13 Δεκεμβρίου 2017

Είναι εφικτό πάντα το Boot των Windows μέσω Sata HDD CADDY ;
Οι SSD, έχουν μεγάλη απήχηση τα τελευταία χρόνια και έχουν αντικαταστήσει σε κάποιο βαθμό τους κλασικούς σκληρούς δίσκους. Οι δίσκοι SSD είναι στην ουσία δίσκοι flash (πως είναι τα usb sticks; κάπως έτσι αλλά καμία σχέση με τις ταχύτητες των usb flash μνημών) ωστόσο παρ΄ότι βρίσκονται στο προσκήνιο αρκετά χρόνια η τιμή τους σε σχέση με την συνολική τους χωρητικότητα είναι σχετικά ακριβοί, όμως οι επιδόσεις τους είναι κατά πολύ ανώτεροι απ΄ότι των κλασικών σκληρών δίσκων. 

Παρ΄όλα αυτά είναι μονόδρομος για όσους θέλουν να έχουν ένα πολύ γρήγορο υπολογιστή. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία τάση αντικατάστασης τους από δίσκους SSD κάτι που μπορεί να γίνει αντικαθιστώντας τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή μας με ένα SSD. Στα λάπτοπ αυτό μπορεί να γίνει απλά τοποθετώντας στην θέση του σκληρού δίσκου ένα SSD ή μέσω ενός SΑΤΑ HDD CADDY που τοποθετείτε στην θέση του CD-ROM και κάνοντας Boot από εκεί. Ωστόσο αυτό είναι εφικτό για όλους τους υπολογιστές; Η απάντηση είναι όχι αφού υπάρχουν κάποια μοντέλα που αρνούνται να συνεργαστούν και κάνουν Boot μόνο μέσω του εσωτερικού σκληρού δίσκου που διαθέτουν. 

Πιό συγκεκριμένα, πριν από λίγες ημέρες αποφάσισα να προσθέσω σε ένα από τα λάπτοπ ( κάτι που έχω κάνει πολλές φορές με  άλλα λάπτοπ) ένα Sata HDD CADDY αντικαθιστώντας το DVD ROM του. Έτσι λοιπόν αφού προχώρησα σε κλωνοποίηση του σκληρού μου δίσκου στον SSD προσπάθησα να κάνω Boot από εκεί αλλάζοντας τις σχετικές παραμέτρους που απαιτούνται μέσα από το Bios του υπολογιστή. Το αποτέλεσμα δυστυχώς δεν με δικαίωσε αφού παρ΄όλες τις τις προσπάθειες ( ακόμη και με διαγραφή του HD) το Boot μέσω του SSD δεν έγινε ποτέ. 

Αναζητώντας πληροφορίες από σχετικά φόρουμ αλλά και από άλλους ΄΄δυστυχείς χρήστες΄΄ μέσα από το επίσημο site του κατασκευαστή διαπίστωσα ότι δυστυχώς για κάποιο λόγο που μόνο η κατασκευάστρια εταιρία γνωρίζει δεν ήταν εφικτό. Επομένως ο μόνος τρόπος ήταν η αντικατάσταση του σκληρού δίσκου με τον SSD. Όπως όμως διαπίστωσα για να γίνει αυτό θα έπρεπε να ξεβιδώσω καμιά 15 βίδες και με ειδικά λαμάκια να το ανοίξω, (ωστόσο,  για ένα αρχάριο αλλά ακόμη και ένα προχωρημένο χρήστη δεν είναι ένα ρίσκο;) και τελικά τον αντικατέστησα .

Εν κατακλείδι, μετά από από αυτή τη μικρή περιπέτεια θέλησα να μοιραστώ μαζί σας το πάθημά μου έτσι ώστε πριν προχωρήσετε σε τέτοιου είδους αλλαγές να κάνετε από πριν ένα έλεγχο των χαρακτηριστικών του υπολογιστή σας και να το ψάξετε λίγο αν θέλετε να προχωρήσετε σε τέτοιου είδους μικροεπεμβάσεις έτσι ώστε να μην μείνετε με τον SSD στο χέρι.

Είναι εφικτό πάντα το Boot των Windows μέσω Sata HDD CADDY ;
4/ 5 stars - "Είναι εφικτό πάντα το Boot των Windows μέσω Sata HDD CADDY ;" Οι SSD, έχουν μεγάλη απήχηση τα τελευταία χρόνια και έχουν αντικαταστήσει σε κάποιο βαθμό τους κλασικούς σκληρούς δίσκους. Οι δίσκο...


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια
–>