//Add More external stylesheets Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές CPU Overclocking για τα Windows



Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές CPU Overclocking για τα Windows

read

Overclocking ονομάζουμε τη διαδικασία που αναγκάζει έναν υπολογιστή να τρέχει σε υψηλότερη συχνότητα απ΄ ότι έχει σχεδιαστεί από τον κατασκευαστή και πραγματοποιείται από εκείνους που θέλουν να αυξήσουν την απόδοση του υπολογιστή τους για την επίτευξη υψηλότερων επιπέδων απόδοσης πέρα από τις προεπιλεγμένες  εργοστασιακές ρυθμίσεις.
Στους χρήστες που κάνουν Overclocking τα κίνητρά τους εστιάζονται κυρίως στις προσπάθειές τους για επεξεργαστές, κάρτες βίντεο, μητρικές πλακέτες, και RAM. Αυτό μπορεί γίνει με το χειρισμό του πολλαπλασιαστή του επεξεργαστή και τη μητρική πλακέτας ανεβάζοντας το (FSB) στη μέγιστη ταχύτητα σταθερής συχνότητας λειτουργίας του. Ενώ η ιδέα είναι απλή, η διακύμανση των ηλεκτρικών και φυσικών χαρακτηριστικών των υπολογιστικών συστημάτων περιπλέκει τη διαδικασία.CPU πολλαπλασιαστές, διαιρέτες FSB, τάσεις, θερμικών φορτίων, τεχνικές ψύξης και διάφοροι άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του Overclocking.

Το πρώτο ζήτημα είναι να διασφαλιστεί ότι το σύστημα θα εφοδιάζεται με επαρκή ισχύ για να λειτουργήσει με τη νέα ταχύτητα.Ωστόσο, προμηθεύοντας την σχετική ισχύ με πλημμελή εφαρμογή των ρυθμίσεων ή με τη χρήση υπερβολικής τάσης μπορεί να γίνουν μόνιμες ζημιές στο υλικό που επιχειρούμε το Overclocking.Όλα τα ηλεκτρονικά κυκλώματα παράγουν θερμότητα που δημιουργείται από την κίνηση των ηλεκτρονίων. Λόγω της αυξημένης θερμότητας που παράγεται από το overclocked ένα αποτελεσματικό σύστημα ψύξης είναι απαραίτητο για να αποφεύγονται οι αλλοιώσεις και η καταστροφή στο υλικό.

Επιπλέον, τα ψηφιακά κυκλώματα επιβραδύνουν σε υψηλές θερμοκρασίες γεγονός που οφείλεται σε αλλαγές στο μέταλλο-οξειδίου-ημιαγωγού τομέα των τρανζίστορ ισχύος (ενισχυτής MOSFET) χαρακτηριστικά της συσκευής. Η αντίσταση αυξάνει επίσης ελαφρώς σε υψηλότερες θερμοκρασίες, που συμβάλλουν στη μειωμένη απόδοση του κυκλώματος. Επειδή τα stock ψυκτικά συστήματα είναι σχεδιασμένα για το ποσό της ενέργειας που παράγεται κατά τη χρήση μη overclocked, οι overclockers συνήθως στρέφονται σε πιο αποτελεσματικές λύσεις ψύξης, όπως οι ισχυροί ανεμιστήρες ή ακόμα και στην υδρόψυκτη. Μέγεθος, σχήμα, και υλικό επηρεάζει την ικανότητα μίας ψήκτρας να διανείμει τη θερμότητα. 


Οι αποδοτικές ψύκτρες συχνά είναι κατασκευασμένες εξ ολοκλήρου από χαλκό, ο οποίος έχει υψηλή θερμική αγωγιμότητα. Το αλουμίνιο είναι πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα έχει μικρότερη θερμική αγωγιμότητα, αλλά είναι σημαντικά φθηνότερο από το χαλκό. Σίδηρος και χάλυβας δεν χρησιμοποιούνται συχνά σε ψύχρες λόγω κακής θερμικής αγωγιμότητας. Το ασήμι χρησιμοποιείται σε ορισμένα σχέδια, η θερμική αγωγιμότητα του είναι υψηλότερη από το χαλκό, αλλά είναι απαγορευτικά δαπανηρό για τις περισσότερες εφαρμογές.

