//Add More external stylesheets Οι 8 καλύτερες δωρεάν εφαρμογές ανασυγκρότησης σκληρών δίσκων


Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Οι 8 καλύτερες δωρεάν εφαρμογές ανασυγκρότησης σκληρών δίσκων

read

Παρά την ΄΄δραματική΄΄ βελτίωση των τεχνικών χαρακτηριστικών και την πτώση τιμών στους δίσκους SSD ο κλασικός σκληρός δίσκος εξακολουθεί να υπάρχει ως πρώτη επιλογή σε πολλούς υπολογιστές. Αποτελεί ένα από τα βασικότερα υποσυστήματα ενός υπολογιστή αφού εκεί αποθηκεύονται όλες οι πληροφορίες μας. 

Oπως είναι γνωστό αποτελείται από μηχανικά μέρη και αναπτύσσει λόγω της θερμοκρασίας αλλά και της τριβής των μηχανικών του μερών κατά τη χρήση του σταδιακά προβλήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την πιστότητα της εγγραφής και ανάγνωσης δεδομένων στους τομείς του. 

Ο σκληρός δίσκος αποτελείται από μαγνητικούς δίσκους κατασκευασμένους από μέταλλο ή πλαστικό και επικαλυμμένους από ένα λεπτό στρώμα οξειδίου του σιδήρου ή άλλο μαγνητικό υλικό. τον άξονα κίνησης γύρω από τον οποίο περιστρέφονται οι μαγνητικοί δίσκοι με την ίδια ταχύτητα. κεφαλές ανάγνωσης/εγγραφής επάνω σε βραχίονες πάνω και κάτω από κάθε επιφάνεια δίσκου, που μετακινούνται εμπρός-πίσω.

Ο συνδυασμός της κίνησης των βραχιόνων με την κίνηση των δίσκων, επιτρέπουν στις κεφαλές να έχουν πρόσβαση σε όλα τα σημεία των δίσκων. Ωστόσο, μερικά από τα σημαντικά μειονεκτήματα των σκληρών δίσκων εκτός από την πολύ χαμηλή τους ταχύτητα σε σχέση με τους SSD είναι το φαινόμενο του κατακερματισμού των δεδομένων. 

Έτσι λοιπόν, με την πάροδο του χρόνου και με τις συνεχείς εγγραφές, τα δεδομένα στον χώρο του δίσκου διασκορπίζονται καθιστώντας με τον τρόπο αυτό περισσότερο αργή την απόδοσή του αφού οι κεφαλές δεν βρίσκουν τα δεδομένα σε μία σειρά. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούμε προγράμματα αποκερματισμού για εκτελέσουμε το γνωστό σε όλους μας Defrag. 

Βέβαια οι σημερινοί σκληροί δίσκοι έχουμε μεγάλες διαφορές και πολύ ανώτερες επιδόσεις από τους παλιότερους, ωστόσο το πρόβλημα του κατακερματισμού εξακολουθεί να υπάρχει. Στον αντίποδα οι δίσκοι στερεής κατάστασης η όπως τους ξέρουμε όλοι μας  ως δίσκους SSD δεν χρησιμοποιούν κινητά μέρη και η αποθήκευση των δεδομένων γίνεται μέσα σε ηλεκτρονικά κυκλώματα . 

Οι ταχύτητες εγγραφής και ανάγνωσης ενός δίσκου SSD είναι απείρως μεγαλύτερη από αυτήν ενός κλασικού δίσκου, δεν κάνει θόρυβο, δεν θερμαίνεται και λόγω της φύσης του τρόπου αποθήκευσης δεν υφίσταται κατακερματισμός. 

Ωστόσο σε αντίθεση με τη αντίληψη που έχει σχηματιστεί, δεν είναι αθάνατος και ο χρόνος ζωής του εξαρτάται από τις συνολικές εγγραφές που έχουν γίνει. Παρ΄όλα αυτά δεν πρέπει να ανησυχείτε, αφού στην περίπτωση αυτή μιλάμε για πολλές χιλιάδες εγγραφές. 

