12 επιλεγμένες δωρεάν εφαρμογές κλωνοποίησης για τα windows

Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

12 επιλεγμένες δωρεάν εφαρμογές κλωνοποίησης για τα windows

read

Η κλωνοποίηση ενός ή περισσοτέρων σκληρών δίσκων είναι μία διαδικασία που βρίσκει με την πάροδο του χρόνου πολύ μεγάλη αποδοχή από τους επαγγελματίες αλλά και τους απλούς χρήστες.

Στην ουσία με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε να δημιουργήσουμε ένα ακριβές αντίγραφο του λειτουργικού μας συστήματος και όχι μόνο έτσι ώστε να μεταφέρουμε τα δεδομένα μας από ένα παλιό σκληρό δίσκο σε ένα νέο χωρίς να χρειαστεί να εγκαταστήσουμε από την αρχή το λειτουργικό μας σύστημα και τα αγαπημένα μας προγράμματα. Ας δούμε  όμως τώρα  στη συνέχεια, ποιες είναι αυτές1


Redo Rescue

Το Redo Rescue Backup and Recovery είναι ένα απολύτως δωρεάν λογισμικό που μπορεί να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας και να επαναφέρει ένα ολόκληρο σύστημα του υπολογιστή σας μέσα σε λίγα λεπτά, μέσα, από ένα πολύ απλό μενού.

Υποστηρίζει αποθήκευση και επαναφορά από τοπικούς δίσκους ή κοινόχρηστες μονάδες δίσκου δικτύου. 

Επιλεκτικά επαναφέρετε τα διαμερίσματα και αντιστοιχίστε τα σε διαφορετικές θέσεις στη μονάδα δίσκου προορισμού. Συμπεριλαμβάνονται πρόσθετα εργαλεία για επεξεργασία διαμερισμάτων, περιήγηση στον Ιστό και άλλα. Εκτελείται από live CD/USB και δεν χρειάζεται εγκατάσταση.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ


✔ Υποστήριξη UEFI Secure Boot.
✔ Η εικόνα ISO μπορεί να γραφτεί σε CD ή USB.
✔ Βασισμένο σε 64-bit Debian linux.
✔ Λειτουργεί σε υπολογιστές και εικονικές μηχανές.
✔ Επαναφέρετε τα παλιά αντίγραφα ασφαλείας που δημιουργήθηκαν με την έκδοση 1.0
✔ Περιλαμβάνονται ενημερωμένα εργαλεία και βοηθητικά προγράμματα.
✔ Αντικατάσταση ή διατήρηση διαμερισμάτων.
✔ Υποστήριξη διακομιστή VNC για απομακρυσμένη βοήθεια
✔ Υποστήριξη για περισσότερους δίσκους και συσκευές.
✔ Εμφανίζει τον ελεύθερο χώρο στη μονάδα προορισμού.
✔ Τα αναλυτικά αρχεία καταγραφής είναι εύκολα προσβάσιμα.
✔ Βελτιωμένος χειρισμός και αναφορά σφαλμάτων.
✔ Μπορείτε επίσης να επαναφέρετε το σύστημά σας σε μια νέα κενή μονάδα δίσκου και θα λειτουργήσει σε λίγα λεπτά.
✔ Διατηρήστε τη διάταξη της μονάδας δίσκου και επαναφέρετε τα δεδομένα σε διαφορετικά μέρη της μονάδας προορισμού.
✔ Η απομακρυσμένη πρόσβαση προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης και επιτρέπει σε άλλους να βοηθήσουν στην ανάκτηση.


Για να χρησιμοποιήσετε το Redo Rescue, θα χρειαστεί πρώτα να γράψετε την εικόνα ISO σε CD ή USB stick. Μόλις γραφτεί η εικόνα σε CD ή USB stick, τοποθετήστε την στον υπολογιστή σας και επανεκκινήστε. 

Εάν δεν βλέπετε αμέσως την οθόνη υποδοχής Redo Rescue, ίσως χρειαστεί να πατήσετε ένα πλήκτρο κατά την εκκίνηση (όπως F8 ή DEL) για να επιλέξετε τη μονάδα από την οποία θα ξεκινήσετε.

2


WinToHDD

Σας δίνει τη δυνατότητα δυνατότητα επανεγκατάστασης των Windows και σάς επιτρέπει να εγκαταστήσετε ξανά τα Windows απευθείας από ένα αρχείο ISO, WIM, ESD, SWM, VHD, VHDX χωρίς να χρησιμοποιήσετε κάποια μονάδα CD, DVD, ή USB. Με αυτό το χαρακτηριστικό, μπορείτε εύκολα να επανεγκαταστήσετε τα Windows με μερικά μόνο κλικ, ακόμα και αν δεν γνωρίζετε τίποτα από υπολογιστές.

