Προστασία και αντιμετώπιση από ψεύτικα προγράμματα προστασίαςTo διαδίκτυο είναι ένα από τα πιο κορυφαία τεχνολογικά επιτεύγματα των τελευταίων ετών. Έχει φέρει επανάσταση στις επικοινωνίες, στον τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας των ανθρώπων, στο εμπόριο, στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών κ.λ.π. Ωστόσο, από την αρχή σχεδόν της λειτουργίας του διαδικτύου εμφανίσθηκαν και τα πρώτα προβλήματα με τους ιούς που προσβάλουν τα λειτουργικά μας συστήματα. Οι ιοί δεν είναι τίποτα άλλο από μικρά κομμάτια κώδικα που έχουν γραφεί και προγραμματισθεί με στόχο να προσβάλλουν να καταστρέψουν, να υποκλέψουν, να κατασκοπεύσουν, υπολογιστές ή συστήματα υπολογιστών με σκοπό κυρίως την κλοπή προσωπικών δεδομένων (τραπεζικών κωδικών, πιστωτικών καρτών κ.λ.π).Βέβαια οι λόγοι τοποθέτησης τέτοιου είδους λογισμικού δεν είναι μόνο οικονομικοί με την στενή έννοια του όρου αλλά μπορούν να αφορούν και άλλες περιπτώσεις όπως κατασκοπία, στρατιωτική, πολιτική, βιομηχανική αλλά και ένα σωρό ακόμη λόγους που η ανάλυσή τους δεν αφορά το άρθρο μας. Θα πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή ιδιαίτερα στους νέους χρήστες και πιο ειδικά σε αυτούς που δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα γύρω από το θέμα.

Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μία ΄΄βιομηχανία΄΄ του είδους από επιτήδειους που εκμεταλλεύονται την απροσεξία ή την άγνοια χρηστών στο διαδίκτυο και είτε προσπαθούν με την χρήση κάποιου ΄΄μολυσμένου΄΄ προγράμματος να υποκλέψουν αριθμούς πιστωτικών καρτών κ.λ.π ή σε πάρα πολλές περιπτώσεις δημιουργούν και διανέμουν ψευδή, (fake) προγράμματα προσπαθώντας να εκβιάσουν και να επιτύχουν οικονομικά οφέλη από τα θύματά τους. 

Παραδείγματος χάριν υπάρχουν προγράμματα ΄΄antivirus΄΄ που κάθε άλλο σκοπό επιτελούν παρά αυτόν για τον οποίο υποτίθεται ότι φτιάχτηκαν. Έτσι λοιπόν ο ανυποψίαστος χρήστης που θα χρησιμοποιήσει το υποτιθέμενο ΄΄antivirus΄΄, μπορεί ή να βρεθεί προ δύο εκπλήξεων ή το πρόγραμμα να εγκαταστήσει κρυφό λογισμικό στον υπολογιστή του, ή να του παρουσιάσει ψευδείς απειλές που εντόπισε και που μόνο αν εγκαταστήσει κάποιο λογισμικό που του υποδεικνύει το πρόγραμμα αυτό θα απαλλαγεί, και βέβαια πάντα με το΄΄ αζημίωτο΄΄.

Από την άλλη είναι και το Scareware.Το Scareware είναι λογισμικό περιλαμβάνεται στην κατηγορία των malware και είναι γνωστό ως rogueware, περιλαμβάνει αρκετές κατηγορίες ransomware ή λογισμικού απάτης με κακόβουλο λογισμικό και προωθείταιv στους καταναλωτές μέσω ορισμένων ανήθικες πρακτικές μάρκετινγκ. Ο τρόπος προσέγγιση της πώλησης προκαλεί συνήθως σοκ, και άγχος και κατά κανόνα απευθύνεται σε ανυποψίαστους χρήστες.

Η συνήθης τακτική είναι η εξής: Υποτίθεται ότι ένας ιός έχει μολύνει τον υπολογιστής σας και δήθεν το πρόγραμμα προστασίας που εμφανίζεται ως διαφημιστικό σποτάκι από το πουθενά θα τον εξολοθρεύσει, πάντα βέβαια με το αζημίωτο.Τρόποι αντιμετώπισης 

1.


