Τα 9 καλύτερα δωρεάν προγράμματα για να σερφάρετε ανώνυμαΗ ανωνυμία είναι ένα μεγάλο ιδιαίτερο κεφάλαιο στον τομέα της επικοινωνίας και αφορά κατά κανόνα όταν αναφερόμαστε σε αυτόν στην επικοινωνία μέσω internet και για την οποία έχουν χυθεί τόνοι μελάνης. Δεν μπορούμε φυσικά να το αναλύσουμε με λεπτομέρειες μέσα από ένα απλό άρθρο, όμως θα πρέπει να εξηγήσουμε και να αποσαφηνίσουμε με απλά και κατανοητά λόγια μερικά πράγματα γι΄αυτήν. Όταν αναφερόμαστε στην ανωνυμία δεν εννοούμε τίποτα περισσότερο από την τεχνικές δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία ώστε να αποκρύψουμε το πραγματικό μας ηλεκτρονικό ίχνος. Για να μπορέσουμε να παρακάμψουμε την επικοινωνία του υπολογιστή μας με τους servers της εκάστοτε ιστοσελίδας που επισκεπτόμαστε και την καταγραφή της IP μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλούς τρόπους για την παράκαμψη τους, χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους κρυπτογράφησης της σύνδεσής μας. Συνήθως τα καλά προγράμματα και οι διάφορες υπηρεσίες ανωνυμίας χρησιμοποιούν, παράλληλα με τις μεθόδους κρυπτογράφησης και τους ανώνυμους servers. Ας δούμε τώρα τα προγράμματα

1


OnionFruit Connect
Tο OnionFruit Connect είναι ένα ελαφρύ, βελτιωμένο εργαλείο σύνδεσης Tor που επιτρέπει στον χρήστη να συνδέει τον υπολογιστή του σε δίκτυα Tor μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Λειτουργεί ως διακομιστής μεσολάβησης, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε εφαρμογή (Browser) που θα χρησιμοποιεί θα δρομολογηθεί μέσω του δικτύου. Το Tor είναι είναι μία ομάδα υπολογιστών δομημένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δίνει στους χρήστες του τη δυνατότητα ανωνυμίας στο Διαδίκτυο και δρομολογεί τη διαδικτυακή κίνηση μέσω ενός παγκόσμιου εθελοντικού δικτύου διακομιστών με σκοπό να αποκρύψει την τοποθεσία ενός χρήστη ή τη χρήση της κίνησης από οποιονδήποτε διεξάγει διαδικτυακή παρακολούθηση ή ανάλυση της διαδικτυακής κίνησης. Η χρήση Tor κάνει δύσκολη την ανίχνευση διαδικτυακής δραστηριότητας του χρήστη συμπεριλαμβανομένων τις σελίδες που επισκέπετεσθε, διαδικτυακές αναρτήσεις, προγράμματα άμεσων μηνυμάτων και άλλων μέσων διαδικτυακής επικοινωνίας. Δεν χρειάζεται κάποιος διαφορετικός Browsers, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε. Η εφαρμογή ξεκινά την υπηρεσία tor και στη συνέχεια τροποποιεί τις ρυθμίσεις του διακομιστή μεσολάβησης για τη δρομολόγηση των περισσότερων από τις εφαρμογές σας μέσω της σήραγγας που έχει δημιουργηθεί από το tor. Όταν δείτε τη σελίδα που αναφέρει ότι είστε συνδεδεμένοι, όλα τα δεδομένα σας πλέον στο διαδίκτυο που διέρχονται από τη σήραγγα είναι κρυπτογραφημένα. Κάθε τοποθεσία που επισκέπτεστε δρομολογείται μέσω ενός διαφορετικού συνόλου διακομιστών, καθιστώντας «αδύνατο» τον εντοπισμό σας.Ο τρόπος λειτουργίας είναι πολύ απλός, αφού τρέξετε την εφαρμογή θα πρέπει να την ενεργοποιήσετε.
Όπως βλέπετε, από προεπιλογή η εφαρμογή είναι απενεργοποιημένη, επομένως, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να την ενεργοποιήσετε και να επιλέξετε, αν επιθυμείτε, τη χώρα απ΄όπου θα φαίνεται η Ip σας. Ωστόσο αυτό το βήμα μπορείτε να το παραλείψετε και να αφήσετε στο πρόγραμμα να επιλέξει την κατάλληλη τοποθεσία για εσάς. Από εκεί και μετά θα δείτε να ανοίγει μία σελίδα στο Browser σας που σας ενημερώνει ότι η σύνδεση ήταν επιτυχής. Πλέον, μπορείτε να περιηγηθείτε απολύτως ανώνυμα, με διαφορετική Ip από την πραγματική σας.
Κορυφαίο πρόγραμμα στο είδος του κυρίως λόγω του πολύ εύκολου χειρισμού του αφού δεν χρειάζεται να κάνουμε κάποιες ειδικές ρυθμίσεις. Κατεβάσουμε το πρόγραμμα και το τρέχουμε, στην δεξιά μεριά του μενού του προγράμματος επιλέγουμε τον Anonymous Proxy, συγκεκριμένα επιλέγουμε από ποια χώρα θέλουμε να φαίνεται ότι σερφάρουμε, αμέσως μετά πατάμε το connect το proxy και περιμένουμε πολύ λίγο μέχρι να δημιουργηθεί η σύνδεση (αυτό το βλέπουμε από την μπάρα του προγράμματος που θα μας δείξει την ένδειξη 100%). Από εκεί και πέρα και για του λόγου το αληθές επαληθεύσετε το επισκεπτόμενοι το whatismyipaddress στο tracemyip ή οπουδήποτε άλλη παρεμφερή ιστοσελίδα ώστε να διαπιστώσετε την αλλαγή της ip.


