EnglishGreek

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ιστορική αναδρομή


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Οι άνθρωποι εδώ και χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιούσαν διάφορες συσκευές για να κάνουν υπολογισμούς. Ένα απλό παράδειγμα είναι η συσκευή για τον έλεγχο της του βάρους, η κλασική σε όλους μας ζυγαριά. Άλλος ένας ακόμη είναι ο τρόπος αρίθμησης, είναι ο άβακας. Η πλέον πρώιμη μορφή του άβακα, ο άβακας σκόνης, φαίνεται να είχε εφευρεθεί πρώτα στη Βαβυλωνία. Ο άβακας είναι ένα απλό αριθμοόργανο που το χρησιμοποιούμε για εκτέλεση των βασικών πράξεων (πρόσθεση, αφαίρεση και πολλαπλασιασμό).

Γύρω στο 2200 π.Χ. οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι είχαν αναπτύξει το εµπόριο και χρειάζονταν κάτι που θα τους βοηθούσε στους υπολογισμούς τους. Αυτή η ανάγκη τους οδήγησε στο να δηµιουργήσουν τον πρώτο υπολογιστή, που δεν ήταν άλλος από το γνωστό αριθµητήριο που χρησιμοποιούν όλα τα παιδιά στην πρώτη τάξη του δημοτικού.

Τον Άβακα τον βελτίωσαν αρκετά οι Κινέζοι αρκετά χρόνια αργότερα και του έδωσαν τη µορφή που έχει σήμερα Μία άλλη αξιόλογη μηχανή είναι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων που ανακαλύφθηκε στην αρχή του 2ου αιώνα σε ναυάγιο ενός ελληνικού πλοίου κοντά στα Αντικύθηρα, που πιστεύεται ότι βυθίστηκε το 65 π.Χ. Είχε τριάντα ή περισσότερα χάλκινα γρανάζια και μια συσκευή με ακίδες και οπές ανάμεσα σε δύο γρανάζια που αναπαριστούσε τις κινήσεις της σελήνης.

Αυτή όμως η τεχνολογία χάθηκε (δεν υπάρχει κανένα σχετικό γραπτό για το μηχανισμό αυτό και τον τρόπο λειτουργίας του) και χρειάσθηκε να περάσουν αιώνες μέχρι να δημιουργηθούν ξανά τόσο πολύπλοκες συσκευές. Ο μηχανισμός είναι το αρχαιότερο σωζόμενο μηχάνημα με γρανάζια, και μάλιστα πολύ πολύπλοκο. Είναι φτιαγμένος από μπρούντζο και είχε ξύλινο πλαίσιο.

Έχει προβληματίσει και συναρπάσει πολλούς ιστορικούς της επιστήμης και της τεχνολογίας αφότου ανακαλύφθηκε. Η πιο αποδεκτή θεωρία σχετικά με τη λειτουργία του υποστηρίζει ότι ήταν ένας αναλογικός υπολογιστής, όσο και ψηφιακός υπολογιστής σχεδιασμένος για να υπολογίζει και απεικονίζει τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων, τις εκλείψεις ηλίου και σελήνης, τις φάσεις της σελήνης. Πρόσφατες λειτουργικές ανακατασκευές της συσκευής υποστηρίζουν αυτήν την ανάλυση.στα χρόνια που ακολούθησαν ανακαλύφθηκαν κατά καιρούς και κάποιες άλλες εξελιγμένες μηχανές όπως τα Τα «Κόκκαλα του Νέπιερ», 1610 μ.Χ η μηχανή του Pascal, το 1645, η μηχανή του Leibniz, το1674, η αναλυτική Μηχανή του μπάμπατζ το 1822 και η μηχανή του Χόλεριθ, το1890

Οι πρώτες αξιόλογες προσπάθειες για την κατασκευή Ηλεκτρονικών υπολογιστών έστω και στην αρχέγονη μορφή τους σε σχέση με αυτή που έχουν σήμερα ξεκινούν λίγο πριν από την έναρξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και συνεχίζονται μετά τη λήξη του.

Ο πρώτος Η/Υ με την ονομασία Mark I το 1939 από τον Howard Hathaway Aiken.O Mark I,το μήκος του ήταν (17) μέτρα με ύψος τα (3) μέτρα και το σύνολο των καλωδιοσυνδέσεων ξεπερνούσε τα (700) χιλιόμετρα. Χρησιμοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Harvard μέχρι to 1959 και σαν μονάδα αποθήκευσης είχε χαρτοταινία.

