Οι 7 καλύτεροι δωρεάν emulators για παιχνιδομηχανές



Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Οι 7 καλύτεροι δωρεάν emulators για παιχνιδομηχανές

read

Στη σημερινή μας ανάρτηση θα παρουσιάσουμε τους 7 καλύτερους δωρεάν emulators για τα windows έτσι ώστε να  παίξουμε οποιοδήποτε παιχνίδι από διάφορες παιχνιδομηχανές. Βέβαια, είναι αδύνατον για διάφορους λόγους να καλύψουμε όλο το εύρος, ωστόσο πιστεύουμε ότι η παρουσίαση καλύπτει ένα σημαντικό μέρος. Κάποια από τα προγράμματα που θα παρουσιάσουμε είναι πολύ εύκολα στις ρυθμίσεις τους και δεν θα σας απασχολήσουν ιδιαίτερα, ωστόσο για κάποια άλλα χρειάζεται λίγο περισσότερο προσοχή και κόπο από εσάς ώστε να λειτουργήσουν σωστά.

1.

Σύγχρονος εξομοιωτής για την πρώτη φορητή κονσόλα της Sony το PSP (PlayStation Portable), που είναι σε θέση να παίξει τα περισσότερα παιχνίδια στο laptop σας ή επιτραπέζιο υπολογιστή. Αναπτύχθηκε από έναν από τους δημιουργούς της Dolphin (το πιο ισχυρό Gamecube και Wii emulator), και μπορεί να τρέξει PSSPP παιχνίδια PSP σας στον υπολογιστή σας σε πλήρη ανάλυση HD. 

Παράλληλα με την έκδοση για τα windows υπάρχει και μία έκδοση της εφαρμογής για κινητά και Tablets Android. Ο τρόπος χρήσης του εξομοιωτή είναι πολύ απλός, αφού τον εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας τρέξτε το εικονίδιο PPSSPP, φτιάξτε ένα φάκελο στον υπολογιστή σας και βάλτε μέσα τα παιχνίδια psp που θέλετε να τρέξετε ( σε μορφή ISO, ή PSP ROMS,) πατήστε στην επιλογή Games στο μενού της εφαρμογής και βρείτε τη διαδρομή του φακέλου που έχετε αποθηκευμένα τα παιχνίδια σας. 

Προσθέστε τώρα οποιοδήποτε GamePad για να μπορείτε να παίξετε σωστά και πατήστε επάνω στο εικονίδιο του παιχνιδιού που θέλετε να τρέξετε. Αν χρειαστεί να ρυθμίσετε το GamePad πατήστε ρυθμίσεις παιχνιδιού-χαρτογράφηση κουμπιών και επιλέξτε ένα ένα τα κουμπιά που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. 

2

Lakka


Πρόκειται για μία διανομή Linux που μετατρέπει ένα μικρό υπολογιστή σε μία πλήρη κονσόλα παιχνιδιών. Ισχυρό και χτισμένο στα πρότυπα του διάσημου εξομοιωτή RetroArch είναι σε θέση να μιμηθεί μια ευρεία ποικιλία συστημάτων με χρήσιμες λειτουργίες, όπως η αυτόματη αναγνώριση joypad. 

Μόλις εγκατασταθεί στην κάρτα SD ή σε κάποια μονάδα flash USB, απλά πρέπει να αντιγράψετε τις Roms στη συσκευή σας και να συνδέστε το joypad ώστε απολαύσετε τα αγαπημένα σας παιχνίδια. 

Το λογισμικό έχει βελτιστοποιηθεί για να τρέχει γρήγορα ακόμα και σε μικρής απόδοσης υπολογιστές, με υποστήριξη πολλαπλών joypads USB.   Για να το ρυθμίσετε σε έναν υπολογιστή, θα πρέπει να δημιουργήσετε μια live εγκατάσταση USB. 

Για το σκοπό αυτό χρειάζεται ένα στικάκι USB με χωρητικότητα 512 ΜΒ τουλάχιστον. Για να μεταφέρετε το πρόγραμμα στη USB συσκευή σας θα χρειαστείτε το Win32DiskImager που είναι δωρεάν Κατεβάστε και τρέξτε το με δικαιώματα διαχειριστή), επιλέξτε το image της εφαρμογής και πατήστε εγγραφή. 

