Ενρίκο Φέρμι (Enrico Fermi)

Ιταλός Φυσικός (1901-54), κάτοχος βραβείου Νόμπελ που έχει μείνει γνωστός για το ότι πέτυχε την πρώτη ελεγχόμενη πυρηνική αντίδραση.

Γεννήθηκε στη Ρώμη και σπούδασε στην Πίζα. Στη συνέχεια κατείχε την έδρα της Θεωρητικής Φυσικής στο πανεπιστήμιο της Ρώμης, όπου ανέπτυξε την στατιστική Φέρμι για την εξήγηση της συμπεριφοράς των ηλεκτρονίων.
 
Το 1926, ο Φέρμι ανακαλύπτει τους νόμους της Στατιστικής, που σήμερα ονομάζονται «Στατιστική του Φέρμι», οι οποίοι διέπουν τα σωματίδια στην «αρχή του Pauli» Το 1927, ο Φέρμι εκλέγεται καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής στο πανεπιστήμιο της Ρώμης. Αυτό τον τίτλο διατήρησε μέχρι το 1938, όταν, αμέσως μετά το βραβείο Νόμπελ που πήρε, έφυγε για την Αμερική, κυρίως για να αποφύγει την δικτατορία του Μουσολίνι. Κατά την διάρκεια των πρώτων χρόνων της καριέρας του στη Ρώμη, ασχολήθηκε με προβλήματα της Ηλεκτροδυναμικής και άλλες θεωρητικές έρευνες σε διάφορα φαινόμενα. Αλλά μια σημαντική αλλαγή στην πορεία του ήρθε όταν έστρεψε την προσοχή του από τα ηλεκτρόνια στα ατομικά νουκλεόνια.

Το 1938, ο Φέρμι ήταν χωρίς αμφιβολία ο μεγαλύτερος ειδικός στα νετρόνια και συνέχισε την δουλειά του σε αυτό το θέμα μετά την άφιξή του στις ΗΠΑ, όπου σύντομα έγινε καθηγητής Φυσικής στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια.


Γύρω στα 1934 ερευνούσε την παραγωγή τεχνητής ραδιενέργειας με βομβαρδισμό νετρονίων, οπότε ανέπτυξε την αποσύνθεση πυρήνων με ακτινοβολία βήτα. Για την παραγωγή τεχνητής ραδιενέργειας πήρε βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1938.

Ο Φέρμι αναγκάστηκε να φύγει από την Ιταλία λόγω του Φασισμού και πήγε στις ΗΠΑ όπου έγινε καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια. Εκεί ασχολήθηκε με την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα, όπου δηλαδή έχουμε ελεγχόμενες με επιβραδυντή πυρηνικές αντιδράσεις. Ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας μπήκε μπροστά τον Δεκέμβρη του 1942, στο πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Βέβαια ο σκοπός των Αμερικανών ήταν η ανάπτυξη ατομικού όπλου που θα τους βοηθούσε στο να κερδίσουν τον πόλεμο και ο Φέρμι μετά την επιτυχή λειτουργία του αντιδραστήρα, δούλεψε στο Λος Άλαμος για την ανάπτυξη ατομικών όπλων, παρόλο που ο ίδιος αντιδρούσε στην εφαρμογή και την ανάπτυξη της υδρογονοβόμβας.

Το Δεκέμβριο του 1944 πραγματοποίησε στις κατακόμβες ενός σταδίου του Σικάγου την πρώτη ελεγχόμενη και διατηρούμενη πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση και άνοιξε το δρόμο για την ειρηνική και πολεμική χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Ο Φέρμι ήταν όμως από καιρού ηγετική φυσιογνωμία στον κόσμο της σύγχρονης Φυσικής. Ακόμα σήμερα χρησιμοποιείται η λεγόμενη «Fermi-Dirac-Στατιστική» για την περιγραφή υποατομικών σωματιδίων. 

Η σημαντικότερη εργασία του Φέρμι παρουσιάστηκε το 1934 και περιέγραφε τη διάσπαση βήτα. Με αυτή την εργασία όρισε την ύπαρξη ενός σωματιδίου χωρίς μάζα, του νετρίνο, του οποίου η ύπαρξη επιβεβαιώθηκε πειραματικά 20 χρόνια αργότερα, το 1956. Το 1938 απονεμήθηκε στο Φέρμι το βραβείο Νόμπελ για τα πειράματά του με την τεχνητή ραδιενέργεια. Το ίδιο έτος εγκατέλειψε τη γενέτειρά του Ιταλία και πήγε στις ΗΠΑ, πιεζόμενος από το δικτατορικό καθεστώς, επειδή η γυναίκα του ήταν εβραία. Αρχικά έγινε καθηγητής Φυσικής στη Νέα Υόρκη και μετά στο Σικάγο, από όπου συνέβαλε με τις εργασίες του στην κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας που είχε αναλάβει το επιτελείο του Οπενχάιμερ.

Μετά τον πόλεμο ο Φέρμι είχε την έδρα της πυρηνικής τεχνολογίας στο Ινστιτούτο πυρηνικών Ερευνών του πανεπιστημίου του Σικάγο.

Ο Ενρίκο Φέρμι, ένας από τους μεγαλύτερους θεωρητικούς και ταυτόχρονα πειραματικούς φυσικούς του προηγούμενου αιώνα πέθανε το 1954 έχοντας αφήσει πίσω του ένα τεράστιο έργο στην επιστήμη και την τεχνολογία.