Το 1941 κατασκευάσθηκε ο υπολογιστής Ζ3. Ο Ζ3 αποτέλεσε και τον πρώτο προγραμματιζόμενο υπολογιστή. Τα δεδομένα δίνονταν μέσω διάτρητης χαρτοταινίας. ο 1946, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά δημιουργήθηκε ένα τεράστιο μηχάνημα που αντί για μηχανικά μέρη χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικές λυχνίες, κατασκευασμένες από τον Λι Ντε Φορέ (Lee DeForest). Ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής επονομάστηκε ENIAC. Το 1946 κατασκευάζεται και λειτουργεί ο ENIAC,   ο οποίος αποτελεί τον πρώτο ψηφιακό Η/Υ. Αποτελούνταν από (19.000) ηλεκτρονικές λυχνίες, ζύγισε (30) τόνους. Ήταν πολύ ογκώδης αφού κατανάλωνε το χώρο μίας ολόκληρης αίθουσας, πολύ δύσκολος στον προγραμματισμό του και σαφώς πολύ ενεργοβόρος. Στοίχισε περίπου (500.000 $). Aπό το έτος 1948 και μετά, με την εφεύρεση του transistor, στα εργαστήρια της Bell, αλλάζει δραματικά όλο το τοπίο με μεγάλα άλματα προς τα εμπρός.

Σε αυτό συνετέλεσαν βέβαια, εκτός από την εφεύρεση του Transistor, και η κατασκευή του πρώτου ολοκληρωμένου κυκλώματος το 1958. Βέβαια, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ανακάλυψη της γλώσσας προγραμματισμού, που είναι και το Α και το Ω για την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που μας δίνουν τα ολοκληρωμένα κυκλώματα.

Το 1956 στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (Μ.Ι.Τ.) κατασκευάστηκε ο πρώτος Ηλεκτρονικός Υπολογιστής που λειτουργούσε με τρανζίστορ. Το 1958, ο Τζακ Κίλμπυ Jack Kilby της εταιρείας Texas Instruments κατάφερε να δημιουργήσει κάτι που θα άλλαζε τον κόσμο των ηλεκτρονικών για πάντα. Κατασκεύασε το πρώτο Ολοκληρωμένο Κύκλωμα συνδυάζοντας τρανζίστορ, πυκνωτές, αντιστάτες και άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα όλα τοποθετημένα στο ίδιο κομμάτι από πυρίτιο.


Το δημιούργημα του Κίλμπυ επέτρεψε στους επιστήμονες να κατασκευάσουν υπολογιστές τόσο μικρούς ώστε να μπορούμε ακόμη και να τους μεταφέρουμε. Χρησιμοποιείται, επίσης, σε μια πληθώρα άλλων εφαρμογών, όπως τηλεπικοινωνίες, πολυμέσα, ακόμη και παιχνίδια.

Σε αυτό το σημείο και πριν προχωρήσουμε παρακάτω επιτρέψτε μας να κάνουμε μία μικρή ιστορική αναδρομή. Οι ηλεκτρονικές λυχνίες, θεωρούνται, και όχι άδικα, οι πρόγονοι της ηλεκτρονικής αφού με την εμφάνισή και την εξέλιξή τους ξεκίνησε μία νέα εποχή στον τομέα της τεχνολογίας που άφησε ιστορία και έθεσε τα θεμέλια για την εξέλιξη και την αλματώδη πορεία της τεχνολογίας, μίας πορείας που άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει καθημερινά τον κόσμο μας. Οι Ηλεκτρονικές συσκευές (Ραδιόφωνα, ασύρματοι και αργότερα τηλεοράσεις) αποτελούνταν από ηλεκτρονικές λυχνίες, που άρχισαν σταδιακά να παραμερίζονται προς το τέλος της δεκαετίας του 1950 μετά την ανακάλυψη του τρανζίστορ το οποίο αντικατέστησε βαθμιαία τις τερατώδεις σε μέγεθος και ενεργοβόρες ηλεκτρονικές λυχνίες.

