Οι 8 καλύτερες δωρεάν εφαρμογές αστρονομίας για τα Windows



Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Οι 8 καλύτερες δωρεάν εφαρμογές αστρονομίας για τα Windows

read

Πάει καιρός που για να αποκτήσει κάποιος ένα καλό πρόγραμμα αστρονομίας έπρεπε να πληρώσει και μάλιστα αδρά. Στις ημέρες μας υπάρχουν πάρα πολλά δωρεάν προγράμματα για όλα τα επίπεδα γνώσης. Για το σκοπό αυτό επιλέξαμε 8 από τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα ιδανικά για  απλούς χρήστες,  ή μαθητές,  που απλά ενδιαφέρονται να έχουν μία εικόνα του διαστήματος, για ερασιτέχνες, και γιατί όχι, ακόμη και επαγγελματίες  αστρονόμους.



1


WinStars 3


Αξιόλογη εφαρμογή, ένα πλανητάριο με τεχνολογία 3D για να μπορείτε να παρατηρήσετε το ηλιακό μας σύστημα με ρεαλιστικό τρόπο. Μπορείτε να περιηγηθείτε στους πλανήτες, και τους αστερισμούς και να λάβετε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις. 

Οι ενημερώσεις προσθέτουν νέα χαρακτηριστικά και λειτουργικότητα, μετατρέποντας την εφαρμογή σε ένα προηγμένο εκπαιδευτικό εργαλείο για την περιήγηση στο σύμπαν μας. Με περισσότερα από 1,7 δισεκατομμύρια άστρα ( απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο), περισσότερους από 30.000 γαλαξίες, νεφελώματα και αστρικά σμήνη. 

Διαθέτει ένα εκπληκτικό 3D interface για να δώσει περισσότερο ρεαλισμό στα ουράνια αντικείμενα και με εικονικές υφές για να εμφανίσετε τις λεπτομέρειες της επιφάνειας υψηλής ανάλυσης των πλανητών.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για μία υπέροχη εφαρμογή που θα σας βοηθήσει να ταξιδέψετε σε όλο το ηλιακό μας σύστημα, σε πάνω από 200.000 αστέρια, έως την άκρη του γαλαξία μας, αλλά και πέρα ​​από αυτόν. 

2


WorldWide Telescope


Εφαρμογή για εικονικές περιηγήσεις στο διάστημα για τους φίλους της Αστρονομίας και όχι μόνο, πρόκειται για μία εκπληκτική εφαρμογή που θα σας ταξιδέψει πολύ μακριά. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι χρήστες του έχουν πρόσβαση σε 12 Terabyte δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί για το διάστημα και τα οποία προέρχονται από τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble, Spitzer και Chandra, από το πρόγραμμα χαρτογράφησης του ουρανού Sloan Digital Sky Survey και από άλλες πηγές. 

Το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει στο κοινό να εξερευνήσει γαλαξίες, άστρα, μακρινά πλανητικά συστήματα και άλλους προορισμούς στο γνωστό Σύμπαν. Επίσης οι χρήστες μπορούν να διαλέγουν σε ποιο μήκος κύματος κοιτούν το Σύμπαν και, εκτός από τις έτοιμες ξεναγήσεις, μπορούν να σχεδιάζουν και να αποθηκεύουν τις δικές τους διαδρομές. 

3


Aciqra


Το Aciqra είναι ένα δωρεάν, open source εικονικό πλανητάριο και πρόγραμμα χαρτογράφησης του ουρανού και προσομοίωσης ουράνιων σωμάτων στον ουρανό. Σας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθείτε περίπου 120.000 αστέρια, 8 πλανήτες τον ήλιο και το φεγγάρι από οποιαδήποτε θέση στη Γη με ακρίβεια 1 μοίρας για τα επόμενα 50 χρόνια. 

Προορίζεται για χρήστες που βλέπουν τακτικά τον ουρανό μέσα από ένα τηλεσκόπιο ή κιάλια, ή με μια φωτογραφική μηχανή και το λογισμικό πρέπει να τους βοηθήσει ώστε αποφασίσουν και να προγγραματίσουν να δουν διάφορα ουράνια σώματα και φαινόμενα.

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να μην είναι το απολύτως κατάλληλο πρόγραμμα για το ευρύ κοινό. Το Aciqra είναι το κύριο μέρος ενός μεγαλύτερου Project που ονομάζεται Caglow που έχει ως στόχο να παρέχει μια σειρά από δωρεάν εργαλεία ανοικτού κώδικα για την αστρονομία. 


