20 Μαΐου 2017

Πλαστικό χρήμα, νέες ταυτότητες και βιομετρικά στοιχεία
- Χρειάστηκε να περάσουν κάποιες χιλιάδες χρόνια έως ότου αποκτήσουμε τη γνώση και την τεχνολογία που διαθέτουμε σήμερα. Ωστόσο για να είμαστε  πιο ακριβείς, μόλις τα τελευταία περίπου 100 χρόνια ο άνθρωπος απέκτησε τόσες επιστημονικές γνώσεις και έκανε τόσα τεχνολογικά άλματα όσα δεν έκανε από την από καταβολής δημιουργία του στο πέρασμα των αιώνων.

- Έτσι, στα χρόνια μας, απολαμβάνουμε υλικά αγαθά και υπηρεσίες που κανείς άνθρωπος στο παρελθόν δεν μπορούσε να φανταστεί. Το ερώτημα όμως είναι το εξής, αρκεί  η τεχνολογία και η ανάπτυξη της επιστήμης να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους; Λογικά η απάντηση είναι ότι μπορεί να μας καλυτερεύσει τη ζωή  εφόσον από όλα αυτά γίνονται για την εξυπηρέτησή του και εφόσον όλοι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στα υλικά αγαθά και τις δυνατότητες που μας προσφέρει η επιστήμη και οι νέες τεχνολογίες.

- Ωστόσο, παρ΄ όλη την πρόοδο της επιστήμης, και τη συνεχή άνοδο του μορφωτικού επιπέδου του ανθρώπου ούτε οι πόλεμοι σταμάτησαν, ούτε η φτώχεια αλλά ούτε και η πείνα εξαλείφθηκε, αντιθέτως ο τρόπος ζωής, μας δημιούργησε κοινωνίες υπερκαταναλωτικές και απολύτως υλιστικές.

- Δεν χρειάζεται κάποιος να έχει ιδιαίτερες γνώσεις ώστε να μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει στον κόσμο μας ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Η Νέα Παγκόσμια Τάξη πραγμάτων βρίσκεται προ των πυλών και το μόνο που απομένει είναι απλώς η δικαιολογία για να επιβληθεί πλήρως το στυγνότερο καθεστώς δικτατορίας όλων των εποχών που θα εξαφανίσει την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου και θα τον μετατρέψει σε ένα μοναδικό αριθμό χωρίς καμία βούληση.

-  Για να κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος  όμως θα πρέπει πρώτα να απαντήσουμε στο ερώτημα; Τι είναι επιτέλους αυτή η περιβόητη Νέα τάξη πραγμάτων και τι επιδιώκει; Αυτό που ονομάζουμε Νέα Παγκόσμια Τάξη, ή αλλιώς Νέα τάξη πραγμάτων είναι σε πιο συμπυκνωμένες γραμμές η σκέψη-ιδέα η οποία εκπορεύεται από γνωστά και άγνωστα κέντρα και η οποία συμπυκνώνει στην υλοποίησή της την δημιουργία μιας παγκόσμιας κυβέρνησης, ένα παγκόσμιο νόμισμα μία παγκόσμια θρησκεία. Η Νέα Τάξη Πραγμάτων και οι ποικίλες εκδοχές της (παγκόσμια τάξη ή διεθνής τάξη πραγμάτων κ.λπ.) φαινομενικά σημαίνει έναν νέο τρόπο οικουμενικής διακυβέρνησης του κόσμου μέσω ενιαίων πολιτικών και οικονομικών συστημάτων.

- Επί του παρόντος δεν θέλουμε να επεκταθούμε περισσότερο μιας και ο σκοπός του άρθρου δεν είναι να κάνει φιλοσοφική - κοινωνικοπολιτική ανάλυση, αλλά να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε καλοπροαίρετο και μη επαρκώς ενημερωμένο αναγνώστη  να κατανοήσει τις αλήθειες για τις νέες δυνατότητες της τεχνολογίας και τις παγίδες που κρύβουν.

