ΕasyBCD : Πως να εγκαταστήστε ένα νέο Bootloader στα windows και να επαναφέρετε το αρχείο εκκίνησης των windowsΤο ΕasyBCD είναι ένα προϊόν της NeoSmart Technologies. H ρύθμιση εκκίνησης των Windows είναι απλή, και δεν υπάρχει ευκολότερος τρόπος για γρήγορη εκκίνηση σε Linux, Mac OS X, BSD ή κατευθείαν από τα Windows. Αν απλά θέλετε να προσθέσετε μια καταχώρηση για το παλιό διαμέρισμα ή θέλετε να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο για δοκιμή, εάν ενδιαφέρεστε για εντοπισμό σφαλμάτων του πυρήνα των Windows ή δοκιμάζοντας διάφορα λειτουργικά συστήματα, το EasyBCD είναι το κλειδί. Ωστόσο περιλαμβάνει και πολλές άλλες λειτουργίες που θα τις αναλύσουμε σε επόμενα άρθρα.

Σε προηγούμενες αναρτήσεις έχουμε παρουσιάσει αρκετές εφαρμογές Linux και Android που μπορούμε να τρέξουμε εναλλακτικά με τα Windows, εγκαθιστώντας τις στον υπολογιστή μας. Ωστόσο κατά το τέλος της εγκατάστασης εγκαθίσταται παράλληλα και ένας Bootloader ώστε κάθε φορά που θα ανοίγουμε τον υπολογιστή μας να επιλέγουμε με ποιο λειτουργικό θέλουμε να ξεκινήσουμε.

Αν για κάποιο λόγο θέλετε κάποια στιγμή νατα διαγράψετε θα πρέπει πρώτα να τον αφαιρέσετε. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε με δύο τρόπους, ο πρώτος απαιτεί κάποια εμπειρία-εξοικείωση και ίσως να δυσκολέψει τους αρχάριους χρήστες ο δεύτερος είναι πολύ απλός αφού την όλη εργασία αναλαμβάνει το ΕasyBCD.
1. Τοποθετήστε το δίσκο εγκατάστασης των Windows στον υπολογιστή σας και κάντε Boot από εκεί Αν έχετε τα Windows σε DVD ξεκινάτε ορίζοντας ως πρώτη συσκευή ανάγνωσης το DVD του υπολογιστή σας, η αντίστοιχα τις USB συσκευές αν τα έχετε τα Windows σε κάποιο στικάκι, και κάντε Boot από εκεί, επιλέξτε γλώσσα, διάταξη πληκτρολογίου και κάντε κλικ στο κουμπί επιδιόρθωση του υπολογιστή, επιλέξτε το λειτουργικό σας σύστημα και κάντε κλικ στο επόμενο. Στην επιλογή ανάκτηση συστήματος, επιλέξτε Command Prompt πληκτρολογήστε Bootrec.exe / fixmbr και πατήστε Enter. Αφαιρέστε το DVD ή το USB και επανεκινήστε τον υπολογιστή σας.

2. Αν δεν έχετε το δίσκο εγκατάστασης των Windows ή αν θέλετε για κάποιο λόγο να επιλέξετε αυτή τη λύση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε EasyBCD. Επομένως κατεβάστε το EasyBCD από την επίσημη ιστοσελίδα του δημιουργού του (κλικ εδώ) και εγκαταστήστε το στον υπολογιστή σας. Τρέξτε την εφαρμογή και ακολουθήστε τις οδηγίες που βλέπετε στις παρακάτω φωτογραφίες. Τέλος αφού ολοκληρώσετε και το δεύτερο βήμα επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας.


Για να το κατεβάσετε απλά καταχωρήστε ένα όνομα και το e-mail σας στο σχετικό πεδίο που θα δείτε.

 Εναλλακτικά για επαναφέρετε το αρχείο εκκίνησης μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε τα :

 1.


