EnglishGreek

Οι 13 καλύτερες δωρεάν εφαρμογές μόνιμης διαγραφής δεδομένων


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάποια δεδομένα-αρχεία που μάλλον δεν θα θέλαμε να τα μοιραστούμε με άλλους, όπως κωδικούς πρόσβασης, προσωπικά στοιχεία, διαβαθμισμένα έγγραφα από την εργασία μας, οικονομικά στοιχεία και άλλα.Πολλές από αυτές τις πληροφορίες τις έχετε αποθηκεύσει ήδη στον υπολογιστή σας, όταν όμως έρθει η ώρα για κάποιο λόγο να τις καταργήσετε από τον σκληρό σας δίσκο, τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται λίγο πιο περίπλοκα αφού φυσικά η μόνιμη διαγραφή τους δεν είναι και τόσο απλή όσο νομίζετε. 

Η πρώτη σκέψη πιθανώς να είναι ότι απλά διαγράφουμε το αρχείο και τα δεδομένα έχουν χαθεί. Δυστυχώς αυτό δεν είναι αρκετό, αφού όταν διαγράφετε ένα αρχείο, το λειτουργικό σύστημα δεν απομακρύνει πραγματικά το αρχείο από το δίσκο αλλά αφαιρεί μόνο την αναφορά του αρχείου από τον πίνακα του συστήματος αρχείων.  Για το σκοπό αυτό συγκεντρώσαμε 13 από τις καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για όλες τις περιπτώσεις, εσείς απλά, διαλέξτε αυτή που σας ταιριάζει.


  1.
Πιστεύετε ότι όταν διαγράφετε τα δεδομένα σας από τον σκληρό σας δίσκο ή κάνετε "Format" διαγράφονται πραγματικά; Η απάντηση είναι προφανής: ΟΧΙ! Αν πιστεύετε πώς ναι, γιατί τότε υπάρχουν τόσα πολλά λογισμικά ανάκτησης δεδομένων; Έτσι λοιπόν ίσως θα έπρεπε να εξετάσετε πιο σοβαρά το γεγονός αυτό και να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας για το θέμα αυτό, ιδιαίτερα δε αν θέλετε να διαθέσετε ή χαρίσετε τους παλιούς υπολογιστές της εταιρείας που όμως μπορεί να βρίσκονται αποθηκευμένες σημαντικές επιχειρηματικές σας πληροφορίες, αλλά ακόμη και αν είστε ιδιώτης και θέλετε να πουλήσετε ή να χαρίσετε τους σκληρούς σας δίσκους ή τον υπολογιστή σας και πιθανώς έχετε αποθηκευμένα πολλά προσωπικά δεδομένα όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών, κωδικούς πρόσβασης διευθύνσεις φίλων σας ιδιωτικές φωτογραφίες κ.λ.π. 

Υποθέτω ότι δεν θα ήταν καλή ιδέα να πουλήστε ή να δώσετε τους υπολογιστές σας με τους σκληρούς σας δίσκους χωρίς να έχετε καταστρέψει τα δεδομένα μέσα από αυτούς. Το PCDiskEraser σας υπόσχεται να βάλει τέλος σε όλες αυτές τις σκέψεις αφού σας σας επιτρέπει εύκολα, γρήγορα και κυρίως μόνιμα να διαγράψετε όλα τα δεδομένα σας στον σκληρό ή τους τους σκληρούς σας δίσκους ώστε να μην δύναται να ανακτηθούν ποτέ ξανά. 

Η χρήση του προγράμματος δεν προκαλεί καμία φυσική φθορά στον σκληρό σας δίσκο. Το πρόγραμμα βρίσκεται σε ένα ένα Βootable iso που σημαίνει ότι αφού το κατεβάσετε θα πρέπει να το γράψετε σε ένα cd και να κάνετε εκκίνηση από αυτό. Αφού κάνει διάγνωση του υλικού του υπολογιστή σας μέσα από ένα απλό γραφικό μενού επιλέγετε το δίσκο που θέλετε να διαγράψετε και πατάτε το start. Αυτό ήταν σε λίγο τα δεδομένα στο σκληρό σας δίσκο θα αποτελούν παρελθόν. Το PCDiskEraser υποστηρίζει όλα τα δημοφιλή συστήματα αρχείων συμπεριλαμβανομένων των NTFS, FAT16, FAT32, ext3, ext2, Linux swap, Reiser FS και άλλα.