4


Sky Chart


Οι "Χάρτες του ουρανού" είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα φανεί πολύ χρήσιμο για τους φίλους της Αστρονομίας εκτυπώνει ουράνιους χάρτες, σας ενημερώνει για τα αστρονομικά γεγονότα, τις θέσεις των ουράνιων σωμάτων και δίνει πολλές άλλες πληροφορίες, το πρόγραμμα είναι μεταφρασμένο στα ελληνικά και είναι ίσως το μοναδικό δωρεάν πρόγραμμα που συναγωνίζεται σε δυνατότητες πολύ καλά εμπορικά πακέτα.  

Ένα από τα μεγάλα ατού του προγράμματος είναι ότι μπορεί να συνδεθεί με οποιοδήποτε τηλεσκόπιο έχει τέτοιες δυνατότητες. 

Αυτό το πρόγραμμα σάς δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσετε διαγράμματα ουρανού, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα σε 16 καταλόγους αστεριών και νεφελωμάτων. Επιπλέον, εμφανίζεται η θέση των πλανητών, των αστεροειδών και των κομητών. 

Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι η προετοιμασία διαφορετικών χαρτών ουρανού για μια συγκεκριμένη παρατήρηση. 

Μεγάλος αριθμός παραμέτρων σας βοηθά να επιλέξετε συγκεκριμένα ή αυτόματα ποιοι είναι οι κατάλογοι που θα χρησιμοποιήσετε, το χρώμα και τη διάσταση των αστεριών και των νεφελωμάτων, την απεικόνιση των πλανητών, την απεικόνιση των ετικετών τα πλέγματα συντεταγμένων, την υπέρθεση εικόνων, την κατάσταση ορατότητας και άλλα. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν αυτόν τον ουράνιο άτλαντα πιο ολοκληρωμένο από ένα συμβατικό πλανητάριο. 



5


KStars


 Δωρεάν, ανοιχτού κώδικα, λογισμικό αστρονομίας πολλαπλών πλατφορμών. Παρέχει μια ακριβή γραφική προσομοίωση του νυχτερινού ουρανού, από οποιαδήποτε θέση στη Γη, σε οποιαδήποτε ημερομηνία και ώρα. Η οθόνη περιλαμβάνει μέχρι 100 εκατομμύρια αστέρια, 13.000 αντικείμενα βαθέως ουρανού και τους 8 πλανήτες, τον Ήλιο και τη Σελήνη και χιλιάδες κομήτες, αστεροειδείς, σουπερνόβες και δορυφόρους. 

Για φοιτητές και καθηγητές, υποστηρίζει ρυθμιζόμενες ταχύτητες προσομοίωσης για να δούμε φαινόμενα που συμβαίνουν σε μεγάλα χρονικά διαστήματα. Για τον ερασιτέχνη αστρονόμο, παρέχει έναν προγραμματιστή παρατήρησης, ένα εργαλείο ημερολογίου ουρανού και έναν επεξεργαστή FOV για τον υπολογισμό του οπτικού πεδίου του εξοπλισμού και την εμφάνισή του. 

Ανακαλύψτε ενδιαφέροντα αντικείμενα στο εργαλείο "Τι είναι μέχρι σήμερα", σχεδιάστε γραφικά υψόμετρου και χρόνου για οποιοδήποτε αντικείμενο, εκτυπώστε διαγράμματα ουράνιων σωμάτων υψηλής ποιότητας και αποκτήστε πρόσβαση σε πολλές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να εξερευνήσετε το σύμπαν!

Συμπεριλαμβάνεται με την KStars τη σουίτα Ekos astrophotography, μια ολοκληρωμένη λύση αστροφωτογραφίας που μπορεί να ελέγξει όλες τις συσκευές INDI, όπως πολλά τηλεσκόπια, CCD, DSLR, εστίαση, φίλτρα και πολλά άλλα. 

Το Ekos υποστηρίζει την ακριβή παρακολούθηση με τη χρήση λύσεων αστρονομίας, αυτόματης εστίασης και αυτόματης πλοήγησης σε απευθείας σύνδεση και χωρίς σύνδεση, καθώς και τη λήψη μοναδικών ή πολλαπλών εικόνων χρησιμοποιώντας τον ισχυρό ενσωματωμένο διαχειριστή ακολουθίας.

6


Gaia Sky


Το Gaia Sky είναι ένα σε πραγματικό χρόνο, 3D, λογισμικό αστρονομίας που τρέχει σε Windows, Linux και OS X. Έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο της αποστολής Gaia της ESA με σκοπό να περίπου 1 δισεκατομμύριο άστρα του γαλαξία μας. Κινηθείτε ελεύθερα μέσα από το σύμπαν και κατεβείτε στην επιφάνεια του κάθε πλανήτη ή να κάνετε ένα κοντινό πλάνο ελέγχου της Γης. Παρατηρήστε την τροχιά των πλανητών και δείτε την κίνησή τους στον ουρανό ή ταξιδέψτε μέσα στο γαλαξία και ανακαλύψτε τη μαγεία του διαστήματος.

