Τα 15 καλύτερα δωρεάν προγράμματα 3D σχεδίασης, μοντελοποίησηςΟ σχεδιασμός και η απεικόνιση τρισδιάστατων αντικειμένων είναι μία ιδιαίτερη κατηγορία γραφικών που συνήθως απευθύνεται σε γραφίστες. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να τα δουλέψει και ένας απλός χρήσης υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα πρέπει να έχει κάποιες βασικές γνώσεις σχετικά με το αντικείμενο και όρεξη για διάβασμα. Σε κάθε περίπτωση, εμείς επιλέξαμε και και συγκεντρώσαμε 15 από τις καλύτερες-κορυφαίες εφαρμογές 3D σχεδίασης για  διάφορες χρήσεις.1


Το Sweet Home 3D απευθύνεται σε εκείνους που θέλουν να σχεδιάσουν μόνοι τους τα δωμάτια του σπιτιού τους. Μπορείτε να φτιάξετε τους τοίχους των δωματίων σας, να αλλάξετε το χρώμα των τοίχων, τις διαστάσεις, να βάλετε έπιπλα (καθιστικό, κουζίνα), επίσης μπορείτε να εισάγετε 3D μοντέλα που φτιάξατε εσείς ή να βρείτε αντίστοιχα σε διάφορα web sites, να αλλάξετε το μέγεθος και τον προσανατολισμό κάθε επίπλου και να προβάλετε τις αλλαγές στο σχέδιο ταυτόχρονα στην προβολή 3D, επίσης μπορείτε να εκτυπώσετε το σχέδιο. Σχεδιάστε ευθείς, κυρτούς ή επικλινείς τοίχους με ακρίβεια χρησιμοποιώντας το ποντίκι ή το πληκτρολόγιο, εισάγετε πόρτες και παράθυρα στους τοίχους σύρωντας τα στο σχέδιο, και αφήστε το Sweet Home 3D να υπολογίσει τα ανοίγματα, προσθέστε έπιπλα στο σχέδιο από έναν κατάλογο με δυνατότητες επέκτασης και αναζήτησης οργανωμένο σε κατηγορίες όπως κουζίνα, σαλόνι, κρεβατοκάμαρα, λουτρό. Αλλάξτε χρώμα, υφή, μέγεθος, πάχος, τόπο και προσανατολισμό των επίπλων, τοίχων, δαπέδων και οροφών.

Καθορίστε στο σχέδιο περιοχές δωματίων, διαστάσεις, κείμενα και τοποθετήστε το βορά μέσω πυξίδας. Εισάγετε κατόψεις της οικίας για να σχεδιάσετε τους τοίχους, 3D μοντέλα για να συμπληρώσετε τον κατάλογο, και υφές για να αλλάξετε τις επιφάνειες.

Εκτυπώστε και εξάγετε PDF, ψηφιακές εικόνες ή διανυσματικές εικόνες, βίντεο και 3D αρχεία σε γνωστούς τύπους αρχείων, επεκτείνετε τις δυνατότητες του Sweet Home 3D με επεκτάσεις προγραμματισμένες σε Java, ή αναπτύσσοντας μια εξέλιξη της εφαρμογής βασισμένη στην Model View Controller αρχιτεκτονική της. 2


Οπτικοποιήστε και σχεδιάστε το σπίτι των ονείρων σας με ένα ρεαλιστικό μοντέλο 3D. Δημιουργήστε το σχέδιο δαπέδου του σπιτιού, ή του διαμερίσματός σας, προσαρμόστε χρώματα, υφές, έπιπλα, διακοσμητικά, σκάλες, και πολλά άλλα. Πριν αρχίσετε να σχεδιάζετε ένα νέο σπίτι ή να εργάζεστε σε ένα έργο βελτίωσης κατοικίας, τελειοποιήστε την κάτοψη. Ποιο συγκεκριμένα, μπορείτε να κάνετε εναλλαγή μεταξύ των λειτουργιών προβολής 3D, 2D να χρησιμοποιήστε τη λειτουργία ανίχνευσης για να εισάγετε τα υπάρχοντα σχέδια, να σχεδιάσετε εξωτερικούς χώρους (π.χ. κήπους) και πολλές άλλες λειτουργίες.

