20 δωρεάν επιλεγμένες φορητές εφαρμογές


Οι φορητές εφαρμογές (Portable) έχουν την ιδιαιτερότητα ότι μπορούν να τρέξουν σε ένα υπολογιστή χωρίς να χρειάζονται εγκατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης αποκτά μεγάλη ευελιξία αφού μπορεί να συγκεντρώσει τις απαραίτητες γι΄αυτόν εφαρμογές, να τις αποθηκεύσει σε κάποιο φορητό μέσο (USB) και να τις τρέχει από εκεί. Με οδηγό αυτή την χρηστικότητα, επιλέξαμε και συγκεντρώσαμε 20 φορητές επιλογές που καλύπτουν ένα ευρώ φάσμα εφαρμογών που χρειάζεται o μέσος χρήστης.

1
To ShareX είναι ένα open source πρόγραμμα που σας επιτρέπει να πάρετε screenshots από οποιαδήποτε επιλεγμένη περιοχή με ένα μόνο πλήκτρο, να τις αποθηκεύσετε στο πρόχειρο σας, στο σκληρό δίσκο να τις φορτώσετε σε πάνω από 25 διαφορετικές υπηρεσίες φιλοξενίας αρχείων, μπορεί να συλλάβει screenshots με διαφορετικά σχήματα όπως ορθογώνιο, στρογγυλεμένο ορθογώνιο, έλλειπτικό, τρίγωνο, πολύγωνο και ελεύθερη σχεδίαση, μπορείτε να ανεβάσετε εικόνες, αρχεία κειμένου και άλλους τύπους αρχείων. Τέλος μπορείτε επιλέγοντας το Screen Recording (FFmpeg) μπορείτε να καταγράψετε σε μορφή βίντεο ή επιλέγοντας Screen Recording (Gif) να καταγράψετε σε μορφή animation Gif
2
Το WinTweaks είναι ένα δωρεάν λογισμικό βελτιστοποίησης του υπολογιστή σας που σας επιτρέπει να διαχειρίζεστε και πειράζετε υπηρεσίες των Windows με εύκολο, αυτόματο και ασφαλή τρόπο για καλύτερηαπόδοση. Πραγματοποιεί διαγνώσεις και διορθώνει τυχόν προβλήματα των υπηρεσιών, βελτιστοποιεί την απόδοση του υπολογιστή με βάση το προφίλ χρήστη, βελτιστοποιεί τις υπηρεσίες χειροκίνητα με προχωρημένο και ασφαλή τρόπο και γενικά ανεβάζει την απόδοδη του υπολογιστή σας .
3
Όταν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας (στο σπίτι ή την εργασία στο γραφείο σας), σερφάροντας στο διαδίκτυο, παρακολουθώντας ένα βίντεο, κάνοντας download, δημιουργώντας κάποιο αντίγραφο, αφαιρώντας αρχεία από τον υπολογιστή σας ή εγκαθιστώντας ή απεγκαθιστώντας προγράμματα αφήνετε πάντα ΄΄ηλεκτρονικά΄΄ ίχνη. Αυτό έχει σας αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου ο υπολογιστής σας να γίνεται πιό αργός, να μειώνεται ο διαθέσιμος ελεύθερος χώρος, αλλά και να υπάρχουν τα ίχνη σας από όλες τις δραστηριότητες σας. Το τελευταίο θα μπορούσε να είναι και επικίνδυνο για εσάς ιδιαίτερα εάν έχετε στον υπολογιστή σας ευαίσθητα δεδομένα που δεν θα θέλατε να ΄΄πεσουν΄΄ σε ξένα χέρια. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι πλήρους διαγραφής και μη ανάκτησης των ευαίσθητων δεδομένων σας αλλά το PrivaZer είναι το λογισμικό που κάνει τη διαφορά αφού εκτός από την άψογη λειτουργία του διατίθεται σε σχέση με παρεμφερή επαγγελματικά προγράμματα και απολύτως δωρεάν. Το PrivaZer είναι η εφαρμογή που θα καθαρίσει τον υπολογιστή σας σε βάθος και θα αφαιρέσει τα ανεπιθύμητα ίχνη των δραστηριοτήτων σας όχι μόνο στον υπολογιστή σας αλλά και σε εξωτερικές συσκευές όπως σκληρούς δίκους, memmory flash, κάρτες SD ακόμη και διαδικτυακούς δίσκους αποθήκευσης. Ας δούμε όμως τώρα πώς θα το ρυθμίσουμε.