Για να ρυθμίσετε το Lakka στο PC σας ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα: Συνδέστε το πρόγραμμα εγκατάστασης USB στον υπολογιστή που θέλετε να ρυθμίσετε, συνδέστε ένα καλώδιο Ethernet (προαιρετικά), συνδέστε κάποιο joypad σε μία από τις θύρες USB στον υπολογιστή σας και κάντε Boot από τη συσκευή USB στην οποία έχετε μεταφέρει το λογισμικό.  Μην το εγκαταστήσετε στον κύριο υπολογιστή σας  που χρησιμοποιείτε αλλά σε ένα δεύτερο  που θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως παιχνιδομηχανή.

3.

Bluestacks


To BlueStacks App Player είναι μια απλή εφαρμογή με την οποία μπορείτε εύκολα και αβίαστα να μιμηθείτε το Android στον υπολογιστή και να εγκαταστήσετε τις αγαπημένες εφαρμογές. Μετά την εκκίνηση του προγράμματος, θα σας ζητηθεί εάν έχετε ένα Android smartphone. 

Αν ναι, τότε μπορείτε να το συνδέσετε με το πρόγραμμα και να συγχρονίσετε όλες τις εφαρμογές και τα έγγραφά του. Σε αντίθετη περίπτωση, αν κάποιος δεν έχει το Android, το οποίο, επίσης, δεν έχει σημασία μπορείτε να κατεβάσετε ακόμα και να ξεκινήσετε εφαρμογές. Για να κατεβάσετε εφαρμογές το μόνο που χρειάζεται είναι να πληκτρολογήσετε το όνομα του παιχνιδιού η της εφαρμογής και κάντε κλικ στο κουμπί λήψης.

Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ποντίκι αντί για το δάχτυλό σας ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  παιχνίδια όπως το Angry Birds Space ή ακόμη και άλλα δωρεάν παιχνίδια από το Google Play που απαιτούν οθόνες αφής. 

Ωστόσο αν είστε από τους τυχερούς και έχετε στην κατοχή σας κάποιο υπολογιστή με Windows με υποστήριξη οθόνης αφής τότε είναι σαν να έχετε μετατρέψει τον υπολογιστή σας σε ένα μεγάλο Tablet. Στο πρόγραμμα μπορείτε να ρυθμίσετε την γλώσσα που επιθυμείτε και να προσθέσετε πολλές ακόμη ρυθμίσεις.

Για παράδειγμα, μπορείτε να ορίσετε ότι τα βέλη θα χρησιμοποιηθούν, αντί της επιτάχυνσης, έτσι ώστε να παίξετε όλα τα παιχνίδια εύκολα. H εφαρμογή μετά από πολλά στάδια δοκιμών και εκδόσεων έχει ωριμάσει αρκετά, καθώς νέες εκδόσεις αντικαθιστούν τις παλαιότερες. Η χρήση του εξομοιωτή είναι πολύ απλή δεν χρειάζεται από πλευράς του χρήστη σχεδόν καμία ρύθμιση.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι εκτός των εφαρμογών και των παιχνιδιών που θα βρείτε στο Google Play, μπορείτε να εγκαταστήσετε ξεχωριστά και αρχεία Adroid (apk) κλικάροντας στην σχετική επιλογή του μενού της εφαρμογής. 

Η απόδοση της εφαρμογής είναι εκπληκτική αγγίζοντας σχεδόν το 100% της πραγματικών δυνατοτήτων ενός Android κινητού η tablet εφόσον ο υπολογιστής διαθέτει το χαρακτηριστικό Hardware Virtualization που υπάρχει πλέον σε όλους τους σύγχρονους υπολογιστές. 

Ωστόσο ακόμη και να μην διαθέτει ο επεξεργαστής σας αυτό το χαρακτηριστικό, θα τρέξει και θα παίξει πολύ καλά όλες σχεδόν τις εφαρμογές και τα παιχνίδια. 

Κατά τα άλλα η λειτουργία του είναι πολύ απλή, επιλέγετε την εφαρμογή ή το παιχνίδι που θέλετε το κάνετε εγκατάσταση και το τρέχετε. Τώρα όσον αφορά την απόδοσή του θα έλεγα ότι μας εκπλήσσει ευχάριστα αφού οι εφαρμογές και τα παιχνίδια που κατέβασα και δοκίμασα στα windows 10 έτρεξαν ικανοποιητικά με εξαιρετική ποιότητα απεικόνισης. 