Με τo Rescatux μπορούμε μπορούμε να αλλάξουμε κωδικό σε ένα σύστημα linux ή να κάνουμε επαναφορά κωδικού στα windows να κάνουμε επαναφορά Grub (φορτωτής εκκίνησης, το πρώτο πρόγραμμα λογισμικού που εκτελείται όταν ξεκινάει ένας υπολογιστής που είναι υπεύθυνος για τη φόρτωση και τη μεταφορά του ελέγχου του λειτουργικού μας συστήματος) επαναφορά του MBR των Windows, (Το master boot record (MBR) είναι ένας ειδικός τύπος τομέα εκκίνησης που περιέχει τις πληροφορίες σχετικά με τις λογικές κατατμήσεις, που περιέχουν συστήματα αρχείων, πέρα από αυτό, οι λειτουργίες MBR ενεργούν ως ένα λειτουργικό σύστημα, ανεξάρτητα από το φορτωτή εκκίνησης σε συνδυασμό με το Boot Record του σκληρού μας δίσκου δίσκου) ενημέρωση Grub, να τσεκάρουμε και να διορθώσουμε το σύστημα των αρχείων του υπολογιστή μας και γενικά να κάνουμε εργασίες επισκευής στον υπολογιστή μας όταν παρουσιάζει προβλήματα εκκίνησης. Ακόμη, μπορεί να μας βοηθήσει να τσεκάρουμε την ακεραιότητα του σκληρού μας δίσκου να φτιάξουμε Partitions, και αλλάξουμε κωδικούς σε windows και linux. Διατίθεται σε δύο εκδόσεις στην παλιότερη έκδοση και στην μόλις πρόσφατη που περιλαμβάνει πολλές νέες δυνατότητες


 2. 


Συνήθως τις περισσότερες φορές πολλοί χρήστες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εκκίνηση του υπολογιστή τους καταφεύγουν στην μέθοδο του φορμάτ και φυσικά χάνουν όλα τα αρχεία και τις υπάρχουσες ρυθμίσεις στον υπολογιστή τους. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη εντονότερο όταν ο χρήστης δεν έχει προβλέψει να κάνει τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων στον υπολογιστή του και εδώ μιλάμε βέβαια για την απόλυτη ΄΄καταστροφή΄΄ ιδιαίτερα αν μέσα στα αρχεία μας περιλαμβάνονται χρήσιμα έγγραφα φωτογραφίες μουσική και γενικά οποιοδήποτε άλλο αρχείο μας είναι απαραίτητο. 

Η αλήθεια είναι ότι για να μπορέσει κανείς να αντιμετωπίσει με επιτυχία τέτοιου είδους αστοχίες σε αυτές τις καταστάσεις θα πρέπει να διαθέτει κάποια σχετική εμπειρία. Παρ΄όλα αυτά υπάρχουν κάποιες εφαρμογές που μπορούν να μας βοηθήσουν ώστε να προσδιορίσουμε το πρόβλημα και να προσπαθήσουμε να το επιλύσουμε και κάποιες άλλες που αναλαμβάνουν από μόνες τους να μας λύσουν αυτόματα το πρόβλημα. Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε σήμερα ανήκει στην δεύτερη κατηγορία και δεν είναι είναι τίποτα περισσότερο από ένα live CD από το οποίο θα κάνουμε Boot στον υπολογιστή μας και αυτό θα αναγνωρίσει αυτόματα το πρόβλημα θα προσπαθήσει να το επιλύσει.

3.Το BOOTICE είναι ένα ισχυρό βοηθητικό πρόγραμμα που σχετίζεται με την εκκίνηση ενός υπολογιστή. Μπορείτε να χειριστείτε (να εγκαταστήσετε, να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας, να επαναφέρετε) τα MBR και PBR των δίσκων, να διαμοιραστείτε και να μορφοποιήσετε δίσκους, να επεξεργαστείτε τους τομείς δίσκων να διαγράψετε όλα τα δεδομένα στο δίσκο ή τη λογική μονάδα με προσαρμόσιμους χαρακτήρες), να επεξεργαστείτε το μενού εκκίνησης του Grub4DOS και να επεξεργαστείτε το αρχείο BCD των Windows NT 6.x.

Με πιο απλά λόγια το BOOTICE σας επιτρέπει να τροποποιήσετε, να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας και να επαναφέρετε την εγγραφή Master Boot Record (MBR) και Record Boot Record (PBR) για τοπικές μονάδες δίσκου ή μονάδες USB FLash. Ωστόσο εκτός από άλλες προχωρημένες χρήσεις, το BOOTICE μπορεί να σας βοηθήσει να διαιρέσετε και να διαμορφώσετε μια μονάδα USB εάν έχει προηγουμένως διαμορφωθεί με ένα σύστημα αρχείων που δεν είναι Windows, το οποίο συνήθως έχει ως αποτέλεσμα τα Windows να μην μπορούν να δουν όλα ή μόνο ένα τμήμα της μονάδας USB.

Τέλος με την επιλογή Plop μπορείτε να κάνετε εκκίνηση από το δίκτυο, το USB, δισκέτα, CD-ROM ακόμη και αν το BIOS σας δεν σας δίνει αυτή την επιλογή και να προσθέσετε μέχρι 16 καταχωρήσεις εκκίνησης στο μενού εκκίνησης plop.