f.lux : Προστατεύστε τα μάτια σας από το φωτισμό της οθόνης



Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

f.lux : Προστατεύστε τα μάτια σας από το φωτισμό της οθόνης

read

Γνωρίζουμε ότι η νυχτερινή έκθεση στο μπλε φως επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό. Η επιστήμη που τα εξηγεί αυτά, έχει σημειώσει αλματώδη πρόοδο τα τελευταία 20 χρόνια, με την ανακάλυψη μιας νέας φωτοχρωστικής ουσίας στο μάτι, που ονομάζεται Melanopsin.

Ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων φαίνεται ότι μπορεί να διεγείρει τον κιρκάδιο ρυθμό στους ανθρώπους, και έτσι, ενώ αναφερόμαστε στο "μπλε φως" για να το διακρίνουμε από το φως που βλέπει το οπτικό μας σύστημα, περιλαμβάνει και φώτα που φαίνονται ως πράσινα, μπλε, κυανό , ακόμη και πορτοκαλί.

Οι οθόνες υπολογιστών, τα tablet και τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν φως πλήρους φάσματος όλο το εικοσιτετράωρο, ακριβώς όπως ο ήλιος. Η έκθεση στο μπλε φως τη λάθος ώρα της ημέρας μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους και να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας. 

Το f.lux προσπαθεί να σας βοηθήσει αφαιρώντας το μπλε και το πράσινο φως και να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τις νυχτερινές ώρες. Μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες για να συνηθίσετε τα νέα χρώματα τη νύχτα, γι' αυτό σας συνιστούμε να ρυθμίσετε τα νυχτερινά χρώματα στην εφαρμογή με αυτό που ταιριάζει καλύτερα στα μάτια σας.

Μετά από λίγες μέρες χρήσης με το f.lux, και αφού πειραματιστείτε λίγο με τις ρυθμίσει βρείτε ποιο χρώμα ταιριάζει καλύτερα για εσάς. Η προεπιλεγμένη ρύθμιση των 3400K στα Windows αφαιρεί περίπου τα 3/4 του μπλε και περίπου το μισό του πράσινου φωτός. Μπορείτε να αφαιρέσετε ακόμη περισσότερο φως ειδοποίησης επιλέγοντας, επέκταση εύρους χρωμάτων για να ξεκλειδώσετε και άλλα χρώματα.

Επίσης,  ορίστε την τοποθεσία σας. Το f.lux λειτουργεί πολύ καλύτερα αν ξέρει πότε ανατέλλει και δύει ο ήλιος στην περιοχή σας, επομένως η ρύθμιση της είναι πολύ σημαντική για την κατανόηση του κιρκάδιου ρυθμού.

Προσαρμόστε επομένως τις ρυθμίσεις χρώματος μετακινώντας το μεγάλο κουμπί ρύθμισης. Φυσικά μπορείτε να ρυθμίσετε τον φωτισμό της οθόνης του υπολογιστή σας οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ιδιαίτερα αν κάθεστε πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή σας.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ :Windows
Κατεβάστε την εφαρμογή f.lux

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Αν σας άρεσε το θέμα μας διαδώστε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε ενεργά και να σχολιάσετε το θέμα μας. Εναλλακτικά, μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας μέσω της σελίδας μας στο Facebook εδώ : m.me/132070110136869. Θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο δυνατό στις ερωτήσεις σας .