- Πώς μία χώρα μπορεί να γίνει θύμα και να μετατραπεί σε μία άβουλη και φοβισμένη μάζα ανθρώπων; Ο τρόπος φαίνεται τελικά ότι είναι πολύ απλός αφού η θέληση και τα συμφέροντα των ισχυρών που επιβάλλονταν κάποτε με τα όπλα, σήμερα επιβάλλονται πιο ΄΄πολιτισμένα΄' με τη δύναμη του χρήματος. Ωστόσο για να μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο συνήθως θα πρέπει να υπάρχει πάντα μία οικονομική καταστροφή ή ένας πόλεμος έτσι ώστε να επιβληθεί με το μικρότερο δυνατό κόστος σε όλα τα επίπεδα.

- Με το πρόσχημα της φοροδιαφυγής, της διευκόλυνσης και της εν γένει καλυτέρευσης τη ζωής και της καθημερινότητά μας παίρνονται αποφάσεις για τη φοροδιαφυγή, το μαύρο χρήμα την διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα με τέτοιο τρόπο που πρώτος ο Τζώρτζ Όργουελ σκιαγραφεί αριστουργηματικά με την δημιουργία ενός ολοκληρωτικού αστυνομικού κράτους, όπου τα πάντα εξελίσσονται με τις ΄΄ευλογίες΄΄ του Μεγάλου Αδελφού που φυσικά δεν είναι παρά μόνο η αρχή για την δημιουργία μίας αχρήματης κοινωνίας όπου τα πάντα θα εκπορεύονται από τις τράπεζες και θα καταλήγουν σε αυτές. Με αυτό τον τρόπο θα αφαιρεθεί σταδιακά από τον πολίτη η δυνατότητα διαχείρισης των χρημάτων του σε σημείο που να μην μπορεί να κάνει καμία συναλλαγή χωρίς να τον ΄΄βλέπουν΄΄ οι τράπεζες και κατ΄επέκταση το Κράτος. 

- Το μεγαλύτερο αγαθό στον άνθρωπο που λέγεται ελεύθερη βούληση πάει περίπατο. Σκεφθείτε ότι όλες οι συναλλαγές θα είναι κάπου καταγεγραμμένες και αποθηκευμένες χωρίς να γνωρίζουμε ποιοι τις επεξεργάζονται και που θα καταλήξουν. Ωστόσο για να είμαστε δίκαιοι, κάθε σύγχρονο κράτος οφείλει, και έχει υποχρέωση να επιβάλει το νόμο όμως δεν έχει κανένα δημοκρατικό δικαίωμα να καθορίζει αποκλειστικά-υποχρεωτικά  το μέσον που πρέπει να τις κάνουν τις συναλλαγές τους οι πολίτες. Υπ΄αυτή την έννοια δεν μπορεί να επιβάλλεται δια της ΄΄βίας΄΄ ένας συγκεκριμένος τρόπος πληρωμής όπως για παράδειγμα, το να αποκτήσει κανείς το σχετικό αφορολόγητο ποσό θα πρέπει να κάνει υποχρεωτικά !!! ένα μέρος από τις αγορές - συναλλαγές του με πλαστικό χρήμα κάτι που ως ιδέα μπορεί να φαντάζει και είναι πράγματι καλή όμως υπό άλλες προϋποθέσεις, προθέσεις, και φυσικά υπό άλλες συνθήκες.