Aπλό γρήγορο και αξιόπιστο δωρεάν λογισμικό FakeAV από την Trendmicro, λειτουργεί για τα Windows XP, Vista, Windows 7 και τα Windows 8 (32-bit και 64-bit) .Τα Fake Antivirus (FakeAV) απειλές έχουν μαστίζει τα τελευταία χρόνια. Διάφορες παραλλαγές από FAKEAV έχουν μολύνει εκατομμύρια υπολογιστές και συνεχώς εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο.

Παραλλαγές της οικογένειας κακόβουλου λογισμικού συχνά εμφανίζουν pop-up μηνύματα λέγοντάς τους χρήστες ότι δήθεν έχουν μολυνθεί. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πανικό μεταξύ των χρηστών, που τους πιέζουν να αγοράσουν τις εφαρμογές αυτές με την ελπίδα επίλυσης του θέματος.

Ας έρθουμε τώρα στο πρόγραμμα μας μας του οποίου η χρήση δεν πρόκειται να σας προβληματίσει αφού όλα γίνονται αυτόματα. Απλά κατεβάστε το λογισμικό τρέξτε το και κάντε κλικ στο κουμπί Scan Now για να ξεκινήσει ο έλεγχος.

2.

Το Norton Power Eraser είναι ένα μικρό φορητό εργαλείο που θα προσπαθήσει να ανιχνεύσει και να καταργήσει κακόβουλο λογισμικό από τον υπολογιστή σας. Ο τρόπος λειτουργίας των προγραμμάτων προστασίας από ιούς είναι γενικά επιφυλακτικός, σχετικά με το τι αφαιρούν από ένα υπολογιστή και αυτό βέβαια έχει νόημα, φυσικά δεν θέλει κανείς να απενεργοποιήσει το antivirus του ένα χρήσιμο και ασφαλές πρόγραμμα επειδή το έχει εκλάβει εσφαλμένα ως κακόβουλο. Το πρόγραμμα λειτουργεί λίγο διαφορετικά από τα συνηθισμένα και χρησιμοποιεί ΄΄επιθετικές΄΄ μεθόδους ώστε να βρει και να αφαιρέσει το κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή σας. Όπως βλέπετε περιλαμβάνει  τρεις βασικές επιλογές: Σάρωση για ανεπιθύμητες εφαρμογές, Προηγμένες Σαρώσεις (περιλαμβάνει 3 υποκατηγορίες) και Αναίρεση προηγούμενης διόρθωσης. 
Σάρωση για ανεπιθύμητες εφαρμογές :


Αν έχετε πρόβλημα με κάποια ανεπιθύμητη εφαρμογή κάντε κλικ στην επιλογή Σάρωση για ανεπιθύμητες εφαρμογές, περιμένετε η εφαρμογή να ολοκληρώσει την εργασία της και μόλις το Norton Power Eraser ολοκληρώσει τη σάρωση, εμφανίζονται τα αποτελέσματα σε ένα νέο παράθυρο, τώρα στην ανεπιθύμητη εφαρμογή ή γραμμή εργαλείων κάντε κλικ στην επιλογή απεγκατάσταση και ακολουθήστε τις οδηγίες της οθόνης. Μόλις ολοκληρωθεί η απεγκατάσταση, επανεκκινήστε τον υπολογιστή.Προηγμένες Σαρώσεις :

Η δεύτερη επιλογή προηγμένες σαρώσεις  περιλαμβάνει τη δυνατότητα της εφαρμογής να ανακαλύψει δυνητικά επικίνδυνα - μολυσμένα αρχεία με ιούς και να σας δώσει την δυνατότητα να τα διαγράψετε. Για το σκοπό αυτό ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα. Όπως βλέπουμε  αποτελείται από 3 υποκατηγορίες, με το τρόπο αυτό μας παρέχει μεγάλη ευελιξία.

1. Την πρώτη υποκατηγορία Σάρωση Αξιοπιστίας την χρησιμοποιούμε συνήθως όταν έχουμε υποψία ότι κάποιο αρχείο αρχείο μας είναι μολυσμένο. Στην περίπτωση αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε το αρχείο που θέλουμε να ερευνήσουμε ή να ψάξουμε πολλά αρχεία μαζί σε ένα φάκελο.
  

