Ηλεκτροφωτογραφία ή αλλιώς τεχνική φωτογράφησης ΚίρλιανΗ Φωτογράφηση Kirlian είναι μια συλλογή φωτογραφικών τεχνικών από τον Semyon Kirlian, ο οποίος το 1939 ανακάλυψε τυχαία ότι όταν ένα αντικείμενο πάνω σε μία φωτογραφική πλάκα είναι συνδεδεμένο με μια πηγή υψηλής τάσης, τότε παράγεται μία εικόνα του σώματος αυτού στην φωτογραφική πλάκα. Η τεχνική αυτή είναι γνωστή και ως ηλεκτροφωτογραφία.Ο Κίρλιαν ξεκίνησε την καριέρα του σαν αυτοδίδακτος επισκευαστής. Αν και είχε παρακολουθήσει μόνο τέσσερα χρόνια στο σχολείο επισκεύαζε τα πάντα και ότι δεν ήξερε το φανταζόταν. Έτσι, όταν φτιάχτηκε ένα καινούργιο νοσοκομείο, στην πόλη του, και τα μηχανήματά του δεν λειτουργούσαν, τότε πήγε ο Κίρλιαν και τα επισκεύασε. Η ικανότητά του διαδόθηκε και έγινε ο περιοδικός κατασκευαστής κάθε ιατρικού ινστιτούτου της πόλης. 

Ένα απόγευμα, ενώ επισκεύαζε μια γεννήτρια υψηλής συχνότητας, μιας ηλεκτρικής συσκευής μασάζ, τον χτύπησε τυχαία μια ηλεκτρική εκκένωση. Δεν πόνεσε, αλλά είδε όμορφα πυροτεχνήματα που σκέφτηκε ότι θα άξιζε να καταγραφούν.Πως όμως θα τα φωτογράφιζε; Έπρεπε να έχει απόλυτο σκοτάδι, γυάλινες πλάκες και να πιεστεί το αντικείμενο που ήταν να καταγραφεί, να πιεστεί πάνω στην πλάκα. Και, φυσικά, στην αρχή το αντικείμενο θα ήταν αυτός. Αυτό που είδε στην φωτογραφία ήταν τα οστά του χεριού και μια μυστηριώδη αύρα που περιέβαλλε τα δάχτυλα.

Η μηχανή Κίρλιαν χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα σε πολλούς κλάδους, όπως η διαστημική τεχνολογία, γεωλογία, μεταλλουργία, στον έλεγχο ασφαλείας σε κάθε βιομηχανία. Επίσης, δοκιμάστηκε σε δικαστικές υποθέσεις, για τον έλεγχο φονικών όπλων. Επίσης, και στη θεραπεία των αλκοολικών και των ναρκομανών. H φωτογράφηση Kirlian αναφέρεται σε μια μορφή photogram που γίνεται με ρεύματα υψηλής τάσης. 

Το όνομα του το πήρε από τον Semyon Kirlian, που το 1939 ανακάλυψε τυχαία ότι αν ένα αντικείμενο σε μια φωτογραφική πλάκα είναι συνδεδεμένο με μια πηγή υψηλής τάσης, οι μικρές απορρίψεις στέμματος (που δημιουργούνται από το ισχυρό ηλεκτρικό πεδίο στα άκρα του αντικειμένου) μπορεί να δημιουργήσουν μια εικόνα στην φωτογραφική πλάκα.

Η τεχνική είναι Kirlian ειναι η εξής: Το αντικείμενο βρίσκεται σε άμεση επαφή με μια ταινία πάνω σε μια μεταλλική πλάκα που διαρέεται με υψηλή τάση,υψηλής συχνότητας. Η μηχανή Κίρλιαν χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα σε πολλούς κλάδους, όπως η διαστημική τεχνολογία, γεωλογία, μεταλλουργία, στον έλεγχο ασφαλείας σε κάθε βιομηχανία.

Επίσης, δοκιμάστηκε σε δικαστικές υποθέσεις, και στη θεραπεία των αλκοολικών και των ναρκομανών. Στην Pennsilvania, βρίσκεται η πολυκλινική Harrisbourg Hershey. Εκεί, η ομάδα του L. Konikiewicz, έχει προχωρήσει πολύ. Έκανε πειράματα σε γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια και σε άλλες που δεν έπαιρναν. Βρήκε, ότι αυτές που έπαιρναν, είχαν σταθερή κορώνα στην διάρκεια της ωορρηξίας τους.

Αυτές που δεν έπαιρναν, είχαν πολύ έντονη. Συμπλήρωσε την πολύ χρήσιμη εργασία του Omura, εντοπίζοντας και άλλους αποσταθεροποιητικούς παράγοντες της φωτογραφίας. Όπως το στρίψιμο του δαχτύλου, την λήψη φαρμάκων και άλλων πραγμάτων πριν την φωτογράφιση, αλλά και πολλών άλλων τεχνικών συμπληρωμάτων.

Η μεγάλη του επιτυχία πάντως, ήταν άλλη. Εξέτασε 140 άτομα, από τα οποία, 18 είχαν μια ασθένεια την κυστική ίνωση. Ένας παθολογικός μετασχηματισμός ιστών, με σοβαρές συνέπειες.Ο Κονίκιεβιτς, ούτε λίγο πολύ, βρήκε τους 16 από τους 18 ασθενείς! Η επιτυχία του ήταν πραγματικά τεράστια. Για πρώτη φορά, πιστοποιούνταν η διαγνωστική χρήση της μηχανής, από έγκυρο ερευνητικό κέντρο. Η προσπάθεια κατανόησης, της απίστευτης αυτής μηχανής, συνεχίζεται ασταμάτητα