EnglishGreek

Άλμπερτ Αϊνστάιν : Ο κορυφαίος θεωρητικός φυσικός του 20ου αιώνα


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

- Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν θεωρείται ως ο μεγαλύτερος θεωρητικός φυσικός του 20ου αιώνα, γεννήθηκε στην (Ulm) της Γερμανίας στις 14 Μαρτίου του 1879. Όταν ήταν μικρός, τίποτα δε φανέρωνε την ιδιοφυία του. Αντίθετα, οι γονείς του πίστευαν πως ήταν ένα καθυστερημένο παιδί, και το δικαιολογούσαν αυτό από το γεγονός ότι άργησε πολύ να μιλήσει. Η πρώτη εργασία του Αϊνστάιν ήταν σε ένα γραφείο ευρεσιτεχνιών, όπου του δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσει πολλούς φακέλους με διπλώματα ευρεσιτεχνίας διαφόρων επιστημόνων και ήταν η αφορμή να ξεκινήσει την έρευνά του.

 - Δημοσίευσε αρκετές θεωρίες του κερδίζοντας με τον καιρό εκτίμηση και φήμη στους επιστημονικούς κύκλους, φτάνοντας να διδάξει στο Ινστιτούτο του Αυτοκράτορα Γουλιέλμου στο Βερολίνο και να γίνει μέλος της Πρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Πάνω από 300 συγγράμματα ήταν το έργο του μεγάλου φυσικού. Αλλά τέσσερα απ' αυτά " έμειναν στην ιστορία": Το φως διαδίδεται σε διακριτά κομμάτια ή "κβάντα" που ονομάζονται "φωτόνια". Η ταχύτητά τους είναι η ίδια για κάθε επίδοξο παρατηρητή, άσχετα από τη δική του ταχύτητα. Η μάζα και η ενέργεια είναι ανταλλάξιμες έννοιες και η σχέση τους εκφράζεται μέσα απ' την εξίσωση
- Μια ελάχιστη ποσότητα ύλης μπορεί να μετατραπεί σε ένα τεράστιο ποσό ενέργειας. Ο χώρος και ο χρόνος, σχηματίζοντας μαζί ένα σύμπαν 4 διαστάσεων, εξαρτιούνται ουσιαστικά από το ποιος τους μετράει.

 - Οι νόμοι της Φυσικής είναι αμετάβλητοι για κάθε μεμονωμένο παρατηρητή, αλλά δύο παρατηρητές που κινούνται με σχετικές ταχύτητες κοντά σ' αυτήν του φωτός καθυστερούν και τα μήκη ελαττώνονται γι' αυτούς ως προς άλλους σταθερούς παρατηρητές. Αυτή είναι η ουσία της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας του 1905. Η βαρύτητα και η επιτάχυνση σχετίζονται άμεσα, σύμφωνα με τη Γενική Θεωρίας της Σχετικότητας του 1916. Η βαρύτητα στρεβλώνεται από τον χωρόχρονο. Για παράδειγμα ένα μήλο που πέφτει, στην πραγματικότητα βουλιάζει μέσα σε μια λακκούβα του χωροχρόνου για την οποία είναι υπεύθυνη η μάζα της Γης. Το ίδιο συμβαίνει και με τους πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο ή το φως που εξαφανίζεται μέσα σε μια Μαύρη Τρύπα. To 1905 δημοσίευσε τέσσερα άρθρα στο επιστημονικό περιοδικό Χρονικά της Φυσικής. Στο πρώτο από αυτά έδωσε την εξήγηση του φωτοηλεκτρικού φαινομένου, για την οποία του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ το 1921.