Το τρανζίστορ (ελλ.κρυσταλλοτρίοδος) είναι μία διάταξη ημιαγωγών στερεάς κατάστασης, η οποία βρίσκει διάφορες εφαρμογές στην ηλεκτρονική, μερικές εκ των οποίων είναι η ενίσχυση, η σταθεροποίηση τάσης, η διαμόρφωση συχνότητας, η λειτουργία ως διακόπτης και ως μεταβλητή ωμική αντίσταση.
Photo from pixabay

Μπορεί, ανάλογα με την τάση με την οποία πολώνεται, να ρυθμίζει την ροή του ηλεκτρικού ρεύματος που απορροφά από συνδεδεμένη πηγή τάσης, κατασκευάζονται είτε ως ξεχωριστά ηλεκτρονικά εξαρτήματα είτε ως τμήματα κάποιου ολοκληρωμένου κυκλώματος. Αποτελεί το θεμελιώδες υλικό δόμησης για τις σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές, και είναι πανταχού παρών στα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα. Μετά την δεκαετία του 1950 με την μαζική παραγωγή του, έφερε την επανάσταση στο χώρο των ηλεκτρονικών και προετοίμασε το έδαφος για μικρότερα και φθηνότερα ραδιόφωνα, αριθμομηχανές υπολογιστές, και ένα σωρό ακόμη ηλεκτρονικές συσκευές. 

Ο Φυσικός Julius Edgar lilienfeld κατέθεσε το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τρανζίστορ στον Καναδά, το 1925, και περιγράφει ένα παρόμοιο με το τρανζίστορ τύπου "FET". Ωστόσο, ο Lilienfeld did δεν δημοσιεύει οποιαδήποτε έρευνα σχετικά με τις συσκευές του. Το 1934, ο Γερμανός εφευρέτης Oskar heil ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που αφορά παρόμοια συσκευή.

Το 1947, ο John Bardeen και Walter Brattain στα εργαστήρια της Bell Labs στις Ηνωμένες Πολιτείες έκανε μία σπουδαία παρατήρηση, διοχέτευσε ρεύμα στις ηλεκτρικές επαφές ενός κρυστάλλου από γερμάνιο και βρήκε ότι η ισχύς εξόδου του ήταν μεγαλύτερη από αυτή της εισόδου.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας William Shockley έλαβε σοβαρά την παρατήρηση αυτή και τους επόμενους μήνες εργάστηκε και να επέκτεινε σε μεγάλο βαθμό τη γνώση στους ημιαγωγούς.Οι Shockley, Bardeen, και Walter Brattain στα της εργαστήρια Bell παρήγαγαν την πρώτη κρυσταλλολυχνία (Transistor ). Το 1956, το βραβείο Νόμπελ τους απονεμήθηκε όχι για την εφεύρεση της κρυσταλλολυχνίας, αλλά για«την ανακάλυψη των χαρακτηριστικών του κρυστάλλου ». Το τρανζίστορ θεωρείται και είναι, το ενεργό συστατικό-κλειδί για όλες σχεδόν τις σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές θεωρείται δε από πολλούς μία από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις του εικοστού αιώνα.

Η σημασία αυτής της εφεύρεσης οφείλεται στις φυσικές ιδιότητες των ημιαγωγών στο πολύ μικρό μέγεθος κατασκευής και στο σχετικά πολύ μικρό κόστος μαζικής παραγωγής του. Παρόλο που αρκετές εταιρείες κάθε παράγουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο ξεχωριστές συσκευασμένες κρυσταλλολυχνίες κάθε χρόνο, η συντριπτική πλειονότητα τους τώρα παράγεται στα ολοκληρωμένα κυκλώματα όπου μαζί με άλλα στοιχεία δίοδοι, αντιστάσεις, πυκνωτές κ.λ. παράγουν πλήρη ηλεκτρονικά κυκλώματα.
Photo From pixabay


Οι σκέψεις των επιστημόνων ήταν πλέον το πώς θα μπορέσουν να μικρύνουν τις διαστάσεις των Transistors και να τα συνενώσουν μεταξύ τους έτσι ώστε τα ηλεκτρονικά κυκλώματα να είναι πλέον ταχύτερα, μικρότερα, και με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Η σκέψη ότι η CPU θα μπορούσε να μειωθεί σε ένα τσιπ πυριτίου σε μέγεθος νυχιού φάνταζε κάποτε σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Τα ολοκληρωμένα κυκλώματα έγινε δυνατό να κατασκευαστούν χάρη στις πειραματικές ανακαλύψεις που έδειξαν ότι τα ημιαγώγιμα στοιχεία μπορούσαν να εκτελούν τις λειτουργίες των λυχνιών κενού, καθώς και χάρη στην τεχνολογική πρόοδο στον τομέα της επεξεργασίας ημιαγώγιμων στοιχείων που έγινε στα μέσα του 20ού αιώνα.