Πρώτο βήμα, πλαστικές κάρτες, διαβατήρια και ταυτότητες 


- Η MasterCard έχει αποκαλύψει ένα νέο τρόπο πληρωμής που διαθέτει ενσωματωμένο βιομετρικό σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων, επιτρέποντας στους πελάτες να επιτρέπουν πληρωμές με τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, χωρίς να απαιτείται κωδικός PIN ή υπογραφή. Η εταιρεία δοκιμάζει ήδη τις νέες κάρτες βιομετρικής πληρωμής σε συνδυασμό με τα ενσωματωμένα τσιπ στη Νότια Αφρική και αναφέρει ότι ελπίζει να θέσει τις νέες κάρτες σε κυκλοφορία στον υπόλοιπο κόσμο μέχρι τα τέλη του 2017. Σύμφωνα με τη Mastercard, η νέα κάρτα βιομετρικών πληρωμών δεν θα απαιτεί από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων και τις επιχειρήσεις να αγοράζουν οποιοδήποτε νέο υλικό, όπως σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων, επειδή ο αισθητήρας στην κάρτα διαβάζει το δακτυλικό σας αποτύπωμα. Δεδομένου ότι τόσο τα δεδομένα όσο και ο σαρωτής υπάρχουν στην ίδια κάρτα, οι νέες κάρτες πληρωμής λειτουργούν με την υπάρχουσα υποδομή κάρτας .

- Ωστόσο αν θέλετε τη νέα βιομετρική κάρτα, πρέπει να μεταβείτε στο υποκατάστημα της τράπεζας σας για να σαρώσετε τα δάχτυλά σας για δακτυλικά αποτυπώματα!!!! Στη συνέχεια, τα δακτυλικά σας αποτυπώματα θα μετατραπούν σε κρυπτογραφημένο ψηφιακό πρότυπο που είναι αποθηκευμένο στο τσιπ της κάρτας. 

- Για να είμαστε ειλικρινείς, κάτι τέτοιο δεν μας προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, αφού ήδη η τεχνολογία αυτή βρίσκεται σε πολλά κινητά τηλέφωνα και την χρησιμοποιούν εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο χωρίς δεύτερες σκέψεις.  Τι ακριβώς  όμως  είναι τα βιομετρικά στοιχεία; Σε γενικές γραμμές ως βιομετρικά  αναφερόμαστε στα στοιχεία που σχετίζονται με μοναδικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Ως τέτοια μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τα δακτυλικά αποτυπώματα, την αναγνώριση προσώπου, το DNA, την αναγνώριση της ίριδας. τη φωνή και άλλα, που ωστόσο είναι μοναδικά για κάθε άνθρωπο και χρησιμοποιούνται από την επιστήμη ως μορφή αναγνώρισης και ελέγχου πρόσβασης ή για τον εντοπισμό ατόμων που βρίσκονται υπό επιτήρηση.
- Για παράδειγμα το εθνικό πρόγραμμα αναγνώρισης της Ινδίας Aadhaar είναι η μεγαλύτερη βιομετρική βάση δεδομένων στον κόσμο. Πρόκειται για μια ψηφιακή ταυτότητα που βασίζεται σε βιομετρικά δεδομένα επαληθεύσιμα απευθείας στο διαδίκτυο που σχεδιαστεί για να παρέχει στις κυβερνητικές υπηρεσίες την ταυτοποίηση ενός ατόμου με βάση τα βιομετρικά του δεδομένα. Τα δεδομένα διαβιβάζονται σε κρυπτογραφημένη μορφή μέσω του διαδικτύου για έλεγχο ταυτότητας, με στόχο την απαλλαγή από τους περιορισμούς της φυσικής παρουσίας ενός ατόμου σε ένα δεδομένο μέρος.

