9 δωρεάν εφαρμογές κλωνοποίησης και μεταφοράς του λειτουργικού σας σε ένα νέο HD ή SSDΗ κλωνοποίηση ενός ή περισσοτέρων σκληρών δίσκων είναι μία διαδικασία που βρίσκει με την πάροδο του χρόνου πολύ μεγάλη αποδοχή από τους επαγγελματίες αλλά και τους απλούς χρήστες. Στην ουσία με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε να δημιουργήσουμε ένα ακριβές αντίγραφο του λειτουργικού μας συστήματος και όχι μόνο έτσι ώστε να μεταφέρουμε τα δεδομένα μας από ένα παλιό σκληρό δίσκο σε ένα νέο χωρίς να χρειαστεί να εγκαταστήσουμε από την αρχή το λειτουργικό μας σύστημα και τα αγαπημένα μας προγράμματα. Ας δούμε  όμως τώρα  στη συνέχεια, ποιες είναι αυτές.
1.
Το Macrium Reflect Free και αποτελεί ίσως μία από πιο ιδανικές λύσεις για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του υπολογιστή μας και σε περίπτωση ανάγκης να τον επαναφέρουμε σε μία προηγούμενη κατάσταση όταν λειτουργούσε καλά.Το πρόγραμμα είναι απολύτως δωρεάν χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό, τις διάφορες με τα άλλα παρεμφερή προγράμματα και εκδόσεις της εταιρείας που το παράγει θα τις βρείτε στην πρώτη σελίδα της MacriumSoftware. 

Για να τρέξετε το πρόγραμμα χρειάζεται να κάνετε Registration (είναι δωρεά Στην νέου του έκδοση έχει συμπεριλάβει πολλά νέα στοιχεία και υποστηρίζει πλέον πλήρως UEFI και φυσικά την νέου τύπου κατάτμηση που το ακολουθεί GPT. Αφού λοιπόν εγκαταστήσουμε την εφαρμογή το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα μέσο εκκίνησης έτσι ώστε να μπορέσουμε να επαναφέρουμε τον υπολογιστή μας στην περίπτωση που αυτός δεν ξεκινά. 

Έτσι λοιπόν, επιλέγουμε από την επιλογή other tasks επιλέγοντας να δημιουργήσουμε το μέσο εκκίνησης που επιθυμούμε. Στις δοκιμή που κάναμε επέλεξα να εγκαταστήσω την επιλογή αυτή έτσι ώστε να είναι ορατή κατά την εκκίνηση του υπολογιστή μου επιλέγοντας Windows Boot Menu. Φυσικά εσείς μπορείτε να ακολουθήσετε αν επιθυμείτε ένα οποιοδήποτε άλλο τρόπο όπως τη δημιουργία ενός Boot CD .

Αφού επιλέξουμε το Windows Boot Menu κάνουμε κλικ στο κουμπί Build και περιμένουμε λίγη ώρα έως ότου το πρόγραμμα δημιουργήσει το νέο μας Boot μενού. Τώρα ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε το πρώτο μας αντίγραφο , έτσι λοιπόν από το μενού του προγράμματος τσεκάρουμε το δίσκο ή τους δίσκους που θέλουμε να πάρουμε αντίγραφα ασφαλείας. 

Αν επιλέξετε να πάρετε ασφαλείας μόνο του λειτουργικού σας συστήματος φροντίστε να τσεκάρετε όλα τα κουτάκια που αφορούν το δίσκο στον οποίο είναι εγκατεστημένα τα windows. Από εκεί και μετά πατήστε στο image this disk και επιλέξτε που θέλετε να σώσετε το αντίγραφό σας. 

Με το ίδιο εύκολο τρόπο μπορείτε να κλωνοποιήσετε το λειτουργικό σας σύστημα μεταφέροντάς το στο  νέο σας δίσκο  πατώντας στην επιλογή clone this disk. Από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της εφαρμογής είναι το ότι μπορείτε να κλωνοποιήσετε ένα μεγαλύτερο σε χωρητικότητα δίσκο σε ένα μικρότερο, υπό την προϋπόθεση βέβαια  ότι  δεν έχουν εγγραφεί δεδομένα στον πρώτο  δίσκο με χωρητικότητα μεγαλύτερη από αυτή του δίσκου.