2. Την επιλογή Σάρωση Συστήματος μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε στην περίπτωση που έχουμε κάποιο πρόβλημα και δεν μπορούμε να βρούμε από που προέρχεται, ή αν θέλουμε γενικά να ελέγξουμε το λειτουργικό μας. Μέσω αυτής της επιλογής η εφαρμογή σκανάρει το λειτουργικό μας σύστημα και στην περίπτωση που βρει κάποια αρχεία που τα θεωρεί ύποπτα μας δίνει την δυνατότητα να τα διαγράψουμε με ασφάλεια.  Για να σιγουρευτούμε, αφού το πρόγραμμα τελειώσει το σκανάρισμα, στην καρτέλα των αποτελεσμάτων,  κάνουμε κλικ στο συννεφάκι που βλέπετε δίπλα από κάθε αρχείο και το πρόγραμμα με τη σειρά του θα ανεβάσει το αρχείο στους servers της symantec, από εκεί και μετά  και πατάμε στο κουμπί αποστολή αρχείου στη symantec και περιμένουμε  λίγα λεπτά την απάντηση που θα επιβεβαιώσει ή όχι την αρχική επιλογή του προγράμματος. Στην περίπτωση που κριθεί ότι το αρχείο είναι ύποπτο θα πρέπει να το αφαιρέσετε.

Φυσικά, πριν προχωρήσετε θα πρέπει να πάρετε απαραίτητα αντίγραφο ασφαλείας του λειτουργικού σας συστήματος μέσω της εφαρμογής, επομένως το  τσεκαρισμένο κουτάκι που βλέπετε στο μενού της εφαρμογής ΄΄Δημιουργήστε σημεία επαναφοράς συστήματος πριν προχωρήσετε αφήστε το ως όχι΄΄


Σε κάθε περίπτωση αν από λάθος καταργηθεί κάποιο πρόγραμμα, μπορείτε να τρέξετε το Norton Power Eraser για να εξετάσετε τα αποτελέσματα προηγούμενων επιδιορθώσεων και να τα αναιρέσετε, επιλέγοντας από το κεντρικό μενού την επιλογή Αναίρεσης προηγούμενης διόρθωσης.

Σε γενικές γραμμές ανακεφαλαιώνοντας,

Ανάλογα με την κατάστασή σας, εκτελέστε μία από τις εξής ενέργειες
  1. Αν εμφανιστεί το μήνυμα δεν εντοπίστηκαν κίνδυνοι, το πρόγραμμα δεν εντόπισε απειλές στον υπολογιστή σας,   κάντε κλικ στο Ο.Κ για να εξέλθετε.
  2. Αν δείτε αρχεία που εμφανίζουν την κατάσταση κακόβουλο, το πλαίσιο ελέγχου κατάργηση, στην ενότητα ενέργεια, επιλέγεται αυτόματα. Συνιστάται η διαγραφή αυτών των αρχείων.
  3. Αν εμφανιστούν αρχεία με την κατάσταση άγνωστο, κάντε κλικ στο διπλανό εικονίδιο του cloud για κάθε ένα από αυτά. Με την ενέργεια αυτή το αρχείο αποστέλλεται σε έναν διακομιστή της Symantec και σαρώνεται χρησιμοποιώντας τους συμβατικούς υπολογιστές που εκτελούν εντοπισμό.
  4. Αν το αποτέλεσμα της σάρωσης εμφανίσει την κατάσταση κακόβουλο για κάποιο αρχείο, κάντε κλικ στο πλαίσιο ελέγχου κατάργηση.
  5. Αν το αποτέλεσμα της σάρωσης εμφανίσει το μήνυμα άγνωστη απειλή, μην κάνετε κλικ στο πλαίσιο ελέγχου κατάργηση. Το αρχείο ενδέχεται να μην αποτελεί απειλή και απαιτείται περαιτέρω ανάλυση. Βεβαιωθείτε ότι έχει επιλεγεί το πλαίσιο ελέγχου δημιουργία σημείου επαναφοράς συστήματος πριν την επιδιόρθωση. Κάντε κλικ στην επιλογή επιδιόρθωση τώρα. Αν σας ζητηθεί να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή για να ολοκληρωθεί η κατάργηση, κάντε κλικ στην επιλογή επανεκκίνηση τώρα και αφού ολοκληρωθεί η κατάργηση του κινδύνου, κάντε κλικ στην επιλογή τέλος.