-  Ότι ισχύει για τις οικονομικές μας συναλλαγές με πλαστικό χρήμα θα ισχύσει κατ΄αναλογία και για τις νέες ταυτότητες που θα επιχειρήσουν να επιβάλλουν απ΄ότι ακούγεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ. Φυσικά κανείς νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί να αποδεχθεί τα επιχειρήματα περί δήθεν ασφάλειας των νέων ταυτοτήτων και μάλιστα με τη χρήση των βιομετρικών μας στοιχείων.  Απ΄ότι διαβάζουμε στα μέσα ενημέρωσης η απόφαση αυτή επιβάλλεται ΄΄βιαίως΄΄ από τις ΗΠΑ. Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα είναι στο πρόγραμμα απαλλαγής έκδοσης Βίζας για την είσοδο των πολιτών της, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ωστόσο για να πας εκεί απαιτείται και Διαβατήριο νέο τύπου (με το ενσωματωμένο chip). Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες από τύπο επιβάλλεται στην Ελλάδα η έκδοση νέων ταυτοτήτων διαφορετικά δεν θα γίνεται αποδεκτό το καθεστώς του προγράμματος απαλλαγής έκδοσης Βίζας.
- Οι πραγματικοί λόγοι όπως καταλαβαίνετε είναι άλλοι και οι εκάστοτε αρμόδιοι που καλούνται στις διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές και ραδιόφωνα και προσπαθούν να μας πείσουν για την δήθεν αναγκαιότητά τους προβάλλοντας τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν από τη χρήση της. Με αυτό τον τρόπο αυτό παρουσιάζεται η όλη διαδικασία με ένα όμορφο περιτύλιγμα ώστε να πεισθούν οι πολίτες ότι είναι ώρα να εγκαταλείψουν την ελευθερία για ΄΄καλό΄΄ τους. Πώς εγγυάται το κράτος την ασφάλεια των δεδομένων μας, ποιος θα διαχειρίζεται όλες αυτές τις πληροφορίες; και κυρίως γιατί θα πρέπει να είναι υποχρεωτικές οι συναλλαγές από τους πολίτες με το πλαστικό χρήμα και τις νέες βιομετρικές ταυτότητες δεν θα σας το πει κανείς ή αν σας το πεί θα σας πεί τη μισή αλήθεια.

- Σε κάθε περίπτωση, ως φαίνεται, απέχουμε πλέον πολύ λίγο χρονικά, από το επόμενο βήμα της ολοκληρωτικής εκμηδένισης του προσωπικότητας του ανθρώπου που δεν είναι άλλο την ενσωμάτωση του RFID. 

Το επόμενο και τελευταίο βήμα,Τεχνολογία ενσωμάτωσης RFID
 
-  Η τεχνολογία RFID αποτελεί αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας έστω και αν η χρήση του τουλάχιστον στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του κόσμου περιορίζεται πρός το παρών μόνο σε αντικείμενα και στην πιο εξελιγμένη του μορφή ως εμφύτευμα μικροτσίπ που είναι υποχρεωτικό στα ζώα και επειδή κατά καιρούς έχουν αναπτυχθεί ένα σωρό θεωρίες αντικρουώμενες θεωρίες θετικές και αρνητικές σκεφθήκαμε να μελετήσουμε το θέμα και να προσπαθήσουμε να το προσεγγίσουμε . Τι είναι όμως το RFID; Θα μπορούσαμε να το ορίσουμε στα ελληνικά με τρεις λέξεις «ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων».

-  Τα RFID αποτελούν ένα υποσύνολο των συστημάτων αυτόματου προδιορισμού και λειτουργεί στις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν ραδιοκύματα για να προσδιορίσουν αυτόματα ανθρώπους ή αντικείμενα και αποτελεί την τεχνολογική εξέλιξη των ραβδωτών κωδίκων barcode. Η δε τεχνολογία RFID είναι γνωστή εδώ και 50 χρόνια. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την πολεμική αεροπορία της Αγγλίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου, για την αναγνώριση και τη διάκριση των εχθρικών από τα φιλικά αεροπλάνα. Κατά τη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, άρχισε να εδραιώνεται η χρήση και εκμετάλλευσή της. 

- Αρχικά, σε πειραματικό στάδιο και σε εργαστηριακό επίπεδο, για να φτάσουμε στο σήμερα, όπου γίνεται λόγος για εφαρμογή της τεχνολογίας RFID στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, κυρίως μέσω του εμπορίου. Τα συστήματα RFID απαρτίζονται από δύο κύρια μέρη. Το πρώτο είναι οι πομποδέκτες που συχνά αναφέρονται και ως ετικέτες RFID. Οι ετικέτες RFID είναι μικρά chips που αποτελούνται από ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα, που περιλαμβάνει μνήμη ώστε να αποθηκεύει δεδομένα- πληροφορίες, και μία κεραία. Το μέγεθός τους μπορεί να είναι τόσο μικρό όσο το μισό ενός κόκκου άμμου ανάλογα με το τύπο τις ετικέτας. Το δεύτερο μέρος είναι οι αναγνώστες ή αισθητήρες οι οποίοι ανακτούν τα δεδομένα από τις ετικέτες RFID. Οι αναγνώστες RFΙD έχουν ενσωματωμένη μια κεραία και μια μονάδα ελέγχου.