Έτσι λοιπόν ένας δίσκος SSD ουσιαστικά έχει την ίδια η και παραπάνω διάρκεια ζωής από ένα κλασικό σκληρό δίσκο ( υπό φυσιολογική μεταχείριση) με την προϋπόθεση να μην ξεπεράσει το συνολικό όριο εγγραφών που ορίζει ο κάθε κατασκευαστής. 

Στην ερώτηση που τίθεται από πολλούς αν πρέπει να κάνουμε ανασυγκρότηση και στους δίσκους SSD η απάντηση είναι πώς όχι, 

αφού όχι μόνο δεν είναι απαραίτητο αλλά και γιατί επιβαρύνουμε τον SSD μας κατά την διάρκεια της ανασυγκρότησης με άσκοπες εγγραφές δεδομένων που δεν έχουν κανένα ουσιαστικό όφελος στην λειτουργικότητα του δίσκου αφού τα ηλεκτρονικά κυκλώματα NAND έχουν έχουν και αυτά τα όρια τους  ( κάποιες χιλιάδες κύκλους εγγραφής), οπότε η ανασυγκρότηση μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής ενός SSD με την άσκοπη εγγραφή δεδομένων σε αυτόν. 

Περιττό ίσως, αλλά ας το υπενθυμίσουμε, για τους πολύ αρχάριους αναγνώστες μας, μπορείτε να ανασυγκροτήσετε τους δίσκους σας και μέσω της ενσωματωμένης για το σκοπό αυτό εφαρμογής στα Windows. Ας δούμε όμως τώρα τις εφαρμογές.



1


Ο κατακερματισμός του δίσκου είναι γενικά η κύρια αιτία της αργής και ασταθής απόδοσης του υπολογιστή. Προκειμένου να επιταχυνθεί o σκληρός δίσκος έτσι ώστε να έχει ταχύτερη πρόσβαση σε δεδομένα το Smart Defrag  παρέχει την αποτελεσματική τεχνολογία ανασυγκρότησης σε σκληρούς δίσκους και SSD με multi-threading defragging ταυτόχρονα. 

Αφού τελειώσετε, μπορείτε πλέον να απολαύσετε τα αγαπημένα σας παιχνίδια με υψηλότερη ταχύτητα εκκίνησης και να αντιγράψετε τα αρχεία μόνο με το ήμισυ του χρόνου απ΄ότι πριν. Συγκεκριμένα αρχεία εκκίνησης στο δίσκο του συστήματος δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν με ασφάλεια ενώ εκτελούνται τα Windows, αυτό προκαλεί μια πιο αργή εκκίνηση του συστήματος.  

Η λειτουργία Defrag Boot-time του Smart Defrag μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε defrag παρέχοντας ασφάλεια των αρχείων σας. Ακόμη σας επιτρέπει να προσαρμόσετε το defrag προσθέτοντας συγκεκριμένα αρχεία στο χρόνο ώθηση συστήματος. 

Το Smart Defrag  παρέχει όχι μόνο ανασυγκρότηση δίσκου όπως άλλωστε κάνει και κάθε άλλο παρόμοιο εργαλείο, αλλά βελτιστοποιεί επίσης με έξυπνο τρόπο με τον εξορθολογισμό των αρχείων σας με βάση τη χρήση τους.   

2



Πολύ μικρό αλλά με δυνατότητες αντιστρόφως ανάλογες του μεγέθους του, πραγματικά άριστο προγραμματάκι, με την βοήθεια του οποίου μπορούμε να κάνουμε αποκερμάτιση των σκληρών μας δίσκων γρήγορα, απλά και με ασφάλεια. 

3


Το WinContig είναι ένα εύκολο στη χρήση αυτόνομο εργαλείο ανασυγκρότησης που δεν δημιουργεί καταλόγους εγκατάστασης ή καταχωρήσεις μητρώου στον υπολογιστή σας. Σκοπός του είναι να κάνει defrag στα αρχεία σας χωρίς κατ΄ ανάγκη να κάνει Defrag σε ολόκληρο τον δίσκο. Επιπλέον, σας επιτρέπει να ομαδοποιήσετε αρχεία σε προφίλ, αλλά αποδέχεται και έναν αριθμό προαιρετικών διακοπτών γραμμής εντολών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τον έλεγχο του τρόπου λειτουργίας του προγράμματος. 

