Τι είναι τα keyloggers και τρόποι προστασίας από την παρακολούθηση

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Τι είναι τα keyloggers και τρόποι προστασίας από την παρακολούθηση

read

Τι είναι keyloggers; Πρόκειται στην ουσία για κακόβουλο κώδικα που έχει σαν κύριο σκοπό συνήθως την παρακολούθηση κυρίως της διαδικτυακής συμπεριφοράς του ανυποψίαστου χρήστη που συνήθως γίνεται με σκοπό να περιέλθουν σε γνώση αυτού που το διέσπειρε συγκεκριμένες πληροφορίες όπως για παράδειγμα η πληκτρολόγηση των κωδικών πιστωτικών καρτών ή τραπεζικών λογαριασμών ή και άλλων απόρρητων προσωπικών στοιχείων. Ένας άλλος λόγος είναι η κατασκοπία ή η παρακολούθηση των διαδικτυακών ενεργειών των ατόμων που έχουν μολυνθεί για κάποιο σκοπό.
Είναι επιβλαβή προγράμματα που εκτελούνται σχεδόν αόρατα και καταγράφουν όλες τις πληροφορίες που πληκτρολογείτε στέλνοντας στη συνεχεία, πληροφορίες σ΄αυτόν που σας έχει μολύνει με το keylogger.Τα Keyloggers είναι πολύ επικίνδυνα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κλέψουν τα προσωπικά σας στοιχεία όπως ο αριθμός της πιστωτικής σας κάρτας, καθώς και τους κωδικούς σας πρόσβασης και είναι ιδιαιτέρα επικίνδυνα για όλους όσους χρησιμοποιούν on line συναλλαγές. Αν έχετε την υποψία ότι έχετε μολυνθεί με keylogger, τότε καλό είναι να αποφύγετε να πληκτρολογείτε οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία. Πριν αφαιρέσετε το keylogger, θα χρειαστεί πρώτα να το ανιχνεύσετε. Η Ανίχνευση ενός keylogger δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί να εγκατασταθεί σε πάρα πολλές θέσεις στον υπολογιστή σας και συνήθως βρίσκεται σε ένα από τα αρχεία του συστήματος.



Τρόποι αντιμετώπισης

1 Ένας απλός τρόπος για να προστατευτείτε από τα keyloggers είναι η χρήση κατάλληλου λογισμικού προστασίας. Για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής θα χρησιμοποιήσουμε το KeyScrambler Personal, ένα δωρεάν πρόγραμμα αντί-keylogging που κρυπτογραφεί τις πληκτρολογήσεις σας σε πραγματικό χρόνο με σκοπό να αποτρέψει την κλοπή των δεδομένων σας από keyloggers και malware keylogging. Το  πρόγραμμα προστατεύει τα διαπιστευτήρια της σύνδεσής σας, αριθμούς πιστωτικών καρτών, κωδικούς πρόσβασης, όρους αναζήτησης, Java, Flash, PDF Φόρμες, web email και πολλά άλλα.

Λειτουργεί κρυπτογραφώντας κατ΄ουσίαν τις πληκτρολογήσεις σας και δίνοντας keyloggers "κωδικοποιημένα," και άχρηστα κλειδιά που σημαίνει πρακτικά ότι ακόμη και αν κάποιος έχει κατορθώσει να μολύνει τον υπολογιστή σας με keylogger δεν θα μπορέσει να να διαβάσει αυτά που πληκτρολογείτε. Αφού εγκαταστήσετε το πρόγραμμα από εδώ και πέρα ότι πληκτρολογείτε στον browser σας θα κρυπτογραφείται κάτι που οπτικά αποτυπώνεται στην σχετική μπάρα της εφαρμογής που αναδύεται κατά την στιγμή της πληκτρολόγησης.


Τέλος θα πρέπει να σημειώσω ότι το KeyScrambler εκτός από την δωρεάν εκδοχή του προσφέρεται και σε δύο επί πληρωμή εκδόσεις που καλύπτουν και άλλες δραστηριότητες και εφαρμογές. Από τα options της εφαρμογής μπορείτε να καθορίσετε σε ποιό σημείο της οθόνης σας θέλετε να εμφανίζεται η αν θέλετε να εμφανίζεται μόνο ως εικονίδιο στη μπάρα εργασιών των windows :


2Ένας δεύτερος τρόπος αυτή τη φορά για να δείτε αν ένα keylogger είναι σε λειτουργία η όχι περιγράφεται παρακάτω. Ωστόσο, πριν αφαιρέσετε το keylogger, θα χρειαστεί πρώτα να το ανιχνεύσετε. Η Ανίχνευση ενός keylogger δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί να εγκατασταθεί σε πάρα πολλές θέσεις στον υπολογιστή σας και συνήθως βρίσκεται σε ένα από τα αρχεία του συστήματος. Τα Keyloggers έχουν μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας υπό την έννοια ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κλέψουν τα προσωπικά σας στοιχεία όπως για παράδειγμα τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας, τους κωδικούς πρόσβασης στην ιστοσελίδα σας ή σε οπουδήποτε άλλη ιστοσελίδα που απαιτεί για την είσοδό σας σε αυτή τη χρήση username και password και γενικά να καταγράψουν ότι πληκτρολογείται στον υπολογιστή σας.

