Πόσο αξιόπιστο είναι το σύστημα αξιολόγησης της Alexa ;


H Alexa είναι μία διαδικτυακή υπηρεσία αξολόγησης ιστότοπων όπου βαθμολογείται η απόδοση του καθε ιστότοπου ανάλογα με την επισκεψιμότητά του. Δραστηριοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια και για πολλούς Webmasters αποτελούσε και αποτελεί το απόλυτο εργαλείο αξιολόγησης και βαθμολόγησης της εν γένει απόδοσης του ιστότοπού τους. Είναι όμως έτσι; 
Ας βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους και ας απομυθοποιήσουμε ορισμένα πράγματα που  ίσως για κάποιους Webmasters πιθανώς να μην είναι γνωστά. Πώς  λειτουργεί η Alexa;  Θα έλεγα κατ΄αναλογία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που λειτουργεί η AGB για να καθορίσει την τηλεθέαση στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Δηλαδή, όπως  κάποιοι τηλεθεατές έχουν το μηχανάκι της AGB που καταγράφει  ποιά κανάλια παρακολουθούν  περισσότερο και ποιες εκπομπές  τό ίδιο ακριβώς γίνεται και με την Alexa,  με τη διαφορά ότι  στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που χρειάζεται κάποιος είναι απλά να έχει εγκαταστήσει στον Browser  του  την  Toolbar της Alexa. 

Παρ΄όλα  αυτά επειδή  δεν υπάρχει κάποιος άλλος φορέας  που να αξιολογεί την απόδοση των ιστοσελίδων  έχει επικρατήσει  κυρίως σε εμπορικές ιστοσελίδες (επαγγελματικές)  να λαμβάνεται σοβαρά  η αξιολόγησή τους  από την  Alexa για λόγους προφανείς.  Κάπου εδώ αρχίζουν τα ευτράπελα,  από κάποιες ιστοσελίδες μεσάζοντες (με το αζημίωτο βέβαια)  που με τα τα γνωστά  ΄΄ρομποτάκια΄΄  ξεγελούν το σύστημα και προσφέρουν αφειδώς εκατοντάδες ή χιλιάδες κλικ  (κάπου στην άπω ανατολή συνήθως) ανάλογα με την παραγγελία.  ( Αυτό  βέβαια δεν σημαίνει ότι  η συγκεκριμένη πρακτική εφαρμόζεται από όλους).Υπάρχει όμως κάποιος απλός τρόπος να ανεβάσεις κανείς  την κατάταξή του στην Alexa; Ένας απλός τρόπος είναι να βάλεις  για παράδειγμα σε ένα σε internet cafe την alexa toolbar την ιστοσελίδα που θες να ανεβάσεις στην κατάταξη ως homepage. Έτσι, όλοι οι πελάτες του internet cafe που ανοίγουν τον browser θα καταγράφονται από την Alexa ως επισκέπτες του site σου.

Ένας άλλος τρόπος είναι να κάνεις το ίδιο με τους φίλους και τους γνωστούς σου και βέβαια το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί εν πολλοίς  και από το πόσες γνωριμίες έχεις.  Για παράδειγμα, μια εταιρεία που έχει  δεκάδες ή εκατοντάδες εργαζόμενους, έχει κάθε λόγο να βάλει το toolbar  της Alexa στους υπολογιστές όλων των εργαζομένων της αφού με αυτό τον τρόπο, θα ανεβάζουν καθημερινά το Rank των ιστοσελίδων στις οποίες εργάζονται.

Και για συνοψίσουμε, το να έχετε μία κατάταξη παραδειγματος χάριν, 100000, 200000, ή 300000, 500000 δεν σημαίνει ότι  απαραίτητα ότι η ιστοσελίδα με την υψηλότερη κατάταξη έχει λιγότερους επισκέπτες με αυτήν της χαμηλότερης ( κατ΄αναλογία).

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να  σας απευθύνω την εξής ερώτηση. Εσείς, ως απλός χρήστης, έχετε κανένα λόγο να εγκαταστήσετε  την Toolbar της Alexa;  Νομίζω πώς όχι, επομένως και μόνο το γεγονός ότι  ο απλός χρήστης δεν έχει κανέναν λόγο να την  εγκαταστήσει καταδεικνύει  το βασικό μειονέκτημα της στην αντικειμενικότητα της μέτρησης-αξιολόγησης μίας ιστοσελίδας.