3


Tor Browser
Το λογισμικό Tor προστατεύει τις επικοινωνίες σας στο ίντερνετ, είναι ΄΄χτισμένο΄΄ γύρω από ένα κατανεμημένο δίκτυο των κέντρων από εθελοντές σε όλο τον κόσμο και αποτρέπει τον οποιονδήποτε να βλέπει τις συνδέσεις σας στο Internet και τις τοποθεσίες που επισκέπτεστε. Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε Tor σε Windows, Linux ή Mac OS X χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε οποιοδήποτε λογισμικό. Μπορεί ακόμη να τρέξει από ένα USB flash drive, (δεν θα χρειαστεί να κάνετε καμία ρύθμιση). Με λίγα λόγια έχετε τη δυνατότητα να σερφάρετε με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια αφού μεταξύ των άλλων η πραγματική σας ip δεν εμφανίζεται πουθενά. Ένα ακόμη θετικό χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δεν θα χρειαστεί να κάνετε εγκατάσταση και μπορείτε να το τρέξετε από κάποιο usb stick. Σε αντίθεση με άλλα παρεμφερή προγράμματα αλλαγής ip θα έλεγα ότι είναι από τα καλύτερα αφού η ταχύτητα απόκρισης του Browser είναι αρκετά ικανοποιητική. Για να εγκαταστήσετε την εφαρμογή τρέξτε το εικονίδιο torbrowser-install και εγκαταστήστε το στο στικάκι σας. 
4


SoftEther VPN

Το SoftEther VPN είναι ένα δωρεάν λογισμικό που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Tsukuba της Ιαπωνίας. Πρόκειται για ένα VPN υψηλής απόδοσης με την απόλυτη συμβατότητα για πολλές συσκευές. Το SoftEther VPN δέχεται επίσης Clients OpenVPN και MS-SSTP VPN. Απλά εγκαταστήστε το VPN Gate Client Plugin και θα σας επιτρέψει να συνδεθείτε σε οποιονδήποτε από τους δημόσιους διακομιστές αναμετάδοσης δικτύων VPN. Όπως περιγράφεται και στην ενότητα τρόπος παροχής του υπολογιστή σας ως διακομιστή VPN για την πύλη VPN, μπορείτε να εγκαταστήσετε το διακομιστή SoftEther VPN και να ενεργοποιήσετε την υπηρεσία VPN Gate (πρέπει να ενεργοποιηθεί χειροκίνητα) έτσι ώστε ο υπολογιστής σας να φιλοξενήσει μια υπηρεσία VPN ως μέλος του VPN Academic Experiment.

Εν κατακλείδι, με απλά λόγια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το VPN Gate Public Relay Servers για να παρακάμψετε το τείχος προστασίας που υπάρχει σε κάποιες χώρες για να περιηγηθείτε σε ιστότοπους που έχουν αποκλειστεί.

Μπορείτε ακόμη να αποκρύψετε τη διεύθυνση IP ώστε να αποκρύψετε την ταυτότητά σας κατά την πλοήγηση στο Internet και να προστατευτείτε χρησιμοποιώντας την ισχυρή κρυπτογράφηση του, ενώ χρησιμοποιείτε δημόσια Wi-Fi. 


