//Add More external stylesheets TrueNAS : Mετατρέψετε τον υπολογιστή σε συσκευή αποθήκευσης

Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

TrueNAS : Mετατρέψετε τον υπολογιστή σε συσκευή αποθήκευσης

read

Η TrueNAS, προϊόν της iXsystems, αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες πλατφόρμες αποθήκευσης δεδομένων στον κόσμο, με εκατομμύρια εγκαταστάσεις σε 195 χώρες. Η TrueNAS προσφέρει μια σειρά από ισχυρές και ευέλικτες λύσεις αποθήκευσης, οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες τόσο των επιχειρήσεων όσο και των απλών χρηστών.

Οι Εκδόσεις της TrueNAS

Η TrueNAS διατίθεται σε τρεις κύριες εκδόσεις, καθεμία από τις οποίες έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει διαφορετικές ανάγκες:

  • TrueNAS Enterprise :  Η TrueNAS Enterprise είναι η ιδανική λύση για μεγάλες επιχειρήσεις που απαιτούν υψηλή διαθεσιμότητα και υποστήριξη 24/7. Προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις αποθήκευσης με προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως η υποστήριξη για αρχιτεκτονικές υψηλής διαθεσιμότητας και οι turnkey appliances.
  • TrueNAS SCALE :  Η TrueNAS SCALE είναι μια κλιμακούμενη λύση αποθήκευσης που μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε υλικό. Σχεδιασμένη για να προσφέρει ευελιξία και επεκτασιμότητα, είναι ιδανική για όσους χρειάζονται μια προσαρμόσιμη λύση αποθήκευσης που μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες τους καθώς αυτές εξελίσσονται.
  • TrueNAS CORE : Η TrueNAS CORE είναι η δωρεάν έκδοση της πλατφόρμας, η οποία προσφέρει πολλές από τις ίδιες δυνατότητες με τις εμπορικές εκδόσεις. Είναι ιδανική για οικιακούς χρήστες και μικρές επιχειρήσεις που θέλουν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες της TrueNAS χωρίς να χρειαστεί να επενδύσουν σε ακριβό υλικό.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
  1. Αληθινή Προστασία Δεδομένων :  Η TrueNAS χρησιμοποιεί το σύστημα αρχείων ZFS, το οποίο προσφέρει εξαιρετική προστασία δεδομένων. Το ZFS είναι γνωστό για την αντοχή του σε σφάλματα και την ικανότητά του να διορθώνει αυτόματα τα κατεστραμμένα δεδομένα.
  2. Υψηλή Απόδοση :  Η TrueNAS είναι σχεδιασμένη για να προσφέρει υψηλή απόδοση, ακόμα και στις πιο απαιτητικές εφαρμογές. Με υποστήριξη για αποθήκευση αρχείων, μπλοκ και αντικειμένων, η TrueNAS μπορεί να ανταποκριθεί σε μια ευρεία γκάμα αναγκών αποθήκευσης.
  3. Ενσωματωμένες Εφαρμογές :  Όλες οι εκδόσεις της TrueNAS περιλαμβάνουν ενσωματωμένες εφαρμογές που διευκολύνουν τη διαχείριση και την αποθήκευση των δεδομένων σας. Από λύσεις backup και αρχειοθέτησης, μέχρι εργαλεία δημιουργίας και κοινής χρήσης μέσων, η TrueNAS προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση αποθήκευσης.
  4.  Ασφάλεια Δεδομένων :  Η TrueNAS προσφέρει ισχυρή ασφάλεια δεδομένων, με ενσωματωμένες δυνατότητες κρυπτογράφησης και προηγμένες επιλογές ελέγχου πρόσβασης. Αυτό εξασφαλίζει ότι τα δεδομένα σας παραμένουν ασφαλή και προστατευμένα από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του  είναι οι ισχυροί μηχανισμοί προστασίας δεδομένων του. Υποστηρίζει διάφορες διαμορφώσεις RAID, συμπεριλαμβανομένου του RAID-Z, το οποίο παρέχει πλεονασμό δεδομένων και προστασία από αστοχίες δίσκου.  Υποστηρίζει επίσης στιγμιότυπα δεδομένων, επιτρέποντας στους χρήστες να δημιουργούν αντίγραφα των δεδομένων τους σε στιγμή για σκοπούς δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και ανάκτησης.

Διαθέτει  προηγμένες δυνατότητες διαχείρισης δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης και της συμπίεσης δεδομένων. Αυτές οι δυνατότητες βοηθούν στη βελτιστοποίηση του χώρου αποθήκευσης εξαλείφοντας τα διπλά δεδομένα και μειώνοντας το συνολικό αποτύπωμα αποθήκευσης.

Η ασφάλεια είναι κορυφαία προτεραιότητα στο TrueNAS. Υποστηρίζει κρυπτογράφηση διασφαλίζοντας ότι τα δεδομένα προστατεύονται ακόμη και αν παραβιάζονται οι φυσικές μονάδες δίσκου. Το TrueNAS διαθέτει επίσης ενσωματωμένη υποστήριξη για Active Directory και LDAP, επιτρέποντας την απρόσκοπτη ενσωμάτωση με τα υπάρχοντα συστήματα ελέγχου ταυτότητας.

Παρέχει υψηλή διαθεσιμότητα και αξιοπιστία μέσω της υποστήριξής του για failover και clustering. Οι χρήστες μπορούν να διαμορφώσουν πολλά συστήματα TrueNAS σε ένα σύμπλεγμα, διασφαλίζοντας ότι τα δεδομένα παραμένουν προσβάσιμα ακόμη και σε περίπτωση αστοχίας υλικού ή δικτύου.