- Η λειτουργία των RFID βασίζεται στη δυναμική και αμφίδρομη επικοινωνία των ετικετών και των αναγνωστών. Όταν οι ετικέτες RFID βρεθούν στην εμβέλεια της κεραίας του αναγνώστη, η μονάδα ελέγχου επικοινωνεί με ραδιοκύματα με την κεραία των ετικετών RFID. Οι ετικέτες RFID ενεργοποιούνται με τη σειρά τους και επιστρέφουν τα αναζητούμενα δεδομένα στους αναγνώστες.Στη συνέχεια παρεμβαίνει ένα ενδιάμεσο λογισμικό, το οποίο κατανοεί τις πληροφορίες, οι οποίες αποστέλλονται από τη μονάδα ελέγχου του αναγνώστη. Ο αναγνώστης τις μεταφέρει στο εκάστοτε πληροφοριακό σύστημα.

- To Microchip (RFID) βασίζεται στην τεχνολογία RFID και είναι η πιο εξελιγμένη μορφή του, στην ουσία αποτελείται από ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα που περιβάλλεται για προστασία από πυριτικό άλας (γυαλί) που μπορεί να εμφυτευθεί στο ανθρώπινο σώμα. Τα μοσχεύματα αυτά σύμφωνα με τους εμπνευστές του σχεδίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού προσδιορισμού του ατόμου δηλαδή όλων των ιδιωτικών του δεδομένων, όπως είναι το ιατρικό ιστορικό, τα φάρμακα που πιθανώς παίρνει, τις αλλεργίες που παρουσιάζει, καθώς και άλλα προσωπικά του στοιχεία.

-  Συν το χρόνω εξελίσσεται και φυσικά υπάρχουν εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες άνθρωποι σε όλο το κόσμο που για διάφορους λόγους έχουν εμφυτεύσει το RFID στο σώμα τους ιδιαίτερα στην Αμερική όπου ως φαίνεται η ιδέα αυτή προωθείται ποικιλοτρόπως. Το πρώτο ανθρώπινο εμφύτευμα (RFID) πραγματοποιήθηκε το 1998 από το Βρετανό επιστήμονα Kevin Warwick. Το 2002, η εταιρία VeriChip (από το 2009 έχει αλλάξει το όνομα της εταιρείας σε PositiveID. Η PositiveID, παλαιότερα γνωστή ως VeriChip Corporation, ιδρύθηκε το 2009 με τη συγχώνευση των εταιρειών VeriChip και Steel Vault Corporation.) πήρε την έγκριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον οργανισμό διοίκησης τροφίμων και φαρμάκων (FDA) για να εμπορευθεί τη συσκευή στις ΗΠΑ. Μετά την την έγκρισή του περίπου 80 νοσοκομεία και 232 γιατροί έχουν επιλέξει να χρησιμοποιήσουν το σύστημα. Με την εμφύτευση ενός τέτοιου τσιπ που περιέχει το ιατρικό ιστορικό ενός ασθενή, στα νοσοκομεία οι γιατροί μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο ιστορικό ενός άρρωστου ή ενός τραυματισμένου προσώπου.

- Τα εμφυτευμένα τσιπ είναι αδύνατο να χαθούν, κάτι το οποίο το οποίο θα μπορούσε να μειώσει ή να αυξήσει τις πιθανότητες της κλοπής των πληροφοριών. Ακόμη θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στα σπίτια και τα αυτοκίνητα ειδικοί ανιχνευτές μικροτσίπ έτσι ώστε να μην χρειάζεται κανείς κλειδιά. Ότι κλειδώνει ξεκλειδώνει και υπό την έννοια αυτή, υπάρχει εξαιρετική πιθανότητα πέραν των άλλων προβλημάτων να υποκλέψει κανείς ή να αλλάξει ή ακόμα και να διαγράψει το περιεχόμενων των δεδομένων στο (RFID).

