Πώς να δημιουργήστε και να προσθέσετε την ψηφιακή σας υπογραφή σε έγγραφα PDFΣτο άρθρο μας σήμερα θα δούμε πως μπορούμε να υπογράψουμε ψηφιακά PDF δημιουργώντας πρώτα την δική μας υπογραφή και χρησιμοποιώντας μετά το JSignPdf με το οποίο μπορούμε να υπογράψουμε πλέον τα PDF έγγραφα μας. Το JSignPdf δεν δημιουργεί ψηφιακές υπογραφές είναι όπως το μέσο με το οποίο θα προσθέσουμε την ψηφιακή μας υπογραφή σε έγγραφα PDF.  Λίγα λόγια για την εφαρμογή. Το JSignPdf είναι μια δωρεάν εφαρμογή ανοικτού κώδικα που προσθέτει ψηφιακές υπογραφές σε έγγραφα PDF και είναι γραμμένη σε γλώσσα προγραμματισμού Java.

Υποστηρίζει ορατές υπογραφές, μπορεί να ορίσει επίπεδο πιστοποίησης, υποστηρίζει κρυπτογράφηση PDF με δικαιώματα ρύθμισης, χρονική σήμανση και έλεγχο ανάκλησης πιστοποιητικού (CRL και / ή OCSP). Αν και τα μηνύματα μπορεί συχνά να περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα αυτού που στέλνει ένα μήνυμα, οι πληροφορίες ενδέχεται να μην είναι ακριβείς.

Οι ψηφιακές υπογραφές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξακρίβωση της ταυτότητας της πηγής μηνυμάτων. Όταν η ιδιοκτησία ενός μυστικού κλειδιού ψηφιακής υπογραφής είναι δεσμευμένη σε έναν συγκεκριμένο χρήστη, είναι έγκυρη η υπογραφή και δείχνει ότι το μήνυμα εστάλη από αυτόν. Η σημασία της υψηλής εμπιστοσύνης στην αυθεντικότητα του αποστολέα είναι ιδιαίτερα εμφανής στον οικονομικό τομέα.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι το υποκατάστημα μίας τράπεζας στέλνει μία άιτηση στα κεντρικά ζητώντας τροποποίηση κάποιου λογαριασμού. Στην περίπτωση αυτή εάν το κεντρικό γραφείο δεν είναι πεπεισμένο ότι ένα τέτοιο μήνυμα αποστέλλεται πραγματικά από εξουσιοδοτημένη πηγή, και ικανοποιώντας το  αίτημα αυτό  ο υπάλληλος παίζει κορώνα γράμματα τη θέση του και παράλληλα διακυβεύει και το κύρος της τράπεζας.
Σε πολλές περιπτώσεις, ο αποστολέας και ο παραλήπτης ενός μηνύματος επιθυμούν να είναι σίγουροι ότι το μήνυμα δεν έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια της αποστολής της. Αν και η κρυπτογράφηση κρύβει τα περιεχόμενα του μπορεί να γίνει  αλλαγή κρυπτογραφημένου μηνύματος χωρίς να το καταλάβουμε. (Μερικοί αλγόριθμοι κρυπτογράφησης, γνωστοί και ως μη μεταλλαγμένοι, το εμποδίζουν αυτό, αλλά άλλοι όχι.) 

Ωστόσο, εάν το μήνυμα υπογράφεται ψηφιακά, οποιαδήποτε αλλαγή στο μήνυμα θα ακυρώσει την υπογραφή. Επί πλέον, δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος για να τροποποιήσετε ένα μήνυμα και την υπογραφή του για να δημιουργήσετε ένα νέο μήνυμα με ένα έγκυρη υπογραφή, επειδή αυτό εξακολουθεί να θεωρείται ότι δεν είναι υπολογιστικά εφικτό από τους περισσότερες κρυπτογραφικές λειτουργίες κατακερματισμού .

Το JSignPdf κυκλοφορεί με άδεια LGPL και / ή MPL. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα για προσωπική χρήση, για ακαδημαϊκή χρήση, από κυβερνητικούς οργανισμούς, από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και από εμπορικούς οργανισμούς. Το JSignPdf, ή τμήματα του, μπορούν επίσης να ενσωματωθούν ελεύθερα σε εμπορικές εφαρμογές .


