12 επιλεγμένες δωρεάν εφαρμογές κλωνοποίησης για τα windows



Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

12 επιλεγμένες δωρεάν εφαρμογές κλωνοποίησης για τα windows

read

Η κλωνοποίηση ενός ή περισσοτέρων σκληρών δίσκων είναι μία διαδικασία που βρίσκει με την πάροδο του χρόνου πολύ μεγάλη αποδοχή από τους επαγγελματίες αλλά και τους απλούς χρήστες. Στην ουσία με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε να δημιουργήσουμε ένα ακριβές αντίγραφο του λειτουργικού μας συστήματος και όχι μόνο έτσι ώστε να μεταφέρουμε τα δεδομένα μας από ένα παλιό σκληρό δίσκο σε ένα νέο χωρίς να χρειαστεί να εγκαταστήσουμε από την αρχή το λειτουργικό μας σύστημα και τα αγαπημένα μας προγράμματα. Ας δούμε όμως τώρα στη συνέχεια, ποιες είναι αυτές



1.  Redo Rescue


Το Redo Rescue Backup and Recovery είναι ένα απολύτως δωρεάν λογισμικό που μπορεί να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας και να επαναφέρει ένα ολόκληρο σύστημα του υπολογιστή σας μέσα σε λίγα λεπτά, μέσα, από ένα πολύ απλό μενού.

Υποστηρίζει αποθήκευση και επαναφορά από τοπικούς δίσκους ή κοινόχρηστες μονάδες δίσκου δικτύου.  Επιλεκτικά επαναφέρετε τα διαμερίσματα και αντιστοιχίστε τα σε διαφορετικές θέσεις στη μονάδα δίσκου προορισμού. Συμπεριλαμβάνονται πρόσθετα εργαλεία για επεξεργασία διαμερισμάτων, περιήγηση στον Ιστό και άλλα. Εκτελείται από live CD/USB και δεν χρειάζεται εγκατάσταση.

Για να χρησιμοποιήσετε το Redo Rescue, θα χρειαστεί πρώτα να γράψετε την εικόνα ISO σε CD ή USB stick. Μόλις γραφτεί η εικόνα σε CD ή USB stick, τοποθετήστε την στον υπολογιστή σας και επανεκκινήστε. 

Εάν δεν βλέπετε αμέσως την οθόνη υποδοχής Redo Rescue, ίσως χρειαστεί να πατήσετε ένα πλήκτρο κατά την εκκίνηση (όπως F8 ή DEL) για να επιλέξετε τη μονάδα από την οποία θα ξεκινήσετε.

2WinToHDD


Σας δίνει τη δυνατότητα δυνατότητα επανεγκατάστασης των Windows και σάς επιτρέπει να εγκαταστήσετε ξανά τα Windows απευθείας από ένα αρχείο ISO, WIM, ESD, SWM, VHD, VHDX χωρίς να χρησιμοποιήσετε κάποια μονάδα CD, DVD, ή USB. Με αυτό το χαρακτηριστικό, μπορείτε εύκολα να επανεγκαταστήσετε τα Windows με μερικά μόνο κλικ, ακόμα και αν δεν γνωρίζετε τίποτα από υπολογιστές.

Ακόμη, μπορείτε εύκολα να εγκαταστήσετε τα Windows σε δίσκους διαφορετικούς από εκείνους στους οποίους έχει εγκατασταθεί το λειτουργικό σας σύστημα Microsoft Windows, χρησιμοποιώντας ένα αρχείο ISO, WIM, ESD, SWM, VHD, VHDX αρχείο εικόνας ή μια μονάδα CD - DVD ως πηγή εγκατάστασης και τέλος η λειτουργία κλωνοποίησης συστήματος σάς επιτρέπει να κλωνοποιήσετε την υπάρχουσα εγκατάσταση των Windows από τον παλιό δίσκο σε ένα νέο δίσκο (HDD / SSD).

Με αυτό το χαρακτηριστικό μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ακριβές αντίγραφο του υπάρχοντος συστήματος Windows σε άλλο δίσκο. Τις διαφορές μεταξύ δωρεάν και επί πληρωμή έκδοσης μπορείτε να τις δείτε εδώ

3. AOMEI Backupper


Το AOMEI είναι ίσως η πιο εύκολη στη χρήση εφαρμογή διαχείρισης αντιγράφων ασφαλείας. Πρόκειται για ένα μοναδικό, δωρεάν λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.  Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας είναι πράγματι μία βαρετή αλλά απαραίτητη διαδικασία που πρέπει να προγραμματίσουν όλοι οι χρήστες αν δεν θέλουν κάποια στιγμή να βρεθούν προ εκπλήξεως χάνοντας όλα τους τα δεδομένα.