Σάρωση πολλαπλής εκκίνησης :

3. Μέσω της τρίτης επιλογής Σάρωση πολλαπλής εκκίνησης μπορείτε να ελέγξετε το λειτουργικό σας σύστημα επιλέγοντάς το στην περίπτωση που έχετε παραπάνω από ένα λειτουργικά συστήματα στον υπολογιστή σας. Σημειώστε, ότι αυτή η επιλογή, θα λειτουργήσει μόνο στην περίπτωση που έχετε τουλάχιστον 2 λειτουργικά συστήματα και πάνω στον υπολογιστή σας.


Τέλος, είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό ότι το Norton Power Eraser δεν είναι ένα antivirus σε πραγματικό χρόνο, αλλά ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε επικίνδυνο λογισμικό στην περίπτωση που πιθανώς έχουμε μολυνθεί με κάποιο τρόπο,  αλλά μπορεί να μας βοηθήσει παράλληλα με τις ενδείξεις  και του υπάρχοντος antivirus στον υπολογιστή μας να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για αρχεία που θεωρούμε ύποπτα.3.Έχετε μολυνθεί με κάποιο ιό; Είστε σίγουροι για το αν το υφιστάμενο λογισμικό προστασίας από ιούς μπορεί να τον ανιχνεύσει και να τον αφαιρέσει; Το Sophos Virus Removal Tool μπορεί να σας βοηθήσει. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής ανιχνεύει όλους τους τύπους κακόβουλου λογισμικού στον υπολογιστή-συμπεριλαμβανομένων των ιών, spyware, rootkits και Conficker. Η εφαρμογή έχει άμεση πρόσβαση στα δεδομένα του ιού από την SophosLabs ενός παγκόσμιου δικτύου έρευνας απειλών από το κακόβουλο λογισμικό διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι ακόμη και οι πολύ πρόσφατοι ιοί θα ανιχνευθούν και θα αφαιρεθούν.

Μπορεί να λειτουργεί παράλληλα με το αγαπημένο σας antivirus χωρίς να υπάρξει πρόβλημα διένεξης. Κατεβάστε το, εγκαταστήστε το και εκτελέστε το πρόγραμμα από το εικονίδιο της εφαρμογής στην επιφάνεια εργασίας σας. Το πρόγραμμα θα κατεβάσει την τελευταία ενημέρωση από τη βάση δεδομένων της εφαρμογής Κάντε τώρα διπλό κλικ και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη σάρωσης για να ελέγξει τον υπολογιστή σας και να απομακρύνει τυχόν ιούς που βρεί.

4.

Χειροκίνητη διαγραφή  κακόβουλου λογισμικού


Αν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να τα διαγράψετε με τους προηγούμενους τρόπους ή θέλετε να το κάντε με το χέρι η Bitdefender μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες antivirus περιγράφει σε άρθρο της την όλη την διαδικασία, εμείς απλά θα προσπαθήσουμε να το μεταφέρουμε στην γλώσσα μας με τον απλούστερο δυνατό τρόπο  :

1. Κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας σε ασφαλή λειτουργία με τη δικτύωση, σε αυτή τη λειτουργία, τα Windows θα φορτώσουν μόνο τις βασικές υπηρεσίες και στις περισσότερες περιπτώσεις το κακόβουλο λογισμικό δεν θα είναι ενεργό. Να έχετε στο μυαλό σας ότι αυτός είναι ένας διαγνωστικό τρόπος έτσι, τα περισσότερα προγράμματα δεν θα λειτουργήσουν. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας (διαβάστε το άρθρο). 

2. Όταν εμφανιστεί η οθόνη σύνδεσης, επιλέξτε το λογαριασμό διαχειριστή. Ένα κουτάκι πληροφοριών, θα εμφανιστεί, δίνοντας σας τη δυνατότητα να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ασφαλή λειτουργία ή τη χρήση επαναφοράς συστήματος. Κάντε κλικ στο Ναι για να συνεχίσετε σε Safe Mode with Networking. 

