Yandex : Ο νέος ανταγωνιστής των Google και Bing με έδρα τη Ρωσία- Η Yandex είναι μια από τις τρεις πιο δημοφιλείς εταιρείες μηχανών αναζήτησης στο κόσμο και ισότιμος ανταγωνιστής των κολοσσών Google και Bing με έδρα τη Ρωσία. Αρκεί να σκεφθείτε ότι το το ποσοστό χρήσης της ρώσικης μηχανής αναζήτησης είναι στην Ρωσία (60%) στην Ουκρανία 30%, στην Λευκορωσία, 40%, στο Ουζμπεκιστάν, είναι 28% και μεγάλη απήχηση και στη Τουρκία. Όμως η Yandex δεν φιλοδοξεί απλά να πάρει ένα μικρό κομμάτι της πίτας στον τομέα της αναζήτησης από την Google και την Bing αλλά μεθοδικά προσπαθεί με τις νέες υπηρεσίες που προσφέρει να προσελκύσει χρήστες και εκτός της ρωσικής επικράτειας.
- Ας δούμε όμως ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρει η Yandex και που δεν αφορούν μόνο τους απλούς χρήστες του internet αλλά σε μεγάλο βαθμό και τους webmasters. Η μηχανή αναζήτησης βρίσκεται εδώ αλλά για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε και τις υπόλοιπες υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία θα πρέπει να κάνουμε registration αποκτώντας ένα νέο e-mai του τύπου το όνομά σας@Yandex.com

- Ξεκινάμε να κάνουμε εγγραφή ώστε να αποκτήσουμε το νέο μας e-mail εδώ. Στην φωτογραφία βλέπετε το γραφικό περιβάλλον του e-mai, έχουμε τη δυνατότητα μάλιστα να αλλάξουμε και Themes (υπάρχει η σχετική επιλογή στο μενού πάνω δεξιά δίπλα από τις ρυθμίσεις:
- Αν τώρα έχουμε λογαριασμούς e-mails στο Yahoo και Gmail, η Yandex μας δίνει τη δυνατότητα να τους ενσωματώσουμε στο νέο μας περιβάλλον μέσα από το μενού του λογαριασμού μας μπορούμε να τους ενσωματώσουμε σε αυτό. Πρόσφατα η Yandex ανακοίνωσε τη νέα της υπηρεσία το Yandex.Disk κάτι αντίστοιχο δηλαδή του Dropbox  του Google Drive και των λοιπων Cloud. Δεν χρειάζεται να κάνετε νέα εγγραφή αφού πλέον με την εγγραφή σας και το λογαριασμό του νέου email αποκτάτε τη δυνατότητα εισόδου σε όλες τις υπηρεσίες της Yandex. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για Windows, Mac OS X, iOS και Android και μπορείτε να την κατεβάσετε. Κατά την εγγραφή σας στην υπηρεσία σας προσφέρονται 8GB δωρεάν αποθηκευτικός χώρος, αν εγκαταστήσετε το Yandex Disk στον υπολογιστή σας  και άλλα 2GB extra δώρο σύνολο 10.


- Το τρίτο και το καλύτερο το άφησα για το τέλος και αφορά τους κατόχους ιστοσελίδων-Blogs, όπου η Yandex έχει φτιάξει τα δικά της εργαλεία για τους Webmasters την αντίστοιχη δηλαδή υπηρεσία της Google. Ας δούμε τώρα τι μπορούμε να κάνουμε με την υπηρεσία Yandex.Webmaster και πώς καταχωρούμε την ιστοσελίδα μας. Αφού κάνουμε login επάνω αριστερά στο πάνελ επιλέγουμε Add site και προσθέτουμε την ιστοσελίδα μας:
- Ακολουθήστε τις οδηγίες επαλήθευσης και προσθέστε τον κώδικα επαλήθευσης στην ιστοσελίδας σας όπως ακριβώς κάνατε και με το Google Webmaster και κάνετε το ίδιο ξεχωριστά αν έχετε στην κατοχή σας πάνω από μία ιστοσελίδα.Με την επιλογή mysites βλέπετε τις ιστοσελίδες που έχετε υποβάλει, και πατώντας τώρα επάνω στην ιστοσελίδα σας,  βλέπετε τις διαθέσιμες επιλογές ελέγχου αντίστοιχες με αυτές του Google Webmaster.

- Ξεχωρίζω την επιλογή security, μία ίσως από τις καλύτερες δυνατότητες του Yandex Webmasters που είναι η δυνατότητα να ελέγξουμε την ιστοσελίδα μας για πιθανή μόλυνση από malware ή κακόβουλο κώδικα, όμως οι δυνατότητες του δεν σταματάνε μόνο στην διάγνωση αλλά μας βοηθά βήμα πρός βήμα να εντοπίσουμε το πρόβλημα και να αφαιρέσουμε τον κακόβουλο κώδικα.Απ΄ότι φαίνεται  όμως  η Yandex δεν αρκέστηκε στα παραπάνω προιόντα  και στην προσπάθειά της να αποτελέσει μία ολοκληρωμένη λύση web του τύπου όλα σε ένα όπως η Google και η microsoft έφτιαξε και αυτή το δικό της μεταφραστή με υπόστήριξη πρός το παρόν  36 γλωσσών μεταξύ των οποίων και τα Ελληνικά.
 

αλλά και το δικό της Browser με πλήρη υποστήριξη windows , smartphones και Tablets


Εν κατακλείδι, η Yandex φαίνεται να εξελίσσεται στην ανερχόμενη δύναμη του βορρά με μεγάλες προοπτικές και φιλοδοξίες ισότιμη θα έλεγα (τηρουμένων των αναλογιών) της Google και Bing και πιστεύω ότι αξίζει τηv προσοχής μας.