4
Πρόγραμμα με την βοήθεια του οποίου μπορούμε να φτιάξουμε εκκινήσιμους δίσκους USB από εικόνες ISO. Φυσικά, αν έχετε μια εικόνα ISO, τότε θα μπορούσατε να την γράψετε σε ένα CD ή DVD, όμως αυτό δεν θα σας βοηθήσει και πολύ αν ο υπολογιστής που θέλετε να τρέξετε την εικόνα δεν διαθέτει CD-DVD Drive. Εκτός αυτού τα USB είναι πολύ πιο εύκολο να μεταφερθούν δύσκολα θα υποστούν ζημιές και φυσικά είναι πολύ πιο γρήγορα. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τις περιπτώσεις όπου: θέλετε να δημιουργήσετε μέσα εγκατάστασης USB από είδωλα ISO με δυνατότητα εκκίνησης (Windows, Linux, UEFI, κλπ.)
5
Το Win-UFO είναι μια συλλογή από περίπου 100 δημοφιλείς δωρεάν εφαρμογές και εργαλεία πληροφοριών του συστήματος του υπολογιστή σας. Αποτελείται από 10 διαφορετικά επίπεδα λογισμικού και κάθε ένα από αυτά περιλαμβάνει τις πιό πρόσφατες φορητές εφαρμογές. Για παράδειγμα επιλέγοντας το Browsers History βλέπουμε περιλαμβάνει 18 εφαρμογές με τις οποίες μπορείτε να δείτε το ιστορικό περιήγησης στο ίντερνετ τρέχοντας την κατάλληλη εφαρμογή ανάλογα με τον Browser που έχετε ή τον Browser που θέλετε να ελέγξετε.
6
Το Tweaking.com - Windows Repair είναι ένα όλα σε ένα εργαλείο επιδιόρθωσης που θα σας να βοηθήσει να επιλύσετε ένα μεγάλο αριθμό γνωστών προβλημάτων στα Windows, συμπεριλαμβανομένων των σφαλμάτων μητρώου και των αρχείων καθώς και προβλήματα που αφορούν τον Internet Explorer, το Windows Update, το Windows Firewall και πολλά άλλα. Επίσης με το με το Tweaking.com - Windows Repair μπορείτε να επαναφέρετε τις αρχικές ρυθμίσεις των Windows. Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα είτε με μορφή installer ώστε να το εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας είτε να κατεβάσετε το αρχείο portable ώστε να τρέξετε την εφαρμογή χωρίς εγκατάσταση.
7
Το BurningStudio είναι ένα δωρεάν φορητό, πρόγραμμα που δεν απαιτεί εγκατάσταση και θα σας βοηθήσει να γράψετε όλους τους τύπους αρχείων, όπως ψηφιακές φωτογραφίες, εικόνες, αρχεία, έγγραφα, μουσική και βίντεο σε CD, DVD και δίσκους Blu-ray. Επίσης με το BurningStudio μπορείτε να δημιουργήσετε Bootable δίσκους πολλαπλών εγγραφών, υψηλής ποιότητας CD ήχου και βίντεο DVD, να κάψετε εικόνες ISO, να αντιγράψετε και να φτιάξετε δίσκους αντιγράφων ασφαλείας και όλα αυτά με πολύ χαμηλή κατανάλωση πόρων CPU και με απόλυτα σταθερή διαδικασία εγγραφής.
8
Δωρεάν επαγγελματικό εργαλείο ασφαλείας Microsoft Windows από την CrowdStrike που έχει ως στόχο να αυξήσει την ασφάλεια του υπολογιστή σας ενημερώνοντας σας παράλληλα για την παρουσία κακόβουλου λογισμικού που μπορεί να υπάρχει στον υπολογιστή σας και επικοινωνεί μέσω του δικτύου - διαδικτύου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό εργαλείο ανίχνευσης, παρακολούθησης και καταγραφής σε πραγματικό χρόνο που χρησιμοποιεί πολλαπλές πηγές πληροφοριών για την ανίχνευση των αξιόπιστων ή κακόβουλων διαδικασιών. Λειτουργεί με 32 64 bit εκδόσεις των Windows από XP και πάνω .