4.

D-Fend Reloaded


Το MS-DOS ήταν το βασικό προϊόν της Microsoft, που βαθμιαία την μετέτρεψε από μια εταιρία δημιουργίας γλωσσών προγραμματισμού σε μία εταιρία ανάπτυξης λογισμικού και εφαρμογών. Το MS-DOS (MicroSoft-Disk Operating System), είναι λειτουργικό σύστημα με περιβάλλον γραμμής εντoλών και δημιουργήθηκε από την Microsoft. 

Σήμερα ωστόσο θα δούμε πώς με ελάχιστες ρυθμίσεις με την βοήθεια του D-Fend Reloaded μπορούμε να τρέξουμε τα παιχνίδια εκείνης της εποχής και πιο συγκεκριμένα παιχνίδια Dos και μάλιστα με τέτοια ευκολία που θα σας εκπλήξει. Το βάρος αυτής της προσπάθειας αναλαμβάνει το D-Fend Reloaded ένα μικρό δωρεάν πρόγραμμα που στηρίζεται στο DOSBox.

To DOSBox είναι μία εφαρμογή που εξομοιώνει ένα υπολογιστή συμπεριλαμβανομένης της γραμμής εντολών του DOS και του επιτρέπει να τρέχει σχεδόν όλα τα παλιά DOS παιχνίδια. Με το DOSBox δεν υπάρχει καμία ανάγκη ανησυχίας για τη διαχείριση μνήμης ή κατά πόσο ελεύθερη συμβατική μνήμη RAM έχουμε, αυτά τα αναλαμβάνει το πρόγραμμα, παρ΄όλα αυτά όμως η οργάνωση του DOSBox εξακολουθεί να είναι λίγο περίπλοκη έτσι ώστε πρακτικά η χρήση του να είναι δύσκολη ειδικά για τους αρχαρίους.

Αυτό το κενό έρχεται να το συμπληρώσει το D-Fend Reloaded που έχει ως κινητήριο δύναμη DOSBox απλοποιώντας την κατάσταση και δίνοντας την ευκαιρία ακόμη και στον πιο αρχάριο χρήστη να παίξει τα αγαπημένα του παιχνίδια χωρίς να είναι αναγκασμένος να κάνει ένα σωρό ρυθμίσεις προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα τρέχοντας οποιοδήποτε παιχνίδι DOS σε οποιοδήποτε σύγχρονο μηχάνημα και με οποιοδήποτε windows σαν λειτουργικό. 

Αφού κατεβάσετε το παιχνίδι ή τα παιχνίδια που επιθυμείτε σύρτε τα ένα ένα με το ποντίκι σας στο κυρίως μενού της εφαρμογής. Κάθε παιχνίδι που θα προσθέτετε αυτόματα το πρόγραμμα το ρυθμίζει αυτόματα και το προσαρμόζει ανάλογα.

Ωστόσο, θα πρέπει τώρα να εξειδικεύσουμε κάπως τις ρυθμίσεις μας για κάθε ένα παιχνίδι. Κάνουμε δεξί κλικ επάνω στο παιχνίδι που θέλουμε να τρέξουμε και πατάμε Edit. Όπως βλέπετε υπάρχει ένα μεγάλος αριθμός από ρυθμίσεις, για όσους γνωρίζουν τι κάνουν, αλλάζοντας αυτές τις ρυθμίσεις μπορούν να παραμετροποιήσουν το παιχνίδι κατά το δοκούν, για τους υπολοίπους θα συνιστούσα μόνο δύο ρυθμίσεις.

Η πρώτη αφορά το χειριστήριο που πρέπει να προσθέσουν και που μπορεί να είναι από Gamepad έως ένα πολύ απλό joystick για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, ακόμη όμως και αν δεν έχετε κάποιο joystick μπορείτε να παίξετε με τα πλήκτρα του πληκτρολογίου του υπολογιστή σας. 

Επιλέξτε από το μενού joystick και ρυθμίστε το στο auto και πατήστε Ο.Κ. Από εδώ και πέρα το χειριστήριο για κάθε παιχνίδι που παίζουμε θα πρέπει να το επιλέγουμε μέσα από το μενού του παιχνιδιού. 