Κατά την χρήση της εφαρμογής, να θυμάστε τους κωδικούς πρόσβασης. Το JSignPdf αποθηκεύει πληροφορίες κατά την έξοδο από την εφαρμογή, επομένως είναι παρούσα όταν την εκτελείτε την επόμενη φορά. Οι κωδικοί πρόσβασης δεν αποθηκεύονται από προεπιλογή, αλλά μπορείτε να το επιτρέψετε επιλέγοντας το πλαίσιο ελέγχου. 

Παρ΄όλα αυτά  αν και κωδικός πρόσβασης είναι αποθηκευμένος σε κρυπτογραφημένη μορφή, δεν συνιστούμε να αποθηκεύσετε κωδικούς πρόσβασης εάν ο υπολογιστής σας χρησιμοποιείται από περισσότερους χρήστες. Για να δουλέψετε με το πρόγραμμα ωστόσο  θα πρέπει να έχετε  την δική σας ψηφιακή υπογραφή PDF  και  για να τη δημιουργήσετε  ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα :

Δημιουργία ψηφιακής υπογραφής

1
Για να φτιάξουμε το δικό μας πιστοποιητικό κατεβάζουμε την δωρεάν έκδοση του Adobe Acrobat και αφού την εγκαταστήσουμε την τρέχουμε. Επιλέγουμε Edit-Preference, κάνουμε κλικ στην επιλογή signatures και επιλέγουμε New.
2
Πληκτρολογούμε το όνομά μας και επιλέγουμε τα στοιχεία που επιθυμούμε να το συνοδεύουν. Εναλλακτικά μπορούμε να προσθέσουμε στο πιστοποιητικό μας και κάποιο Logo
3
Tώρα για να δημιουργήσουμε ένα πιστοποιητικό και να το αποθηκεύσουμε στον υπολογιστή μας ακολουθούμε τα εξής βήματα. Επιλέγουμε Signatures και από την επιλογή indetities& trusted certificates κάνουμε κλικ στο More.
4
Στην επόμενη καρτέλλα επιλέγουμε Ad ID
5
Επιλέγουμε νέο ID.
6
Επιλέγουμε το πρώτο, πατάμε επόμενο,
7


Στην επόμενη καρτέλα συμπληρώνουμε τα στοιχεία μας και πατάμε επόμενο.

8

Τέλος, επιλέγουμε τη θέση που επιθυμούμε να σώσουμε το πιστοποιητικό μας και στο πεδίο των κωδικών πληκτρολογούμε τον κωδικό προστασίας του πιστοποιητικού μας. Ωστόσο επειδή ο κωδικός είναι καθοριστικής σημασίας, καλό θα είναι να τον αποθηκεύσετε κάπου ώστε να τον θυμάστε. Ας δούμε τώρα πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πιστοποιητικό μας.
Λειτουργία του JSignPdf


1. Αφού εξασφαλίσαμε την ψηφιακή μας υπογραφή, τρέχουμε το πρόγραμμα και επιλέγουμε τον τύπο χώρου και αποθήκευσης που βλέπετε.
2. Κάντε τώρα αναζήτηση στο πεδίο αρχείο χώρου αποθήκευσης κλειδιών και ανεβάστε το πιστοποιητικό που δημιουργήσατε.
3. Στο πεδίο κωδικός χώρου αποθήκευσης κλειδιών πληκτρολογήστε τον κωδικό του πιστοποιητικού σας. 
4. Πατήστε τώρα στο κουμπί φόρτωση πιστοποιητικού και πληκτρολογήστε ξανά τον κωδικό του πιστοποιητικού σας. 
5. Κάντε αναζήτηση στο πεδίο PDF αρχεία προς υπογραφή και ανεβάστε το pdf που θέλετε να υπογράψετε. 
6. Στην επόμενη επιλογή κρυπτογράφηση pdf μπορείτε για επιπρόσθετη προστασία να πληκτρολογήσετε ένα κωδικό που χωρίς αυτόν δεν θα μπορεί να ανοίξει κανείς το έγγραφό σας. 
7. Τέλος επιλέξτε τον αλγόριθμο σύνοψης και πατήστε στο κουμπί υπογράψτε το.
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα δείτε το σχετικό μήνυμα που σας ενημερώνει για την επιτυχία προσθήκης του πιστοποιητικού σας. Παράλληλα εκεί που έχετε αποθηκευμένο το PDF σας δημιουργείτε και ένα νέο αντίγραφο. Τέλος, ανοίξτε το έγγραφό σας με το Adobe Acrobat  και όπως βλέπετε  το έγγραφο είναι πιστοποιημένο με την υπογραφή μας.


ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Windows