Ακόμη, μπορείτε εύκολα να εγκαταστήσετε τα Windows σε δίσκους διαφορετικούς από εκείνους στους οποίους έχει εγκατασταθεί το λειτουργικό σας σύστημα Microsoft Windows, χρησιμοποιώντας ένα αρχείο ISO, WIM, ESD, SWM, VHD, VHDX αρχείο εικόνας ή μια μονάδα CD - DVD ως πηγή εγκατάστασης και τέλος η λειτουργία κλωνοποίησης συστήματος σάς επιτρέπει να κλωνοποιήσετε την υπάρχουσα εγκατάσταση των Windows από τον παλιό δίσκο σε ένα νέο δίσκο (HDD / SSD).

Με αυτό το χαρακτηριστικό μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ακριβές αντίγραφο του υπάρχοντος συστήματος Windows σε άλλο δίσκο. Τις διαφορές μεταξύ δωρεάν και επί πληρωμή έκδοσης μπορείτε να τις δείτεεδώ


3


AOMEI Backupper

Το AOMEI είναι ίσως η πιο εύκολη στη χρήση εφαρμογή διαχείρισης αντιγράφων ασφαλείας. Πρόκειται για ένα μοναδικό, δωρεάν λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. 

Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας είναι πράγματι μία βαρετή αλλά απαραίτητη διαδικασία που πρέπει να προγραμματίσουν όλοι οι χρήστες αν δεν θέλουν κάποια στιγμή να βρεθούν προ εκπλήξεως χάνοντας όλα τους τα δεδομένα.

Είναι μία δωρεάν εφαρμογή που θα μας βοηθήσει σε αυτό παρέχοντάς μας βασικές αλλά και προηγμένες λειτουργίες ώστε να έχουμε πάντα εξασφαλισμένα τα δεδομένα μας.

Αποτελείται από τέσσερις βασικές λειτουργίες το σύστημα Backup όπου με ένα κλικ μπορούμε να κάνουμε αντίγραφα ασφαλείας όλων των δεδομένων της μονάδας δίσκου του συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων του συστήματος και των εγκατεστημένων εφαρμογών, χωρίς να διακόψουμε οποιαδήποτε άλλη εργασία που κάνουμε στον υπολογιστή μας. 

Tη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του σκληρού μας δίσκου συμπεριλαμβανομένων εξωτερικών σκληρών δίσκων, USB αλλά και άλλων συσκευών αποθήκευσης που μπορούν να αναγνωριστούν από τα Windows, τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των διαμερισμάτων μας (Partitions) ώστε να κάνουμε backup ένα συγκεκριμένο partition και τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε ολόκληρο το σκληρό σας δίσκο, με αυτή την επιλογή μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας ενός ή πολλών σκληρών δίσκων (συμπεριλαμβανομένων δυναμικών δίσκων).

Ακόμη μπορείτε να κλωνοποιήσετε τα Partions των σκληρών σας δίσκων, ακόμη και ολόκληρων των σκληρών δίσκων σας, και να φτιάξετε Bootable δίσκους ώστε σε περίπτωση ανάγκης αν για παράδειγμα για κάποιο λόγο δεν μπορεί να ξεκινήσει ο υπολογιστής σας να τον επαναφέρετε.

Τέλος μπορείτε να ρυθμίσετε την εφαρμογή και να επιλέξετε κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας αυτόματα για το το σύστημα και τα δεδομένα σας, ειδικά για τους χρήστες που θέλουν να δημιουργήσουν αντίγραφα ασφαλείας σε μια μικρότερη συχνότητα ή έχουν πολλαπλά προγράμματα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας (π.χ. ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία), και όλα αυτά μέσα από ένα απλούστατο και κατανοητό περιβάλλον ακόμη και για τους πιo αδαείς χρήστες

Το πρόγραμμα διατίθεται απολύτως δωρεάν που περιλαμβάνουν τις βασικές του λειτουργίες ωστόσο, για πιο απαιτητικούς υπάρχει και η επαγγελματική έκδοση του προϊόντος που περιλαμβάνει πολύ περισσότερες δυνατότητες.

4


HDClone Free Edition

Κλωνοποιήσετε τους σκληρούς σας δίσκους και δημιουργήστε πιστά τους αντίγραφα. Πιο συγκεκριμένα το HDClone Free Edition σας επιτρέπει να μετακινήσετε το περιεχόμενο από ένα σκληρό δίσκο σε έναν άλλο, μεγαλύτερο.