Ενδεχομένως για κάποια παιχνίδια ιδιαίτερα τα πολύ παλιά για να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε το χειριστήριο να πρέπει να το κάνουμε πατώντας με το δεξί πλήκτρο του ποντικιού μας στην επιλογή Run setup. (Αυτό θα το διαπιστώσετε αν τρέχοντας το παιχνίδι δεν υπάρχει σε εμφανές σημείο η σχετική επιλογή).

Επιλέξτε τώρα πάλι Edit και πατήστε Graphics, τσεκάρετε αν θέλετε να τρέξετε το παιχνίδι σας σε πλήρη οθόνη και από την επιλογή reader αλλάξτε το από το προεπιλεγμένο Surface σε σε ddraw και στην την επιλογή, Scale επιλέξτε το nearest neigbhor upscaling with factor 2 (normal2x).

Φυσικά μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις προς το καλύτερο όμως αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις δυνατότητες της κάρτας γραφικών που διαθέτετε. Τέλος αφού ολοκληρώσετε τις ρυθμίσεις σας κλικάρετε επάνω στο παιχνίδι που θέλετε να παίξετε. Αν επιλέξετε πλήρη οθόνη και θέλετε να βγείτε από το παιχνίδι αλλά δεν ξέρετε πώς, πατήστε CTRL+F9 ανά πάσα στιγμή για να κλείσετε την εφαρμογή.

5.

Dolphin Emulator

 

O Dolphin είναι ένας open source emulator για Nintendo GameCube και Wii. Υποστηρίζει Windows (32) και (64) bit και Mac OS X. Λειτουργεί καλύτερα σε έναν υπολογιστές με διπύρηνο επεξεργαστή και με κάρτα γραφικών που υποστηρίζει OpenGL και Pixel Shader 2.0. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ποντίκια, πληκτρολόγια, joypads, joysticks, Wii Remotes.

Η απόδοση του εν λόγω emulator είναι εκπληκτική και σίγουρα θα σας ξαφνιάσει ευχάριστα. Πώς λειτουργεί: Αφού κατεβάσουμε το αρχείο τρέχουμε τον emulator, πάμε στα options και κάνουμε τις πρώτες βασικές ρυθμίσεις ανάλογα με configuration του υπολογιστή που έχουμε ξεκινώντας από τις βασικές ρυθμίσεις, γραφικά, ήχος, και Gcpad.

Το μόνο που θα πρότεινα να πειράξετε από τα προαναφερόμενα είναι τα γραφικά για να καθορίσετε την ανάλυση που επιθυμείτε και το Gcpad που θα πρέπει οπωσδήποτε να ρυθμίσετε το GamePad.

Αφού ολοκληρώσουμε τη ρύθμιση βάζουμε το DVD με το παιχνίδι που θέλουμε να παίξουμε στον υπολογιστή μας και και από την την διαδρομή Αρχείο-το ISO -εκκίνηση από τον οδηγό DVD επιλέγουμε το DVD και το τρέχουμε.

Αν τώρα θέλουμε να παίξουμε τα παιχνίδια μας από αρχεία ISO ακολουθούμε την διαδρομή Άνοιγμα, επιλέγουμε το αρχείο iso και το τρέχουμε, εναλλακτικά αν θέλετε να εμφανίσετε σε μία λίστα όλα τα παιχνίδια iso που έχετε αποθηκευμένα σε κάποιο φάκελο επιλέξτε από το μενού του προγράμματος εύρεση και ακολουθήστε τη διαδρομή που έχετε αποθηκευμένα τα iso. 

Με αυτό τον τρόπο θα εμφανιστεί μία λίστα με τα εικονίδια των παιχνιδιών στο πάνελ της εφαρμογής και από εκεί μπορείτε πλέον ανά πάσα στιγμή να τρέξετε αμέσως το παιχνίδι που θέλετε. Τα βήματα μπορεί να διαφέρουν λίγο ανάλογα με την έκδοση που θα χρησιμοποιήσετε.

6.