Πολλές ψύκτρες συνδυάζουν δύο ή περισσότερα υλικά για να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ της απόδοσης και κόστους. Θερμοηλεκτρικά συστήματα ψύξης, γνωστά επίσης ως Peltier συσκευές, είναι  δημοφιλή με την εμφάνιση των υψηλών Thermal Design Power (TDP) σε επεξεργαστές από Intel και AMD. και δημιουργεί διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ των δύο πλακών από τη λειτουργία ηλεκτρικού ρεύματος μέσω των πλακών.

Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην ψύξη, αλλά έχει ένα μειονέκτημα ότι οδηγεί σε περιττή θερμότητα. Ένας άλλος κίνδυνος είναι τα διάφορα λάθη που αρχικά είναι απαρατήρητα. 

Σε γενικές γραμμές, ο ισχυρισμός ότι η δοκιμή μπορεί να διασφαλίσει ότι ένα overclocked σύστημα είναι σταθερό και λειτουργεί σωστά ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αν και υπάρχουν εργαλεία λογισμικού που είναι διαθέσιμα για τον έλεγχο της σταθερότητας του υλικού, γενικά είναι αδύνατο για τον οποιονδήποτε στην σε βάθος εξέταση της λειτουργικότητας ενός επεξεργαστή και το τι μελλοντικά μπορεί να προκαλέσει η ενέργεια αυτή.

Επομένως, γι΄αυτούς που αρέσκονται στο ΄΄άθλημα΄΄καλό είναι να διαβάσουν αρκετά για το θέμα αυτό και μετά να προχωρήσουν και εφαρμόζοντας την πιο βασική αρχή. Ποτέ δεν κάνουμε Overclocking μεταπηδώντας απευθείας στην υψηλότερη συχνότητα λειτουργίας που επιθυμούμε, αλλά σταδιακά βήμα-βήμα ελέγχοντας κάθε φορά σχολαστικά όχι μόνο την ταχύτητα του υπολογιστή μας αλλά και για τυχόν άλλα προβλήματα σταθερότητας που μπορεί να παρουσιασθούν. 



Εφαρμογές για overcloking

Στις μέρες μας υπάρχουν πολλές μητρικές που διαθέτουν εργαλεία υπερχρονισμού από τον κατασκευαστή τους ώστε οι χρήστες να μη χρειάζεται να αναζητούν τρίτες λύσεις ώστε να να ανεβάσουν την απόδοση του υπολογιστή τους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι και ο κάθε υπολογιστής διαθέτει για το σκοπό αυτό τα κατάλληλα εργαλεία. Έτσι λοιπόν ανάλογα με τον επεξεργαστή που έχετε σας παρουσιάζουμε τα πιο διαδεδομένα προγράμματα .

1.

Το Intel Extreme Tuning Utility είναι ένα ισχυρό εργαλείο overclocking, για υπολογιστές με επεξεργαστές Intel. Το πρόγραμμα ανοίγει μία σελίδα με πληροφορίες σχετικά με το σύστημά σας όπου υπάρχει αφθονία λεπτομερειών σχετικά με τον επεξεργαστή του υπολογιστή σας την κάρτα γραφικών, τη μνήμη, το BIOS, τη μητρική πλακέτα και άλλα.

