//Add More external stylesheets LibreOffice : Η καλύτερη δωρεάν σουίτα εφαρμογών γραφείου



Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

LibreOffice : Η καλύτερη δωρεάν σουίτα εφαρμογών γραφείου

read

Η διασημότερη δωρεάν σουίτα εφαρμογών γραφείου μπαίνει σε μια νέα εποχή, με την κοινότητα που τη στηρίζει εδώ και πολλά χρόνια να αναλαμβάνει πλέον ενεργό ρόλο. Κορυφαία στελέχη της κοινότητας έχουν ήδη συστήσει ένα ίδρυμα με την επωνυμία The Document Foundation, το οποίο θα έχει από εδώ και στο εξής την ευθύνη για την ανάπτυξη και βελτίωση του λαοφιλούς OpenOffice.org.
Το πρόγραμμα Writer διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζεστε από έναν σύγχρονο, πολυδύναμο επεξεργαστή κειμένου ή από ένα εργαλείο για desktop publishing. Είναι αρκούντως απλός για τη σύνταξη ενός γρήγορου memo, αλλά και επαρκώς ισχυρός για τη δημιουργία ολόκληρων βιβλίων με περιεχόμενα, διαγράμματα, πίνακες περιεχομένων, κλπ. Εσείς μπορείτε να επικεντρωθείτε στο περιεχόμενο του μηνύματός σας, ενώ το Writer θα το κάνει να δείχνει υπέροχο.

Οι διάφοροι βοηθοί (Wizards) θα σας απαλλάξουν από όλο τον μπελά της δημιουργίας standard εγγράφων, όπως επιστολών, επαγγελματικών fax, προσωπικής ατζέντας και πρακτικών, και καθιστούν εύκολες ακόμη και τις πιο σύνθετες δουλειές, όπως τις συμπτύξεις μηνυμάτων ταχυδρομείου. 

Τα Styles σας δίνουν την ισχύ των style sheets, και την ευχέρεια να μπορείτε εύκολα να παρουσιάζετε τα κείμενά σας να δείχνουν ομοιόμορφα, στα πλαίσια του ίδιου εγγράφου, αλλά και όταν δουλεύετε με ένα ολόκληρο σύνολο εγγράφων. Εντοπίστε τα ορθογραφικά λάθη στη στιγμή, με το λεξικό AutoCorrect, το οποίο ελέγχει την ορθογραφία σας σε πραγματικό χρόνο, καθώς πληκτρολογείτε (αν και είναι εύκολη η απενεργοποίησή του, εάν το επιθυμείτε). 

Αν, πάλι, χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές γλώσσες μέσα στο ίδιο έγγραφο, το Writer μπορεί να το καταφέρει κι'αυτό. Μειώστε την προσπάθεια πληκτρολόγησης κειμένου με την βοήθεια του AutoComplete, το οποίο μπορεί να σας προτείνει τις πλέον συνηθισμένες ή αναμενόμενες λέξεις και φράσεις που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν εκείνο που αρχίσατε να πληκτρολογείτε, χρησιμοποιώντας το ενσωματωμένο λεξικό και σκανάροντας τα έγγραφα που έχετε ανοίξει Τα πλαίσια κειμένου και το linking, σας δίνουν την δυνατότητα να εκτελέσετε εργασίες desktop publishing, για τη δημιουργία newsletters, φυλλαδίων και πολλών άλλων πραγμάτων, με εκείνην ακριβώς τη διαμόρφωση (layout) που θα θέλατε. 

Αυξήστε την ευκολία πλοήγησης στα μεγάλα, σύνθετα έγγραφα, δημιουργώντας έναν πίνακα περιεχομένων ή φτιάχνοντας έναν κατάλογο με ορολογίες, βιβλιογραφικές αναφορές, εικονογράφηση, πίνακες ή και άλλα αντικείμενα.Το Writer μπορεί, επίσης, να σας εμφανίσει πολλαπλές σελίδες, καθώς εσείς κάνετε τις τροποποιήσεις σας - ιδεώδες για τα σύνθετα έγγραφα ή αν διαθέτετε μία μεγάλη οθόνη (είτε πολλαπλές οθόνες).Το χαρακτηριστικό των Προχωρημένων Σημειώσεων (advanced notes), σας εμφανίζει τις σημειώσεις στο πλάι του κειμένου, έτσι που να καθιστά εύκολη την ανάγνωση της πληροφορίας, καθώς επιθεωρείτε το κείμενο. 

Για μία ευκολότερη ταυτοποίηση, οι σημειώσεις διαφορετικών χρηστών, εμφανίζονται με διαφορετικά χρώματα, μαζί με την ημερομηνία και την ώρα της τελευταίας τροποποίησης τους.  Όταν έρθει η στιγμή, μπορείτε εύκολα να προετοιμάσετε τα έγγραφά σας για ανάρτηση στο Web, με τη βοήθεια του εργαλείου Εξαγωγή σε HTML του Writer, ή, ακόμη, μπορείτε να τα ανεβάσετε αυτόματα σε ένα wiki, υπό μορφ MediaWiki. 

Αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι η δημοσίευσή σας είναι αναγνώσιμη και ότι δουλεύει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο σε κάθε είδος συσκευής ανάγνωσης και πλατφόρμας, τότε το εργαλείο "Εξαγωγή ως PDF" (.pdf) θα δημιουργήσει ένα αρχείο .pdf. Το εργαλείο Εξαγωγή σε PDF του LibreOffice, παρέχει έναν μεγάλο αριθμό δυνατοτήτων μορφοποίησης και επιλογών ασφαλείας, επιτρέποντάς σας να προσαρμόζεστε σε διάφορες συνθήκες, περιλαμβανομένης της παραγωγής αρχείων τύπου ISO-standard PDF/A.