Είναι μία δωρεάν εφαρμογή που θα μας βοηθήσει σε αυτό παρέχοντάς μας βασικές αλλά και προηγμένες λειτουργίες ώστε να έχουμε πάντα εξασφαλισμένα τα δεδομένα μας.

Αποτελείται από τέσσερις βασικές λειτουργίες το σύστημα Backup όπου με ένα κλικ μπορούμε να κάνουμε αντίγραφα ασφαλείας όλων των δεδομένων της μονάδας δίσκου του συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων του συστήματος και των εγκατεστημένων εφαρμογών, χωρίς να διακόψουμε οποιαδήποτε άλλη εργασία που κάνουμε στον υπολογιστή μας. 

Tη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του σκληρού μας δίσκου συμπεριλαμβανομένων εξωτερικών σκληρών δίσκων, USB αλλά και άλλων συσκευών αποθήκευσης που μπορούν να αναγνωριστούν από τα Windows, τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των διαμερισμάτων μας (Partitions) ώστε να κάνουμε backup ένα συγκεκριμένο partition και τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε ολόκληρο το σκληρό σας δίσκο, με αυτή την επιλογή μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας ενός ή πολλών σκληρών δίσκων (συμπεριλαμβανομένων δυναμικών δίσκων).

Ακόμη μπορείτε να κλωνοποιήσετε τα Partions των σκληρών σας δίσκων, ακόμη και ολόκληρων των σκληρών δίσκων σας, και να φτιάξετε Bootable δίσκους ώστε σε περίπτωση ανάγκης αν για παράδειγμα για κάποιο λόγο δεν μπορεί να ξεκινήσει ο υπολογιστής σας να τον επαναφέρετε.

Τέλος μπορείτε να ρυθμίσετε την εφαρμογή και να επιλέξετε κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας αυτόματα για το το σύστημα και τα δεδομένα σας, ειδικά για τους χρήστες που θέλουν να δημιουργήσουν αντίγραφα ασφαλείας σε μια μικρότερη συχνότητα ή έχουν πολλαπλά προγράμματα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας (π.χ. ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία), και όλα αυτά μέσα από ένα απλούστατο και κατανοητό περιβάλλον ακόμη και για τους πιo αδαείς χρήστες

Το πρόγραμμα διατίθεται απολύτως δωρεάν που περιλαμβάνουν τις βασικές του λειτουργίες ωστόσο, για πιο απαιτητικούς υπάρχει και η επαγγελματική έκδοση του προϊόντος που περιλαμβάνει πολύ περισσότερες δυνατότητες.

4. HDClone Free Edition


Κλωνοποιήσετε τους σκληρούς σας δίσκους και δημιουργήστε πιστά τους αντίγραφα. Πιο συγκεκριμένα το HDClone Free Edition σας επιτρέπει να μετακινήσετε το περιεχόμενο από ένα σκληρό δίσκο σε έναν άλλο, μεγαλύτερο.

Το πρόγραμμα εγκαθίσταται σε κάποιο στικάκι USB ή σε κάποιο CD/DVD μέσω του οποίου, μπορείτε να εκκινήσετε τον υπολογιστή σας και να αντιγράψτε το περιεχόμενο της μονάδας δίσκου που επιθυμείτε στο νέο δίσκο χρησιμοποιώντας ένα γραφικό περιβάλλον.

To HDClone δημιουργεί φυσικά ή λογικά αντίγραφα (κλώνους), εικόνες των σκληρών δίσκων και άλλων μέσων μαζικής αποθήκευσης. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό εργαλείο για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας για τη δημιουργία αντιγράφων ολόκληρου του λογισμικού ή της εγκατάσταση του λειτουργικού σας συστήματος.

Μια ειδική λειτουργία διάσωσης κάνει το HDClone ανεκτίμητο εργαλείο για τη διάσωση των αρχείων σε ελαττωματικούς σκληρούς δίσκους. Λειτουργεί ανεξάρτητα από σχήμα διαχείρισης, το σύστημα αρχείων, και το λειτουργικό σύστημα.