2.
Πρόκειται ίσως για την ευκολότερη λύση που σας δίνει τη δυνατότητα δυνατότητα επανεγκατάστασης των Windows και σάς επιτρέπει να εγκαταστήσετε ξανά τα Windows απευθείας από ένα αρχείο ISO, WIM, ESD, SWM, VHD, VHDX χωρίς να χρησιμοποιήσετε κάποια μονάδα CD, DVD, ή USB.  Με αυτό το χαρακτηριστικό, μπορείτε εύκολα να επανεγκαταστήσετε τα Windows με μερικά μόνο κλικ, ακόμα και αν δεν γνωρίζετε τίποτα από υπολογιστές.Ακόμη, μπορείτε εύκολα να εγκαταστήσετε τα Windows σε δίσκους διαφορετικούς από εκείνους στους οποίους έχει εγκατασταθεί το λειτουργικό σας σύστημα Microsoft Windows, χρησιμοποιώντας ένα αρχείο ISO, WIM, ESD, SWM, VHD, VHDX αρχείο εικόνας ή μια μονάδα CD - DVD ως πηγή εγκατάστασης και τέλος η λειτουργία κλωνοποίησης συστήματος σάς επιτρέπει να κλωνοποιήσετε την υπάρχουσα εγκατάσταση των Windows από τον παλιό δίσκο σε ένα νέο δίσκο (HDD / SSD). Με αυτό το χαρακτηριστικό μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ακριβές αντίγραφο του υπάρχοντος συστήματος Windows σε άλλο δίσκο.3.


Το AOMEI Backupper είναι μία δωρεάν εφαρμογή που θα μας βοηθήσει σε αυτό παρέχοντάς μας βασικές αλλά και προηγμένες λειτουργίες ώστε να έχουμε πάντα εξασφαλισμένα τα δεδομένα μας. Αποτελείται από τέσσερις βασικές λειτουργίες το σύστημα Backup όπου με ένα κλικ μπορούμε να κάνουμε αντίγραφα ασφαλείας όλων των δεδομένων της μονάδας δίσκου του συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων του συστήματος και των εγκατεστημένων εφαρμογών, χωρίς να διακόψουμε οποιαδήποτε άλλη εργασία που κάνουμε στον υπολογιστή μας.

Tη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του σκληρού μας δίσκου συμπεριλαμβανομένων εξωτερικών σκληρών δίσκων, USB αλλά και άλλων συσκευών αποθήκευσης που μπορούν να αναγνωριστούν από τα Windows, τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των διαμερισμάτων μας (Partitions) ώστε να κάνουμε backup ένα συγκεκριμένο partition και τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε ολόκληρο το σκληρό σας δίσκο, με αυτή την επιλογή μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας ενός ή πολλών σκληρών δίσκων (συμπεριλαμβανομένων δυναμικών δίσκων).

Ακόμη μπορείτε να κλωνοποιήσετε τα Partions των σκληρών σας δίσκων, ακόμη και ολόκληρων των σκληρών δίσκων σας, και να φτιάξετε Bootable δίσκους ώστε σε περίπτωση ανάγκης αν για παράδειγμα για κάποιο λόγο δεν μπορεί να ξεκινήσει ο υπολογιστής σας να τον επαναφέρετε.

Τέλος. μπορείτε να ρυθμίσετε την εφαρμογή και να επιλέξετε κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας αυτόματα για το το σύστημα και τα δεδομένα σας, ειδικά για τους χρήστες που θέλουν να δημιουργήσουν αντίγραφα ασφαλείας σε μια μικρότερη συχνότητα ή έχουν πολλαπλά προγράμματα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας (π.χ. ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία), και όλα αυτά μέσα από ένα απλούστατο και κατανοητό περιβάλλον ακόμη και για τους πιo αδαείς χρήστες. 

4.

Κλωνοποιήσετε τους σκληρούς σας δίσκους και δημιουργήστε πιστά τους αντίγραφα. Πιό συγκεκριμένα το HDClone Free Edition σας επιτρέπει να μετακινήσετε το περιεχόμενο από ένα ATA,  SATA σκληρό δίσκο σε έναν άλλο, μεγαλύτερο.  Το πρόγραμμα εγκαθίσταται σε μια bootable δισκέτα ή CD.Με τη bootable δισκέτα ή το CD μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να εκκινήσετε τον υπολογιστή σας και να αντιγράψτε το περιεχόμενο της μονάδας δίσκου που επιθυμείτε στο νέο δίσκο χρησιμοποιώντας ένα γραφικό περιβάλλον. To HDClone δημιουργεί φυσικά ή λογικά αντίγραφα (κλώνους), εικόνες των σκληρών δίσκων και άλλων μέσων μαζικής αποθήκευσης.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό εργαλείο για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας για τη δημιουργία αντιγράφων ολόκληρου του λογισμικού ή της εγκατάσταση του λειτουργικού σας συστήματος. Μια ειδική λειτουργία διάσωσης κάνει το HDClone ανεκτίμητο εργαλείο για τη διάσωση των αρχείων σε ελαττωματικούς σκληρούς δίσκους. Λειτουργεί ανεξάρτητα από σχήμα διαμέρισης, το σύστημα αρχείων, και το λειτουργικό σύστημα. 