7


Stellarium


Πρόκειται για ένα δωρεάν πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα στον υπολογιστή σας. Εμφανίζει με ρεαλιστικό τρόπο τον ουρανό σε τρεις διαστάσεις όπως ακριβώς θα τον βλέπατε με γυμνά μάτια, κιάλια ή τηλεσκόπιο.Από την αρχική έκδοση του προγράμματος μέχρι και την σημερινή έχουν επέλθει άπειρες αλλαγές και βελτιώσεις όπου εκτός από τα νέα αστρονομικά δεδομένα προστίθενται και νέες λειτουργίες βελτιώσεις.

Πέρα από την κλασική απεικόνιση των αστερισμών και των διαφόρων ουράνιων σωμάτων διαθέτει και πιο πρακτικές λειτουργίες, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα να συνδέσετε το τηλεσκόπιο σας με την εφαρμογή ώστε ανά πάσα στιγμή να ξέρετε που ακριβώς θα στρέψετε το τηλεσκόπιο σας και τι θα δείτε. 

Στα χαρακτηριστικά της εφαρμογής περιλαμβάνονται, κατάλογος με πάνω από 600,000 άστρα, επιπρόσθετοι κατάλογοι με περισσότερα από 210 εκατομμύρια άστρα, απεικόνιση των αστερισμών και των σχεδίων τους, εικόνες νεφελωμάτων (πλήρης κατάλογος Μεσσιέρ) ρεαλιστική απεικόνιση του γαλαξία, ρεαλιστική απεικόνισης ανατολής και δύσης του Ήλιου, οι πλανήτες και οι δορυφόροι τους, δυνατή εστίαση (zoom), έλεγχος του χρόνου, πολύγλωσσο μενού, ευρυγώνια προβολή για θόλους πλανητάριων, σφαιρική κατοπτρική προβολή για τον δικό σας θόλο, γραφικό μενού χειρισμού και εκτεταμένος έλεγχος μέσω πληκτρολογίου έλεγχος τηλεσκοπίου σε ισημερινό και αζιμουθιακό πλέγμα, εξομοίωση εκλείψεων εξομοίωση υπερκαινοφανών αστέρων μεταβλητοί αστέρες, σύστημα που προσθέτει τεχνικούς δορυφόρους, εξομοίωση προσοφθάλμιων, ρυθμίσεις τηλεσκοπίων, ικανότητα να προσθέτονται νέα αντικείμενα του ηλιακού συστήματος από πηγές στο διαδίκτυο και πλήθος ακόμη χαρακτηριστικών. 

Διαθέτει πάρα πολλές ρυθμίσεις δομημένες όμως με μία απίστευτη απλότητα που το καθιστούν ίσως το μοναδικό δωρεάν πρόγραμμα θέασης και έρευνας ουράνιων σωμάτων με αυτές τις δυνατότητες. Ακόμη και αν είστε αρχάριος δεν υπάρχει περίπτωση ύστερα από λίγη εξάσκηση με το πρόγραμμα να μην αντιληφθείτε τον τρόπο λειτουργίας του.


8


NASA Eyes Visualisation


Ελάτε να εξερευνήσετε τη NASA και να ανακαλύψετε τις τελευταίες εικόνες, βίντεο, πληροφορίες αποστολής, ειδήσεις, ιστορίες χαρακτηριστικών, tweets, NASA TV και χαρακτηρισμένο περιεχόμενο με την εφαρμογή της NASA Δείτε πάνω από 16.000 εικόνες (που αυξάνονται καθημερινά), παρακολουθήστε ζωντανή τηλεόραση NASA, διαβάστε όλα τα τελευταία νέα και ιστορίες, παρακολουθήστε πάνω από 14.000 βίντεο της NASA, ανακαλύψτε τις τελευταίες πληροφορίες της αποστολής της NASA, παρακολουθήστε ζωντανά βίντεο συνεχούς ροής από το πείραμα υψηλής ανάλυσης γης (HDEV) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, βαθμολογήστε τις εικόνες και, επίσης, ελέγξτε ποιοι κάνουν την κορυφαία λίστα Εμφάνιση δορυφορικών 2D χαρτών παρακολούθησης και 3D μοντέλων γη 3D με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και άλλους δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη, εξερευνήστε την επιλεγμένη ενότητα περιεχομένου με 3D μοντέλα πλανητών και πολλά άλλα.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Αν σας άρεσε το θέμα μας διαδώστε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε ενεργά και να σχολιάσετε το θέμα μας. Εναλλακτικά, μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας μέσω της σελίδας μας στο Facebook εδώ : m.me/132070110136869. Θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο δυνατό στις ερωτήσεις σας .