9
To Macrorit Disk Partition Expert αποτελεί μία δωρεάν εναλλακτική λύση που σας επιτρέπει να επεκτείνετε τις κατατμήσεις των σκληρών σας δίσκων (ειδικά για το διαμέρισμα του συστήματος), και που θα σας βοηθήσει στην διαχείριση του χώρου στο δίσκο. Εχει σχεδιαστεί για απλούς χρήστες και υποστηρίζει 32/64 bit συμπεραλαμβανομένων όλων των Windows από Windows XP, Vista, Windows 7 Windows 8.1 και Windows 10. Εκτός από τη βασική δυνατότητα κατάτμησης του δίσκου, είναι το μόνο δωρεάν λογισμικό διαχείρισης διαμερισμάτων που διαθέτει προηγμένη τεχνολογία power-off, προστασίας δηλαδή των δεδομένων και αποκατάστασης καταστροφών που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να ανησυχείτε για την απώλεια των δεδομένων σας κατά την εκτέλεση των εργασιών σας. Τέλος διαθέτει μία σημαντική καινοτομία σε σχέση με άλλα παρόμοια προγράμματα αφού δεν χρειάζεται εγκατάσταση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φορητή εφαρμογή είτε από τον σκληρό δίσκο είτε από οποιοδήποτε φορητό μέσο αποθήκευσης.
10
Αξιόλογο πρόγραμμα που θα μας δώσει τη δυνατότητα να εξακριβώσουμε με μεγάλη ακρίβεια αν υπάρχουν προβλήματα στους σκληρούς μας δίσκους, πιό συγκεκριμένα αν ο πρός εξέταση σκληρός δίσκος έχει κατεστραμμένους τομείς, "bad sectors". Τα "bad sectors" είναι σημαδι ότι ο σκληρός μας δίσκος οδεύει πρός το τέλος της ζωή του και ότι πλέον δεν είναι ασφαλής η αποθήκευση των δεδομένων μας κάτι που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε σημαντική ή και πλήρη των απώλεια δεδομένων του σκληρού δίσκου όπου διαπιστώνονται τα προβλήματα γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να τον αντικαταστήσουμε το συντομότερο δυνατόν.
11
Το ToolWiz Care είναι ένα πλήρες, μοναδικό πρόγραμμα, ένα πραγματικά εξαιρετικό εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει τον υπολογιστή σας και να διορθώσει λάθη και τυχόν προβλήματα που ανακύψουν από τον έλεγχο. Περιλαμβάνει μια συλλογή από εργαλεία όπως το System Check-up, System Clean-up, System Speed-up, System Fix-up, System Back-up, System Satrtup Optimizer, System Virtualization και άλλα 50 + ισχυρά ενσωματωμένα βοηθητικά προγράμματα για να ενισχύσει την απόδοση του υπολογιστή, την ασφάλεια, και βελτιστοποίηση του συστήματος σας. Εχει σχεδιαστεί για όλα τα επίπεδα των χρηστών PC, από τους αρχάριους μέχρι και τους πιό προχωρημένους. Η εφαρμογή περιλαμβάνει δεκάδες χαρακτηριστικά και λειτουργίες που πιθανώς θα μπερδέψουν τους αρχάριους χρήστες έτσι θεωρώ αναγκαίο να περιγράψω περιληπτικά τουλάχιστον μερικές από αυτές .
12
Το Free Audio Video Pack είναι μια συλλογή από video converters που σας βοηθά να μετατρέψετε βίντεο μεταξύ σχεδόν όλων των formats όπως AVI, MPEG, MP4, MOV, WMV, FLV, M4V, 3GP. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης εξειδικευμένους μετατροπείς για τη μετατροπή αρχείων ήχου και εικόνας για το Zune, iPod και PSP. Επιπλέον, η συλλογή περιέχει audio extractor converter, η οποία σας επιτρέπει να εξαγάγετε ακουστικά κομμάτια από αρχεία βίντεο και να μετατρέψετε αρχεία ήχου μεταξύ των πιο σημαντικών μορφών ήχου (MP3,WMA,OGG, WAV, AAC, AC3, FLAC). Για να μπορέσετε να αποσυμπιέσετε το αρχείο θα χρειαστεί να κατεβάσετε το 7-ZIP και να το εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας ή ανοίξτε με κάποιο άλλο πρόγραμμα με υποστήριξη 7-Zip. Μην τρέξετε το πρόγραμμα μέσα από το 7z αρχείο αλλά αποσυμπιέστε το πρώτα σε ένα φάκελο. Από τον φάκελο που θα προκύψει μετά την αποσυμπίεση της εφαρμογής θα τρέξετε μέσα από αυτόν το εικονίδιο FreeAudioVideoPack.
