Οι 10 καλύτερες δωρεάν εφαρμογές διαχείρισης μνήμης για τα Windows



Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Οι 10 καλύτερες δωρεάν εφαρμογές διαχείρισης μνήμης για τα Windows

read

Με την εξέλιξη των windows και με την πάροδο του χρόνου έχουν προστεθεί σημαντικές βελτιώσεις σχετικά με την διαχείριση μνήμης.  Ωστόσο η διαχείρισή της αποτελεί ακόμη και σήμερα πονοκέφαλο ειδικά για όσους υπολογιστές διαθέτουν μικρή σχετικά μνήμη αφού τα windows παρ΄ όλα αυτά δεν διαθέτουν κάποιο εργαλείο που να μας επιτρέπει τη διαχείρισή της. 

Στο διάστημα αυτό βέβαια έχουν αναπτυχθεί πολλές εφαρμογές τρίτων σχετικά με αυτό το θέμα. Έτσι λοιπόν συγκεντρώσαμε-ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε τις 10 καλύτερες δωρεάν εφαρμογές που μπορούν να σας βοηθήσουν ώστε να διαχειριστείτε καλύτερα τη μνήμη του υπολογιστή σας.



1


Reduce Memory

Όταν τρέχετε πολλά προγράμματα αυτά καταναλώνουν τη μνήμη RAM του υπολογιστή σας, και θα έχετε διαπιστώσει ( αν αυτή δεν είναι αρκετή) ότι το σύστημά σας γίνεται αργό και πολλές φορές δεν ανταποκρίνεται. Μάλιστα συμβαίνει παρ΄ότι έχετε κλείσει αρκετά από τα προγράμματα εν τούτοις το υπόλοιπο της μνήμης σας να μην βρίσκεται στα αρχικά της επίπεδα. Το Reduce Memory, είναι ένα μικρό, πολύ απλό πρόγραμμα που μπορεί να σας δώσει τη δυνατότητα να ανακτήσετε μέρος της μνήμης όποτε αυτό είναι αναγκαίο. Δεν απαιτεί εγκατάσταση.

2


MemPlus


Το MemPlus μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της ποσότητας μνήμης RAM που χρησιμοποιείται από εφαρμογές στο σύστημά σας. Στην ουσία, απελευθερώστε τη μνήμη, ώστε να έχετε στη διάθεσή σας περισσότερη μνήμη! Το MemPlus μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τις προδιαγραφές της μνήμης RAM που είναι εγκατεστημένη στο σύστημά σας. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να εξαχθούν σε μορφές TEXT, HTML, CSV και Excel. Τέλος, θα σας ειδοποιήσει αυτόματα αν υπάρχει διαθέσιμη μια νεότερη έκδοση.


3


Wise Memory Optimizer


Ελευθερώστε και ρυθμίστε τη μνήμη που καταλαμβάνεται από άχρηστες εφαρμογές. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε γνωστές και άγνωστες εφαρμογές που εκτελούνται στο παρασκήνιο που καταλαμβάνουν τη φυσική μνήμη του υπολογιστή και ως εκ τούτου επηρεάζουν την απόδοσή του. Το Wise Memory Optimizer σάς βοηθά να βελτιστοποιήσετε τη φυσική μνήμη για να ενισχύσετε την απόδοση του υπολογιστή σας. 

Απελευθερώστε τη μνήμη που καταλαμβάνουν οι άχρηστες εφαρμογές. και κάντε ανασυγκρότηση της μνήμης για ενίσχυση της απόδοσης. Αδειάστε τη μνήμη αναμονής (αποθηκευμένη μνήμη) για να αυξήσετε την ελεύθερη μνήμη. 

Η εφαρμογή υπολογίζει αυτόματα και εμφανίζει τη μνήμη σε χρήση, τη διαθέσιμη και τη συνολική μνήμη του υπολογιστή σας κατά την ανάπτυξη, μαζί με ένα γράφημα πίτας. Με ένα κλικ στο κουμπί "Βελτιστοποίηση τώρα", το πρόγραμμα μπορεί να ελευθερώσει μνήμη σε μερικά δευτερόλεπτα.