Η ολοκλήρωση (ενσωμάτωση) ενός μεγάλου αριθμού από μικροσκοπικά τρανζίστορ σε ένα λεπτό τσιπ αποτέλεσε μία πολύ σημαντική βελτίωση σε σχέση με χειροκίνητη συναρμολόγιση κυκλωμάτων με χρήση διακριτών ηλεκτρονικών στοιχείων. Η δυνατότητα μαζικής παραγωγής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, η αξιοπιστία που παρείχαν καθώς και η δυνατότητα προσθήκης περαιτέρω πολυπλοκότητας σε αυτά, συνέβαλαν στην ταχύτατη αντικατάσταση των λυχνιών κενού και των διακριτών κυκλωμάτων. Έχουν δύο κύρια πλεονεκτήματα έναντι των διακριτών κυκλωμάτων: Το κόστος και την απόδοση.

Το κόστος είναι χαμηλό επειδή τα τσιπ, μαζί με όλα τα στοιχεία τους, τυπώνονται ενιαία σαν μία μονάδα με τη χρήση φωτολιθογραφίας, αντί να κατασκευάζεται με το κάθε τρανζίστορ ξεχωριστά. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται πολύ λιγότερα υλικά για να κατασκευαστεί ένα κύκλωμα ως τσιπ, παρά ως διακριτό κύκλωμα.

Η απόδοση είναι υψηλή αφού τα στοιχεία μεταστρέφονται γρήγορα και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τα αντίστοιχα των διακριτών κυκλωμάτων, επειδή τα στοιχεία είναι μικρά και κοντά το ένα στο άλλο. Στην εποχή μας η τεχνολογία περπατάει με ακόμη γρηγορότερους ρυθμούς, και η εξέλιξη της τεχνολογίας σχεδίασης και κατασκευής ολοκληρωμένων ολοκληρωμένων κυκλωμάτων έχει φτάσει σε απίστευτα επίπεδα όπου μέσα σε πολύ λίγα τετραγωνικά εκατοστά στοιβάζονται εκατομμύρια Transistors με κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος εκπληκτικά χαμηλή.


Photo From pixabay

Το 1971 κατασκευάσθηκε από την INTEL o πρώτος μικροϋπολογιστής με την ονομασία 4004 σε μορφή ολοκληρωμένου κυκλώματος και έχει την ίδια περίπου υπολογιστική ισχύ με τον ENIAC (για τολμήστε τη σύγκριση) . Το 1975 κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός Η/Υ με το μικροεπεξεργαστή 8080.

Το 1977 εμφανίζονται στην αγορά και άλλες δύο εταιρείες κατασκευής Η/Υ, η Commodore και η και η Apple. Στις αρχές του 1987 η Commodore παρουσίασε το δεύτερο 16bit μηχάνημα της στις εκθέσεις όλου του κόσμου. Ήταν ο υπολογιστής που θα τίναζε στον αέρα την αγορά των υπολογιστών και της τεχνολογίας και θα έμενε ακλόνητος στην κορυφή των πωλήσεων για πολλά χρόνια με τις υπόλοιπες εταιρίες να σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Εσωτερικά η Α500 εντυπωσίαζε με την πληθώρα πολλών και σημαντικών νέων chip. Το kickstart αναβαθμίστηκε στο 1,2 και αργότερα στο 1,3 με νέες βελτιώσεις στο workbench, ενώ 512 ολόκληρα kb chip ram ήταν πλέον διαθέσιμα. Στο τομέα των γραφικών χρησιμοποιήθηκε το ίδιο πρωτοποριακό chip με την Α1000 και δεν ήταν άλλο από τον blitter που ήταν υπεύθυνο για την διαχείριση των γραφικών και των αναλύσεων. Στον τομέα του ήχου η Α500 διέθετε ολοκληρωμένο chip που μπορούσε να δώσει στερεοφωνικό ήχο από 4 κανάλια ήχου με 32 νότες πολυφωνίας.

Η Αmiga 500 είχε έρθει διορθωμένη χωρίς τις αδυναμίες της Α1000 και έμεινε στον χώρο για περισσότερο από πέντε χρόνια χωρίς να υπολογίσουμε πόσο χρησιμοποιήθηκε και μετά το σταμάτημα της παραγωγής.To 1991 η Α500 βρίσκεται στην κορυφή της δόξας της με εκατομμύρια πωλήσεις ανά τον κόσμο, οι οποίοι την αγόραζαν για τις προηγμένες δυνατότητες της στα γραφικά και στον ήχο.