3


Το Live Home 3D είναι ίσως πιο διαισθητική εφαρμογή σχεδιασμού για το σπίτι. Σχεδιάστε λεπτομερείς 2D κατόψεις και παρακολουθήστε καθώς η δομή είναι αυτόματα κατασκευασμένη σε 3D. Σχεδιάστε και διακοσμήστε το εσωτερικό, βελτιστοποιώντας τη διάταξη των επίπλων και κάνοντας έξυπνες επιλογές χρωμάτων σε ένα πλήρες λειτουργικό 3D περιβάλλον. Το Live Home 3D δημιουργεί αυτόματα μία 3D απεικόνιση μόλις σχεδιάσετε ένα σχέδιο. Το τελευταίο μπορεί να κατασκευαστεί από το μηδέν ή να εντοπιστεί από μια εισαγόμενη εικόνα χρησιμοποιώντας τα έξυπνα εργαλεία που προσφέρει η εφαρμογή.

4Δωρεάν λογισμικό που μπορεί να σας βοηθήσει σχεδιάσετε και να υπολογίσετε το φωτισμό που απαιτείται, σε δωμάτια, ορόφους, κτίρια και εξωτερικούς χώρους. Το DIALux χρησιμοποιείται ως εργαλείο σχεδιασμού από περισσότερους από 700.000 σχεδιαστές φωτισμού παγκοσμίως, εξελίσσεται συνεχώς και πληροί τις απαιτήσεις του σύγχρονου σχεδιασμού και υπολογισμού του φωτισμού. Το DIALux, μπορεί να ταιριάξει απόλυτα στην υπάρχουσα ροή εργασίας σας. Υποστηρίζει πολλές ανοικτές διεπαφές και μορφές αρχείων όπως IFC, STF, DWG, DXF, IES ή LDT. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δεδομένα από ένα διαφορετικό λογισμικό CAD και να δημιουργήσετε ένα σχέδιο φωτισμού στο DIALux.  Με μενού στα ελληνικά, και δυνατότητες εγγραφής σε φόρουμ αλλά και παρακολούθηση βίντεο και ανάγνωσης οδηγιών σχετικά με το πώς να δουλέψετε με το λογισμικό, θα έλεγα ότι είναι ένα ένα από τα καλύτερα προγράμματα στο είδος τους κατάλληλο για μηχανικούς, αλλά και τον οποιονδήποτε θέλει να ασχοληθεί και να υπολογίσει επαρκώς τον ακριβή φωτισμό που πρέπει να έχουν τα δωμάτια του σπιτιού του.

Ωστόσο, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι αν και το πρόγραμμα σε γενικές γραμμές δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, παρ΄όλα αυτά χρειάζεται να έχει κανείς τουλάχιστον τις βασικές γνώσεις και κάποια σχετική εμπειρία με σχεδιαστικά προγράμματα ώστε να μην ΄΄χαθεί΄΄. Μπορείτε ακόμη, να κατεβάσετε την εφαρμογή για Android και iOS αν και στην περίπτωση αυτή δεν θα έχετε το πλήθος των χαρακτηριστικών που έχει η desctop έκδοση. Ωστόσο, με αυτή την εφαρμογή μπορείτε να συλλέξετε πληροφορίες σχετικά με ένα δωμάτιο και να δημιουργήσετε ένα σύστημα φωτισμού.

5


Το FreeCAD είναι ένας παραμετρικός τρισδιάστατος μοντελοποιητής ανοιχτού κώδικα που έχει δημιουργηθεί κυρίως για να μπορεί να σχεδιάζει αντικείμενα οποιουδήποτε μεγέθους. Η παραμετρική μοντελοποίηση σας επιτρέπει να τροποποιήσετε εύκολα το σχέδιό σας αλλάζοντας τις παραμέτρους του. Σάς επιτρέπει, να σχεδιάζετε 2D σχήματα με περιορισμένη γεωμετρία που μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε ως βάση για την κατασκευή άλλων αντικειμένων. Περιέχει πολλά εξαρτήματα για την προσαρμογή των διαστάσεων ή την εξαγωγή λεπτομερειών σχεδίασης από τρισδιάστατα μοντέλα για τη δημιουργία υψηλής ποιότητας έτοιμων σχεδίων. Διαβάζει και γράφει σε μορφές αρχείων όπως STEP, IGES, STL, SVG, DXF, OBJ, IFC, DAE και πολλά άλλα, καθιστώντας δυνατή την ομαλή ενσωμάτωσή τους στη εργασία σας.6


