Τι είναι το Hardware virtualization και πώς το ενεργοποιούμεΤο Hardware virtualization είναι μια εξελισσόμενη τεχνολογία που κερδίζει δημοτικότητα σε πλατφόρμες διακομιστών. Η βασική ιδέα της τεχνολογίας είναι να εδραιώσει πολλούς μικρούς φυσικούς servers σε ένα μεγάλο φυσικό server, έτσι ώστε ο επεξεργαστής να μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιο αποτελεσματικά. Το λειτουργικό σύστημα που εκτελείται σε ένα φυσικό server μπορεί να μετατραπεί σε ένα ξεχωριστό λειτουργικό σύστημα που τρέχει μέσα στην εικονική μηχανή. Το hypervisor ελέγχει τον επεξεργαστή, τη μνήμη και άλλα συστατικά, επιτρέποντας  στην ουσία πολλά διαφορετικά λειτουργικά συστήματα να τρέχουν στο ίδιο μηχάνημα χωρίς την ανάγκη συγκεκριμένου πηγαίου κώδικα. Το λειτουργικό σύστημα που εκτελείται στην μηχανή και θα φαίνεται να έχει το δικό του επεξεργαστή, τη μνήμη του και τα άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Διαθέτει ο επεξεργαστή μας τεχνολογία Hardware virtualization;

Στην περίπτωση που δεν γνωρίζουμε αν ο υπολογιστή μας διαθέτει τεχνολογία Hardware virtualization, μπορούμε να το εξακριβώσουμε με τρεις τρόπους, ο ένας είναι να χρησιμοποιήσουμε μία δωρεάν εφαρμογή απο την Microsoft που απευθύνεται σε υπολογιστές που τρέχουν μέχρι Windows 7 (κλικ εδώ). Ο δεύτερος τρόπος είναι να δούμε μέσω του Device Manager τον επεξεργαστή που διαθέτει ο  υπολογιστής μας  και αν ο επεξεργαστής σας είναι Intel να πληκτρολογήσουμε το ονομασία του στη σχετική ιστοσελίδα της INTEL,(κλικ εδώ)  ώστε δούμε όλα τα τεχνικά του χαρακτηριστικά μεταξύ των οποίων και αν διαθέτει Hardware virtualization. 

Ο τρίτος τρόπος είναι μέσω του ενός απλού δωρεάν λογισμικού  του LeoMoon CPU-V (κλικ εδώ) μέσω του οποίου μπορούμε να δούμε όχι μόνο αν ο επεξεργαστής μας διαθέτει το ανωτέρω χαρακτηριστικό αλλά και αν αυτό είναι ενεργοποιημένο. Επομένως ανάλογα με την περίπτωση, εάν δεν  διαθέτουμε Hardware virtualization θα δούμε αυτή την εικόνα :
Αν ωστόσο ο επεξεργαστής μας διαθέτει Hardware virtualization αλλά δεν είναι ενεργοποιημένο θα δούμε αυτή :
Τέλος αν όλα είναι εντάξει θα δούμε αυτή την εικόνα :
Τώρα στην περίπτωση που ο επεξεργαστής μας διαθέτει Hardware virtualization και δεν είναι ενεργοποιημένο ο τρόπος ενεργοποίησης είναι απλός και γίνεται μέσω του Bioς του υπολογιστή σας, και όπου ανάλογα με το Bios που διαθέτετε θα δείτε αυτές περίπου τις εικόνες, η πρώτη αφορά σε επεξεργαστές intel και η δεύτερη σε AMD.