Παράλληλα εμφανίζει ένα γράφημα σε σχέση με την χρήση της CPU, τη θερμοκρασία και τη συχνότητα του επεξεργαστή σας που αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, έτσι ώστε να μπορείτε να δείτε πώς αυξάνετε η θερμοκρασία του επεξεργαστή σας καθώς τρέχετε κάποια εφαρμογή και παράλληλα σας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξετε κάποιες ρυθμίσεις στον επεξεργαστή σας, όπως για παράδειγμα την τάση και τη μνήμη (αν το σύστημά σας το επιτρέπει) αν όχι κάποιες από τις δυνατότητες στα ρυθμιστικά θα εμφανίζονται γκριζαρισμένες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης Test αντοχής για τη CPU, τη μνήμη και τη κάρτα γραφικών σας ώστε να εξακριβωθεί αν με το overclocking που κάνατε η λειτουργία του υπολογιστής παραμένει σταθερή. Φυσικά περιλαμβάνει προφίλ επιλογές που σας επιτρέπουν να αποθηκεύσετε εύκολα τις ρυθμίσεις σας ή να ανακαλέσετε κάποια συγκεκριμένη ρύθμιση.Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι το overclocking μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνο. Επομένως μην χρησιμοποιείτε το Intel Extreme Tuning Utility αν δεν ξέρετε ακριβώς τι κάνετε ή δεν είστε πρόθυμοι να αποδεχθείτε τους εν δυνάμει τους κινδύνους.

2.

Το πρόγραμμα αυτό προορίζεται κυρίως για κάρτες γραφικών της EVGA αλλά εκπληρώνει τα καθήκοντά του πολύ καλά και με κάρτες γραφικών άλλων κατασκευαστών και υποστηρίζει κάρτες γραφικών Nvidia και θα μας χρησιμεύσει για να κάνουμε overclocked  κάρτες γραφικών. Μπορούμε να ελέγξουμε την ταχύτητα του ανεμιστήρα, το ρολόι πυρήνα, το Ρολόι shader, τη μνήμη του ρολογιού και μας επιτρέπει επίσης την παρακολούθηση της θερμοκρασίας που είναι πολύ σημαντική.

3.
Το AMD OverDrive σας δίνει το πλήρη έλεγχο του συστήματός σας. Εξατομικεύστε την εμπειρία σας σε πραγματικό χρόνο με εύχρηστες οθόνες που έχουν σχεδιαστεί για τους αρχάριους αλλά και τους έμπειρους χρήστες. Επιτρέπει στον χρήστη να συντονίζει τις παραμέτρους για να βοηθήσει στη σταθερότητα του συστήματος, να βελτιστοποιήσει την απόδοση και να ελέγξει τα χαρακτηριστικά ψύξης.

Η τεχνολογία AMD OverDrive σάς επιτρέπει να παρακολουθείτε όλες τις ρυθμίσεις απόδοσης, όπως η μνήμη ρολογιού, ο ρυθμός τάσης και η μνήμη. Εκτελεί επίσης εξελιγμένες δοκιμές σταθερότητας για να εξασφαλίσει τη συνολική σταθερότητα του συστήματος, ώστε να μπορείτε να εστιάσετε στο παιχνίδι σας. Οι παράμετροι υλικού μπορούν να ελέγχονται χειροκίνητα ή να επιτρέπουν στο AMD OverDrive να συντονίζει αυτόματα το σύστημα.

Οι δοκιμές σταθερότητας μπορούν να εκτελεστούν, μόλις τροποποιηθεί ένα σύστημα, για να επαληθευθεί το σύστημα και να διεξαχθεί δοκιμή απόδοσης για τη μέτρηση του αντίκτυπου της τροποποίησης. Έχει σχεδιαστεί και δοκιμαστεί για να λειτουργεί με πλατφόρμες και εξαρτήματα AMD, όμως μπορεί να μην υποστηρίζεται σε όλα τα chipsets και τους επεξεργαστές που έχουν αναπτυχθεί από άλλους κατασκευαστές.


4.

Το MSI Afterburner είναι ένα δωρεάν λογισμικό που αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας αυτή την δύσκολη αποστολή του υπερχρονισμού της κάρτας γραφικών μας. Στην ουσία πρόκειται για μία εφαρμογή overcloking με τη βοήθεια της οποίας μπορούμε να πειράξουμε την κάρτα γραφικών. Ποιο συγκεκριμένα μας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε το βολτάζ την συχνότητα λειτουργίας της GPU, της μνήμης στην κάρτα γραφικών μας αλλά και την ταχύτητα των ανεμιστήρων που διαθέτει.