Εργαλείο λογισμικού POWERFUL και FREE 3D δημιουργίας, το οποίο δεν είναι μόνο εύκολο στη χρήση, αλλά διαθέτει πλούσια λειτουργικότητα. Είτε είστε αρχάριος είτε επαγγελματίας το DaDaz Studioz Studio σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε εκπληκτικά 3D.  Χρησιμοποιείται για την παραγωγή εικόνων καθώς και βίντεο. Οι προβολές μπορούν να πραγματοποιηθούν με τη χρήση είτε του μηχανισμού rendering 3Delight είτε του μηχανισμού rendering Iray, οι οποίοι και οι δύο διατίθενται δωρεάν μαζί με το Daz Studio ή με μια ποικιλία προστιθέμενων plug-in από τρίτους. Το Daz Studio υποστηρίζει επίσης την εισαγωγή και εξαγωγή διαφόρων μορφών αρχείων για 3D αντικείμενα και κινούμενα σχέδια, ώστε να επιτρέπεται η χρήση άλλου 3D περιεχομένου στο Daz Studio, καθώς και η λήψη περιεχομένου από το Daz Studio για χρήση σε άλλες εφαρμογές 3D. Για να κατεβάσετε την εφαρμογή θα πρέπει πρώτα να κάνετε registration.

7


Bforartists
Το Bforartists είναι μια δωρεάν ολοκληρωμένη σουίτα 3D για τη δημιουργία 3D περιεχομένου. Σας προσφέρει τον πλήρη βοηθό τρισδιάστατης τεχνικής για να δημιουργήσετε γραφικά παιχνιδιών, ταινίες και φωτογραφίες. Από μοντελοποίηση, γλυπτική, υφή, κινούμενα σχέδια, απόδοση, έως και μετά την επεξεργασία. Όπως συμβαίνει και με το Blender, είναι ένα λογισμικό ανοικτού κώδικα που διατίθεται δωρεάν. Σημειώστε ότι το Bforartists είναι πλήρως λειτουργικό χωρίς κανένα περιορισμό. Όπως συμβαίνει και με κάθε παρόμοια εφαρμογή για να δουλέψετε μαζί της χρειάζεται να έχετε κάποια εξοικείωση-εμπειρία με λογισμικά αυτού του είδους. Στην σελίδα του δημιουργού της, θα βρείτε φυσικά και το απαραίτητο manual για να ξεκινήσετε την εκμάθηση του.

8


Το DELFTship Free είναι ένα πλήρως λειτουργικό πρόγραμμα μοντελοποίησης ιδανικό για φοιτητές, απλούς χρήστες ή για οποιονδήποτε άλλο ενδιαφέρεται για το σχεδιασμό ενός πλοίου και που φυσικά όπως υποδηλώνει και το όνομα του διατίθεται δωρεάν! Οι επιφάνειες υποδιαίρεσης που χρησιμοποιούνται από το DELFTship επιτρέπουν την ταχεία μοντελοποίηση των πιο σύνθετων σχημάτων με πολύ ευέλικτο τρόπο. Συνδυάστε αυτό με ένα πολύ έξυπνο περιβάλλον χρήστη και τα ίδια εργαλεία αναφοράς με το DELFTship Professional και θα σχεδιάζετε επαγγελματικά σκάφη σε χρόνο μηδέν! Μπορείτε να χρησιμοποιήστε το DELFTship free για να μοντελοποιήσετε κάθε τύπο σκάφους. Το πρόγραμμα περιορίζεται σε κύτη που είναι συμμετρικά σε σχέση με το κεντρικό επίπεδο. Εκτελέστε βασικούς υπολογισμούς υδροστατικής και αντίστασης. Χρησιμοποιήστε το μετασχηματισμό Lackenby hullform για να ρυθμίσετε αυτόματα παραμέτρους όπως η μετατόπιση και το διάμηκες κέντρο της πλευστότητας. Μπορεί να κάνει εξαγωγή σε διάφορες μορφές αρχείων 2D / 3D (.STL, .DXF, .OBJ, .GHS κ.λπ.). Αν και δεν διαθέτει κάποια από τα πιο εξελιγμένα χαρακτηριστικά μοντέλου του DELFTship Professional, τα αρχεία που έχουν δημιουργηθεί με οποιαδήποτε εκδοχή του προγράμματος είναι πλήρως συμβατά μεταξύ τους.

