English

English version

Οι 10 καλύτερες δωρεάν εφαρμογές διαχείρισης μνήμης για τα WindowsΜε την εξέλιξη των windows και με την πάροδο του χρόνου έχουν προστεθεί σημαντικές βελτιώσεις σχετικά με την διαχείριση μνήμης. Ωστόσο η διαχείρισή της αποτελεί ακόμη και σήμερα πονοκέφαλο ειδικά για όσους υπολογιστές διαθέτουν μικρή σχετικά μνήμη αφού τα windows παρ΄ όλα αυτά δεν διαθέτουν κάποιο εργαλείο που να μας επιτρέπει τη διαχείρισή της. Στο διάστημα αυτό βέβαια έχουν αναπτυχθεί πολλές εφαρμογές τρίτων σχετικά με αυτό το θέμα. Έτσι λοιπόν  συγκεντρώσαμε-ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε τις 10 καλύτερες δωρεάν εφαρμογές που μπορούν να σας βοηθήσουν ώστε να διαχειριστείτε καλύτερα τη μνήμη του υπολογιστή σας.


1


Σχεδόν το 100% των προγραμμάτων λογισμικού περιέχουν "διαρροές μνήμης". Με την πάροδο του χρόνου αυτές οι διαρροές προκαλούν στον υπολογιστή σας όλο και λιγότερη μνήμη. Τα συμπτώματα: Aργή απόδοση, αργή περιήγηση στο Web, αργή ταχύτητα εκκίνησης, διακοπή προγράμματος, απώλεια δεδομένων και βλάβη αρχείου. Η λύση: Ένας διαχειριστής μνήμης υψηλής απόδοσης μπορεί να ανακτήσει τις διαρροές μνήμης και να αποκαταστήσει την απόδοση και την αξιοπιστία του υπολογιστή.

Πώς λειτουργεί το MemOptimizer; Κάθε φορά που τρέχει ένα πρόγραμμα που βασίζεται στα Windows, καταναλώνει πόρους μνήμης - δυστυχώς, πολλά προγράμματα των Windows δεν "καθαρίζουν" μετά τον εαυτό τους και συχνά αφήνουν πολύτιμη μνήμη "κλειδωμένη", εμποδίζοντας άλλα προγράμματα να τα εκμεταλλευτούν και να επιβραδύνουν την απόδοση του υπολογιστή σας. Επιπλέον, η μνήμη είναι συχνά κλειδωμένη στις σελίδες, έτσι ώστε εάν το πρόγραμμά σας χρειάζεται 100 bytes μνήμης, είναι στην πραγματικότητα να κλειδώνει 2,048 bytes (μια σελίδα μνήμης).

Ο μόνος τρόπος για να απελευθερώσετε αυτήν την "κλειδωμένη" μνήμη ήταν να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας. Το MemOptimizer υποστηρίζει πλήρως τα Windows 10, 8, 7 και Vista. Παρέχει τα οφέλη της με μνήμη μόλις 512M και με 32768M μνήμη! Παρόλο που κανένα λογισμικό δεν μπορεί να ωφελήσει κάθε υπολογιστή σε κάθε περίσταση, είμαστε βέβαιοι ότι το MemOptimizer θα προσφέρει αύξηση στις επιδόσεις που μπορείτε να νιώσετε και θα το κάνει όταν το χρειάζεστε περισσότερο!

2


Όταν τρέχετε πολλά προγράμματα αυτά καταναλώνουν τη μνήμη RAM του υπολογιστή σας, και θα έχετε διαπιστώσει ( αν αυτή δεν είναι αρκετή) ότι το σύστημά σας γίνεται αργό και πολλές φορές δεν ανταποκρίνεται. Μάλιστα συμβαίνει παρ΄ότι έχετε κλείσει αρκετά από τα προγράμματα εν τούτοις το υπόλοιπο της μνήμης σας να μην βρίσκεται στα αρχικά της επίπεδα. Το Reduce Memory, είναι ένα μικρό, πολύ απλό πρόγραμμα που μπορεί να σας δώσει τη δυνατότητα να ανακτήσετε μέρος της μνήμης όποτε αυτό είναι αναγκαίο. Δεν απαιτεί εγκατάσταση.