Ας δούμε όμως τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε: Κάντε κλικ στο Task Manager. ή εναλλακτικά πιέσετε Ctrl + Alt + Del. Θα πρέπει να εξετάσετε όλες τις διεργασίες που εκτελούνται εκείνη τη στιγμή. Κάντε κλικ στην καρτέλα που λέει διεργασίες. Εκεί θα πάρετε πληροφορίες για όλα τα προγράμματα, τις κρυφές και ορατές διεργασίες που εκτελούνται.Βέβαια αυτή η ενέργεια απαιτεί κάποια γνώση στο να μπορείτε να διακρίνετε ποιες είναι οι φυσιολογικές διεργασίες που εκτελούνται σε ένα υπολογιστή έτσι ώστε να μπορέσετε να απομονώσετε τις ύποπτες.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ποια διαδικασία πρέπει τελειώσει πριν μπορέσετε να σταματήσετε το keylogger. Υπάρχουν πολλές τοποθεσίες στο Internet, που παρέχουν μια ευρεία γκάμα πληροφοριών σχετικά με κάθε διαδικασία. Ένα πολύ καλό site για πληροφορίες σχετικά με τις διεργασίες είναι το Neube όπου εκεί υπάρχει ένα πρόγραμμα το Security Task Manager που μπορείτε κατεβάσετε.


Αυτό θα εμφανίσει πληροφορίες για κάθε μια από τις διαδικασίες που τρέχουν εκείνη τη στιγμή, όπως επίσης και σας ενημερώνει για το αν είναι επικίνδυνη η όχι. Στη συνέχεια αφού βρείτε τις βλαβερές διαδικασίες, κάντε κλικ στη διαδικασία και μετά κάντε κλικ στο τέλος. Η εφαρμογή σας δίνει επίσης τη δυνατότητα να ψάξετε στο internet ώστε να βρείτε περισσότερα στοιχεία για την διαδικασία που έχετε επιλέξει αλλά και για να υποβάλετε αν θέλετε και τα δικά σας. Η διαδικασία που έχετε επιλέξει θα πρέπει να τερματιστεί αμέσως. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό, είστε ασφαλείς μέχρι να επανεκινησετε τον υπολογιστή σας. Αν δεν διαγραφεί το keylogger, μετά από την επανεκκίνηση του υπολογιστή σας, το keylogger θα αρχίσει την καταγραφή του εκ νέου.

Μόλις το σταματήσετε, κάντε πλήρη σάρωση του υπολογιστή σας με το antivirus που διαθέτετε. Υπάρχουν αρκετά δωρεάν antivirus που ανιχνεύουν keyloggers όπως το DR Web  το AVG αλλά και τα περισσότερα σύγχρονα antivirus. Παρ΄όλα αυτά υπάρχουν πολύ προηγμένα keyloggers που συνεχώς εξελίσσονται και μπορεί συχνά να ξεφεύγουν και έτσι να παραμένουν αδιάγνωστα.

Τα Keyloggers βρίσκονται συνήθως στα αρχεία συστήματος, και θέλει μεγάλη προσοχή για το πώς θα τα αφαιρέσουμε χωρίς να κάνουμε ζημιά στο σύστημά μας. Να θυμάστε το όνομα του keylogger της διαδικασίας και επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας.  Αφού επανεκινήσετε το σύστημα σας κάντε εκ νέου έλεγχο για να διαπιστώσετε ότι αυτό έχει εξαλειφθεί.

Δεν νοείται στις μέρες μας  υπολογιστής που να μην έχει κάποιου είδους προστασία αφού πλέον στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αρκετά προγράμματα  του είδους, πολλά από τα οποία δωρεάν, που θα μας προστατεύσουν από όλους όσους θέλουν να βάλουν το χέρι τους στην τσέπη μας.


Αν σας άρεσέ το άρθρο μας διαδώστε το!!




Μπορείτε να σχολιάστε το θέμα μας μέσω της σελίδας μας στο Facebook ( m.me/132070110136869 ).