5.


Acronis True Image WD Edition
Το Acronis True Image είναι ίσως η καλύτερη επαγγελματική εφαρμογή για την δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και κλωνοποίησης. Ωστόσο η εφαρμογή στην πλήρη της έκδοση δεν είναι δωρεάν. Επομένως αν έχετε στον υπολογιστή σας τουλάχιστον ένα σκληρό δίσκο WD μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την ειδική έκδοση, ακόμη και αν αυτός συνδέεται εξωτερικά ως USB.  

Το Acronis True Image WD Edition μπορεί να κλωνοποιήσει δίσκους, να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας του λειτουργικού συστήματος, των εφαρμογών, των ρυθμίσεων και όλων των δεδομένων σας, ενώ παράλληλα σκουπίζει με ασφάλεια τα εμπιστευτικά δεδομένα που δεν χρειάζεστε πλέον.

Η εφαρμογή σας παρέχει όλα τα βασικά εργαλεία που χρειάζεστε για να ανακτήσετε το σύστημα του υπολογιστή σας σε περίπτωση καταστροφής, όπως απώλεια δεδομένων, κατά λάθος διαγραφή κρίσιμων αρχείων ή φακέλων ή πλήρης συντριβή σκληρού δίσκου.

Εάν προκύψουν βλάβες που αποκλείουν την πρόσβαση στις πληροφορίες ή επηρεάζουν τη λειτουργία του συστήματος, θα είστε σε θέση να επαναφέρετε εύκολα το σύστημα και τα χαμένα δεδομένα.Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας

Ο τρόπος λειτουργίας είναι πολύ απλός και τον παρουσιάζουμε στα παρακάτω βήματα. Αφού εγκαταστήσετε το πρόγραμμα και το τρέξετε η πρώτη εικόνα θα δείτε είναι η παρακάτω :

Όπως βλέπετε υπάρχουν δύο επιλογές  ENTIRE και  Disk and Partitions. Η πρώτη επιλογή θα μας χρησιμεύσει αν θέλουμε να πάρουμε μία ενιαία εικόνα από τον υπολογιστή μας συμπεριλαμβανομένων των Windows αλλά και άλλων Partitions. Η δεύτερη επιλογή εξειδικεύει κάπως τα πράγματα και μπορεί να μας βοηθήσει πάρουμε μία εικόνα από κάποιο συγκεκριμένο Partition, μόνο των Windows για παράδειγμα. 

Η προσωπική μου συμβουλή ειδικά για τους αρχάριους είναι να χρησιμοποιήσετε την πρώτη επιλογή για μεγαλύτερη ευκολία. Για να προχωρήσουμε στην αποθήκευση των αντιγράφων ασφαλείας του υπολογιστή μας, θα πρέπει να διαθέτουμε ένα εξωτερικό δίσκο USB στον οποίο θα αποθηκεύουμε την εικόνα μας. Βέβαια μπορείτε να αποθηκεύσετε την εικόνα και σε οποιοδήποτε άλλο δίσκο ή Partition στον υπολογιστή σας, ωστόσο επιλέγουμε την λύση USB για προφανείς και ευνόητους λόγους που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των δεδομένων μας. 

Ας υποθέσουμε τώρα, ότι θέλουμε να πάρουμε μία εικόνα του υπολογιστή μας, επιλέγουμε ένα από τους δύο τρόπους που περιγράψαμε παραπάνω. Στο παράδειγμά μας θα ξεκινήσουμε με τον πρώτο τρόπο κάνοντας κλικ στην επιλογή ENTIRE. Στην επόμενη εικόνα κάνουμε κλικ στην επιλογή Select Sestination για να καθορίσουμε που θέλουμε να αποθηκεύσουμε την εικόνα μας.
Επιλέγουμε τον εξωτερικό σκληρό δίσκο που έχουμε ήδη συνδέσει.
 Πατήστε o.k και τέλος στην επόμενη καρτέλα κάντε κλικ στο πράσινο κουμπί Back up Now.
Τέλος αφού ολοκληρωθεί το Back up αποσυνδέσετε τον σκληρό σας δίσκο και κλείστε την  εφαρμογή.Δημιουργία επαναφοράς

Πριν προχωρήσουμε στο πώς μπορούμε να επαναφέρουμε τα δεδομένα μας στην περίπτωση σοβαρού προβλήματος, θα πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξουμε ένα στικάκι επαναφοράς μέσω από το οποίο στην περίπτωση που δεν μπορεί να μπει στα windows ο υπολογιστής μας να τον επαναφέρουμε από εκεί.  

