EnglishGreek

Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

Οι 13 καλύτερες δωρεάν εφαρμογές σχεδίασης ηλεκτρονικών κυκλωμάτων

read

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση τυπωμένων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων είναι ένας ιδιαίτερος κλάδος σχεδίασης και αφορά κυρίως όσους ασχολούνται είτε επαγγελματικά είτε από χόμπυ με τα ηλεκτρονικά. Απαιτεί να έχετε τουλάχιστον κάποιες βασικές γνώσεις γύρω από το αντικείμενο. Στο σημερινό μας άρθρο συγκεντρώσαμε 13 από τις καλύτερες δωρεάν εφαρμογές που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε πράξη το ηλεκτρονικό σας σχέδιο. Ο βαθμός δυσκολίας των εφαρμογών κυμαίνεται ανάλογα με την πολυπλοκότητα της σχεδίασης που παρέχει, ωστόσο σίγουρα ανάμεσά τους θα βρείτε αυτό που σας χρειάζεται. 


1


Το ProfiCAD είναι ο συντομότερος και ευκολότερος τρόπος για να δημιουργήσετε και να σχεδιάσετε ηλεκτρονικά σχηματικά διαγράμματα. Παρ΄ότι είναι πολύ εύκολο στη χρήση του στην ουσία είναι ένα επαγγελματικό εργαλείο που χρησιμοποιείται από ένα ευρύ φάσμα χρηστών. Είναι εύκολο να μάθετε να το χρησιμοποιείτε απλά επιλέξτε και σύρετε τα σύμβολα που επιθυμείτε στο σχέδιο, τρέχει σε οποιοδήποτε PC με Windows XP και πάνω, υποστηρίζει Unicode για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε γλώσσα, και οποιαδήποτε τεχνικό σύμβολο.


2Πολύ ισχυρός προσομοιωτής ηλεκτρονικών κυκλωμάτων. Το λογισμικό έχει ως στόχο να στηρίξει όλα τα είδη των τύπων προσομοίωσης κυκλωμάτων και επιτρέπει τη δημιουργία σχηματικών παραστάσεων και παρουσίασης των αποτελεσμάτων προσομοίωσης σε διάφορα είδη διαγραμμάτων. Παρ΄ότι το Qucs έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό οι προγραμματιστές του εξακολουθούν και καταβάλουν συνεχώς προσπάθειες ώστε να βελτιώσουν την εφαρμογή. Περιλαμβάνει μια τεράστια σειρά ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που περιέχει πολλά στοιχεία και μοντέλα ημιαγωγών όπως δίοδοι, MOSFETs , pMOSFETs και πολλά άλλα
3


Πρόκειται για ένα πρόγραμμα σχεδιασμού ηλεκτρονικών κυκλωμάτων. Υποστηρίζει το σχεδιασμό κάθε συστατικού και σύνδεσης εκμεταλλευόμενο την τεράστια βιβλιοθήκη του, τσιπ, δίοδοι, αντιστάσεις, τρανζίστορ, πυκνωτές, κλπ. Η διαχείριση του προγράμματος είναι αρκετά απλή και συνιστάται για αρχάριους, καθώς και επαγγελματίες. Παρ΄όλα αυτά αν είναι η πρώτη σας φορά και συναντήσετε δυσκολίες δείτε τα Video Tutorials που εξηγούν πλήρως την λειτουργία του.

4


Aπολύτως δωρεάν πρόγραμμα σχεδίασης διαγραμμάτων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων γνωστά και ως σχηματικά σχέδια. Υποστηρίζει βιβλιοθήκες πρότυπων και προσαρμοσμένων συμβόλων. Υποστηρίζει προγράμματα διάταξης PCB με διάφορες μορφές. Συχνά χρησιμοποιείται επίσης για την κατάρτιση διαγραμμάτων μιας γραμμής, διαγραμμάτων μπλοκ και σχεδίων παρουσίασης.


5


Το PCB Creator βασίζεται στο λογισμικό επαγγελματικών σχεδιασμών PCB και είναι πολύ εύκολο στη χρήση. Πρόκειται για ένα πλήρες πρόγραμμα σχεδίασης ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και τυπωμένων κυκλωμάτων με πολύ μεγάλες δυνατότητες. Η χρήση του είναι πολύ απλή και όσοι ασχολούνται με αυτού του είδους τις εφαρμογές δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα. Για να κατεβάσετε την εφαρμογή θα πρέπει να κάνετε registation.6Σχεδιάσετε και  μοιραστείτε ηλεκτρονικά διαγράμματα χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα από τα διαθέσιμα υλικά τοποθετώντας τα στο ηλεκτρονικό σας κύκλωμα. Τροποποιήστε τις τιμές τους χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα επεξεργασίας ιδιοτήτων και κάντε εξαγωγή ως εικόνες σε μορφή SVG ή PNG. Υπάρχει δυνατότητα Plugins για πρόσθετες μορφές. Περιλαμβάνει όλα τα κοινά σύμβολα που χρησιμοποιούνται συνήθως όπως αντιστάσεις πυκνωτές λογικές πύλες και τρανζίστορ.

