Phoenix OS : Εγκαταστήστε παράλληλα με τα Windows και AndroidΣε προηγούμενες αναρτήσεις μας αναφερθήκαμε και περιγράψαμε αναλυτικά το PrimeOS και συγκεκριμένα εδώ  περιγράψαμε το πώς μπορούμε να το εγκαταστήσουμε σε ένα στικάκι USB  και εδώ για το πώς μπορούμε να το εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας παράλληλα με τα Windows.

To Phoenix OS που θα περιγράψουμε σήμερα είναι μία ακόμη αξιόλογη λύση ώστε να έχει κανείς στον υπολογιστή του ένα λειτουργικό Android με γραμμή εργασιών, μενού έναρξης, και ένα εξαιρετικό σύστημα διαχείρισης όπου οι περισσότερες εφαρμογές και παιχνίδια Android μπορεί να τρέξουν.

Μπορείτε να ξεκινήσετε τις εφαρμογές σε λειτουργία πλήρους οθόνης, σε μικρότερα παράθυρα ή ακόμη να και αυξομειώσετε το μέγεθός τους και κυρίως περιλαμβάνει το Google Play Store. Μάλιστα σήμερα θα το το δούμε στην νεώτερη έκδοσή του που μόλις κυκλοφόρησε .

Η εφαρμογή θα τρέξει σε οποιοδήποτε υπολογιστή με windows 32bit ή 64bit και το σπουδαιότερο και δεν θα επηρεάσει τον υπολογιστή σας και αν πλέον δεν το επιθυμείτε μπορείτε να το διαγράψετε ανά πάσα στιγμή από την προσθαφαίρεση προγραμμάτων στα windows όπως ακριβώς θα κάνατε και με οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή. 

Παρ΄όλα αυτά, εμείς, σας συνιστούμε, πριν προχωρήσετε, σε οποιαδήποτε ενέργεια, να πάρετε ΑΠΑΡΑIΤΗΤΑ, αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας, για πάν ενδεχόμενο.Στην ιστοσελίδα του δημιουργού του προγράμματος θα βρείτε διαφορετικά ISO που το καθένα είναι φτιαγμένο ανάλογα με τον επεξεργαστή που έχετε. Ωστόσο η συμβουλή μου είναι να κατεβάσετε και να τρέξετε το PhoenixOS  Installer. Ας δούμε όμως τώρα τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε.

1. Κάντε κλικ  και κατεβάστε την εφαρμογή  (exe-installer ) από εδώ.


2. Αφού κατέβει η εφαρμογή κάντε κλικ στο κουμπί install.
3.  Επιλέξτε τώρα σε ποιο δίσκο θέλετε να εγκατασταθεί. Αν έχετε ένα επιλέξτε C, αν έχετε  παραπάνω από ένα σκληρούς δίσκους ή SSD επιλέξτε τον ταχύτερο.


4.  Καθορίστε το μέγεθος του δίσκου σας. Όπως θα δείτε και παρακάτω αν μπορείτε να διαθέσετε τουλάχιστον 16 - 32 Gb χώρο στο νέο σας λειτουργικό θα μπορείτε να εγκαταστήσετε όσες εφαρμογές και παιχνίδια επιθυμείτε (μέχρι την χωρητικότητα που έχετε ορίσει) χωρίς να αντιμετωπίσετε ποτέ πρακτικά πρόβλημα χώρου.Πατήστε Install και περιμένετε να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση.


5. Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση θα ανοίξει αυτόματα μία καρτέλα που θα σας προτρέψει να κάντε επανεκκίνηση. Κάντε κλικ στο κουμπί reboot now.


Αν ο υπολογιστής εκκινεί μέσω UEFI κατά την διάρκεια της επανεκκίνησης πριν ξεκινήσει ο υπολογιστής  πατήστε το κατάλληλο πλήκτρο για να μεταφερθείτε στη διαδικασία εκκίνησης του υπολογιστή σας και κάντε κλικ στην επιλογή Phoenix Os. (Από εδώ και στο εξής θα ακολουθείτε αυτή τη διαδικασία μόνο όταν θέλετε να τρέξετε  το Phoenix Os αφού ούτως η άλλως τα windows όπως βλέπετε παραμένουν ως πρώτη προτεραιότητα εκκίνησης. ( Το βλέπετε στην παρακάτω εικόνα)
Αν   ωστόσο, ο υπολογιστής σας υποστηρίζει Bios  θα πρέπει ήδη να έχει εγκατασταθεί κάποιος bootloader που θα σας επιτρέπει κατά την εκκίνηση του υπολογιστή σας  ώστε να  διαλέξετε με ποιο από τα δύο λειτουργικά θα πρέπει να ξεκινήσετε. Στην περίπτωση αποτυχίας διαβάστε την  παρακάτω λύση. 

Σε υπολογιστές με το κλασικό BIOS αν δεν εγκατασταθεί αυτόματα o Bootloader ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα. Μεταβείτε στην σελίδα του EasyBCD (επιλέξτε Free) και αφού κάνετε Registration στο e-mail εγγραφής σας θα σας δοθεί το λινκ για να κατεβάστε το πρόγραμμα. 

Tρέξτε το στον υπολογιστή σας, επιλέξτε ελληνικά και στο μενού της εφαρμογή κάντε κλικ στο κουμπί επεξεργασία μενού εκκίνησης. Επιλέξτε, Use Metro Bootloader και καθορίστε το χρόνο που θα απαιτείται για να ξεκινήσει αυτόματα το λειτουργικό σας και πατήστε αποθήκευση ρυθμίσεων.


Κάντε τώρα επανεκκίνηση και επιλέξτε το λειτουργικό που θέλετε να τρέξετε.


6.  Την πρώτη φορά κατά την διαδικασία της διαμόρφωσης των ρυθμίσεων θα π
εριμένετε λίγα λεπτά έως ότου η εφαρμογή αναγνωρίσει το hardware του υπολογιστή σας και στην επόμενη καρτέλα επιλέξτε ως γλώσσα τα αγγλικά. Στην επόμενη, αποδεχθείτε του όρους χρήσης και κάντε κλικ στην επόμενη, βρείτε το wifi σας πληκτρολογήστε τον κωδικό σας και συνδεθείτε στο ίντερνετ, τέλος στην επόμενη και τελευταία καρτέλα γράψτε το όνομα σας και πατήστε Finish. Αυτό ήταν, μόλις μπήκατε στο νέο σας λειτουργικό. 

 ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ.

Η εφαρμογή αν και δούλεψε απρόσκοπτα  για πολλές εφαρμογές ωστόσο για κάποιες ( Youtube, Google Chrome) απαιτούσε αναβάθμιση των υπηρεσιών Google Play services. Παρ΄όλα αυτά η  ενημέρωση  αυτή δεν κατέστη δυνατή. 

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή  μπορεί να αποτελεί μία πρώτης τάξεως επιλογή για κάποιον που θα ήθελε να πειραματισθεί και να τρέξει κάποιο λειτουργικό Android στον υπολογιστή του χωρίς να χρειαστεί να κάνει  δύσκολες ρυθμίσεις, ωστόσο το παραπάνω σημείο  που αναφέραμε είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που ενδεχομένως  να  λυθεί σε μελλοντικές αναβαθμίσεις του.