PeerBlock : Δυσκολέψτε την αναγνώρισή σας στο διαδίκτυο


- Οι εποχές της ελευθερίας στο internet έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και όλα δείχνουν ότι χρόνο με το χρόνο το internet δεν έχει καμία σχέση με το internet που ξέραμε παλιότερα. Το PeerBlock είναι μια δωρεάν εφαρμογή τείχους προστασίας λογισμικού, διάδοχος του PeerGuardian (το οποίο δεν συνεχίζεται ενεργά). Αναστέλλει τις εισερχόμενες και εξερχόμενες συνδέσεις στο Internet από διευθύνσεις IPs που περιλαμβάνονται στη Blocklist.

- Η αλήθεια είναι ότι είναι τα Torrents περνάνε δύσκολες στιγμές. Πολλές από τις παλιές μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι χρήστες δεν είναι πλέον αξιόπιστες και έχουν ξεπεραστεί από τον χρόνο. Η κρυπτογράφηση BitTorrent στον client σας μπορεί να ήταν πολύ χρήσιμη όμως δεν θα σας προστατεύει για πάντα, αφού κάποιοι ISP χρησιμοποιούν ισχυρές μεθόδους αποκρυπτογράφησης ώστε να να δουν το τι είδους αρχεία διακινείτε. Ο μόνος τρόπος για να κρατήσετε πραγματικά ανώνυμα τα downloads σας είναι να πάρετε πιο δραστικά μέτρα χρησιμοποιώντας τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα τα γνωστά (Virtual Private Network ή εν συντομία VPN με την βοήθεια των οποίων μπορείτε να σερφάρετε ανώνυμα με τη μέγιστη δυνατή κρυπτογράφηση. 

- Για παράδειγμα ο BTGuard λειτουργεί μέσω Proxy και διατηρεί τη διεύθυνση της IP σας κρυμμένη από οποιονδήποτε. Ακόμα και αν κάνετε λήψη ενός torrent που παρακολουθείται, θα δουν την IP του BTGuard, και την όχι δική σας, επίσης το BTGuard δεν διατηρεί logfiles γεγονός που έχει πολύ μεγάλη σημασία όπως θα δούμε πιο κάτω. Υπάρχουν βέβαια δεκάδες εταιρείες που ειδικεύονται στην χρήση και εμπορία των εικονικών δικτύων το ερώτημα είναι όμως ποια είναι η πραγματική αφάλεια που παρέχουν σε ένα χρήστη που θέλει να χρησιμοποιήσει αυτού του είδους τις υπηρεσίες; Είναι έτσι πραγματικά; 

- Οι πολιτικές απορρήτου τους αντέχουν σε εξέταση; Δυστυχώς αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το μάθετε στην πορεία ψάχνοντας και διαβάζοντας προσεκτικά τις πολιτικές απορρήτου της εκάστοτε υπηρεσίας VPN. Σε γενικές γραμμές ένας πολύ χρήσιμος κανόνας είναι ο εξής : Αν ένας πάροχος VPN διαθέτει αρχεία καταγραφής δραστηριοτήτων των χρηστών του μειώνονται δυστυχώς οι πιθανότητες να προσφέρει μια πραγματικά ανώνυμη υπηρεσία, όχι γιατί δεν διαθέτει τον ανάλογο εξοπλισμό, αλλά γιατί ανά πάσα στιγμή κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί για το τι θα κάνει αν για παράδειγμα του ζητηθούν από τις αρχές στοιχεία που αφορούν την δραστηριότητα ενός χρήστη.