4


Memory Booster


Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που υποστηρίζουν ότι θα βελτιστοποιήσουν τη μνήμη του υπολογιστή σας ωστόσο πολλές από αυτές θα προσπαθήσουν να το κάνουν αναγκάζοντας τον υπολογιστή να απελευθερώσει βιαίως μέρος της μνήμης. 

Το Rizonesoft Memory Booster ακολουθεί μία διαφορετική φιλοσοφία καθαρίζοντας το χώρο εργασίας όλων των διαδικασιών που έχουν απομείνει ως κατάλοιπα απελευθερώνοντας μνήμη, κάτι που θα βοηθήσει να βοηθήσει στη βελτίωση της ταχύτητας και της σταθερότητας του υπολογιστή σας. 

Λάβετε υπόψη ότι αυτή η μέθοδος δεν θα ελευθερώσει μεγάλο ποσό της μνήμης RAM, αλλά αντί αυτού όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, θα βελτιώσει τη σταθερότητα και τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Αυτό θα διορθώσει τυχόν διαρροές μνήμης και, σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεπαγώσει και προγράμματα.

5


Memory Cleaner


Επειδή τα Windows (τουλάχιστον από τα Vista προς τα πάνω) διαχειρίζονται αρκετά καλά τη μνήμη. Τα περισσότερα εργαλεία καθαρισμού μνήμης δεν είναι πολύ χρήσιμα, επειδή πολλά από αυτά χρησιμοποιούν κακές τεχνικές που σχετίζονται μόνο με παλαιότερες εκδόσεις των Windows (προ-Vista). Ωστόσο το Memory Cleaner είναι σημαντικά καλύτερος επειδή χρησιμοποιεί λειτουργίες ενσωματωμένες στα Windows χωρίς καμία επίπτωση στην απόδοση. 

Τώρα μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στις λειτουργίες Cleaner από το εικονίδιο του δίσκου χωρίς να χρειάζεται να ανοίξετε το κύριο παράθυρο. Οι εντολές καθαρισμού είναι και οι δύο σιωπηλές και η μόνη προειδοποίηση που βλέπετε είναι η ποσότητα μνήμης RAM που ανακτήθηκε εν συντομία στο παράθυρο. Επομένως, εάν διαπιστώσετε ότι η χρήση της μνήμης RAM υπερβαίνει το 60% τακτικά, τότε θα πρέπει να εγκαταστήσετε οπωσδήποτε το MemoryCleaner .

6


CleanMem


Όταν ξεκινά ο υπολογιστής σας κάποιες φορές μπορεί να τρέχει πιο αργά από ότι συνήθως, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εξαντλείται η μνήμη RAM, η οποία αποθηκεύει τις διαφορετικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στον υπολογιστή σας. Το CleanMem είναι μια εφαρμογή για τα Windows που καθαρίζει τη RAM σύμφωνα με τις επιλογές σας επιτρέποντας έτσι την ταχύτερη εκτέλεση εργασιών στον υπολογιστή σας.

7


Mem Reduct

Πρόκειται για μία εξαιρετικά χρηστική εφαρμογή διαχείρισης μνήμης σε πραγματικό χρόνο για την παρακολούθηση και τον καθαρισμό της μνήμης του υπολογιστή σας. 

Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί τις εσωτερικές λειτουργίες συστήματος (Native API) για να καθαρίσει τη μνήμη cache του συστήματος (σύνολο λειτουργικών συστημάτων, σύνολο εργασίας, λίστες αναμονής, τροποποιημένες λίστες σελίδων) με μεταβλητό αποτέλεσμα ~ 10-50%. Η εφαρμογή είναι συμβατή με τα λειτουργικά συστήματα Windows από XP SP3 και παραπάνω. 

Για να τρέξει σωστά θα πρέπει να καθορίσετε η εφαρμογή να τρέχει με δικαιώματα διαχειριστή κατά τον γνωστό τρόπο, δεξί κλικ επάνω στο εικονίδιο της εφαρμογής και τσεκάροντας το σχετικό κουτάκι.

Από εκεί και μετά μπορείτε να καθορίσετε τον τρόπο που θα τρέχει η εφαρμογή είτε χρονικά, είτε καλύτερα, καθορίζοντας το ανώτερο ποσοστό χρήσης ώστε να ενεργοποιηθεί αυτόματα η διαδικασία καθαρισμού της μνήμης. 