Εκείνη την χρονιά η Commodore θέλοντας να ανταποκριθεί στα σημεία των καιρών που απαιτούσαν πια υπολογιστές με άφθονη μνήμη και όμορφα λειτουργικά συστήματα, διέκοψε την παραγωγή της A500 και λάνσαρε στην αγορά την A500 Plus. Στην πράξη η Α 500 Plus δεν ότι εντυπωσίασε και είχε προβλήματα τα που δεν άργησαν να εμφανιστούν Μετά την αποτυχία της Αmiga500 Plus η Commodorer έριξε το τελευταίο της χαρτί με την κυκλοφορία της Α1200 και πέρασε στην νέα δεκαετία συγκεντρώνοντας τεχνογνωσία και λύσεις από την προηγούμενη δεκαετία και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κατασκεύασε το μικρό θαύμα . Το 1992 Commodore προώθησε ακόμα ένα πιο εξελιγμένο μοντέλο.
Photo From pixabay

Την A4000 χρησιμοποιούσε το AGA chipset με 256.000 χρώματα στην οθόνη από μια παλέτα 16,8 εκατομμυρίων, καθώς επίσης και νέο Workbench 3.0 που εισήγαγαν την έννοια μεταξύ άλλων, datatypes. Ήταν διαθέσιμη με 6MB RAM, και σκληρό δίσκο. Υπήρξε η ναυαρχίδα όλων των μοντέλων από πλευράς εξοπλισμού και δυνατοτήτων , αλλά με τιμή πάρα πολύ υψηλή. Παράλληλα το Apple II, έγινε ένας από τους πιο δημοφιλείς υπολογιστές ποτέ. Αν και είναι μια τεράστια βελτίωση έναντι της Apple I, περιέχει τον ίδιο επεξεργαστή και έτρεχε με την ίδια ίδια ταχύτητα. Τα νέα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν μια έγχρωμη οθόνη, οκτώ εσωτερικές υποδοχές επέκταση.

Το Apple II ήταν ένας από τους πρώτους υπολογιστές με έγχρωμη οθόνη και έχει την βασική γλώσσα προγραμματισμού ενσωματωμένη έτσι ώστε να είναι έτοιμο προς λειτουργία, ήταν ίσως ο πρώτος πιο φιλικός προς το χρήστη υπολογιστής. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του Apple II ήταν ίσως οι οκτώ υποδοχές επέκτασης του.

Κανένας άλλος υπολογιστής δεν είχε αυτή τη δυνατότητα επέκτασης. Οι επεκτάσεις αυτές περιελάμβαναν την επέκταση της μνήμης, δισκέτα. ελεγκτές δίσκων, παράλληλης και σειριακή θύρα κάρτες SCSI, επιταχυντές επεξεργαστών, και κάρτες γραφικών. Τελειώνοντας το ταξίδι μας στο χρόνο μας φτάνουμε αισίως στο 1981 όπου ξεκινάει η λεγόμενη επανάσταση στον χώρο των Η/Υ με την παρουσίαση από την IBM-PC, Ο IBM PC (Personal Computer) ήταν ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής 8/16 -bit, που παρουσιάστηκε από την IBM στις 12 Αυγούστου 1981 με έμφαση στις εφαρμογές γραφείου.


Photo from pixabay

Θεωρείται σταθμός στην ιστορία των υπολογιστών καθώς σήμανε την έναρξη μιας νέας εποχής, τόσο για τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του, όσο και για την ανοικτή αρχιτεκτονική του, που υπήρξε προπάτορας όλων των συμβατών IBM υπολογιστών (PC Compatibles). Ταυτόχρονα θεμελίωσε με εμφατικό τρόπο την μετέπειτα κυριαρχία τόσο της εταιρείας υλικού (hardware) Intel (χρησιμοποιώντας τον 8088), όσο και της εταιρείας λογισμικού (software) Microsoft (χρησιμοποιώντας το PC-DOS).

Η IBM την εποχή παρουσίασης του PC είναι μια εταιρεία κολοσσός στην αγορά των μεγάλων υπολογιστικών συστημάτων (υπερυπολογιστών, mainframe, τερματικών, mini, εκτυπωτών) και λογισμικού με αδιαμφισβήτητη τεχνολογική, εμπορική και καινοτομική υπεροχή. Το πλαίσιο της αγοράς το 1981 είναι σε διαρκή κινητικότητα, οι σύγχρονοι δυνάμει ανταγωνιστές πολλοί και σημαντικοί (Apple , Commodore, HP, Sharp, Tandy, Texas), ωστόσο δεν υπάρχει μια σαφής τάση για το τι θα επικρατήσει στο μέλλον.