2.
Διαγράψτε για πάντα τα δεδομένα του σκληρού σας δίσκου έτσι ώστε να μην μπορούν μελλοντικά να ανακτηθούν. Η χρήση του προγράμματος είναι αρκετά απλή και η διαγραφή των δεδομένων σας διασφαλίζεται μέσα από ελάχιστα βήματα. 

3. 
To Hardwipe είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μόνιμη διαγραφή δεδομένων στο σκληρό δίσκο και σε διάφορα άλλα φορητά μέσα αποθήκευσης, προστατεύοντάς τα προσωπικά σας δεδομένα αφού μετά από τον καθαρισμό κανείς δεν θα μπορεί να τα ανακτήσει. Μπορεί να καθαρίσει ολόκληρους δίσκους, ή τα αρχεία μεμονωμένα, και να ΄΄απολυμάνει΄΄ τον αχρησιμοποίητο χώρο στο δίσκο. Δεν θα χρειαστεί να κάνετε εγκατάσταση. Η νέα έκδοση της εφαρμογής απευθύνεται μόνο σε υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα 64 Bit.
4. 
Το Eraser είναι ένα απλό, προηγμένο εργαλείο ασφαλείας για τα Windows που σας επιτρέπει να διαγράψετε εντελώς ευαίσθητα δεδομένα από το σκληρό σας δίσκο χωρίς να έχετε το άγχος ότι μπορεί κάποιος άλλος να τα ανακτήσει. 

5. 
Όπως γνωρίζετε η λειτουργία "Διαγραφή" των Windows δεν διαγράφει μόνιμα αρχεία, στην πραγματικότητα τα περισσότερα από τα αρχεία που διαγράφονται μέσω του κάδου ανακύκλωσης μπορούν εύκολα να ανακτηθούν. Το File Shredder Tool είναι ένα απλό εργαλείο για τα Windows που μπορεί να διαγράψει μόνιμα αρχεία από τον σκληρό σας δίσκο έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να τα ανακτήσει με κάποιο λογισμικό αποκατάστασης αρχείων. 

6. 
Αν θέλετε να καθαρίσετε τα δεδομένα σας από το σκληρό δίσκο σας, η μορφοποίηση (Format) ή διαγραφή του δεν είναι αρκετή ώστε να αποτρέψει κάποιον άλλο που χρησιμοποιώντας το κατάλληλο λογισμικό μπορεί να ανακτήσει τις προσωπικές σας πληροφορίες ή έγγραφα. Αυτό που πραγματικά χρειάζεστε είναι μια επαγγελματική εφαρμογή για την πλήρη και μόνιμη διαγραφή των δεδομένων σας στο σκληρό σας δίσκο.

Το Free Disk Partition Wiper είναι ένα δωρεάν εργαλείο που μπορεί να σας βοηθήσει να σκουπίσετε το σκληρό δίσκο. Με την χρήση ισχυρών αλγόριθμων σας εγγυάται την πλήρη διαγραφή όλων των δεδομένων σας με τέτοιο τρόπο που κανείς πια δεν μπορεί να επαναφέρει. Η διαδικασία διαγραφής συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τη διαγραφή  ευαίσθητων δεδομένων χρηστών. Δεν απαιτείται εγκατάσταση.

7. 
Η ασφαλής διαγραφή των δεδομένων μας από ένα υπολογιστή δεν είναι κάτι τόσο απλό, αφού ακόμη και να τα διαγράψουμε με τον συνηθισμένο τρόπο αυτά μπορούν να ανακτηθούν ανά πάσα στιγμή με το κατάλληλο λογισμικό. Υπάρχουν βέβαια στο εμπόριο πολλά προγράμματα που αναλαμβάνουν να διαγράψουν ασφαλώς τα δεδομένα σας έτσι ώστε να μη είναι δυνατόν να τα ανασύρει κάποιος. 

To BitKiller είναι ένα μικρή φορητή εφαρμογή με αξιόλογα χαρακτηριστικά και αξιοπιστία που μπορεί να διαγράψει με ασφάλεια και ταχύτητα δεδομένα που είναι για εσάς απόρρητα και εμπιστευτικά διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν μπορούν να ανακτηθούν αργότερα. Το πρόγραμμα είναι πολύ απλό και μικρό μόλις 31.8KB. Χρησιμοποιεί πέντε διαφορετικές μεθόδους διαγραφής zeros, random data, DOD 3 pass, DOD 7 pass, Gutmann 35 pass.