Θα πρέπει ωστόσο να επισημάνω, ότι οι αυτού του είδους οι παρεμβάσεις πιθανώς να ενέχουν και κάποιους κινδύνους όσον αφορά την σταθερότητα του συστήματος και φυσικά πάντα υφίσταται η πιθανότητα βλάβης της κάρτας γραφικών μας. Επομένως η εγκατάσταση γίνεται  με δική σας ευθύνη .

Σε γενικές γραμμές το σκεπτικό είναι το εξής, πειράζουμε λίγο λίγο τις ρυθμίσεις που επιθυμούμε,  εφαρμόζουμε τις αλλαγές και αν όλα πάνε καλά δοκιμάζουμε να πουσάρουμε περισσότερο την κάρτα μας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εξαντλήσετε όλα τα περιθώρια και το τερματίσετε. Μία μικρή αλλαγή στον χρονισμό του πυρήνα της GPU και της μνήμη της κάρτας γραφικών, πιστεύω ότι είναι αρκετή για να δείτε τη διαφορά ειδικά αν η κάρτα σας δεν είναι και τόσο ΄΄δυνατή΄΄ Συστήνω επίσης αν δεν είστε έμπειρος χρήστης να μην πειράξετε τις ρυθμίσεις στο βολτάζ και τους ανεμιστήρες και να επικεντρωθείτε μόνο στην αλλαγή της συχνότητας της GPU και της μνήμης.

Δοκιμάστε να ανεβάσετε λίγο την συχνότητα του πυρήνα και πατήστε Aplly. Αν όλα πάνε καλά πειράξτε λίγο και την συχνότητα της μνήμης και πατήστε Apply για σώσετε τις ρυθμίσεις, επαναλάβετε την διαδικασία ανεβάζοντας βήμα προς βήμα τη συχνότητα, αλλά προσέξτε μην  το παρακάνετε. Ένα εύρος μεταξύ 50-100 ΜΗΖ για τον πυρήνα και 50 ΜΗΖ για την μνήμη νομίζω ότι είναι αρκετό, αν και αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κάρτα γραφικών που έχετε.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό σημείο της εφαρμογής είναι τα προφίλ. Μπορείτε κάθε ρύθμιση να την αποθηκεύσετε σε διαφορετικό προφίλ και να την επαναφέρετε πατώντας το πλήκτρο που έχετε ορίσει για κάθε μία από αυτές. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να αποθηκεύσετε για παράδειγμα στο πρώτο προφίλ την κανονική λειτουργία της κάρτας γραφικών σας και στα επόμενα να φτιάξετε προφίλ με διαφορετικές συχνότητες λειτουργίας και ανάλογα με την περίπτωση να ενεργοποιείται κάθε φορά την συγκεκριμένη.

Επίσης μία ακόμη λειτουργία της εφαρμογής είναι η δυνατότητα που μας δίνει να σώσουμε σε στιγμιότυπα σε φωτογραφίες ή βίντεο από την εφαρμογή ή το παιχνίδι που τρέχουμε πατώντας τα πλήκτρα που έχουμε προκαθορίσει στις ρυθμίσεις αυτές, θα το βρείτε πατώντας Settings και επιλέγοντας μετά Screen Capture και μετά Video Capture. Για να καθορίσετε με ποιο πλήκτρο θα λειτουργούν, κάντε κλικ με το ποντίκι σας στο πεδίο Screen Capture και μετά πατήστε το πλήκτρο με το οποίο θέλετε να ξεκινά η λειτουργία του, κάντε το ίδιο μετά και με το Video Capture.