7


Τo FidoCadJ είναι μια δωρεάν επαγγελματική εφαρμογή που έχει δημιουργηθεί για να βοηθήσει όσους ασχολούνται με τον σχεδιασμό ηλεκτρονικών κυκλωμάτων μέσα από ένα καθαρό και έξυπνο περιβάλλον εργασίας . 

Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει προηγουμένως την Java στον υπολογιστή σας, αλλιώς δεν μπορείτε να το τρέξετε. Eίναι εφοδιασμένο με ένα ευρύ φάσμα ηλεκτρονικών εξαρτημάτων ώστε να διαλέξετε τα κατάλληλα ηλεκτρικά σύμβολα σύμφωνα με το σχέδιό σας (π.χ. διακόπτες, μετασχηματιστές , αγωγούς , διακόπτες τα όργανα μέτρησης ρελέ κ.λ.π). 

Επί πλέον μπορείτε να τοποθετήσετε καλώδια, συνδέσεις, πηνία, αντιστάσεις, πυκνωτές, διόδους, γέφυρες ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες, γεννήτριες κ.λ.π.Τέλος μπορείτε να ενσωματώσετε μηνύματα κειμένου, γραμμές, πολύγωνα, καμπύλες, ελλείψεις, ορθογώνια, σημεία σύνδεσης, PCB γραμμές . Τα ηλεκτρονικά κυκλώματα μπορούν να εκτυπωθούν ή να εξαχθούν σε μορφές PNG , JPG , SVG , EPS , PDF.


Tο πρόγραμμα ανήκει σε μία κατηγορία κάπως εξειδικευμένη. Αφορά όλους εκείνους που ασχολούνται με κυκλώματα και κατασκευές ηλεκτρονικών και θα τους προσφέρει μία σημαντική βοήθεια στον τομέα αυτό. 

Θεωρείται από τα καλύτερα του είδους αλλά η σημαντική είδηση είναι ότι μπορούμε να το τρέξουμε και σαν freeware με κάποιους περιορισμούς στις δυνατότητες του προγράμματος. Θα πρέπει να επισημάνω ότι για δουλέψετε με την εφαρμογή θα πρέπει να έχετε μία σχετική εμπειρία με τέτοιους είδους προγράμματα ή αλλιώς για να μπορέσετε να το δουλέψετε θα πρέπει εκτός των βασικών γνώσεων που θα πρέπει να έχετε στα ηλεκτρονικά ( να γνωρίζετε τουλάχιστον τα βασικά στο ηλεκτρονικό σχέδιο) μελετώντας το Tutorial της εφαρμογής να κατανοήσετε τον τρόπο λειτουργίας του. 

Nα σημειώσω επίσης, ότι πρόκειται για ένα από τα πιο κορυφαία προγράμματα σχεδιασμού και υλοποίησης ηλεκτρονικών κυκλωμάτων που χρησιμοποιείτε τόσο από επαγγελματίες όσο και από ερασιτέχνες λάτρεις της ηλεκτρονικής για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση τυπωμένων κυκλωμάτων από το πιο απλό έως και το πιο σύνθετο. Αφού κατεβάσετε την εφαρμογή τρέξτε τη και σε κάποιο σημείο προς το τέλος της εγκατάστασης επιλέξτε χρήση ώς freeware.


9Το Sch3V είναι ένα open source λογισμικό σχεδιασμού κυκλωμάτων για τα Windows. Για να δουλέψετε με την εφαρμογή ανοίξτε ένα νέο έγγραφο και ξεκινήστε να σχεδιάσετε το δικό σας κύκλωμα. Κάντε κλικ στο εικονίδιο Component για να αποκτήσετε πρόσβαση στη λίστα των υλικών. 

Η βιβλιοθήκη σας επιτρέπει να επιλέξετε μεταξύ λογικών, διακριτών, και Digital ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Επιλέξτε ένα στοιχείο και κάντε κλικ στο OK για να το τοποθετήσετε στην πλακέτα και συνδέσετε τα εξαρτήματα. Σας επιτρέπει να εργάζεστε σε ένα φύλλο 7 στρώσεις. 

Μπορείτε να τοποθετήσετε επίσης οποιαδήποτε εικόνα στο κύκλωμα. Υπάρχει μια επιλογή για να αλλάξετε το μέγεθος του φύλλου και να επιλέξετε από ένα μέγεθος φύλλου 640x400 σε 3250x2250.Τέλος μπορείτε να αποθηκεύστε το έγγραφό σας ως μορφή .CE3 ή εξάγετε το κύκλωμα σε εικόνα σε BMP και PNG. 
10Το CircuitMaker δεν είναι ακριβώς ένα δωρεάν εργαλείο σχεδιασμού ηλεκτρονικών κυκλωμάτων αλλά είναι επίσης μια κοινότητα δημιουργικού περιεχομένου, όπου άνθρωποι σχεδιάζουν και εργάζονται από κοινού για να σχεδιάσουν κυκλώματα και ηλεκτρονικά προϊόντα για ένα καλύτερο μέλλον. 