Για παράδειγμα για ένα υπολογιστή με 4GΒ διαθέσιμη μνήμη η καλύτερη θέση είναι να ρυθμίσετε τον αυτόματο καθαρισμό όταν η κατανάλωση της μνήμης υπερβεί το 70%. Φυσικά αυτό δεν είναι δεσμευτικό αφού εξαρτάται από μεγάλο βαθμό από το λειτουργικό σύστημα που τρέχετε αλλά και τις υπάρχουσες εφαρμογές που τρέχουν στο υπόβαθρο οπότε ρυθμίσετε το σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

8


MemInfo

Μικρό utility που εμφανίζει την τρέχουσα χρήση μνήμης σε πραγματικό χρόνο. Πατώντας με το δεξί πλήκτρο στο εικονίδιο της εφαρμογής μπορείτε να δείτε με κάθε λεπτομέρεια την εναπομείνασα μνήμη αλλά και τις εφαρμογές που τρέχουν και πόσο μνήμη καταναλώνουν η κάθε μία ξεχωριστά. Αν χρησιμοποιήσετε την Portable έκδοση δεν χρειάζεται να κάνετε εγκατάσταση.

Μέσα από τις ρυθμίσεις της εφαρμογής μπορείτε να καθορίσετε αν επιθυμείτε να γίνεται αυτόματη εκκαθάριση της μνήμης ανάλογα με το φορτίο. Ακόμη μπορείτε να προσαρμόσετε τα χρώματα και γενικά την εμφάνιση της και τέλος σας παρέχεται η δυνατότητα να τερματίσετε οποιαδήποτε εφαρμογή τρέχει εκείνη την στιγμή ή να απελευθερώσετε μνήμη πατώντας στη σχετική επιλογή.

9


Quick CPU


Σε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε γι΄αυτή την εφαρμογή η οποία δημιουργήθηκε για να παρέχει βοήθεια στον χρήστη και να μειώνει την επίδραση της υποβάθμισης της απόδοσης του υπολογιστή του όταν είναι δυνατόν. 

Το Quick CPU είναι ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για να προσαρμόζει και να παρακολουθεί σημαντικές παραμέτρους της CPU και του συστήματος , όπως η θερμοκρασία της CPU, η απόδοση της CPU, η ισχύς, η τάση, το ρεύμα, η στάθμευση πυρήνα, η κλιμάκωση συχνότητας, η μνήμη συστήματος, η ενίσχυση Turbo καθώς και άλλες ρυθμίσεις. 

Ωστόσο αυτή τη στιγμή μας ενδιαφέρει πώς να ρυθμίσουμε την μνήμη του υπολογιστή για καλύτερη απόδοση. Για το σκοπό αυτό, αφού ανοίξετε την εφαρμογή επιλέξτε view και κάντε κλικ στην επιλογή system memory, τέλος πατήστε στο κουμπί configure και ρυθμίστε τη σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

10


Windows Memory Cleaner

Μερικές φορές, τα προγράμματα δεν απελευθερώνουν την εκχωρημένη μνήμη, με αποτέλεσμα ο υπολογιστής να είναι αργός. Τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Windows Memory Cleaner για να βελτιστοποιήσετε τη μνήμη, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να εργάζεστε χωρίς να χάνετε χρόνο επανεκκινώντας το σύστημά σας.

Πρόκειται για ένα νέο, δωρεάν πρόγραμμα καθαρισμού RAM χρησιμοποιεί εγγενείς λειτουργίες των Windows για την εκκαθάριση περιοχών μνήμης. Η εφαρμογή διαθέτει μινιμαλιστική διεπαφή και έξυπνες λειτουργίες. Είναι φορητό και δεν χρειάζεται να το εγκαταστήσετε, αλλά απαιτεί δικαιώματα διαχειριστή για να τρέξει. 

 Απλά κάντε κλικ στο εκτελέσιμο αρχείο για να ξεκινήσετε. Μπορείτε να το ρυθμίσετε έτσι ώστε η βελτιστοποίηση να εκτελεστεί τη χρονική περίοδο που θα καθορίσετε, ή όταν η ελεύθερη μνήμη είναι κάτω από ένα καθορισμένο ποσοστό.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Αν σας άρεσε το θέμα μας διαδώστε το!