13
Βαρεθήκατε να βλέπετε μόνιμα στο Desctop του υπολογιστή τις ίδιες εικόνες; Τι θα λέγατε να αλλάξετε το αγαπημένο σας background με το αγαπημένο σας βίντεο; Αν σας αρέσει αυτή η ιδέα τότε το Desktop Movie είναι το πρόγραμμα που πρέπει να δοκιμάσετε. Πρόκειται για μία πολύ μικρή εφαρμογή την οποία μάλιστα δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να την κατεβάσετε να την αποσυμπιέσετε να ανοίξετε τον φάκελο desktopmovie_253 και να τρέξετε το εικονίδιο dmovie. Απο εκεί και μετά επιλέξτε το βίντεο που θέλετε να βλέπετε στην οθόνη σας . Τέλος οποτεδήποτε θελήσετε κλείστε απλά την εφαρμογή και η οθόνη του υπολογιστή σας θα επανέλθει στις προκαθορισμένες σας ρυθμίσεις.
14
Το Phrozen RunPE Detector είναι ένα πρόγραμμα ασφαλείας, που θα σας βοηθήσει στον εντοπισμό ύποπτων διαδικασιών χρησιμοποιώντας μια γενική μέθοδο εύρεσης. Οι δημιουργοί της εφαρμογής μελέτησαν τη συμπεριφορά τους και διαπίστωσαν ότι οι χάκερς χρησιμοποιούν σχεδόν πάντα μια τεχνική που ονομάζεται RunPE. Η τεχνική αυτή σε γενικές γραμμές δημιουργεί μια νόμιμη διαδικασία συχνά από το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης ή από μια διαδικασία συστήματος της Microsoft και την αντικαθιστά με ένα κακόβουλο κώδικα προγράμματος που τρέχει απευθείας στη μνήμη.
15
Απενεργοποιήστε την παρακολούθηση υπηρεσιών στα Windows 10 .Τα Windows 10 είναι πιό πρόσφατη αναβάθμιση λειτουργικου συστήματος της Microsoft που έρχεται πακέτο με δυνατότητες τηλεμετρίας (συλλογή δεδομένων εξ αποστάσεως) και παρακολούθηση υπηρεσιών που ενεργοποιούνται από προεπιλογή. Ωστόσο η εταιρεία επιμένει ότι δεν υπάρχει καμία «κατασκοπεία», αλλά απλώς προσπαθεί να ενισχύσει το πρόγραμμα συλλέγοντας τις πληροφορίες που προκύπτουν από την χρήση του. Ετσι, τα Windows 10 συλλέγουν συνεχώς τα δεδομένα των χρηστών, την ανταλλαγή κωδικών πρόσβασης Wi-Fi (αν και με κρυπτογράφηση), και γενικά συλλέγουν δεδομένα και τους τρόπους χρήσης από κάθε χρήστη των Windows 10
16
Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που υποστηρίζουν ότι θα βελτιστοποιήσουν τη μνήμη του υπολογιστή σας ωστόσο πολλές από αυτές θα προσπαθήσουν να το κάνουν προσπαθήσουμε απλά αναγκάζοντας τον υπολογιστή σας να απελευθερώσει βιαίως μέρος της μνήμης. Το Rizonesoft Memory Booster ακολουθεί μία διαφορετική φιλοσοφία καθαρίζοντας το χώρο εργασίας όλων των διαδικασιών που έχουν απομείνει ως κατάλοιπα απελευθερώνοντας μνήμη, κάτι που θα βοηθήσει να βοηθήσει στη βελτίωση της ταχύτητας και της σταθερότητας του υπολογιστή σας. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η μέθοδος δεν θα ελευθερώσει μεγάλο ποσό της μνήμης RAM, αλλά αντ 'αυτού όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ua βελτιώσει τη σταθερότητα και τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Αυτό θα θεραπεύσει, τυχόν διαρροές μνήμης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ήταν σε θέση να ξεπαγώσει και προγράμματα.