3


Το MemPlus μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της ποσότητας μνήμης RAM που χρησιμοποιείται από εφαρμογές στο σύστημά σας. Στην ουσία, απελευθερώστε τη μνήμη, ώστε να έχετε στη διάθεσή σας περισσότερη μνήμη! Το MemPlus μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τις προδιαγραφές της μνήμης RAM που είναι εγκατεστημένη στο σύστημά σας. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να εξαχθούν σε μορφές TEXT, HTML, CSV και Excel. Τέλος, θα σας ειδοποιήσει αυτόματα αν υπάρχει διαθέσιμη μια νεότερη έκδοση.
4


Το RAMRush είναι ένα δωρεάν εργαλείο διαχείρισης της μνήμης και βελτιστοποίησης των windows. Μπορεί να βελτιστοποιήσει αποτελεσματικά τη μνήμη του συστήματος των Windows και να ελευθερώσει th φυσική μνήμης RAM ώστε να κάνει το σύστημά σας να λειτουργεί καλύτερα. Χρησιμοποιεί έναν έξυπνο τρόπο διαχείρισης της φυσικής μνήμης του υπολογιστή σας και θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε συγκρούσεις και διαρροές μνήμης έχοντας ως σκοπό τη σταθερότητα λειτουργίας του υπολογιστή σας. Απλό στη χρήση αλλά παράλληλα και ισχυρό μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για αρχάριους όσο και τους έμπειρους χρήστες.


5


Δωρεάν εργαλείο βελτιστοποίησης μνήμης. Με την αποκλειστική τεχνολογία defrag Memory, το Wise Memory Optimizer σας βοηθά να καθαρίσετε μνήμη του υπολογιστή σας κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα οι εφαρμογές να τρέχουν γρηγορότερα. Με το Wise Memory Optimizer, μπορείτε να ελευθερώσετε δεσμευμένη μνήμη αυτόματα σύμφωνα με τις ρυθμίσεις σας και ανάλογα με την την κατάσταση του υπολογιστή σας.

6Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που υποστηρίζουν ότι θα βελτιστοποιήσουν τη μνήμη του υπολογιστή σας ωστόσο πολλές από αυτές θα προσπαθήσουν να το κάνουν αναγκάζοντας τον υπολογιστή να απελευθερώσει βιαίως μέρος της μνήμης. Το Rizonesoft Memory Booster ακολουθεί μία διαφορετική φιλοσοφία καθαρίζοντας το χώρο εργασίας όλων των διαδικασιών που έχουν απομείνει ως κατάλοιπα απελευθερώνοντας μνήμη, κάτι που θα βοηθήσει να βοηθήσει στη βελτίωση της ταχύτητας και της σταθερότητας του υπολογιστή σας. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η μέθοδος δεν θα ελευθερώσει μεγάλο ποσό της μνήμης RAM, αλλά αντί αυτού όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, θα βελτιώσει τη σταθερότητα και τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Αυτό θα διορθώσει τυχόν διαρροές μνήμης και, σε ορισμένες περιπτώσεις  να ξεπαγώσει και προγράμματα.

7


Επειδή τα Windows (τουλάχιστον από τα Vista προς τα πάνω) διαχειρίζονται αρκετά καλά τη μνήμη. Τα περισσότερα εργαλεία καθαρισμού μνήμης δεν είναι πολύ χρήσιμα, επειδή πολλά από αυτά χρησιμοποιούν κακές τεχνικές που σχετίζονται μόνο με παλαιότερες εκδόσεις των Windows (προ-Vista). Ωστόσο το Memory Cleaner είναι σημαντικά καλύτερος επειδή χρησιμοποιεί λειτουργίες ενσωματωμένες στα Windows χωρίς καμία επίπτωση στην απόδοση. Τώρα μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στις λειτουργίες Cleaner από το εικονίδιο του δίσκου χωρίς να χρειάζεται να ανοίξετε το κύριο παράθυρο. Οι εντολές καθαρισμού είναι και οι δύο σιωπηλές και η μόνη προειδοποίηση που βλέπετε είναι η ποσότητα μνήμης RAM που ανακτήθηκε εν συντομία στο παράθυρο. Επομένως, εάν διαπιστώσετε ότι η χρήση της μνήμης RAM υπερβαίνει το 60% τακτικά, τότε θα πρέπει να εγκαταστήσετε οπωσδήποτε το MemoryCleaner .
8