Στις δοκιμές μας ένα αρχείο μεγέθους 220 MB με την μέθοδο All χρειάστηκε 10 δεύτερα για την διαγραφή του, με την Radom 15 δεύτερα, με την DOD 3Pass 25 και με την DOD 7Pass 60. Μερικές φορές, τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των Windows περιορίζουν τη σωστή λειτουργία του BitKiller σε αυτή την περίπτωση τρέξτε την εφαρμογή επιλέγοντας "Εκτέλεση ως διαχειριστής". Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα την μέθοδο Gutmann; Όχι, η μέθοδος Gutmann είχε σχεδιαστεί για μια κωδικοποίηση που οι σύγχρονοι σκληροί δίσκοι δεν χρησιμοποιούν. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Gutmann δεν είναι μόνο συνήθως περιττό, είναι επίσης και πολύ αργό σε σύγκριση με τις άλλες μεθόδους και πιθανόν να μην είναι το ίδιο αποτελεσματικό. 8. 
Το OW Shredder είναι ένα προηγμένο εργαλείο ασφάλειας που σας επιτρέπει να διαγράψετε εντελώς όλα τα κρυφά δεδομένα και όλα τα ίχνη κίνησης από τους σκληρούς σας δίσκους. Μπορούν να διαγραφούν μεμονωμένα αρχεία, αλλά και συνολικά όλα τα αρχεία των σκληρών δίσκων. Επιπλέον το OW Shredder προσφέρει διάφορα εργαλεία για να σαρώσετε, να αναλύσετε να καθαρίσετε και να πάρετε περισσότερες πληροφορίες. Η χρήση της εφαρμογής είναι πολύ τρέξτε το πρόγραμμα ( δεν χρειάζεται να το εγκαταστήσετε) και σύρτε με το ποντίκι σας (Drag and drop) στο αντίστοιχο παράθυρο του μενού τον δίσκο ή τα αρχεία που θέλετε να διαγράψετε και μετά πατήστε erase. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο από εκεί και μετά το πρόγραμμα θα αναλάβει τα υπόλοιπα. 

9. 
Τώρα έχετε την ευκαιρία να διαγράψετε και να καθαρίσετε τα αρχεία σας από το σκληρό σας δίσκο, την κάρτα μνήμης USB ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή μνήμης, χωρίς να μπορεί κανείς να τα επαναφέρει. Η εφαρμογή παίρνει τα αρχεία σας και τα αντικαθιστά με τυχαία δεδομένα τουλάχιστον 35 φορές από προεπιλογή, προτού διαγραφούν, για να είστε σίγουροι ότι δεν θα δουν ποτέ το ΄΄φως της ημέρας΄΄. Έχει επίσης, μια επιπλέον ρύθμιση ασφάλειας για την αύξηση του αριθμού των τυχαίων δεδομένων που έχουν γραφτεί πάνω από το χώρο δεδομένων του αρχείου σας. Απλά θυμηθείτε ότι όσο υψηλότερη είναι αυτή η τιμή και όσο μεγαλύτερα είναι τα αρχεία σας, τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί ο υπολογιστής σας για να τα καταστρέψει τελείως.
10. 
Όταν διαγράφουμε ένα αρχείο, στην πραγματικότητα διαγράφεται μόνο μια αναφορά στην τοποθεσία του αρχείου. Με άλλα λόγια, το σύστημα αρχείων απλώς «ξεχνά» την ύπαρξη του αρχείου. Αλλά τα πραγματικά δεδομένα, τα 0 και τα 1, εξακολουθούν να παραμένουν στο δίσκο. Τελικά θα αντικατασταθούν από άλλα αρχεία και δεδομένα, αλλά αυτό μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα λογισμικά αποκατάστασης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ανακτήσουν τα "διαγραμμένα" αρχεία. Ωστόσο, οι εφαρμογές τεμαχισμού αρχείων, όπως το Permadelete, βεβαιώνουν ότι τα αρχεία που διαγράφετε δεν μπορούν να ανακτηθούν. 