3. Πραγματοποιήστε μη αυτόματο έλεγχο για το μολυσμένο αρχείο. Αφού συνδεθείτε σε κάποιο λογαριασμό χρήστη μπορείτε να κατεβάστε το πρόγραμμα Autoruns για τα Windows, το εργαλείο αυτό θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε το κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή σας 

4. Αποθηκεύστε το αρχείο και στη συνέχεια, εξάγετε το περιεχομένου του συμπιεσμένου αρχείου (κάντε δεξί κλικ στο φάκελο Autoruns.zip και επιλέξτε «Εξαγωγή εδώ», ή απλά κάντε διπλό κλικ στο φάκελο για να το ανοίξετε). 

5. Στο φάκελο θα βρείτε δύο αρχεία .exe: Autoruns και Autorunsc. Κάντε δεξί κλικ στο αρχείο με το όνομα Autoruns και επιλέξτε "Εκτέλεση ως Διαχειριστής" (αν χρησιμοποιείτε τα Windows 7, Vista ή Windows 8) ή κάντε διπλό κλικ για να το ανοίξετε, αν χρησιμοποιείτε τα Windows XP. 

6. Το πρόγραμμα θα ανοίξει και θα εμφανιστεί μια λίστα με τα προγράμματα που εκτελούνται στο σύστημά σας. 

7. Κάντε κλικ στο κουμπί logon και κάντε Scroll για να ελέγξετε τα ονόματα των αρχείων. Το κακόβουλο λογισμικό εμφανίζεται συνήθως με ένα τυχαίο όνομα στις περισσότερες περιπτώσεις και δεν έχει πληροφορίες στην περιγραφή του. 

8. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το κακόβουλο λογισμικό θα βρίσκεται κάτω από το κλειδί μητρώου και εμφανίζεται στο Autoruns σαν: HKCU \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Run και συνήθως περιλαμβάνει τις μορφές .exe, .dll, .com, .bat, .dat, .lnk, .js. 

9. Μόλις εντοπίσετε το ύποπτο αρχείο, κάντε δεξί κλικ πάνω του και επιλέξτε μετάβαση σε φάκελο. Θα ανοίξει ένα παράθυρο που θα δείχνει τη θέση του κακόβουλου λογισμικού στον υπολογιστή σας και που θα ανοίξει αυτόματα. Για να καταργήσετε το αρχείο, θα πρέπει πρώτα να κάνετε δεξί κλικ στο αρχείο και μετά να επιλέξτε Διαγραφή. Στη συνέχεια, επιστρέψτε στο παράθυρο Autoruns, κάντε δεξί κλικ στο ύποπτο αρχείο και επιλέξτε μετάβαση στην είσοδο( Jump to Entry). Μόλις ανοίξει το παράθυρο επεξεργασίας του μητρώου και θα εμφανιστεί το κλειδί μητρώου που φορτώνει το κακόβουλο λογισμικό. Σε αυτό το σημείο, το μόνο πράγμα που απομένει είναι να διαγράψετε το κλειδί μητρώου απλά κάνοντας δεξί κλικ πάνω του και επιλέγοντας Διαγραφή. 

10. Είναι πιθανό ότι τουλάχιστον ένα σημείο επαναφοράς που έχει δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του χρόνου που υπολογιστής σας ήταν μολυσμένος έχει μολυνθεί και αυτό , αυτό σημαίνει ότι η αποκατάσταση του υπολογιστή σας σε μια προηγούμενη κατάσταση θα φέρει πίσω ξανά το κακόβουλο λογισμικό.

Για να καταργήσετε σωστά όλα τα ίχνη του, θα πρέπει να καταργήσετε την επιλογή όλων των σημείων επαναφοράς σας ( διαβάστε το πώς εδώ) και αφού διαγράψετε όλα τα σημεία επαναφοράς και τέλος επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας κάντε login κανονικά στον λογαριασμό σας. Το κακόβουλο λογισμικό πρέπει να έχει διαγραφεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας είναι πάντα ευπρόσδεκτη, θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε ενεργά και να σχολιάσετε το θέμα μας. Όλες οι απόψεις είναι αποδεκτές αρκεί να διατυπώνονται με κόσμιο τρόπο.Θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο δυνατό στις ερωτήσεις σας που όμως θα πρέπει να είναι σχετικές με το εκάστοτε θέμα.