Η IBM τελικά κυκλοφορεί το PC χωρίς δικό της λειτουργικό σύστημα, (εσωτερικά ονομάζεται MS DOS ή πρόχειρο λειτουργικό), με τον 8088 (ο οποίος ουδέποτε σχεδιάστηκε για χρήση σε PC), και με σαφή υποεκτίμηση για το ύψος των πωλήσεων και καταφέρνει το απίθανο: Ο IBM PC σπάει όλα τα ρεκόρ πωλήσεων (οι επίγονοι και οι συμβατοί αγγίζουν τα 50.000.000 τεμάχια) δημιουργεί μια νέα βιομηχανία λογισμικού (Microsoft) και μια νέα οικογένεια επεξεργαστών (Intel) ενώ σηματοδοτεί και την κατάργηση του λειτουργικού συστήματος CP/M.

Από εκεί και μετά η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους, η τεχνολογία εξελίχθηκε και εξελίσσεται με ασύλληπτους ρυθμούς, από τους απλούς ΄΄τεράστιους΄΄ επεξεργαστές με τις θορυβώδεις ψύκτρες και μεγάλα κουτιά (Tower), φτάσαμε πλέον στους διπλοπύρηνους τετραπύρηνους οχταπύρηνους (και βάλε) μικροσκοπικούς επεξεργαστές που δίνουν ζωή στους φορητούς μας υπολογιστές και τα κινητά μας τηλέφωνα.

Ήδη εδώ  και αρκετά χρόνια ερευνητές του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, στις ΗΠΑ, κατασκεύασαν ένα κβαντικό, ολοκληρωμένο κύκλωμα που λειτουργούσε με «παγίδες ιόντων», διατάξεις που παράγονται με τις συνήθεις, λιθογραφικές τεχνικές. Η εξέταση της λειτουργίας των κβαντικών υπολογιστών και η διατύπωση των κατάλληλων αλγορίθμων από τη σκοπιά της θεωρητικής πληροφορικής, είναι ένα σύγχρονο ακαδημαϊκό πεδίο και ορίζεται ως κβαντικός υπολογισμός. Οι κβαντομηχανικές ιδιότητες και αρχές λειτουργίας των κβαντικών υπολογιστών μελετώνται και από την επιστήμη της φυσικής. 

Πρόσφατο παράδειγμα το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης της NASA που προσπαθεί να δείξει ότι η κβαντική πληροφορική και κβαντικοί αλγόριθμοι μπορεί να βελτιώσουν την ικανότητα των υπολογιστών και να χρησιμοποιηθούν για την επίλυση δύσκολων προβλημάτων βελτιστοποίησης του τομέα της αεροναυπηγικής, στις διαστημικές επιστήμες, την εξερεύνηση του διαστήματος και πολλές άλλες βιομηχανικές και επιστημονικές εφαρμογές.

Οι πληροφορίες αυτές υποβάλλονται σε επεξεργασία με τρόπους που δεν έχουν ισοδύναμο στην κλασική πληροφορική, εκμεταλλευόμενοι φαινόμενα όπως η κβαντική διάνοιξη σηράγγων και η κβαντική διεμπλοκή. Ως εκ τούτου, οι κβαντικοί υπολογιστές μπορούν θεωρητικά να επιλύσουν ορισμένα προβλήματα σε λίγες μέρες σε αντίθεση με τους κλασικούς υπολογιστές που θα χρειάζονταν μερικά εκατομμύρια χρόνια.

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πριν από λίγες μόνο δεκαετίες πόση σημαντική ήταν αυτή η ανακάλυψη και πόσο θα άλλαζε στο μέλλον την καθημερινότητά μας; Το μέλλον; Ποιος μπορεί να το προβλέψει; Ακόμη και σήμερα παρ΄ότι έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα σε σχέση με τις δυνατότητες της τεχνολογίας κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αύριο αφού τα δεδομένα, οι βελτιώσεις και τα τεχνολογικά άλματα διαδέχονται το ένα το άλλο με φρενήρεις ρυθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε ενεργά και να σχολιάσετε το θέμα μας. Εναλλακτικά, μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας μέσω της σελίδας μας στο Facebook. Θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο δυνατό στις ερωτήσεις σας .