9


Το LibreCAD είναι μια δωρεάν Open Source εφαρμογής 2D-CAD για Windows, Macintosh και Linux. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια βελτίωση στις εφαρμογές τύπου cad που διατίθενται για Linux και συνεχώς όλο και κάτι νέο προκύπτει. Η εφαρμογή είναι νέα και βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη, και σε αυτή φάση τουλάχιστον δεν μπορεί να συγκριθεί με επαγγελματικά προϊόντα του τύπου AutoCAD, παρ΄ όλα αυτά λόγω της συνεχούς βελτίωσης του βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.10


Το MakeHuman είναι ένα δωρεάν εργαλείο που έχει σχεδιαστεί ώστε να απλοποιεί τη δημιουργία εικονικών χαρακτήρων χρησιμοποιώντας μια γραφική διεπαφή χρήστη, ( GUI). Πρόκειται για έναν εξειδικευμένο κλάδο του γενικότερου θέματος της τρισδιάστατης μοντελοποίησης. Η ομάδα MakeHuman επικεντρώνεται σε αυτόν τον συγκεκριμένο κλάδο προκειμένου να επιτύχει το καλύτερο δυνατό επίπεδο ποιότητας και ευκολίας χρήσης σε αυτόν τον τομέα.  Ο απώτερος στόχος είναι να είναι να μπορεί κανείς να παράγει γρήγορα μια μεγάλη γκάμα ρεαλιστικών εικονικών ανθρώπων με μερικά μόνο κλικ του ποντικιού και να είναι σε θέση να τα σώσει ως εικόνες στον υπολογιστή του, ή να τα εξάγει για χρήση σε άλλα λογισμικά. Οι άνθρωποι δημιουργούνται με τον κατάλληλο χειρισμό στην εφαρμογή  που επιτρέπουν την ανάμειξη διαφορετικών ανθρώπινων χαρακτηριστικών για τη δημιουργία μοναδικών 3D ανθρώπινων χαρακτήρων.

Τα στοιχεία ελέγχου προορίζονται να παρέχουν στον χρήστη έναν απλό τρόπο δημιουργίας χαρακτήρων που δίνουν έκφραση στο ευρύτερο δυνατό φάσμα ανθρώπινων μορφών. Τα ελεγχόμενα χαρακτηριστικά χωρίζονται σε δύο ομάδες: μακροεντολή και λεπτομέρεια. Αυτό περιλαμβάνει ορισμένα εργαλεία που δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα ή βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης για πράγματα όπως στάσεις, κύκλους κινουμένων σχεδίων, διαχείριση των εκφράσεων του προσώπου, τα μαλλιά και τα ρούχα.

Με εξαίρεση τη μοντελοποίηση, τα περισσότερα από αυτά τα εργαλεία ακολουθούν μια προσέγγιση "point and click" χρησιμοποιώντας τη βιβλιοθήκη του MakeHuman. Μέσω της βιβλιοθήκης MakeHuman, μπορείτε να προσθέσετε κινούμενα σχέδια εκφράσεις προσώπου, παπούτσια,ρούχα και άλλες λεπτομέρειες πάνω στον χαρακτήρα τους. 

Διαθέτει επίσης εργαλεία για την εξαγωγή εικονικών ανθρώπων σε άλλο λογισμικό (όπως η σουίτα μοντελοποίησης Blender 3D), όπου μπορούν να γίνουν περαιτέρω βελτιώσεις. Είναι διαθέσιμο για windows και Mac OS X. Για να τρέξετε την εφαρμογή αφού κατεβάσετε το αρχείο αποσυμπιέστε το και τρέξτε το εκτελέσιμο αρχείο makehuman.


11


Συνδυάστε τη δύναμη της 2D σχεδίασης και επεξεργασίας, με 3D προσομοίωση και δείτε τα σχέδιά σας να ζωντανεύουν. Το Carbide Create είναι λογισμικό με δυνατότητα λήψης που εκτελείται σε υπολογιστές με Windows και OSX. Στην πραγματικότητα, είναι το μόνο διαθέσιμο λογισμικό CAD / CAM cross-platform που δεν εξαρτάται από το "The Cloud". Το καλύτερο από όλα, είναι δωρεάν για όλους και όχι μόνο για τους πελάτες του Carbide 3D. Για να το κατεβάσετε θα πρέπει να κάνετε registration Και στο e-mail σας θα σας σταλεί εκτός από το λινκ για να το κατεβάσετε και επεξηγηματικά βίντεο.

12Το Energy3D είναι ένα εργαλείο μηχανικής που βασίζεται στην προσομοίωση για το σχεδιασμό πράσινων κτιρίων και σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που αξιοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Οι χρήστες μπορούν γρήγορα να σχεδιάσουν μια ρεαλιστική δομή ή να εισαγάγουν ένα από ένα υπάρχον αρχείο CAD, να το τοποθετήσουν πάνω σε μια εικόνα χάρτη (π.χ. Χάρτες Google ή πολλούς χάρτες) και στη συνέχεια να αξιολογήσουν την ενεργειακή τους απόδοση για οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα και τοποθεσία. 