- Παραδείγματος χάριν, ο κατάλογος ενός ασθενή με αλλεργίες ή με κάποιες σοβαρές ασθένειες θα μπορούσε να αλλαχτεί κακόβουλα, προκαλώντας τον τραυματισμό ή ακόμη και το θάνατο του, ακόμη η υποκλοπή και η κλωνοποίηση των δεδομένων θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην ασφάλεια και την επικοινωνία του ατόμου με φορείς και υπηρεσίες που θα χρησιμοποιούσαν ανιχνευτές (RFID) ή θα μπορούσε να υποκλαπεί όλο το περιεχόμενο του (RFID) και να μεταφυτευθεί σε κάποιο άλλο πρόσωπο. Το τελειωτικό χτύπημα στην υποτιθέμενη ασφάλεια του RFID έδωσε ο Jonathan Westhues, ερευνητής που κατάφερε να σπάσει τους κώδικες ασφαλείας του, αχρηστεύοντας έτσι κάθε σκέψη για την ασφάλεια των δεδομένων που υποτίθεται ότι διασφάλιζε.

- Έχει κοινοποιήσει την έρευνά του δείχνοντάς το πόσο εύκολο είναι να αναπαραχθεί ένα τέτοιο εμφυτεύσιμο τσιπ, αλλά έστειλε και τα στοιχεία της έρευνάς του στην εταιρία που έχει αναλάβει την προώθηση του, που ακόμη δεν έχει πάρει θέση για το θέμα. Όμως υπάρχουν και άλλα προβλήματα,σύμφωνα με το FDA, η εμφύτευση του τσιπ θέτει αρκετούς προβληματισμούς σε σχέση με την υγεία και πιθανά προβλήματα που θα μπορούσε μελλοντικά να δημιουργήσει. Θα μπορούσε για παράδειγμα ο οργανισμός ενός ασθενή να αντιδράσει αλλεργικά ή να δημιουργηθεί κάποια μόλυνση ή ακόμα θα μπορούσε να εμφυτευθεί και σε λάθος μέρος,τέλος θα μπορούσε ακόμη, να απομακρυνθεί και να μετακινηθεί μέσα στο σώμα.

- Το σοβαρότερο πρόβλημα όμως θα μπορούσε να εμφανιστεί εάν το τσιπ αντιδρούσε σε μία ισχυρή εξωτερική πηγή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Οι ισχυροί μαγνήτες που χρησιμοποιούνται σε έναν ανιχνευτή MRI θα μπορούσαν να καταστρέψουν το μόσχευμα και να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα, (εσωτερικά και εξωτερικά). - Κτηνιατρικοί και τοξικολογικοί έλεγχοι και μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από το 1996 ως το 2006 διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια και αρουραίοι στα εργαστήρια που τους εμφυτεύτηκαν μικροτσίπ ανέπτυξαν μερικές φορές υποδόριος σαρκώματα. Μέχρι στο 10% των εμφυτευμένων (RFID) στα ζώα των εργαστηρίων αναπτύχθηκαν κακοήθης καρκίνοι στον ιστό που περιβάλλει τα μικροτσίπ.

- Εν κατακλείδι, αν επικρατήσει και επιβληθεί ως κανόνας θα έχει ως άμεσες συνέπειες τη μετατροπή της κοινωνίας μας σε ένα ατέρμονα μηχανισμό παρακολούθησης και καταδυνάστευσης της ελευθερίας και της ιδιωτικότητας του ανθρώπου.

Πλαστικό χρήμα, νέες ταυτότητες και βιομετρικά στοιχεία
4/ 5 stars - "Πλαστικό χρήμα, νέες ταυτότητες και βιομετρικά στοιχεία" - Χρειάστηκε να περάσουν κάποιες χιλιάδες χρόνια έως ότου αποκτήσουμε τη γνώση και την τεχνολογία που διαθέτουμε σήμερα. Ωστόσο...


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια
–>