Το πρόγραμμα εγκαθίσταται σε κάποιο στικάκι USB ή σε κάποιο CD/DVD μέσω του οποίου, μπορείτε να εκκινήσετε τον υπολογιστή σας και να αντιγράψτε το περιεχόμενο της μονάδας δίσκου που επιθυμείτε στο νέο δίσκο χρησιμοποιώντας ένα γραφικό περιβάλλον.

To HDClone δημιουργεί φυσικά ή λογικά αντίγραφα (κλώνους), εικόνες των σκληρών δίσκων και άλλων μέσων μαζικής αποθήκευσης. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό εργαλείο για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας για τη δημιουργία αντιγράφων ολόκληρου του λογισμικού ή της εγκατάσταση του λειτουργικού σας συστήματος.

Μια ειδική λειτουργία διάσωσης κάνει το HDClone ανεκτίμητο εργαλείο για τη διάσωση των αρχείων σε ελαττωματικούς σκληρούς δίσκους. Λειτουργεί ανεξάρτητα από σχήμα διαχείρισης, το σύστημα αρχείων, και το λειτουργικό σύστημα.

5


Acronis True Image


Το Acronis True Image είναι ίσως η καλύτερη επαγγελματική εφαρμογή για την δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και κλωνοποίησης. Ωστόσο η εφαρμογή στην πλήρη της έκδοση δεν είναι δωρεάν. 

Επομένως αν έχετε στον υπολογιστή σας τουλάχιστον ένα σκληρό δίσκο WD μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την ειδική έκδοση, ακόμη και αν αυτός συνδέεται εξωτερικά ως USB.

Το Acronis True Image WD Edition μπορεί να κλωνοποιήσει δίσκους, να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας του λειτουργικού συστήματος, των εφαρμογών, των ρυθμίσεων και όλων των δεδομένων σας, ενώ παράλληλα σκουπίζει με ασφάλεια τα εμπιστευτικά δεδομένα που δεν χρειάζεστε πλέον.

Η εφαρμογή σας παρέχει όλα τα βασικά εργαλεία που χρειάζεστε για να ανακτήσετε το σύστημα του υπολογιστή σας σε περίπτωση καταστροφής, όπως απώλεια δεδομένων, κατά λάθος διαγραφή κρίσιμων αρχείων ή φακέλων ή πλήρης συντριβή σκληρού δίσκου.

Εάν προκύψουν βλάβες που αποκλείουν την πρόσβαση στις πληροφορίες ή επηρεάζουν τη λειτουργία του συστήματος, θα είστε σε θέση να επαναφέρετε εύκολα το σύστημα και τα χαμένα δεδομένα.


6


Drive Clone

Ενα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα που μπορεί να μας βοηθήσει να πετύχουμε τον σκοπό μας, κλωνοποιεί αυτόματα ολόκληρο το λειτουργικό σας σύστημα ή όλο τον σκληρό δίσκο σας συμπεριλαμβανομένων των αρχείων του συστήματος, των εφαρμογών, των μουσικών αρχείων των φωτογραφιών των εγγράφων και των Partitions έγγραφα. 

Αλλά αυτό που κάνει to DriveClone διαφορετικό από τις άλλες εφαρμογές της κλωνοποίησης είναι ότι δεν κλωνοποιεί μόνο τα δεδομένα σας, αλλά σας δίνει και τη δυνατότητα να αλλάξετε το μέγεθος των κατατμήσεων, να αποκλείσετε αρχεία από την κλωνοποίηση, να κάνετε defrag όλο σύστημα, και να αφαιρέσετε τα προσωρινά αρχεία. 

Μπορεί να κάνει και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα όπως για παράδειγμα να κλωνοποιήσετε και να μετατρέψετε τον σκληρό σας δίσκο σε αρχεία VM ( Virtual Machine Files) που μπορείτε να τρέξετε με οποιαδήποτε εικονική μηχανή του τύπου VMware Workstation . Ωστόσο εμείς αυτή τη στιγμή θα επικεντρωθούμε μόνο στην κλωνοποίηση .7


Seagate DiscWizard

Eίναι η αντίστοιχη δωρεάν εφαρμογή αποθήκευσης επαναφοράς και κλωνοποίησης, η αντίστοιχη δηλαδή εφαρμογή του Acronis True Image WD Edition που απευθύνεται σε κάθε υπολογιστή που έχει τουλάχιστον ένα σκληρό δίσκο Seagate η Maxtor, ακόμη και αν αυτός συνδέεται εξωτερικά ως USB και μπορεί να κλωνοποιήσει δίσκους, να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας του λειτουργικού συστήματος, των εφαρμογών, των ρυθμίσεων και όλων των δεδομένων σας, ενώ παράλληλα σκουπίζει με ασφάλεια τα εμπιστευτικά δεδομένα που δεν χρειάζεστε πλέον. 

