17 Αυγούστου 2017

Keyloggers και τρόποι προστασίας από την παρακολούθηση
Τι είναι keyloggers; Πρόκειται στην ουσία για κακόβουλο κώδικα που έχει σαν κύριο σκοπό συνήθως την παρακολούθηση κυρίως της διαδικτυακής συμπεριφοράς του ανυποψίαστου χρήστη που συνήθως γίνεται με σκοπό να περιέλθουν σε γνώση αυτού που το διέσπειρε συγκεκριμένες πληροφορίες όπως για παράδειγμα η πληκτρολόγηση των κωδικών πιστωτικών καρτών ή τραπεζικών λογαριασμών ή και άλλων απόρρητων προσωπικών στοιχείων. Ενας άλλος λόγος είναι η κατασκοπία ή η παρακολούθηση των διαδικτυακών ενεργειών των ατόμων που έχουν μολυνθεί για κάποιο σκοπό.

Eίναι επιβλαβή προγράμματα που εκτελούνται σχεδόν αόρατα και καταγράφουν όλες τις πληροφορίες που πληκτρολογείτε στέλνοντας στη συνεχεία, πληροφορίες σ΄αυτόν που σας έχει μολύνει με το keylogger.Τα Keyloggers είναι πολύ επικίνδυνα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κλέψουν τα προσωπικά σας στοιχεία όπως ο αριθμός της πιστωτικής σας κάρτας, καθώς και τους κωδικούς σας πρόσβασης και είναι ιδιαιτέρα επικίνδυνα για όλους όσους χρησιμοποιούν on line συναλλαγές. Αν έχετε την υποψία ότι έχετε μολυνθεί με keylogger, τότε καλό είναι να αποφύγετε να πληκτρολογείτε οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία. Πριν αφαιρέσετε το keylogger, θα χρειαστεί πρώτα να το ανιχνεύσετε. Η Ανίχνευση ενός keylogger δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί να εγκατασταθεί σε πάρα πολλές θέσεις στον υπολογιστή σας και συνήθως βρίσκεται σε ένα από τα αρχεία του συστήματος.

Τρόποι αντιμετώπισης

Υπάρχει ένας απλός τρόπος για να δείτε αν ένα keylogger είναι σε λειτουργία η όχι. Κάντε κλικ στο Task Manager. ή εναλλακτικά πιέσετε Ctrl + Alt + Del. Θα πρέπει να εξετάσετε όλες τις διεργασίες που εκτελούνται εκείνη τη στιγμή.Κάντε κλικ στην καρτέλα που λέει διεργασίες. Εκεί θα πάρετε πληροφορίες για όλα τα προγράμματα, τις κρυφές και ορατές διεργασίες που εκτελούνται.Βέβαια αυτή η ενέργεια απαιτεί κάποια γνώση στο να μπορείτε να διακρίνετε ποιες είναι οι φυσιολογικές διεργασίες που εκτελούνται σε ένα υπολογιστή έτσι ώστε να μπορέσετε να απομονώσετε τις ύποπτες.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ποια διαδικασία πρέπει τελειώσει πριν μπορέσετε να σταματήσετε το keylogger. Υπάρχουν πολλές τοποθεσίες στο Internet, που παρέχουν μια ευρεία γκάμα πληροφοριών σχετικά με κάθε διαδικασία. Ένα πολύ καλό site για πληροφορίες σχετικά με τις διεργασίες είναι το Neube όπου εκεί υπάρχει ένα πρόγραμμα το Security Task Manager που μπορείτε κατεβάσετε.Αυτό θα εμφανίσει πληροφορίες για κάθε μια από τις διαδικασίες που τρέχουν εκείνη τη στιγμή, όπως επίσης και σας ενημερώνει για το αν είναι επικίνδυνη η όχι. Στη συνέχεια αφού βρείτε τις βλαβερές διαδικασίες, κάντε κλικ στη διαδικασία και μετά κάντε κλικ στο τέλος. Η εφαρμογή σας δίνει επίσης τη δυνατότητα να ψάξετε στο internet ώστε να βρείτε περισσότερα στοιχεία για την διαδικασία που έχετε επιλέξει αλλά και για να υποβάλετε αν θέλετε και τα δικά σας.Η διαδικασία που έχετε επιλέξει θα πρέπει να τερματιστεί αμέσως. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό, είστε ασφαλείς μέχρι να επανεκινησετε τον υπολογιστή σας. Αν δεν διαγραφεί το keylogger, μετά από την επανεκκίνηση του υπολογιστή σας, το keylogger θα αρχίσει την καταγραφή του εκ νέου.

Μόλις το σταματήσετε, κάντε πλήρη σάρωση του υπολογιστή σας με το antivirus που διαθέτετε. Υπάρχουν αρκετά δωρεάν antivirus που ανιχνεύουν keyloggers όπως το DR Web  το AVG.  και τα περισσότερα σύγχρονα καλά antivirus. Παρ΄όλα αυτά υπάρχουν πολύ προηγμένα keyloggers που συνεχώς εξελίσσονται και μπορεί συχνά να ξεφεύγουν και έτσι να παραμένουν αδιάγνωστα. Τα Keyloggers βρίσκονται συνήθως στα αρχεία συστήματος, και θέλει μεγάλη προσοχή για το πώς θα τα αφαιρέσουμε χωρίς να κάνουμε ζημιά στο σύστημά μας. Να θυμάστε το όνομα του keylogger της διαδικασίας και επανεκκινηστε τον υπολογιστή σας.

Αφού επανακινήσετε το σύστημα σας κάντε εκ νέου έλεγχο για να διαπιστώσετε ότι αυτό έχει εξαλειφθεί.  Δεν νοείται υπολογιστής που να μην έχει κάποιου είδους προστασία αφού πλέον στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αρκετά προγράμματα του είδους που θα μας προστατεύσουν από όλους όσους θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη μας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι για να αποφύγετε όλη αυτή την ταλαιπωρία καλό θα είναι να έχετε εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας ένα πρόγραμμα για αυτού του είδους τις απειλές, όπως είναι το KeyScrambler.

Keyloggers και τρόποι προστασίας από την παρακολούθηση
4/ 5 stars - " Keyloggers και τρόποι προστασίας από την παρακολούθηση " Τι είναι keyloggers; Πρόκειται στην ουσία για κακόβουλο κώδικα που έχει σαν κύριο σκοπό συνήθως την παρακολούθηση κυρίως της διαδι...


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια
Ad Block Alert!
Φαίνεται ότι έχετε ενεργοποιήσει τoν αποκλεισμό διαφημίσεων στον ιστότοπό μας. Παρακαλούμε ενεργοποιήστε τις διαφημίσεις σε αυτόν τον ιστότοπο για να συνεχίσετε. Η ιστοσελίδα μας, βασίζεται σε διαφημίσεις, έτσι ώστε να μπορεί συνεχίσει τη λειτουργία της και να προσφέρει πάντα ποιοτικό, δωρεάν περιεχόμενο. (καντε κλικ για εισοδο)
–>