Ετσι, συμβαίνει και το παράδοξο, να διπλασιάζει ή να τριπλασιάζει κανείς το ποσοστό των αναγνωστών στην ιστοσελίδα του, αλλά παρ΄όλα αυτά η γενική του κατάταξη στην Alexa να αυξάνεται αντί να μειώνεται για τον απλούστατο λόγο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών του δεν έχει απλά  εγκατεστημένη την Toolbar στον browser τους.
Ίσως ο  μοναδικός αξιόπιστος τρόπος αυτή τη στιγμή  για να ελέγξετε την κυκλοφορία και την απόδοση της ιστοσελίδας σας είναι μέσω των εργαλείων Google Analytics όπου θα δείτε με κάθε λεπτομέρεια την κίνηση της ιστοσελίδας σας με κάθε λεπτομέρεια.  Φυσικά το  μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορείτε να συγκρίνετε δύο η περισσότερες ιστοσελίδες αν δεν ανήκουν σε εσάς καθότι τα δεδομένα είναι Private.
Τελειώνοντας, σύμφωνα με το σκεπτικό που αναπτύξαμε παραπάνω η λογική μας υπαγορεύει να βγάλουμε το συμπέρασμα  ότι μετρήσεις της Alexa  με τον τρόπο που γίνονται είναι σε γενικές γραμμές ανακριβείς, παρ΄όλα αυτά  για να μην είμαστε  άδικοι θα  έλεγα ότι αποκτούν ακρίβεια  μόνο αν οι επισκέπτες που επισκέπτονται κάποια ιστοσελίδα έχουν όλοι εγκατεστημένη την συγκεκριμένη  Toolbar στον browser που χρησιμοποιούν,  γεγονός που ευνοεί τις επαγγελματικές ιστοσελίδες  με μεγάλη επισκεψιμότητα αφού  σύμφωνα με τον νόμο των πιθανοτήτων αυξάνεται κατακόρυφα η πιθανότητα ο αριθμός των χρηστών που πιθανώς να έχει εγκατεστημένη την Toolbar .
Εν κατακλείδι, θα έλεγα ότι το σύστημα μέτρησης και αξιολόγησης της Alexa δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα  ακριβές  εργαλείο για την μέτρηση απόδοσης των ιστότοπων παρά μόνο αν ισχύουν  οι παραπάνω προϋποθέσεις και μάλιστα συμπληρωματικά, θα έλεγα ότι έχει και κάποια αξία παραπάνω, σύγκρισης-αξιολόγησης μόνο για τις ιστοσελίδες πολύ μεγάλης επισκεψιμότητας.
Επομένως ας μην την ΄΄θεοποιούμε΄΄ αλλά ας την χρησιμοποιούμε απλά και μόνο ως μία σχετική ένδειξη και τίποτα παραπάνω.

Πόσο αξιόπιστο είναι το σύστημα αξιολόγησης της Alexa ;
4/ 5 stars - "Πόσο αξιόπιστο είναι το σύστημα αξιολόγησης της Alexa ;" H Alexa είναι μία διαδικτυακή υπηρεσία αξολόγησης ιστότοπων όπου βαθμολογείται η απόδοση του καθε ιστότοπου ανάλογα με την επισκεψιμότ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια

Έχετε ενεργοποιήσει τη φραγή διαφημίσεων!

Εμφανίζουμε διαφημίσεις στο lovefortechnology.net για να μπορέσουμε να συντηρήσουμε την ιστοσελίδα μας και παράλληλα να σας προσφέρουμε αξιόλογο δωρεάν λογισμικό. Αν σας αρέσει ο ιστότοπός μας και θέλετε να υποστηρίξετε τη δουλειά μας, παρακαλώ σκεφτείτε το ενδεχόμενο να επιτρέψετε τις διαφημίσεις στην ιστοσελίδα μας. Πατηστε εδω για συνεχεια
–>