Το DuckStation είναι ένας προσομοιωτής, εξομοιωτής της κονσόλας Sony PlayStation, εστιάζοντας στην ικανότητα αναπαραγωγής, και την ταχύτητα. Ο στόχος είναι να είναι όσο το δυνατόν ακριβέστερος, διατηρώντας παράλληλα την απόδοση κατάλληλη για συσκευές χαμηλών προδιαγραφών. Για να δουλέψει, απαιτείται μια εικόνα ROM "BIOS" για την εκκίνηση του εξομοιωτή και την αναπαραγωγή παιχνιδιών.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εικόνα από οποιαδήποτε έκδοση υλικού ή περιοχή, αν και οι αναντιστοιχίες περιοχών παιχνιδιών και περιοχών BIOS ενδέχεται να έχουν προβλήματα συμβατότητας. 

(Ωστόσο, δεν παρέχεται η εικόνα ROM με τον εξομοιωτή για νομικούς λόγους), έτσι θα πρέπει να την εξάγετε από τη δική σας κονσόλα χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Caetla ή άλλα μέσα. Τα Windows 10 και 11 είναι η μόνη έκδοση των Windows που υποστηρίζεται από τον προγραμματιστή. 

Τα Windows 7/8 ενδέχεται να λειτουργούν, αλλά δεν υποστηρίζονται Από προεπιλογή, το DuckStation θα μιμηθεί τον έλεγχο περιοχής που υπάρχει στον ελεγκτή CD-ROM της κονσόλας. 

Αυτό σημαίνει ότι όταν η περιοχή της κονσόλας δεν ταιριάζει με το δίσκο, θα αρνηθεί την εκκίνηση, δίνοντας ένα μήνυμα "Παρακαλώ εισάγετε το PlayStation CD-ROM". Το DuckStation υποστηρίζει περιοχές δίσκου αυτόματης ανίχνευσης και αν ορίσετε την περιοχή της κονσόλας σε αυτόματο εντοπισμό, αυτό δεν θα πρέπει ποτέ να είναι πρόβλημα. 

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την αυτόματη ανίχνευση, δεν χρειάζεται να αλλάζετε τη διαδρομή BIOS κάθε φορά που αλλάζετε περιοχές. Απλά τοποθετήστε τις εικόνες του BIOS για τις άλλες περιοχές στον ίδιο κατάλογο με τη διαμορφωμένη εικόνα.

Αυτό πιθανότατα θα βρίσκεται στο bios / υποκατάλογος. Στη συνέχεια, ορίστε την περιοχή της κονσόλας σε "αυτόματη ανίχνευση" και όλα θα πρέπει να λειτουργούν καλά. Η κονσόλα / αρχείο καταγραφής θα σας ενημερώσει εάν λείπει η εικόνα για την περιοχή του δίσκου. Λειτουργεί μόνο με τους ακόλουθους τύπους: BIN, ISO, IMG, CUE, CHD, M3U, EXE, PSEXE, PSF και MiniPSF.


7. 

RetroArch


Εκπληκτικός εξομοιωτής που σας δίνει τη δυνατότητα να τρέχετε κλασικά παιχνίδια και παλιές εφαρμογές σε σύγχρονους υπολογιστές και κονσόλες χωρίς αντιμετώπιση προβλημάτων συμβατότητας. 

Τα παιχνίδια και οι εξομοιωμένες κονσόλες προστίθενται συνεχώς στη βιβλιοθήκη της εφαρμογής και μπορούν να μεταφορτωθούν και να προστεθούν αμέσως στη συλλογή σας χάρη στον ενσωματωμένο Core Updater. Όταν τρέξετε για πρώτη φορά την εφαρμογή θα σας πάρει λίγο χρόνο για να καταλάβετε πώς λειτουργεί η εφαρμογή. 

Ωστόσο, υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια αν και κατά τη γνώμη μου δεν χρειάζεται απαραίτητα. Η εφαρμογή μπορεί να εντοπίσει αυτόματα τη συλλογή σας και να ταξινομήσει παιχνίδια. Θα βρείτε ένα μεγάλο φάσμα επιλογών για να διαμορφώσετε το υλικό σας, όπως joypad, βίντεο, ήχο, κάμερα, και άλλα.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Αν σας άρεσε το θέμα μας διαδώστε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε ενεργά και να σχολιάσετε το θέμα μας. Εναλλακτικά, μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας μέσω της σελίδας μας στο Facebook εδώ : m.me/132070110136869. Θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο δυνατό στις ερωτήσεις σας .