Με βάση την υπολογιστική φυσική και τα καιρικά δεδομένα, το Energy3D μπορεί να δημιουργήσει γρήγορα γραφήματα χρόνου (παρόμοια με καταγραφείς δεδομένων) και χάρτες θερμότητας (που μοιάζουν με υπέρυθρες κάμερες) για αναλυτικές μελέτες. Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται επίσης για την υποστήριξη του γενετικού σχεδιασμού, της βελτιστοποίησης της μηχανικής και της αυτόματης αξιολόγησης.Στο τέλος του σχεδιασμού, το Energy3D επιτρέπει στους χρήστες να το εκτυπώνουν, να κόβουν τα κομμάτια και να τα χρησιμοποιούν για να συναρμολογήσουν ένα μοντέλο φυσικής κλίμακας. 

Το Energy3D αναπτύχθηκε κατά κύριο λόγο για να προσφέρει ένα προσομοιωμένο περιβάλλον σχεδιασμού μηχανικής για την υποστήριξη της επιστήμης και της μηχανικής εκπαίδευσης και κατάρτισης από τα σχολεία μέσης εκπαίδευσης έως τα μεταπτυχιακά σχολεία. Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα προσομοίωσης είναι ακριβή και οι διεπαφές χρήστη είναι φιλικές, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο εισόδου σε επίπεδο προσομοίωση ενέργειας για τους επαγγελματίες. Τα σχετικά βίντεο για το πώς θα δουλέψετε με την εφαρμογή δείτε τα εδώ.

13


Από τα καλύτερα freeware προγράμματα για την δημιουργία τρισδιάστατων αντικείμενων. Χρησιμοποιείται για modeling, rigging, προσομοιώσεις νερού, animation, rendering, μη γραμμική επεξεργασία και για δημιουργία αλληλεπιδραστικών 3D εφαρμογών όπως τα βιντεοπαιχνίδια. Είναι διαθέσιμο για όλα τα κύρια λειτουργικά συστήματα όπως Windows Linux και Mac OS X. Το Blender διαθέτει προχωρημένα εργαλεία για animation, διάφορα εργαλεία για σχεδίαση χαρακτήρων και ρούχων για τον χαρακτήρα, εργαλεία για δημιουργία υλικού καθώς επίσης και τη γλώσσα προγραμματισμού Python για εσωτερικό scripting.
14


Ένα ακόμα δωρεάν λογισμικό σε πραγματικό χρόνο 3D modeling και animation εργαλείο που ενσωματώνει μια διαισθητική προσέγγιση drag-and-drop σε 3D modeling. Ενδείκνυται ακόμη και για αρχάριους χρήστες αφού μέσω ενός πολύ επεξηγηματικού μενού σας οδηγεί βήμα προς βήμα. Μπορείτε να κατασκευάσετε πολύπλοκα μοντέλα από απλά 3D μοντέλα. Η βασική έκδοση του 3DCrafter είναι ένα πλήρως λειτουργικό προϊόν που παρέχεται δωρεάν. Οι αναβαθμίσεις είναι διαθέσιμες για εκείνους που απαιτούν πρόσθετα χαρακτηριστικά είτε για την ανάπτυξη παιχνιδιών ή για την παροχή φωτορεαλιστικών εικόνων, τώρα, διαθέσιμο και ως εφαρμογή στο Windows Store.

15


Το PotterDraw είναι μια δωρεάν εφαρμογή λογισμικού 3D για το σχεδιασμό και την απεικόνιση κεραμικής. Είναι χρήσιμο για τη δημιουργία κυλινδρικών σχημάτων όπως γλάστρες, φιάλες, αγγεία, κύπελλα, πλάκες, γυαλιά, ποτήρια, ή οτιδήποτε παρόμοιο. Το εξωτερικό τοίχωμα, τραβιέται χρησιμοποιώντας μια σφήνα, η οποία αποτελείται από ένα ή περισσότερα καμπύλα ή γραμμικά τμήματα. Ο εσωτερικός τοίχος δημιουργείται αυτόματα. Το PotterDraw μπορεί να εξάγει αρχεία κατάλληλα για εκτύπωση 3D. Μπορεί επίσης να χαρτογραφήσει συνθετικές ή καθορισμένες από το χρήστη υφές πάνω στο δοχείο. Οι ιδιότητες ματιών και υφής μπορούν να διαμορφωθούν από ταλαντωτές για πιο πολύπλοκα εφέ και οι διαμορφώσεις μπορούν να κινούνται για τη δημιουργία βίντεο.

Αν σας άρεσε το άρθρο διαδώστε το!