί και μετά αφού ολοκληρωθεί και το στάδιο αυτό θα σας ζητηθεί να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας. Κάντε επανεκκίνηση και πληκτρολογήστε τον κωδικό σας όταν σας ζητηθεί. 

Αν και η διαδικασία είναι απολύτως ασφαλής, πριν την ξεκινήσετε φροντίστε απαραιτήτως να πάρετε αντίγραφα ασφαλείας του υπολογιστή σας ιδιαίτερα αν πρόκειται κρυπτογραφήσετε τον δίσκο εκκίνησης που είναι εγκατεστημένα τα windows.




ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Αν σας άρεσε το θέμα μας διαδώστε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε ενεργά και να σχολιάσετε το θέμα μας. Εναλλακτικά, μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας μέσω της σελίδας μας στο Facebook εδώ : m.me/132070110136869. Θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο δυνατό στις ερωτήσεις σας .