5. Acronis True Image



Το Acronis True Image είναι ίσως η καλύτερη επαγγελματική εφαρμογή για την δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και κλωνοποίησης. Ωστόσο η εφαρμογή στην πλήρη της έκδοση δεν είναι δωρεάν.

Επομένως αν έχετε στον υπολογιστή σας τουλάχιστον ένα σκληρό δίσκο WD μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την ειδική έκδοση, ακόμη και αν αυτός συνδέεται εξωτερικά ως USB.

Το Acronis True Image WD Edition μπορεί να κλωνοποιήσει δίσκους, να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας του λειτουργικού συστήματος, των εφαρμογών, των ρυθμίσεων και όλων των δεδομένων σας, ενώ παράλληλα σκουπίζει με ασφάλεια τα εμπιστευτικά δεδομένα που δεν χρειάζεστε πλέον.

Η εφαρμογή σας παρέχει όλα τα βασικά εργαλεία που χρειάζεστε για να ανακτήσετε το σύστημα του υπολογιστή σας σε περίπτωση καταστροφής, όπως απώλεια δεδομένων, κατά λάθος διαγραφή κρίσιμων αρχείων ή φακέλων ή πλήρης συντριβή σκληρού δίσκου.

Εάν προκύψουν βλάβες που αποκλείουν την πρόσβαση στις πληροφορίες ή επηρεάζουν τη λειτουργία του συστήματος, θα είστε σε θέση να επαναφέρετε εύκολα το σύστημα και τα χαμένα δεδομένα.


6.  Paragon Backup & Recovery


Ανακτήστε τα δεδομένα σας ακόμα και όταν το λειτουργικό σύστημα καταρρεύσει και δεν μπορεί να ξεκινήσει. Σε περίπτωση που το λειτουργικό σας σύστημα καταστραφεί ή για κάποιο άλλο λόγο δεν μπορεί να ξεκινήσει, μπορείτε να εκκινήσετε το σύστημα από ένα USB stick με δυνατότητα εκκίνησης και να επαναφέρετε ολόκληρο το σύστημά σας, συμπεριλαμβανομένων του λειτουργικού συστήματος, των εγκατεστημένων προγραμμάτων, των ρυθμίσεων χρήστη και των δεδομένων, όλα σε περιβάλλον WinPE.


Στην εφαρμογή θα βρείτε, όλα όσα μπορεί να χρειαστείτε για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας και να ανακτήσετε γρήγορα τα δεδομένα σας ή ολόκληρο το σύστημά σας επιτόπου, είτε πρόκειται για τη διασφάλιση της ακεραιότητας και της συνέπειας πολύτιμων πληροφοριών είτε απλώς για να είστε ασφαλής κατά τη διάρκεια της συντήρησης ή αλλαγών στον υπολογιστή σας.

Μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας για αρχεία, τόμους και δίσκους εξ ολοκλήρου ή να επιλέξετε ένα κάθε φορά. Καθορίστε νέες στρατηγικές με προσαρμοσμένες παραμέτρους δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας όπως, τύπος αντιγράφου ασφαλείας, συχνότητα, προγραμματισμός, εργασίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας βάσει σεναρίων για να επιλέξετε «τι» και «πού» Πρίν ξεκινήσετε φροντίστε να δημιουργήσετε ένα μέσο εκκίνησης (USB).

7. Seagate DiscWizard


Eίναι η αντίστοιχη δωρεάν εφαρμογή αποθήκευσης επαναφοράς και κλωνοποίησης, η αντίστοιχη δηλαδή εφαρμογή του Acronis True Image WD Edition που απευθύνεται σε κάθε υπολογιστή που έχει τουλάχιστον ένα σκληρό δίσκο Seagate η Maxtor, ακόμη και αν αυτός συνδέεται εξωτερικά ως USB και μπορεί να κλωνοποιήσει δίσκους, να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας του λειτουργικού συστήματος, των εφαρμογών, των ρυθμίσεων και όλων των δεδομένων σας, ενώ παράλληλα σκουπίζει με ασφάλεια τα εμπιστευτικά δεδομένα που δεν χρειάζεστε πλέον.

Η εφαρμογή σας παρέχει όλα τα βασικά εργαλεία που χρειάζεστε για να ανακτήσετε το σύστημα του υπολογιστή σας σε περίπτωση καταστροφής, όπως απώλεια δεδομένων, κατά λάθος διαγραφή κρίσιμων αρχείων ή φακέλων ή πλήρης συντριβή σκληρού δίσκου.