4


Ο κατακερματισμός των δεδομένων στους σκληρούς δίσκους οδηγεί σε αργή απόδοση της λειτουργίας των PC, crashes, αργή εκκίνηση καθυστέρηση στον τερματισμό λειτουργίας και ενίοτε, σε αστοχίες του συστήματος. Το Auslogics Disk Defrag έχει σχεδιαστεί για την ταχεία βελτιστοποίηση των σημερινών σύγχρονων σκληρών δίσκων επιταχύνοντας έτσι την λειτουργία του υπολογιστή σας. 

5


Τα αρχεία που είναι αποθηκευμένα στο σκληρό σας δίσκο με την πάροδο του χρόνου κατακερματίζονται για διάφορους λόγους έτσι μειώνεται η απόδοσή του και φυσικά κατ΄επέκταση και συνολική ταχύτητα του υπολογιστή σας. 

Ωστόσο το Puran Defrag σας παρέχει τη λύση. Πρόκειται για ένα μικρό πρόγραμμα ανασυγκρότησης δίσκων που βελτιστοποιεί τον σκληρό σας δίσκο συλλέγοντας τα τμήματα των κατακερματισμένων αρχείων και συγκεντρώνοντάς τα σε ένα σημείο του δίσκου ώστε η ανάγνωση των δεδομένων από τις κεφαλές του σκληρού δίσκου να είναι άμεση. 

Αυτή η διαδικασία αυξάνει την απόδοσή σας στο σκληρό δίσκο και συνεπώς την συνολική ταχύτητα του υπολογιστή σας και παράλληλα μειώνει τη φθορά και τις ζημιές στο σκληρό σας δίσκο αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής του. Θα δουλέψει το ίδιο καλά από τα Windows Xp μέχρι τα Windows 10. 


6


Το Glarysoft Disk SpeedUp είναι μία νέα αξιόλογη δωρεάν εφαρμογή που θα μας βοηθήσει να βελτιστοποιήσουμε τους σκληρούς μας δίσκους μέσα σε πολύ λίγο χρόνο. 

Με μεγάλα, ευανάγνωστα πλήκτρα και καρτέλες προσφέρει όλες τις βασικές λειτουργίες, γρήγορο, αφού χρειάζονται μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να σαρώσει ολόκληρο το δίσκο σας, με τις πιο προηγμένες ρυθμίσεις, ασφαλές και σίγουρο, είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο που ανασυγκροτεί και βελτιστοποιεί τους σκληρούς δίσκους με ασφάλεια, χωρίς προβλήματα στο σκληρό δίσκο και στα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε αυτόν.


7


Πολλές φορές παρατηρούμε ότι ο υπολογιστής μας είναι πιο αργός αργή σε σχέση με το παρελθόν, λόγω του κατακερματισμού των αρχείων. Το SpeeDefrag είναι ένα δωρεάν προϊόν που μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανείς ώστε να βελτιστοποιήσει την απόδοση των σκληρών δίσκων του υπολογιστή του στα Windows.

8



To UltraDefrag είναι ακόμη μία δωρεάν εφαρμογή που υποστηρίζει την ανασυγκρότηση κλειδωμένων αρχείων συστήματος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκκίνησης. Είναι εύκολο στη χρήση χωρίς περίπλοκες ρυθμίσεις διαμόρφωσης. Μπορείτε να φιλτράρετε τα αρχεία που επεξεργάζεσθε ανάλογα με το μέγεθος, το πόσο κατακερματισμένα είναι, με το όνομα του αρχείου και τη διαδρομή. Τέλος, μπορείτε να τερματίσετε τη διαδικασία  καθορίζοντας ένα χρονικό όριο εκτέλεσης.


Ακολουθήστε μας στο Google News


ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Αν σας άρεσε το θέμα μας διαδώστε το!