5


Windscribe
Έχουμε δημοσιεύσει κατά το παρελθόν αρκετά άρθρα που αφορούν προγράμματα που προστατεύουν το απόρρητο στις επικοινωνίες μας και προσφέρουν ανωνυμία. Αποφασίσαμε σήμερα να κάνουμε μία μικρή αναφορά παρουσιάζοντας το windscribe VPN αφού το δοκιμάσαμε και το ξεχωρίσαμε για την ποιότητα και την απόδοσή του.

Το windscribe αποτελεί μία πρώτης τάξης υπηρεσία VPN αφού μάλιστα ακόμη και στην δωρεάν εκδοχή του μας προσφέρει 10-15 GB Bandwidth κάθε μήνα. Η υπηρεσία καλύπτει την πραγματική διεύθυνση IP και σας δίνει απεριόριστη και ιδιωτική πρόσβαση σε ψυχαγωγία, σε δικτυακούς τόπους ειδήσεων σε περισσότερες από 28 διαφορετικές χώρες.

Η υπηρεσία κρυπτογραφεί τη δραστηριότητά σας, δεν διαρρέει ποτέ τις πληροφορίες DNS και δεν θα σας παρακολουθήσει ποτέ. Έτσι αποτρέπεται η διαρροή των προσωπικών σας πληροφοριών και παράλληλα αποτρέπετε χάκερς ή άλλους κακόβουλους το να κλέψουν τα δεδομένα σας ενώ χρησιμοποιείτε ακόμη και δημόσια Wi-Fi .


Ο τρόπος χρήσης είναι πολύ απλός. Αφού κατεβάσετε την εφαρμογή εγκαταστήστε τη στον υπολογιστή σας, εγγραφείτε στην υπηρεσία ( είναι δωρεάν ) και επιβεβαιώστε το e-mail σας. Αυτό θα σας δώσει 10 GB διαθέσιμο ανά μήνα. Κάντε τώρα κοινοποίηση της υπηρεσίας στο Twiter και προσθέστε άλλα 5. Στην δωρεάν του εκδοχή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υπηρεσίες ανωνυμίας από 8 διαφορετικές χώρες.6


ChrisPC Free VPN Connection
Κάθε συσκευή που ανήκει στο δίκτυο, όπως επίσης δρομολογητές (routers), υπολογιστές, εκτυπωτές, μηχανές για fax μέσω Internet, και ορισμένα τηλέφωνα έχουν την δική τους μοναδική διεύθυνση.  Μία διεύθυνση IP μπορεί να θεωρηθεί το αντίστοιχο μιας διεύθυνσης κατοικίας ή ενός αριθμού τηλεφώνου για έναν υπολογιστή ή άλλη συσκευή δικτύου στο διαδίκτυο όπως η διεύθυνση κατοικίας και ο αριθμός τηλεφώνου αντιστοιχούν σε ένα και μοναδικό κτίριο ή τηλέφωνο, η IP address χρησιμοποιείται για τη μοναδική αναγνώριση ενός υπολογιστή ή άλλης συσκευής που συνδέεται στο δίκτυο. Αυτή η ηλεκτρονική ταυτότητα (IP) καταγράφεται μόλις συνδεθούμε στο Internet στους servers του παρόχου μας (η εταιρεία που μας παρέχει τη δυνατότητα σύνδεσης) και μας ακολουθεί όπου και αν πλοηγηθούμε, όπου εκτός από την καταχώρηση της ip στους κεντρικούς servers του παρόχου καταγράφεται και οποιαδήποτε ιστοσελίδα επισκεπτόμαστε. Χρησιμοποιώντας το δωρεάν VPN σύνδεση μπορείτε να συνδεθείτε με VPN από τις ΗΠΑ, δωρεάν VPN από το Ηνωμένο Βασίλειο, δωρεάν VPN από τη Γαλλία, δωρεάν servers VPN από τη Γερμανία και άλλες χώρες. Αποκτήστε πρόσβαση σε περιεχόμενο που μπορεί να φιλτραριστεί επιλεκτικά ή σε πληροφορίες που αποκλείονται στη χώρα/περιοχή σας.  Οι ιστότοποι που προσπελάστηκαν δεν θα γνωρίζουν ποτέ την τοποθεσία σας, καθώς θα βλέπουν τη διεύθυνση IP του διακομιστή VPN.
Το Ultrasurf είναι προϊόν της Ultrareach Internet Corporation. Αρχικά δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους χρήστες του διαδικτύου στην Κίνα  να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ωστόσο,  ωστόσο, λόγω της ιδιαίτερης απλότητας του, έχει καταστεί ως ένα από τα πιο δημοφιλή λογισμικά κατά της λογοκρισίας στον κόσμο, με εκατομμύρια ανθρώπων να το χρησιμοποιούν για να παρακάμψουν τη λογοκρισία στο διαδίκτυο. Το UltraSurf ενισχύει επίσης την ασφάλειά μας σε δημόσια δίκτυα Wi-Fi, αποκρύπτει την IP  και κρυπτογραφεί τις επικοινωνίες. Οι χρήστες σε χώρες χωρίς λογοκρισία στο διαδίκτυο  μπορούν να το χρησιμοποιούν για την προστασία του ιδιωτικού απορρήτου και της ασφάλειας στο διαδίκτυο. Διατίθεται δωρεάν και δεν απαιτεί εγκατάσταση. Δεν εγκαθιστά κανένα αρχείο στον υπολογιστή και δεν αφήνει καμία επεξεργασία μητρώου μετά την έξοδό του. Με άλλα λόγια, δεν αφήνει κανένα ίχνος χρήσης του.