Για να σιγουρευτείτε ότι τα έγγραφά σας θα μπορούν αν είναι αναγνώσιμα από την πλέον ευρεία γκάμα προϊόντων και ότι θα παραμείνουν προσβάσιμα στο απώτερο μέλλον, αποθηκεύστε τα έγγραφά σας σαν αρχείο OpenDocument, τη νέα διεθνή προδιαγραφή για έγγραφα κειμένου. Αυτή η μορφή αρχείου που βασίζεται στο XML, σημαίνει ότι αυτοί που θα ανοίξουνε τα αρχεία σας, δεν θα είναι υποχρεωμένοι να να χρησιμοποιούν και αυτοί το Writer: τα αρχεία σας θα μπορεί να τα ανοίξει οποιοδήποτε λογισμικό που είναι συμβατό με το OpenDocument.

Το Writer μπορεί εύκολα να αναγνωρίσει τα έγγραφα που δημιουργήθηκαν με το Microsoft Word και εσείς, επίσης, μπορείτε, αν θέλετε, να αποθηκεύσετε τα έγγραφά σας υπό μορφή Microsoft Word, για να τα στείλετε σε ανθρώπους που είναι ακόμη παγιδευμένοι σε προϊόντα της Microsoft. Το LibreOffice μπορεί, επίσης, να ανοίξει αρχεία τύπου .docx που δημιουργήθηκαν με το Microsoft Office 2007 για τα Windows, ή το Microsoft Office 2008 για το Mac OS X. 

Το Calc είναι το πρόγραμμα spreadsheet (Υπολογιστικό Φύλλο) που ανέκαθεν χρειαζόσασταν. Αυτοί που το δοκιμάζουν για πρώτη φορά, το βρίσκουν απλό και εύκολο στην εκμάθηση. Οι επαγγελματικά ενασχολούμενοι με εντόπιση και εξαγωγή δεδομένων (data miners) και εκείνοι που ασχολούνται εντατικά με αριθμούς (number crunchers), θα εκτιμήσουν το εκτεταμένο φάσμα προχωρημένων λειτουργιών.

Η τεχνολογία Advanced DataPilot καθιστά εύκολη την εισαγωγή ανεπεξέργαστων δεδομένων από εταιρικές βάσεις δεδομένων, την μετέπειτα ενοποίηση και επεξεργασία τους (cross-tabulate), την περιληπτική τους απεικόνιση (summarise), και την μετατροπή τους σε χρήσιμη πληροφορία. Η εισαγωγή μαθηματικών τύπων σε φυσική γλώσσα, σας επιτρέπει τη δημιουργία τύπων με χρήση κανονικών λέξεων (π.χ.: "Πωλήσεις - Κόστη").

Το κουμπί Intelligent Sum (Έξυπνο Άθροισμα) εισάγει, με αυτόματο τρόπο, μία λειτουργία αθροίσματος ή ενός υποσυνόλου, ανάλογα με το context.Οι Βοηθοί (Wizards) θα σας καθοδηγήσουν στις διάφορες επιλογές και στη χρήση ενός εκτεταμένου φάσματος προχωρημένων λειτουργιών Υπολογιστικού Φύλλου. 

Μπορείτε, επίσης, να κατεβάσετε templates από το αποθετήριο των templates του LibreOffice, για έτοιμες λύσεις spreadsheet. Τα διάφορα στιλ και δυνατότητες άμεσου formatting, καθιστούν εύκολη την εφαρμογή ευέλικτων επιλογών μορφοποίησης κελιού, περιλαμβανομένων: της ελεύθερης περιστροφής των περιεχομένων, των templates, των backgrounds, των ορίων και πολλών άλλων ακόμη. 

Μπορείτε να κάνετε, επίσης, και μία συνεργατική δουλειά με τα Υπολογιστικά Φύλλα, χάρη στη δυνατότητα υποστήριξης πολλαπλών χρηστών του Calc. Μπορείτε, λοιπόν, να μοιραστείτε ένα spreadsheet, έτσι ώστε να μπορούν και άλλοι χρήστες να προσθέτουν τα δεδομένα τους σε αυτό. Ο ιδιοκτήτης του spreadsheet μπορεί, κατόπιν, να ενσωματώσει τα νέα δεδομένα, με λίγα μόνο κλικ. 

Αυτή η δυνατότητα συνεργασιμότητας βοηθά στην αποφυγή των editing conflicts. Μπορείτε να αποθηκεύετε τα υπολογιστικά σας φύλλα σε μορφή αρχείου OpenDocument, τη νέα διεθνή προδιαγραφή για τα έγγραφα. Αυτή η μορφή αρχείων που βασίζεται στα XML, σημαίνει ότι τα δικά σας αρχεία θα μπορούν να διαβάζονται ακόμη κι αν ο αποδέκτης δεν είναι χρήστης του Calc. Τα υπολογιστικά σας φύλλα θα είναι προσβάσιμα με τη χρήση οποιουδήποτε λογισμικού που να είναι συμβατό με το OpenDocument.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ :Windows
Κατεβάστε την εφαρμογή LibreOffice


Ακολουθήστε μας στο Google News


ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Αν σας άρεσε το θέμα μας διαδώστε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε ενεργά και να σχολιάσετε το θέμα μας. Εναλλακτικά, μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας μέσω της σελίδας μας στο Facebook εδώ : m.me/132070110136869. Θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο δυνατό στις ερωτήσεις σας .