Φυσικά το πλήκτρο που θα καθορίσετε δεν θα πρέπει να είναι το ίδιο αλλά διαφορετικό για κάθε λειτουργία, για παράδειγμα F10 για το Screen Capture και F12 για το Video Capture. Τέλος, αν θέλετε να αλλάξτε την εμφάνιση της εφαρμογής  πατήστε Settings- User Interface  και επιλέξτε ένα από τα διαθέσιμα skins της εφαρμογής  Μπορείτε ωστόσο να επιβεβαιώσετε το overcloking αλλά και να δείτε και άλλες παραμέτρους όπως για παράδειγμα τι κερδίσατε σε ταχύτητα με το TechPowerUp GPU-Z

Η εφαρμογή είναι κατάλληλη για όλους τις κάρτες γραφικών και για χρήση ακόμη και σε λάπτοπ. Είναι γνωστό ότι στους φορητούς υπολογιστές δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα σε επίπεδο Hardware για να ανεβάσουμε την απόδοση λειτουργίας τους αφού εκεί δεν χωράει ΄΄χέρι΄΄. 

Ένας φορητός υπολογιστής, πρέπει να χαρακτηρίζεται εκτός από την καλή γενική του απόδοση ανάλογα με τον επεξεργαστή, την μνήμη, και την κάρτα γραφικών που διαθέτει, κυρίως από σταθερότητα κάτι που ωστόσο μας παρέχει η εφαρμογή εφόσον τη χρησιμοποιήσουμε με σύνεση.



Εφαρμογές για τον έλεγχο της σταθερότητας του υπολογιστή
1.


Το OCCT είναι ένα δωρεάν εργαλείο για την μέτρηση της απόδοσης και της σταθερότητας του υπολογιστή σας. Διαθέτει 4 ενσωματωμένα πάνελ δοκιμής με στόχο τη CPU, τη GPU και την τροφοδοσία. Παρακολουθεί επίσης θερμοκρασίες, τάσεις, την ταχύτητα του ανεμιστήρα, καθώς επίσης τη χρήση τη μνήμης και το ρυθμό ανανέωσης καρέ (FPS) (δοκιμή σε 3D). Διαθέτει τον πιο ακριβή αλγόριθμο ανίχνευσης λαθών για CPU και GPU.

2.

Πρόγραμμα για την εξακρίβωση ευστάθειας, multi πλατφόρμα κλώνος ανοικτού κώδικα του SuperPi και έρχεται με GUI και CLI. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την CPU και της μνήμη RAM, με συγκριτική αξιολόγηση.
Η ώρα της αλήθειας

Αφού εξαντλήσαμε τις δοκιμές μας και έχουμε σταθεροποιήσει τον υπολογιστή μας ήρθε η ώρα να οπτικοποιήσουμε τα αποτελέσματα των δοκιμών μας. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήσαμε το PassMark PerformanceTest που θα μας βοηθήσει για την ταχύτητα δοκιμής και συγκριτικής αξιολόγησης. Το PerformanceTest PassMark σας επιτρέπει να πάρετε αντικειμενικά σημεία αναφοράς σε έναν υπολογιστή χρησιμοποιώντας μια ποικιλία από διαφορετικές δοκιμές ταχύτητας και  να συγκρίνετε τα αποτελέσματα σε άλλους υπολογιστές.

Συγκρίνετε την απόδοση του μηχανήματος σας με παρόμοιες μηχανές και  μετρήστε την επίδραση των αλλαγών. Το πρόγραμμα αφού εκτελέσει ένα πλήρη έλεγχο σε όλο το Hardware του υπολογιστή σας και αφού κάνει πλήρη ανάλυση θα σας δώσει τη βαθμολογία του. 



Πριν ξεκινήσετε τις αλλαγές καλό θα είναι να κάνετε ένα τέστ πριν τις αλλαγές και ένα μετά ώστε να δείτε τις διαφορές στην απόδοσή του. Το μόνο αρνητικό της εφαρμογής είναι ότι δεν είναι δωρεάν, ωστόσο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πλήρη έκδοση του προιόντoς δωρεάν για 30 ημέρες.


Ακολουθήστε μας στο Google News


ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Αν σας άρεσε το θέμα μας διαδώστε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε ενεργά και να σχολιάσετε το θέμα μας. Εναλλακτικά, μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας μέσω της σελίδας μας στο Facebook εδώ : m.me/132070110136869. Θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο δυνατό στις ερωτήσεις σας .