Για να καταργήσετε πλήρως το λογισμικό από τον υπολογιστή, ο χρήστης χρειάζεται είναι να διαγράψει το αρχείο. Το λογισμικό λειτουργεί δημιουργώντας μια κρυπτογραφημένη σήραγγα HTTP μεταξύ του υπολογιστή του χρήστη και μιας κεντρικής ομάδας διακομιστών μεσολάβησης, επιτρέποντας στους χρήστες να παρακάμπτουν τα τείχη προστασίας και τη λογοκρισία. Το λογισμικό χρησιμοποιεί εξελιγμένη, ιδιόκτητη τεχνολογία αντι-μπλοκαρίσματος για να ξεπεράσει το φιλτράρισμα και τη λογοκρισία στο διαδίκτυο αλλάζοντας συνεχώς IP.

9Τα Ιδεατά ιδιωτικά δίκτυα (ή VPN) είναι ασφαλή δίκτυα με κρυπτογραφημένη σύνδεση μεταξύ των υπολογιστών που τα αποτελούν. Στην ουσία είναι υπολογιστές που συνδέονται σε ένα κοινό δίκτυο και μπορεί να "μιλήσουν" ο ένας στον άλλο χωρίς να μπορεί κάποιος τρίτος να υποκλέψει την επικοινωνία. Ένα ανησυχητικό γεγονός για πολλούς παρόχους VPN είναι ότι βρίσκονται σε χώρες που τους αναγκάζουν από το νόμο να έχουν χαμηλά πρότυπα όσον αφορά την ασφάλεια των δεδομένων των πελατών τους. Αυτό ουσιαστικά υπονομεύει σοβαρά οποιαδήποτε αξίωση στο να προσφέρουν πραγματική προστασία της ιδιωτικής σας ζωής και ασφάλειας. 

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με την παρούσα εφαρμογή και οι δυνατότητες που δημιουργούνται είναι ατελείωτες. αφού μπορείτε να παρακάμψετε τους περιορισμούς στο διαδίκτυο και να ξεκλειδώσετε όλες τις ιστοσελίδες που για κάποιο λόγο είναι κλειδωμένες για την περιοχή σας, να αποκτήσετε πρόσβαση σε ιστοσελίδες που έχουν λογοκριθεί ή έχουν απαγορευθεί από κυβερνήσεις, ή ακόμη να συνδεθείτε σ΄αυτές στο σχολείο ή στο χώρο εργασίας σας. Μπορείτε ακόμη να περιηγηθείτε στο Web ανώνυμα και να αποτρέψετε ιστοσελίδες από την παρακολούθηση και στόχευση με ενοχλητικές διαφημίσεις αφού το Betternet αλλάζει την IP σας έτσι ώστε η δικτυακή σας ταυτότητά σας να είναι καλυμμένη και έτσι η δραστηριότητα σας στο διαδίκτυο να είναι κρυφή.

Η χρήση της εφαρμογής είναι απλούστατη. Αφού εγκαταστήσετε την εφαρμογή τρέξτε τη και πατήστε connect. Αν θέλετε να διαπιστώσετε την ασφάλεια της εφαρμογής μπορείτε να συνδεθείτε σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα παροχής πληροφοριών IP όπως για παράδειγμα την whatismyipaddress ώστε να διαπιστώσετε πράγματι ότι η πραγματική σας ip σας δεν φαίνεται πουθενά. Η εφαρμογή είναι απολύτως δωρεάν χωρίς χρονικούς περιορισμούς, ωστόσο, η επί πληρωμή έκδοση προσφέρει περισσότερες επιλογές, όπως για παράδειγμα το να επιλέξουμε την χώρα από όπου θα φαίνεται η IP μας.