 - Στηρίχθηκε στην «κβαντική θεωρία» που είχε εισαχθεί μερικά χρόνια νωρίτερα από τον Πλάνκ για την ερμηνεία της ακτινοβολίας του μέλανος σώματος. Οι δύο αυτές εργασίες των Πλανκ και Άινσταϊν αποτέλεσαν την αρχή της κβαντικής μηχανικής. Αργότερα ο Άινσταϊν εναντιώθηκε στην θεωρία των κβάντα, λέγοντας ότι ο θεός δεν παίζει ζάρια. Στο τρίτο από τα άρθρα που δημοσίευσε το 1905 ο Άινσταϊν διατύπωσε την ειδική θεωρία της σχετικότητας και έδειξε ότι από αυτήν συνάγεται ο διάσημος τύπος Ε = mc2 που δηλώνει την ισοδυναμία ενέργειας και μάζας. Τον Νοέμβριο του 1915, παρουσίασε τη γενική θεωρία της σχετικότητας σε μια σειρά διαλέξεων στην Πρωσική Ακαδημία Επιστημών. Σύμφωνα με την θεωρία του δεν υπάρχει «απόλυτος χώρος» ούτε «απόλυτος χρόνος», αφού και τα δύο εξαρτώνται από την ταχύτητα, επομένως έχουν νόημα μόνο σε σχέση με τον παρατηρητή. Σε μία μόνο ημέρα τον Νοέμβριο του 1919 έγινε διάσημος. Εκείνη την ημέρα, η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι οι φωτογραφίες από μια ηλιακή έκλειψη πάνω από ένα νησί στον Κόλπο της Γουινέας επιβεβαίωσαν με εξαιρετική ακρίβεια τις απίστευτες, υπό το πρίσμα της ανθρώπινης διαίσθησης και της συμβατικής επιστήμης, προβλέψεις που είχε διατυπώσει ο Αϊνστάιν 14 χρόνια νωρίτερα, θεμελιώνοντας Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. 

 - Το 1933, όταν οι ναζί είχαν ήδη εκλεγεί στην κυβέρνηση της Γερμανίας, άρχισαν να διαβάλλουν τον 'Αϊνστάιν ως πράκτορα των Αμερικανών και των Αγγλογάλλων, ενοχλημένοι από το γεγονός ότι ως σημαντικότερος εκπρόσωπος της γερμανικής επιστήμης φαινόταν εκείνη την εποχή ένας εβραίος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναγκαστεί να αποχωρήσει ο μεγάλος ερευνητής από τη Γερμανική Ακαδημία Επιστημών, μέσα στην οποία είχαν κυριαρχήσει, όπως συμβαίνει συνήθως με τα απολυταρχικά καθεστώτα μετριότητες. Έτσι λοιπόν αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τη Γερμανία, με προορισμό την Αμερική. Εγκαταστάθηκε στο Princeton, και από εκεί αρχίζει μια νέα περίοδος της ζωής του. Εκείνη την εποχή έκανε μεγάλη εντύπωση στην επιστημονική κοινότητα η ανακοίνωση του Μπορ ότι ο Χαν και ο Στράσμαν είχαν πετύχει σε εργαστήριό τους στη Γερμανία την πρώτη διάσπαση του ατόμου. Αμέσως άρχισαν οι ερευνητές να επαναλαμβάνουν αυτά τα πειράματα, βομβαρδίζοντας πυρήνες ουρανίου με ουδετερόνια. Αποτέλεσμα ήταν να απελευθερώνεται μια τεράστια ποσότητα ενέργειας, ανακάλυψη που οδήγησε στην κατασκευή της ατομικής βόμβας.

 - Ο 'Αϊνστάιν πείστηκε από συναδέλφους του επιστήμονες, κυρίως από τον Τέλλερ, να συμβάλει στον αγώνα για την κατασκευή της βόμβας, φοβούμενος ότι οι ναζί θα κυρίευαν όλο τον πολιτισμένο κόσμο, αν προλάβαιναν αυτοί να αποκτήσουν το καταστροφικό όπλο. Για το σκοπό αυτό έστειλε μία επιστολή στον πρόεδρο Ρούσβελτ και του παρουσίαζε τις δυνατότητες της ατομικής βόμβας και τους κινδύνους που δημιουργούσε η κατοχή της. Τελικά οι φόβοι της επιστημονικής κοινότητας για κατάχρηση επαληθεύτηκα, αφού η ατομική βόμβα που κατασκευάστηκε από τον Οπενχάιμερ χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ εναντίον της Ιαπωνίας στις πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Μέχρι τέλος της ζωής του δραστηριοποιήθηκε ο 'Αϊνστάιν στις κινητοποιήσεις για αφοπλισμό, αφού είχε καταστεί και η Σοβιετική Ένωση πυρηνική δύναμη και είχε αρχίσει ο «ψυχρός πόλεμος», υπογράφοντας συχνά διακηρύξεις με άλλους επιστήμονες, κυρίως με τον Μπ. Ράσελ που ήταν ο κατεξοχήν ηγέτης των κινημάτων για την ειρήνη και τον αφοπλισμό.