17
Πολλές φορές ιδιαίτερα σε όσους ασχολούνται αρκετά με τους υπολογιστές βρίσκονται στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουν κάποια εργαλεία ώστε να εξακριβώσουν το πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζουν όταν π.χ ένας υπολογιστής έχει κολλήσει κάποιο ιό και δεν μπορούμε μέσα από τα windows να κάνουμε κάτι,ή ακόμη όταν ένα υπολογιστής ξεκινά αλλά δεν μπορεί να μπει στα windows και πολλά άλλα. Βέβαια για το σκοπό αυτό υπάρχουν επαγγελματικά εργαλεία που κοστίζουν αρκετά. Σήμερα όμως θα ασχοληθούμε με την κατασκευή ενός πολυεργαλείου που θα μας δώσει τη δυνατότητα να φτιάξουμε ένα USB Flash με όλα εκείνα τα εργαλεία που είναι απαραίτητα γι΄αυτό το σκοπό. Την όλη μας προσπάθεια θα τη στηρίξουμε στο πολύ καλό (δωρεάν) και με μεγάλες προοπτικές, γι΄αυτό το σκοπό SARDU το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα να φτιάξουμε ένα τέτοιο εργαλείο που θα αποτελείται από τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα
18
Το Windows Tweaker είναι ένα δωρεάν λογισμικό με τη βοήθεια του οποίου μπορείτε να ρυθμίσετε τα Windows για καλύτερη απόδοση. Τρέχει στα windows ξεκινώντας από τα Windows Vista μέχρι τα Windows 8.1. Περιλαμβάνει περισσότερα από 100 + tweaks που σας επιτρέπουν να προσαρμόσετε το σύστημα σας τις ρυθμίσεις της οθόνης σας και πολλά άλλα, περιλαμβάνει επίσης τη δυνατότητα πρόσβασης σε περισσότερα από 35 εργαλεία των Windows. Είναι αξιόπιστο και δεν πρόκειται να επηρεάσει το σύστημά σας αρνητικά με οποιονδήποτε τρόπο αφού όλες οι ρυθμίσεις που εφαρμόζονται μπορεί να αναιρεθούν με ασφάλεια, χωρίς να αφήσετε ίχνη. Μπορείτε ακόμη να διαμορφώσετε προγράμματα εκκίνησης και να κρύψετε αρχεία και φακέλους. Τέλος αν δεν θέλετε να εγκαταστήσετε την εφαρμογή στον υπολογιστή σας να τρέξετε την έκδοση Portable από οποιοδήποτε φορητό μέσο USB στικ κ.λ.π.
19
To NetWorx είναι ένα απλό δωρεάν, αλλά ισχυρό εργαλείο που σας βοηθήσει να αξιολογήσετε αντικειμενικά το εύρος ζώνης σας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να συλλέξετε τα δεδομένα χρήσης του εύρους ζώνης και για τη μέτρηση της ταχύτητας του Internet σας ή οποιαδήποτε άλλη σύνδεση δικτύου. Μπορεί να σας βοηθήσει ακόμη να εντοπίσετε πιθανές πηγές προβλημάτων του δικτύου σας ώστε να μην υπερβαίνετε το εύρος ζώνης των ορίων που καθορίζονται από τον ISP σας, ή να εντοπίσετε κάποια ύποπτη δραστηριότητα στα χαρακτηριστικό του δικτύου σας όπως δούρειους ίππους και επιθέσεις hacker.
20
Kρατήστε τον υπολογιστή σας μακρυά από κακόβουλο λογισμικό. Το UVK δημιουργήθηκε στις αρχές του 2010 ως ένα απλό αλλά ισχυρό εργαλείο χειροκίνητης αφαίρεση ιών και παράλληλα ως εργαλείο επισκευής του λειτουργικού συστήματος ενός υπολογιστή. Εισήγαγε πολλές νέες μεθόδους επισκευής όπως το Register system DLLs που τώρα χρησιμοποιείται από άλλες εφαρμογές του ίδιου είδους. Από τότε έχει επεκταθεί προσθέτοντας στο δυναμικό του πολλά νέα και χρήσιμα χαρακτηριστικά. Παράλληλα με τις αντιιακές του δυνατότητες περιλαμβάνει και πολλές άλλες όπως η δυνατότητα απεγκατάστασης λογισμικού για τα Windows. Σας επιτρέπει να καταργήσετε πολλά προγράμματα ταυτόχρονα, υποστηρίζει κατάσταση λειτουργίας χωρίς παρακολούθηση (απεγκατάσταση χωρίς αλληλεπίδραση του χρήστη), αναγκαστική απεγκατάσταση (για προγράμματα που επιμένουν και δεν απεγκαθίστανται) και πολλά άλλα.Ένα άλλο σημαντικό τμήμα που προστέθηκε πρόσφατα είναι η ανοσοποίηση UVK.