Για το σκοπό αυτό συνδέουμε ένα USB στικάκι στον υπολογιστή μας και κάνουμε κλικ στο εικονίδιο με τα εργαλεία κάνουμε κλικ στο κουμπί Rescue Media Builder και στην επόμενη καρτέλα κάνουμε κλικ στο κουμπί Acronis Bootable Rescue Media και επιλέγουμε το μέσο που θέλουμε να αποθηκεύσουμε την εφαρμογή μας. Από εκεί και μετά αφού ολοκληρωθεί η εγγραφή αφαιρούμε το στικάκι μας και το φυλάμε κάπου.Τώρα, για επαναφέρουμε τον υπολογιστή μας σε προηγούμενη κατάσταση όταν αυτός λειτουργούσε σωστά, πρέπει να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα. Στην πρώτη περίπτωση όταν μπορούμε να μπούμε στα windows απλά τρέχουμε την εφαρμογή και πατάμε στην επιλογή Recover PC. Τέλος στην επόμενη καρτέλα κάνουμε κλικ στο επιθυμητό σημείο επαναφοράς και κάνουμε κλικ στο κουμπί Recover Now .
Ωστόσο, στην περίπτωση που ο υπολογιστής μας δεν μπορεί να ξεκινήσει, βάζουμε το στικάκι μας σε κάποια θύρα USB και ακολουθούμε απλά τα παραπάνω βήματα. Μετά την ολοκλήρωση την επαναφοράς ο υπολογιστής μας θα ξεκινήσει κανονικά.


Κλωνοποίηση
Τη διαδικασία της κλωνοποίησης την χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να μεταφέρουμε το λειτουργικό μας σύστημα σε άλλο δίσκο. Συνήθως τη χρησιμοποιούμε για να μεταφέρουμε το λειτουργικό μας σε κάποιο ταχύτερο σκληρό δίσκο ή δίσκο SSD.  Πριν ξεκινήσουμε την διαδικασία της κλωνοποίησης θα πρέπει να έχουμε συνδέσει στον υπολογιστή μας και ένα δεύτερο δίσκο στον οποίο θα μεταφέρουμε τα δεδομένα μας. Για τη διαδικασία κλωνοποίησης ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα. Κάντε κλικ στην επιλογή εργαλεία και μετά πατήστε στο Clone Disk.
Για μεγαλύτερη ευκολία επιλέξτε Automatic και πατήστε επόμενο.
Επιλέξτε τώρα το λειτουργικό σύστημα που επιθυμείτε να κλωνοποιήσετε και πατήστε επόμενο.

Στην επόμενη καρτέλα κλικάρετε επάνω στο δίσκο που θέλετε να μεταφερθεί το λειτουργικό σας και  τέλος πατήστε επόμενο για να ξεκινήσει η μεταφορά.


6.
To Seagate DiscWizard είναι η αντίστοιχη δωρεάν εφαρμογή αποθήκευσης επαναφοράς και κλωνοποίησης, η αντίστοιχη δηλαδή εφαρμογή του Acronis True Image WD Edition που απευθύνεται σε κάθε υπολογιστή που έχει τουλάχιστον ένα σκληρό δίσκο Seagate η Maxtor, ακόμη και αν αυτός συνδέεται εξωτερικά ως USB και μπορεί να κλωνοποιήσει δίσκους, να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας του λειτουργικού συστήματος, των εφαρμογών, των ρυθμίσεων και όλων των δεδομένων σας, ενώ παράλληλα σκουπίζει με ασφάλεια τα εμπιστευτικά δεδομένα που δεν χρειάζεστε πλέον. 

