Βέρνερ φον Μπράουν (Wernher Magnus Maximilian Freiherr von Braun)


Γεννήθηκε στο Βιρσίτζ Πολωνίας, 23 Μαρτίου 1912 και πέθανε στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ,  την 16 Ιουνίου 1977 ήταν Γερμανο-Αμερικανός μηχανικός με σημαντική συμβολή στην δημιουργία βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων που μετέφεραν τους αστροναύτες στην Σελήνη. Θεωρήθηκε από τους σημαντικότερους επιστήμονες ειδικούς σε προβλήματα σχετικά με τα διαστημικά ταξίδια.

Γεννήθηκε στη πόλη Βιρσίτζ (Wirsitz) την σημερινή Βιρζίσκ (Wyrzysk) της Πολωνίας. Ήταν ο δημιουργός του πυραύλου Α4 (Aggregat-4) ο οποίος ήταν μέρος της σειράς πυραύλων που ο φον Μπράουν σχεδίασε και κατασκεύασε για λογαριασμό της ναζιστικής Γερμανίας στο διάστημα 1933–1945. Ο A4 έγινε γνωστός σαν V2 (Vergeltungswaffe 2, στα γερμανικά σημαίνει «όπλο της εκδίκησης») και χρησιμοποιήθηκε από το 1942 κυρίως στο πόλεμο της Γερμανίας κατά της Αγγλίας (Β' Παγκόσμιος Πόλεμος).

Του απονεμήθηκε διδακτορικό στη φυσική (αεροδιαστημική τεχνολογία) στις 27 Ιουλίου 1934 από το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου για μια διατριβή με τίτλο "Περί Καύσης Δοκιμές." Ωστόσο, αυτό ήταν μόνο το έργο του που έγινε γνωστό. Η πραγματική πλήρης διατριβή, "Κατασκευή, Θεωρητική και Πειραματική Λύση στο πρόβλημα Υγρά Propellant Πύραυλος" (με ημερομηνία 16 Απριλίου 1934) , δεν είχε δημοσιευτεί μέχρι το 1960 . Έως το τέλος του 1934 η ομάδα του είχε επιτυχία εκτοξεύσει δυο πύραυλους που ανήλθαν στο ύψος των 2,2 και 3,5χιλιομέτρων.

Το 1937 (άλλες πήγες: 1 Δεκεμβρίου 1932), ο φον Μπράουν προσχώρησε στο Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα. Οι Στρατιωτικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρουν ότι ο φον Μπράουν εντάθηκε στα Waffen-SS το 1933, και στη συνεχεία στις 1 Μαΐου 1937 και έγινε αξιωματικός των Waffen - S.S. από το Μάιο του 1940 μέχρι το τέλος του πολέμου.
Στις 22 Δεκεμβρίου 1942, ο Αδόλφος Χίτλερ υπέγραψε την έγκριση για την παράγωγη του Α-4, ως "όπλο εκδίκησης" .Ο φον Μπράουν την Παρασκευή, 7 Ιουλίου 1943 παρουσίασε μία ταινία να δείχνει έναν Α-4 που απογειώνεται, ο Χίτλερ ενθουσιάστηκε τόσο ώστε τον έκανε να καθηγητή λίγο μετά. Στη Γερμάνια, αυτό ήταν εντελώς ασυνήθιστο για ένα μηχανικό που ήταν μόλις 31 ετών.

Μετά την λήξη του πολέμου, το 1945 ο φον Μπράουν και η ομάδα του υπήρξαν ανάμεσα στους δεκάδες Γερμανούς επιστήμονες που οι αμερικανικές δυνάμεις μετέφεραν στις ΗΠΑ σαν μέρος της επιχείρησης Paperclip (Operation Paperclip). 

Εκεί ανέλαβε τη διεύθυνση του τμήματος ερευνών βαλλιστικών βλημάτων ειδικής υπηρεσίας του αμερικανικού στρατού (White Sands Proving Grounds) στο Νέο Μεξικό, όπου και συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάπτυξη των μέσων στην εξερεύνηση του διαστήματος. Το 1955 απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα.


Το 1952, ο ο φον Μπράουν δημοσιεύει για πρώτη φορά την ιδέα ενός επανδρωμένου διαστημικού σταθμού σε ένα περιοδικό Collier Weekly με τιτλο Man Will Conquer Space Soon! Τα άρθρα αυτά καταδεικνύονται από τον καλλιτέχνη Chesley Bonestell και είχαν απήχηση στη διάδοση των ιδεών τουYπήρξε ο κατασκευαστής των πυραύλων «Jupiter C» και «Vanguard» με τους οποίους και εκτοξεύτηκαν οι τεχνητοί δορυφόροι «Explorer 1» και «Explorer 3». Από το 1961 άρχισε, με την εποπτεία του, η κατασκευή των πυραύλων «Saturn» που ήταν σχεδιασμένοι για να μεταφέρουν μεγάλα φορτία σε τροχιά και πέρα από την τροχιά της Γης.

Το 1969 ο πύραυλος «Saturn V» που έφερε το διαστημόπλοιο Απόλλων 11, μετέφερε στο διάστημα τους πρώτους αστροναύτες οι οποίοι στις 20 Ιουνίου προσεδαφίστηκαν και περπάτησαν στην Σελήνη.

Aποχώρησε από τη NASA το 1972. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του συνεργάστηκε με ιδιωτικές επιχειρήσεις Είχε νυμφευθεί το 1947 την Μαρία Λουΐζε φον Κίστορπ (Maria Luise von Quistorp), εξαδέλφή του από την πλευρά της μητέρας του και πέθανε στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια στις 16 Ιουνίου του 1977.