- Ας  έρθουμε όμως στο θέμα μας και ας δούμε τι ακριβώς κάνει το  PeerBlock . Το πρόγραμμα  απευθύνεται κυρίως σε όσους ασχολούνται με spyware servers, και υπολογιστές παρακολούθησης p2p δραστηριοτήτων (Torrent κ.λπ) και βοηθά να  είστε ΄΄αόρατοι΄΄ στα αδιάκριτα βλέμματα, κόβοντας τις IPs διευθύνσεις που έχει στην λίστα του. Αποτρέπει την επικοινωνία με servers που προωθούν Spyware και Adware και με υπολογιστές που παρακολουθούν την p2p δραστηριότητά σας. Η πρόσφατη έκδοση διατηρεί τη λειτουργικότητα του αρχικού προγράμματος Peer Guardian 2, αλλά περιλαμβάνει και αρκετές ενημερώσεις κώδικα για διάφορα ζητήματα που παρέμεναν άλυτα τα τελευταία δύο χρόνια από την προηγούμενη έκδοση.

- Βασίζεται στον ίδιο κώδικα όπως το PeerGuardian 2 RC1 test3 έκδοση Vista 1, όμως στο πρόγραμμα προστίθεται υποστήριξη για 32 και 64 Bit Windows Vista και Windows 7 κάτι που δεν υπήρχε στο PeerGuardian. Όταν το PeerGuardian σταμάτησε την ανάπτυξή του, ο προγραμματιστής της Phoenix Labs ενθάρρυνε τους σημερινούς χρήστες του PeerGuardian να χρησιμοποιούν το PeerBlock. Το PeerBlock βρίσκεται υπό ανάπτυξη από μια μικρή ομάδα προγραμματιστών με επικεφαλής τον Μαρκ Bulas και χρηματοδοτείται από δωρεές και από το κοινό. Αφού κατεβάσετε την εφαρμογή τρέξτε τη για την εγκαταστήσετε.

- Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης θα σας ζητήσει να επιλέξετε τα είδη της λίστας που θέλετε να ενεργοποιήσετε, από αυτή επιλέξτε να τσεκάρετε το P2p και το Spyware και προχωρήσατε στην επόμενη καρτέλα για να ολοκληρώσετε την εγκατάσταση. Το πρόγραμμα θα κατεβάσει τις πιο πρόσφατες λίστες με IPs από Spyware Servers και Serves που παρακολουθούν τις p2p δραστηριότητες. Αυτό σημαίνει ότι θα είστε προστατευμένοι απέναντι σε επικίνδυνα Spyware αλλά και ΄΄αόρατοι΄΄ για το τι τόρεντ κατεβάζετε για παράδειγμα.

- Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να διευκρινίσω κάποια πράγματα ώστε να γίνει κατανοητό το εξής. Το ΄΄αόρατοι΄΄ δεν σημαίνει ότι δεν έχετε IP ή ότι αλλάζει η IP σας, σημαίνει απλά ότι η επικοινωνία μεταξύ του υπολογιστή σας και των Server παρακολούθησης των δραστηριοτήτων p2p δεν υφίσταται αφού έχετε μπλοκάρει μέσω της εφαρμογής την επικοινωνία σας. Φυσικά οι λίστες αλλάζουν και αναβαθμίζονται συνεχώς  που σημαίνει ότι όταν ανοίγετε την εφαρμογή το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να κατεβάζει τις πιό πρόσφατες.

- Μπορείτε να καθορίσετε αν το πρόγραμμα θα τρέχει κατά την εκκίνηση του υπολογιστή σας, ακόμη πατώντας επάνω στις ΄΄κομμένες iP΄΄ μέσα από το πάνελ της εφαρμογής αν επιθυμείτε να καθορίσετε τον χρόνο επικοινωνίας για 15 λεπτά για 1 ώρα ή μονίμως κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο για να τεστάρετε την δραστηριότητα μία IP ή να της δώσετε την δυνατότητα να επικοινωνήσει με τον υπολογιστή σας αν αυτό για εσάς είναι απαραίτητο.
- Θεωρώ απαραίτητο να διευκρινίσω ότι το πρόγραμμα δεν αποτελεί την απόλυτη λύση ούτε εκμηδενίζει τελείως τα πιθανά προβλήματα. Είναι όμως βέβαιο ότι θα σας προστατέψει από τις "κακές" IPs, µειώνοντας ωστόσο παράλληλα αρκετά τις πιθανότητες αναγνώρισης και της δικής σας IP.

Author's Website:
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Windows