Η εφαρμογή σας παρέχει όλα τα βασικά εργαλεία που χρειάζεστε για να ανακτήσετε το σύστημα του υπολογιστή σας σε περίπτωση καταστροφής, όπως απώλεια δεδομένων, κατά λάθος διαγραφή κρίσιμων αρχείων ή φακέλων ή πλήρης συντριβή σκληρού δίσκου. 

Εάν προκύψουν βλάβες που αποκλείουν την πρόσβαση στις πληροφορίες ή επηρεάζουν τη λειτουργία του συστήματος, θα είστε σε θέση να επαναφέρετε εύκολα το σύστημα και τα χαμένα δεδομένα.

Στην περίπτωση που έχετε συνδεδεμένους στον υπολογιστή σας τουλάχιστον ένα δίσκο WD και ένα δίσκο Seagate προτιμήστε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το Seagate DiscWizard που διατίθεται στην πιο πρόσφατη έκδοσή του.8


DriveImage XML

Aπλό εύκολο στη χρήση, αξιόπιστο πρόγραμμα, για την απεικόνιση και τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας. Για τη δημιουργία εικόνας χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Microsoft Volume Shadow Services (VSS), που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ασφαλείς εικόνες. 

Οι εικόνες αποθηκεύονται σε αρχεία XML, επιτρέποντάς σας να τα επεξεργαστείτε με διάφορα εργαλεία, αλλά το πιο βασικό είναι το γεγονός ότι η επαναφορά εικόνων στους δίσκους μπορεί να γίνει χωρίς να κάνετε επανεκκίνηση. 

Τρέχει σε Windows XP, Windows Server 2003, Vista, Windows 7, Windows 8 και Windows 10. Το πρόγραμμα μπορεί να πάρει και να επαναφέρει αντίγραφα ασφαλείας που έχουν διαμορφωθεί με FAT 12, 16, 32 και NTFS.


9


Hasleo Backup Suite Free


Δωρεάν λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά των Windows, το οποίο ενσωματώνει τις δυνατότητες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, επαναφοράς και κλωνοποίησης, έχει σχεδιαστεί για χρήστες των Windows και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υπολογιστές Windows και διακομιστές. 

Το χαρακτηριστικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και επαναφοράς της Hasleo Backup Suite Free μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας και να επαναφέρετε τα λειτουργικά συστήματα των Windows, τους δίσκους και τα διαμερίσματα για την προστασία της ασφάλειας του λειτουργικού συστήματος των Windows και των προσωπικών σας δεδομένων. 

Το χαρακτηριστικό κλωνοποίησης μπορεί να σας βοηθήσει να μεταφέρετε τα Windows σε άλλο δίσκο ή να αναβαθμίσετε εύκολα έναν δίσκο σε SSD ή σε δίσκο μεγαλύτερης χωρητικότητας. 

Ως επαγγελματικό λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και επαναφοράς, το bootable Windows PE Disk έκτακτης ανάγκης μπορεί να σας βοηθήσει να επαναφέρετε γρήγορα και αποτελεσματικά το λειτουργικό σύστημα των Windows σε μια υγιή κατάσταση μετά από προβλήματα όπως το κρασάρισμα του συστήματος ή κάποια βλάβη του δίσκου.


10


Aomei Partition Assistant

ΔΩΡΕΑΝ λογισμικό διαμερισμάτων δίσκου, το οποίο έχει κερδίσει τη φήμη ενός εκ των καλυτέρων λογισμικών διαχείρισης κατατμήσεων μεταξύ των χρηστών σε όλο τον κόσμο, έρχεται με πολλά ισχυρά χαρακτηριστικά που σας επιτρέπουν να ελέγχετε πλήρως τον σκληρό σας δίσκο και τα διαμερίσματα του. 

 Οι δυνατότητες είναι πολλές, μεταξύ δε αυτών, μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος της κατάτμησης, να δημιουργήσετε κατατμήσεις (partitions), να κάνετε φορμάτ, να τις διαγράψετε να τσεκάρετε τα διαμερίσματά σας ή να αλλάξετε το γράμμα στις ετικέτες. 