Διαθέτει ευέλικτες επιλογές αποθήκευσης, υποστηρίζοντας ένα ευρύ φάσμα πρωτοκόλλων και συστημάτων αρχείων. Υποστηρίζει πρωτόκολλα όπως NFS, SMB/CIFS, iSCSI και Fiber Channel, επιτρέποντας στους χρήστες να ενσωματώνουν εύκολα το TrueNAS στην υπάρχουσα υποδομή τους. Υποστηρίζει επίσης δημοφιλή συστήματα αρχείων όπως το ZFS, το οποίο παρέχει προηγμένες δυνατότητες διαχείρισης δεδομένων και ακεραιότητα δεδομένων.

Η λογική του προγράμματος είναι να κρατήσουμε τα κοινόχρηστα αρχεία ή τα αρχεία που δεν χρειάζεται να έχουμε συνέχεια μαζί μας, τα backup μας, κ.λ.π σε έναν υπολογιστή, έτσι μετατρέπουμε τον παλιό μας υπολογιστή μας εξασφαλίζοντας μία πολύ καλή λύση δικτυακής αποθήκευσης. 

Βέβαια θα πρέπει να σημειώσω ότι ο υπολογιστής που θα κληθεί να παίξει αυτό το ρόλο δεν θα πρέπει να είναι και πολύ ΄΄αρχαίος΄΄ υπό την έννοια ότι θα πρέπει να υποστηρίζει τα διαθέσιμα σύγχρονα πρότυπα επικοινωνίας και να διαθέτει τον ανάλογο σκληρό δίσκο που θα μπορεί να δεχθεί το ΄΄βάρος΄΄ των αποθηκευμένων αρχείων. 

Έτσι λοιπόν συνδέστε ένα αξιοπρεπή μεγέθους USB σκληρό δίσκο και κρατήσετε εκεί όλα τα αρχεία ενημέρωσης της επιχείρησής σας ή τα προσωπικά σας αρχεία. Το FreeNAS υποστηρίζει τα περισσότερα πρωτόκολλα δικτύου πρόσβασης, όπως είναι τα : CIFS (Windows κοινή χρήση αρχείων, πρώην SMB), FTP, NFS, TFTP, Rsync και Unison. 

Ακόμη μπορεί να τρέξει από CD, ή USB stick ή να εγκατασταθεί στο σκληρό δίσκο . Όταν εκτελείται από το CD μπορεί κανείς να αποθηκεύσει τις ρυθμίσεις του σε ένα USB stick ή δισκέτα, γεγονός που τo καθιστά ακόμη πιο ασφαλές. Διαθέτει και αρκετές άλλες χρήσιμες λειτουργίες, όπως είναι η υποστήριξη για RAID και κρυπτογράφηση, δίδοντας έτσι περισσότερη ασφάλεια στα δεδομένα σας.

 Εχει σχεδιαστεί για να είναι επεκτάσιμο, επιτρέποντας στους χρήστες να επεκτείνουν εύκολα τη χωρητικότητα αποθήκευσης καθώς αυξάνονται οι ανάγκες τους


Πρίν ξεκινήσετε, πρέπει να γνωρίζετe ότι η εφαρμογή απαιτεί να διαθέτει ο υπολογιστής σας τουλάχιστον 8GB RAM.

ΒΗΜΑΤΑ

1


Κατεβάστε το αρχείο iso και αφού το γράψετε σε ένα DVD, ξεκινήστε τον υπολογιστή σας.

 
2


                         
Επιλέξτε εγκατάσταση.
3Στην επόμενη καρτέλα πατήστε επιλέξτε το 1 και πατήστε εγκατάσταση στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας.

4


Επιλέξτε το δίσκο που θα εγκαταστήσετε την εφαρμογή,πατήστε Space και μετα OK για να ξεκινήσει η εγκατάσταση.

 
5


Στην πορεία της εγκατάστασης θα σας ζητηθεί να βάλετε κάποιο κωδικό, το σημείο αυτό μπορείτε να το παρακάμψετε και βάλετε τον κωδικό που επιθυμείτε όταν ανοίξετε την εφαρμογή ( θα σας ζητηθεί ).

 
6Αφού ολοκληρώσετε την εγκατάσταση αφαιρέστε το DVD και ξεκινήστε τον υπολογιστή. Η πρώτη εικόνα που θα δείτε είναι αυτή. Πατήστε ENTER ή περιμένετε ελάχιστα δεύτερα για να ξεκινήσει η εφαρμογή.

7Αντιγράψτε την IP στο πεδίο διεύθυνσης στο browser σας ( στον δικό σας υπολογιστή μπορεί να άλλη) και πατήστε ENTER. Αγνοείστε το μήνυμα ασφαλείας που θα δείτε και μπείτε στο web interface της εφαρμογής και προσθέστε του χρήστες που επιθυμείτε.


Εν κατακλείδι, πρόκειται για μία πολύ αξιόλογη εφαρμογή που θα σας δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσετε ένα ισχυρό οικιακό και όχι μόνο διακομιστή για τις ανάγκες σας. Η υλοποίηση είναι πολύ απλή, με την προϋπόθεση να έχετε κάποια μικρή εμπειρία σε τέτοιου είδους εφαρμογές.

Κατεβάστε την εφαρμογή TrueNAS


Ακολουθήστε μας στο Google News


ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Αν σας άρεσε το θέμα μας διαδώστε το!