Εάν προκύψουν βλάβες που αποκλείουν την πρόσβαση στις πληροφορίες ή επηρεάζουν τη λειτουργία του συστήματος, θα είστε σε θέση να επαναφέρετε εύκολα το σύστημα και τα χαμένα δεδομένα.

Στην περίπτωση που έχετε συνδεδεμένους στον υπολογιστή σας τουλάχιστον ένα δίσκο WD και ένα δίσκο Seagate προτιμήστε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το Seagate DiscWizard που διατίθεται στην πιο πρόσφατη έκδοσή του.



8. DriveImage XML


Aπλό εύκολο στη χρήση, αξιόπιστο πρόγραμμα, για την απεικόνιση και τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας. Για τη δημιουργία εικόνας χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Microsoft Volume Shadow Services (VSS), που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ασφαλείς εικόνες. 


Οι εικόνες αποθηκεύονται σε αρχεία XML, επιτρέποντάς σας να τα επεξεργαστείτε με διάφορα εργαλεία, αλλά το πιο βασικό είναι το γεγονός ότι η επαναφορά εικόνων στους δίσκους μπορεί να γίνει χωρίς να κάνετε επανεκκίνηση.

Τρέχει σε Windows XP, Windows Server 2003, Vista, Windows 7, Windows 8 και Windows 10 και 11. Το πρόγραμμα μπορεί να πάρει και να επαναφέρει αντίγραφα ασφαλείας που έχουν διαμορφωθεί με FAT 12, 16, 32 και NTFS.


9. Hasleo Backup Suite Free



Δωρεάν λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά των Windows, το οποίο ενσωματώνει τις δυνατότητες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, επαναφοράς και κλωνοποίησης, έχει σχεδιαστεί για χρήστες των Windows και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υπολογιστές Windows και διακομιστές.


Το χαρακτηριστικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και επαναφοράς της Hasleo Backup Suite Free μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας και να επαναφέρετε τα λειτουργικά συστήματα των Windows, τους δίσκους και τα διαμερίσματα για την προστασία της ασφάλειας του λειτουργικού συστήματος των Windows και των προσωπικών σας δεδομένων.

Το χαρακτηριστικό κλωνοποίησης μπορεί να σας βοηθήσει να μεταφέρετε τα Windows σε άλλο δίσκο ή να αναβαθμίσετε εύκολα έναν δίσκο σε SSD ή σε δίσκο μεγαλύτερης χωρητικότητας.

Ως επαγγελματικό λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και επαναφοράς, το bootable Windows PE Disk έκτακτης ανάγκης μπορεί να σας βοηθήσει να επαναφέρετε γρήγορα και αποτελεσματικά το λειτουργικό σύστημα των Windows σε μια υγιή κατάσταση μετά από προβλήματα όπως το κρασάρισμα του συστήματος ή κάποια βλάβη του δίσκου.


10.  Rescuezilla


Σε προηγούμενα άρθρα, έχουμε παρουσιάσει πολλές εφαρμογές για το σκοπό αυτό, ωστόσο η σημερινή εφαρμογή που παρουσιάζουμε ξεχωρίζει. Πρόκειται για μία εύχρηστη εφαρμογή ανοιχτού κώδικα που είναι πλήρως συμβατή με το Clonezilla Ναι, το Rescuezilla είναι το Clonezillaμε GUI (γραφικό περιβάλλον χρήστη) που ίσως αναζητούσατε.


Αλλά το Rescuezilla είναι κάτι περισσότερο από το Clonezilla. Μπορεί να δημιουργήσει αντίγραφο ασφαλείας του σκληρού δίσκου του υπολογιστή σας, η διαχείριση του οποίου γίνεται ως αρχεία που είναι αποθηκευμένα σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο.

Εάν υπάρξει αστοχία στο σκληρό σας δίσκο, μπορείτε να επαναφέρετε την εικόνα του δίσκου σας και μέσα σε λίγα λεπτά και όλα τα έγγραφα και οι ρυθμίσεις σας θα αποκατασταθούν στην ίδια ακριβώς κατάσταση που βρίσκονταν όταν τραβήχτηκε το τελευταίο στιγμιότυπο.