Το CircuitMaker διαθέτει όλες τις δυνατότητες που πρέπει να έχετε ώστε να σχεδιάσετε υψηλής ποιότητας ηλεκτρονικά και πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων, χωρίς τεχνητά όρια. Το καλύτερο από όλα είναι ότι είναι απολύτως δωρεάν και φυσικά  θα βρείτε μεγάλη αναφορά σε έτοιμα σχέδια. 

Τέλος μπορείτε να ορίσετε ομάδες ώστε να συνεργαστείτε και να σχεδιάσετε αυτό ακριβώς που επιθυμείτε . Για να απολαύσετε  τις δυνατότητες της εφαρμογής το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εγγραφείτε και να κατεβάσετε την εφαρμογή.

 
11KiCad EDA

Πρόκειται για μία απολύτως δωρεάν εφαρμογή ανοιχτού κώδικα, σχεδίασης ηλεκτρονικών κυκλωμάτων με το μενού της εφαρμογής να υποστηρίζει και ελληνικά.. Με τον σχηματικό επεξεργαστή μπορείτε να δημιουργήσετε το σχέδιό σας χωρίς όρια. Μια βιβλιοθήκη για τα σχηματικά σύμβολα σας βοηθούν να ξεκινήσετε γρήγορα. Μπορείτε να σχεδιάσετε επαγγελματικές διατάξεις PCB με έως και 32 στρώματα χαλκού.

Το KiCad έχει τώρα έναν δρομολογητή ο οποίος είναι ικανός να δρομολογεί διαφορικά ζεύγη και να συντονίζει αλληλεπιδραστικά μήκη ίχνους. Τέλος, περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα προβολής 3D το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να επιθεωρήσετε το σχέδιό σας σε ένα διαδραστικό καμβά. Μπορείτε να περιστρέψετε την πλακέτα σας για να ελέγξετε λεπτομέρειες που είναι δύσκολο να ελεγχθούν σε μια 2D προβολή.

Οι πολλαπλές επιλογές απόδοσης, σας επιτρέπουν να τροποποιήσετε την αισθητική εμφάνιση του πίνακα ή να αποκρύψετε και να εμφανίσετε λειτουργίες για ευκολότερη επιθεώρηση. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι παρ΄ότι σε γενικές γραμμές παρ΄ότι δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ωστόσο, λόγω των πολλών επιλογών σχεδίασης και παραμέτρων που παρέχει, θα λέγαμε ότι απευθύνεται περισσότερο σε έμπειρους χρήστες ή χρήστες που έχουν τουλάχιστον κάποια σχεδιαστική εμπειρία με τέτοιου είδους εφαρμογές. Στην ιστοσελίδα του δημιουργού της θα βρείτε πολλά βίντεο που αναλύουν επεξηγηματικά τις λειτουργίες του προγράμματος.

 
12


Eφαρμογή προσομοίωσης υψηλής απόδοσης, με βελτιώσεις και μοντέλα για προσομοίωση αναλογικών κυκλωμάτων καθώς και μια βιβλιοθήκη συσκευών για γενική προσομοίωση κυκλωμάτων. Υπάρχει ένα αρκετά πλήρες σύνολο πόρων που διατίθενται στο μενού βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων και παραδειγμάτων σχετικά με τη χρήση του. 

Το πρόγραμμα σχηματικής σύλληψης χρησιμοποιείται για τη δημιουργία νέων σχημάτων ή την τροποποίηση των παρεχόμενων κυκλωμάτων. Το πρόγραμμα συνοδεύεται με περισσότερα από 2.000 σύμβολα. Αυτά τα σύμβολα καλύπτουν τα περισσότερα από τα ολοκληρωμένα κυκλώματα και πολλά εξαρτήματα γενικής χρήσης για τον σχεδιασμό κυκλωμάτων, ωστόσο, μπορείτε και εσείς να σχεδιάσετε τα δικά σας σύμβολα για συσκευές που θέλετε να εισαγάγετε στο πρόγραμμα.

 Σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα εξαιρετικό πρόγραμμα που μπορεί να βοηθήσει όσους ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά.

13To DIYLC είναι ένα freeware εργαλείο σχεδίασης ηλεκτρονικού σχεδίου σε τυπωμένα κυκλώματα που αναπτύχθηκε με τη βοήθεια μιας μεγάλης online κοινότητας ερασιτεχνών με κοινό ενδιαφέρον την ενασχόληση στα ηλεκτρονικά. Ενσωματώνει πολλές ιδέες που ήρθαν από άτομα που χρησιμοποιούν παλαιότερες εκδόσεις της εφαρμογής και σκοπός τους είναι να σας παρέχει ένα απλό interface και αρκετή δύναμη που θα επιτρέψει στο χρήστη να δημιουργήσει τα δικά του ηλεκτρονικά κυκλώματα. Θα τρέξει σε οποιαδήποτε υπολογιστή που έχει εγκατεστημένη Java. Παρέχεται δωρεάν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να αναδιανεμηθεί ελεύθερα.
Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ!AdBlock Detected!

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων. Ωστόσο, μπορείτε πολύ εύκολα να μας προσθέσετε στη λευκή λίστα εξαίρεσης