11.
Το WipeFile είναι μία μικρή φορητή εφαρμογή που διαγράφει αρχεία και φακέλους με ασφάλεια και μέγιστη ταχύτητα. Αντικαθιστά πλήρως τις πληροφορίες, οπότε δεν υπάρχει τρόπος να επαναφέρετε τα αρχεία ή να ανακατασκευάσετε το περιεχόμενο του αρχείου. Το WipeFile υποστηρίζει 14 διαφορετικές μεθόδους σκουπίσματος, όπως πρότυπα του αμερικανικού ναυτικού, πρότυπο του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, της αμερικανικής αεροπορίας και του ΝΑΤΟ. 

Ο τρόπος χρήσης είναι απλός. Αφού τρέξετε την εφαρμογή σύρτε το προς διαγραφή αρχείο μέσα στο μενού της εφαρμογής, επιλέξτε το πρότυπο διαγραφής και πατήστε σβήσιμο και το αρχείο θα διαγραφεί. Μετά την διαγραφή μπορεί να βλέπετε ότι το αρχείο ακόμη υπάρχει, οπότε απλά πατήστε ανανέωση και θα διαπιστώσετε ότι έχει πράγματι διαγραφεί. 

12.

Δυστυχώς, η διαμόρφωση του σκληρού σας δίσκου δεν μπορεί να σας βοηθήσει στην εξασφάλιση της μόνιμης διαγραφής των αρχείων σας, αλλά και δεν μπορεί να αντικαταστήσει στην πραγματικότητα τα δεδομένα, και αν και είναι καλύτερη μέθοδος από τη διαγραφή των αρχείων, εξακολουθεί να είναι για τους ειδικούς ένας πολύ εύκολος τρόπος για την ανάκτηση των δεδομένων σας. Η μόνη πραγματική, και πολλές φορές δοκιμασμένη μέθοδος για οριστική απομάκρυνση των δεδομένων (χωρίς να προξενήσουμε βέβαια κάποια βλάβη σε ένα σκληρό δίσκο) είναι μέσω της τεχνολογίας του Disk Wipe.

Στην πραγματικότητα για να διαγράψουμε μόνιμα τα δεδομένα από ένα σκληρό δίσκο δεν αρκεί μόνο το καθάρισμα, έτσι λοιπόν προστίθεται και η εγγραφή αντικατάσταση των δεδομένων πάνω στα δεδομένα που διαγράφονται ώστε να μην μπορούν να ανακτηθούν ξανά. Tο πρόγραμμα καθαρίζει το σκληρό σας δίσκο χρησιμοποιώντας προκαθορισμένους προηγμένους αλγόριθμους, αντικαθιστώντας τα υπάρχοντα δεδομένα στο δίσκο με μια νέα, τυχαία σειρά δεδομένων, και το κάνει αυτό πολλές φορές, για να εξασφαλίσει ακόμα υψηλότερα επίπεδο ασφάλειας. 

Λειτουργεί με οποιαδήποτε συσκευή αποθήκευσης μνήμης, όπως USB stick μνήμης, διάφορα SD, mini και micro SD κάρτες και όλες τις συσκευές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μνήμη αποθήκευσης και είναι διαμορφωμένα με το σύστημα αρχείων NTFS, FAT ή FAT32 (μερικά mp3 players κάμερες κλπ. ) Η εφαρμογή είναι φορητή, αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε τίποτα στον υπολογιστή σας.

13.
Πρόκειται για μία απλή αλλά αξιόπιστη εφαρμογή που σας επιτρέπει να καταργήσετε εντελώς ευαίσθητα δεδομένα από το σκληρό σας δίσκο, όπως αρχεία έγγραφα εφαρμογές, φωτογραφίες βίντεο κ.λ.π. Σημειώστε ότι αρχεία που διαγράφονται από το Soft4Boost Secure Eraser, είναι αδύνατο να τα επαναφέρει κάποιος μετά. Υποστηρίζει πολλές μεθόδους και standarts όπως DoD 5220.22-M (E, ECE), VSITR, GOST Р50739-95, τη μέθοδο Gutmann και πολλά άλλα. Ο τρόπος χρήσης είναι εξαιρετικά φιλικός, απλά επιλέξτε το αρχείο ή τον φάκελο που θέλετε να διαγράψετε επιλέξτε μέθοδο διαγραφής και τέλος πατήστε στο κουμπί Start Erasing για να ξεκινήσει η διαγραφή.