Η εφαρμογή σας παρέχει όλα τα βασικά εργαλεία που χρειάζεστε για να ανακτήσετε το σύστημα του υπολογιστή σας σε περίπτωση καταστροφής, όπως απώλεια δεδομένων, κατά λάθος διαγραφή κρίσιμων αρχείων ή φακέλων ή πλήρης συντριβή σκληρού δίσκου. Εάν προκύψουν βλάβες που αποκλείουν την πρόσβαση στις πληροφορίες ή επηρεάζουν τη λειτουργία του συστήματος, θα είστε σε θέση να επαναφέρετε εύκολα το σύστημα και τα χαμένα δεδομένα.  Στην περίπτωση που έχετε συνδεδεμένους στον υπολογιστή σας τουλάχιστον ενα δίσκο WD και ένα δίσκο Seagate προτιμήστε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το Seagate DiscWizard που διατίθεται στην πιο πρόσφατη έκδοσή του.7.

Το DriveClone είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα που μπορεί να μας βοηθήσει να πετύχουμε τον σκοπό μας, κλωνοποιεί αυτόματα ολόκληρο το λειτουργικό σας σύστημα ή όλο τον σκληρό δίσκο σας συμπεριλαμβανομένων των αρχείων του συστήματος, των εφαρμογών, των μουσικών αρχείων των φωτογραφιών των εγγράφων και των Partitions έγγραφα. Αλλά αυτό που κάνει to DriveClone διαφορετικό από τις άλλες εφαρμογές της κλωνοποίησης είναι ότι δεν κλωνοποιεί μόνο τα δεδομένα σας, αλλά σας δίνει και τη δυνατότητα να αλλάξετε το μέγεθος των κατατμήσεων, να αποκλείσετε αρχεία από την κλωνοποίηση, να κάνετε defrag όλο σύστημα, και να αφαιρέσετε τα προσωρινά αρχεία. Μπορεί να κάνει και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα όπως για παράδειγμα να κλωνοποιήσετε και να μετατρέψετε τον σκληρό σας δίσκο σε αρχεία VM ( Virtual Machine Files) που μπορείτε να τρέξετε με οποιαδήποτε εικονική μηχανή του τύπου VMware Workstation . Ωστόσο εμείς  αυτή τη στιγμή θα επικεντρωθούμε μόνο στην κλωνοποίηση .8.
To Clonezilla είναι ένα ένα δωρεάν λογισμικό, open source, με εκπληκτικές δυνατότητες με το οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε αντίγραφα ασφαλείας, ενώ το Clonezilla SE είναι κατάλληλο για μαζική αποθήκευση, πιο συγκεκριμένα είναι κατάλληλο για την δημιουργία ενός αντιγράφου ασφαλείας και την ανάκτησή του οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούμε, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με το Norton Ghost. Υπάρχουν δύο τύποι του Clonezilla το Clonezilla Live και το Clonezilla SE (Server Edition). Το Clonezilla live είναι κατάλληλο για παραγωγή, με δυνατότητες αντιγραφής τουλάχιστον 40 συστημάτων ταυτόχρονα. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε οποιοδήποτε σχεδόν λειτουργικό και να πάρουμε πιστά αντίγραφα. Εννοείτε ότι αν θέλετε να πάρετε backup το λειτουργικό σας θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον ένα σκληρό δίσκο επιπλέον στον υπολογιστή σας ή να έχετε χωρισμένο το σκληρό σας δίσκο σε 2 partition (κάπου πρέπει να το αποθηκεύσει) αν και η γνώμη μου είναι να το αποθηκεύσετε καλύτερα σε κάποιο εξωτερικό USB δίσκο.


9.
Το DriveImage XML είναι ένα απλό εύκολο στη χρήση, αξιόπιστο πρόγραμμα, για την απεικόνιση και τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας. Για τη δημιουργία εικόνας χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Microsoft Volume Shadow Services (VSS), που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ασφαλείς εικόνες. Οι εικόνες αποθηκεύονται σε αρχεία XML, επιτρέποντάς σας να τα επεξεργαστείτε με διάφορα εργαλεία, αλλά το πιο βασικό είναι το γεγονός ότι η επαναφορά εικόνων στους δίσκους μπορεί να γίνει χωρίς να κάνετε επανεκκίνηση. Τρέχει σε Windows XP, Windows Server 2003, Vista, Windows 7, Windows 8 και Windows 10. Το πρόγραμμα μπορεί να πάρει και να επαναφέρει αντίγραφα ασφαλείας που έχουν διαμορφωθεί με FAT 12, 16, 32 και NTFS.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε ενεργά και να σχολιάσετε το θέμα μας. Εναλλακτικά, μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας μέσω της σελίδας μας στο Facebook. Θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο δυνατό στις ερωτήσεις σας .