Το Rescuezilla σάς επιτρέπει να εκτελείτε ενέργειες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, επαναφοράς και ανάκτησης, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να κάνετε εκκίνηση στο κανονικό λειτουργικό σας σύστημα. Δεν έχει σημασία αν χρησιμοποιείτε Windows, Mac ή Linux, δεν έχει σημασία αν δεν μπορείτε καν να συνδεθείτε.

Απλά κατεβάστε και γράψτε το ISO σε ένα USB stick και επανεκκινήστε το μηχάνημά σας και από εκεί και μετα εκτελέστε την εργασία που επιθυμείτε.

11.  DiskCopy



Αν ψάχνεις έναν τρόπο για να αντιγράψεις τα δεδομένα από έναν δίσκο σε έναν άλλο, τότε το DiskCopy είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. Αυτό το εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο σου επιτρέπει να κλωνοποιήσεις έναν δίσκο με απλό και γρήγορο τρόπο, χωρίς τον κίνδυνο απώλειας δεδομένων.

Το DiskCopy είναι ένα πρόγραμμα που προσφέρει εύκολη και αποτελεσματική λύση για τη δημιουργία αντίγραφων ασφαλείας των δεδομένων σου. Με αυτό το εργαλείο, μπορείς να αντιγράψεις ολόκληρο τον δίσκο σου σε έναν άλλο, χωρίς τον φόβο της απώλειας ή της καταστροφής των δεδομένων σου.

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του είναι η ευκολία χρήσης του. Ακόμα και οι λιγότερο έμπειροι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο χωρίς προβλήματα. Με μερικά απλά βήματα, μπορείς να δημιουργήσεις ένα ακριβές αντίγραφο του δίσκου σου και να το μεταφέρεις σε έναν άλλο δίσκο ή σε μια εξωτερική μονάδα αποθήκευσης.

Επιπλέον,  έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσεις εικόνες δίσκων, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αντίγραφα ασφαλείας για τον δίσκο σου. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν θέλεις να διατηρήσεις μια αντίγραφο των δεδομένων σου για περίπτωση απώλειας ή καταστροφής του αρχικού δίσκου.

Τέλος, είναι δωρεάν για όλους τους χρήστες. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να το αποκτήσεις χωρίς να χρειάζεται να πληρώσεις. Αυτό το καθιστά ακόμα πιο ελκυστικό για όλους όσους ψάχνουν έναν αξιόπιστο, δωρεάν τρόπο να δημιουργήσουν αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων τους.

Συνοψίζοντας, το DiskCopy είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο που προσφέρει γρήγορη, αποτελεσματική και εύκολη λύση για τη δημιουργία αντίγραφων ασφαλείας των δεδομένων σου.

12.  Hasleo Disk Clone


Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του σκληρού δίσκου μας είναι μια σημαντική διαδικασία που μπορεί να μας προστατεύσει από την απώλεια δεδομένων σε περίπτωση βλάβης του συστήματος ή του δίσκου. Ωστόσο, η δημιουργία ενός ακριβού αντιγράφου του σκληρού δίσκου μας μπορεί να είναι μια χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία. Ευτυχώς, υπάρχουν λύσεις όπως το Hasleo Disk Clone που μπορούν να μας διευκολύνουν σε αυτό.

Πρόκειται για ένα ισχυρό, απολύτως δωρεάν, εργαλείο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για τον σκληρό δίσκο μας. Με αυτό το πρόγραμμα, μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε ένα ακριβές αντίγραφο του δίσκου μας, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργικών συστημάτων, των εφαρμογών και των δεδομένων μας. Αυτό μας παρέχει την ασφάλεια ότι αν κάτι πάει στραβά με τον αρχικό μας δίσκο, μπορούμε να επαναφέρουμε όλα τα δεδομένα μας από το αντίγραφο.

Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του Hasleo Disk Clone είναι η ευελιξία του. Μπορούμε να επιλέξουμε να δημιουργήσουμε ένα αντίγραφο του δίσκου μας σε έναν άλλο δίσκο, σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο ή ακόμα και σε ένα δίσκο δικτύου. Επίσης, το πρόγραμμα υποστηρίζει τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε δίσκους με διαφορετικό μέγεθος, κάτι που μας παρέχει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία.


ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Αν σας άρεσε το θέμα μας διαδώστε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε ενεργά και να σχολιάσετε το θέμα μας. Εναλλακτικά, μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας μέσω της σελίδας μας στο Facebook εδώ : m.me/132070110136869. Θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο δυνατό στις ερωτήσεις σας .