Όταν ξεκινά ο υπολογιστής σας κάποιες φορές μπορεί να τρέχει πιο αργά από ότι συνήθως, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εξαντλείται η μνήμη RAM, η οποία αποθηκεύει τις διαφορετικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στον υπολογιστή σας. Το CleanMem είναι μια εφαρμογή για τα Windows που καθαρίζει τη RAM κάθε 30 λεπτά επιτρέποντας έτσι την ταχύτερη εκτέλεση εργασιών στον υπολογιστή σας.

9


Πρόκειται για μία εξαιρετικά χρηστική εφαρμογή διαχείρισης μνήμης σε πραγματικό χρόνο για την παρακολούθηση και τον καθαρισμό της μνήμης του υπολογιστή σας. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί τις εσωτερικές λειτουργίες συστήματος (Native API) για να καθαρίσει τη μνήμη cache του συστήματος (σύνολο λειτουργικών συστημάτων, σύνολο εργασίας, λίστες αναμονής, τροποποιημένες λίστες σελίδων) με μεταβλητό αποτέλεσμα ~ 10-50%. Η εφαρμογή είναι συμβατή με τα λειτουργικά συστήματα Windows από XP SP3 και παραπάνω. Για να τρέξει σωστά θα πρέπει να καθορίσετε η εφαρμογή να τρέχει με δικαιώματα διαχειριστή κατά τον γνωστό τρόπο, δεξί κλικ επάνω στο εικονίδιο της εφαρμογής και τσεκάροντας το σχετικό κουτάκι. Από εκεί και μετά μπορείτε να καθορίσετε τον τρόπο που θα τρέχει η εφαρμογή είτε χρονικά, είτε καλύτερα, καθορίζοντας το ανώτερο ποσοστό χρήσης ώστε να ενεργοποιηθεί αυτόματα η διαδικασία καθαρισμού της μνήμης. Για παράδειγμα για ένα υπολογιστή με 4GΒ διαθέσιμη μνήμη η καλύτερη θέση είναι να ρυθμίσετε τον αυτόματο καθαρισμό όταν η κατανάλωση της μνήμης υπερβεί το 70%. Φυσικά αυτό δεν είναι δεσμευτικό αφού εξαρτάται από μεγάλο βαθμό από το λειτουργικό σύστημα που τρέχετε αλλά και τις υπάρχουσες εφαρμογές που τρέχουν στο υπόβαθρο οπότε ρυθμίσετε το σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

10Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μικρό utility που εμφανίζει την τρέχουσα χρήση μνήμης σε πραγματικό χρόνο. Πατώντας με το δεξί πλήκτρο στο εικονίδιο της εφαρμογής μπορείτε να δείτε με κάθε λεπτομέρεια την εναπομείνασα μνήμη αλλά και τις εφαρμογές που τρέχουν και πόσο μνήμη καταναλώνουν η κάθε μία ξεχωριστά. Αν χρησιμοποιήσετε την Portable έκδοση δεν χρειάζεται να κάνετε εγκατάσταση. Μέσα από τις ρυθμίσεις της εφαρμογής μπορείτε να καθορίσετε αν επιθυμείτε να γίνεται αυτόματη εκκαθάριση της μνήμης ανάλογα με το φορτίο. Ακόμη μπορείτε να προσαρμόσετε τα χρώματα και γενικά την εμφάνιση της και τέλος σας παρέχεται η δυνατότητα να τερματίσετε οποιαδήποτε εφαρμογή τρέχει εκείνη την στιγμή ή να απελευθερώσετε μνήμη πατώντας στη σχετική επιλογή.