Μπορείτε ακόμη, να συγχωνεύσετε τις κατατμήσεις σας, να κλωνοποιήσετε ολόκληρο το δίσκο σας, ή κάποια κατάτμηση, να κάνετε καθαρισμό, να τεμαχίστε αρχεία ή φακέλους, να ανακατασκευάσετε τα αρχεία MBR και να δείτε την υγεία του αποθηκευτικού σας μέσου. 

Ωστόσο στην σημερινή μας ανάρτηση μας ενδιαφέρει ο τομέας της κλωνοποίησης κάτι που μπορούμε να κάνουμε πολύ εύκολα μέσω της αντίστοιχης επιλογής της εφαρμογής.

11


Rescuezilla

Σε προηγούμενα άρθρα, έχουμε παρουσιάσει πολλές εφαρμογές για το σκοπό αυτό, ωστόσο η σημερινή εφαρμογή που παρουσιάζουμε ξεχωρίζει. Πρόκειται για μία εύχρηστη εφαρμογή ανοιχτού κώδικα που είναι πλήρως συμβατή με το Clonezilla Ναι, το Rescuezilla είναι το Clonezillaμε GUI (γραφικό περιβάλλον χρήστη) που ίσως αναζητούσατε. 

Αλλά το Rescuezilla είναι κάτι περισσότερο από το Clonezilla. Μπορεί να δημιουργήσει αντίγραφο ασφαλείας του σκληρού δίσκου του υπολογιστή σας, η διαχείριση του οποίου γίνεται ως αρχεία που είναι αποθηκευμένα σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. 

Εάν υπάρξει αστοχία στο σκληρό σας δίσκο, μπορείτε να επαναφέρετε την εικόνα του δίσκου σας και μέσα σε λίγα λεπτά και όλα τα έγγραφα και οι ρυθμίσεις σας θα αποκατασταθούν στην ίδια ακριβώς κατάσταση που βρίσκονταν όταν τραβήχτηκε το τελευταίο στιγμιότυπο.

Το Rescuezilla σάς επιτρέπει να εκτελείτε ενέργειες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, επαναφοράς και ανάκτησης, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να κάνετε εκκίνηση στο κανονικό λειτουργικό σας σύστημα. Δεν έχει σημασία αν χρησιμοποιείτε Windows, Mac ή Linux, δεν έχει σημασία αν δεν μπορείτε καν να συνδεθείτε. 

Απλά κατεβάστε και γράψτε το ISO σε ένα USB stick και επανεκκινήστε το μηχάνημά σας και από εκεί και μετα εκτελέστε την εργασία που επιθυμείτε.

12


Paragon Backup & Recovery

Ανακτήστε τα δεδομένα σας ακόμα και όταν το λειτουργικό σύστημα καταρρεύσει και δεν μπορεί να ξεκινήσει. Σε περίπτωση που το λειτουργικό σας σύστημα καταστραφεί ή για κάποιο άλλο λόγο δεν μπορεί να ξεκινήσει, μπορείτε να εκκινήσετε το σύστημα από ένα USB stick με δυνατότητα εκκίνησης και να επαναφέρετε ολόκληρο το σύστημά σας, συμπεριλαμβανομένων του λειτουργικού συστήματος, των εγκατεστημένων προγραμμάτων, των ρυθμίσεων χρήστη και των δεδομένων, όλα σε περιβάλλον WinPE. 

 Στην εφαρμογή θα βρείτε, όλα όσα μπορεί να χρειαστείτε για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας και να ανακτήσετε γρήγορα τα δεδομένα σας ή ολόκληρο το σύστημά σας επιτόπου, είτε πρόκειται για τη διασφάλιση της ακεραιότητας και της συνέπειας πολύτιμων πληροφοριών είτε απλώς για να είστε ασφαλής κατά τη διάρκεια της συντήρησης ή αλλαγών στον υπολογιστή σας. 

Μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας για αρχεία, τόμους και δίσκους εξ ολοκλήρου ή να επιλέξετε ένα κάθε φορά. Καθορίστε νέες στρατηγικές με προσαρμοσμένες παραμέτρους δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας όπως, τύπος αντιγράφου ασφαλείας, συχνότητα, προγραμματισμός, εργασίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας βάσει σεναρίων για να επιλέξετε «τι» και «πού» Πρίν ξεκινήσετε φροντίστε να δημιουργήσετε ένα μέσο εκκίνησης (USB).Αν σας άρεσέ το άρθρο μας διαδώστε το!!


TAGS: SYLLOGES


Μπορείτε να σχολιάστε το θέμα μας μέσω της σελίδας μας στο Facebook ( m.me/132070110136869 ).