Mp3 η ιστορία και η εξέλιξή τουΤα MP3s εδώ και αρκετά χρόνια έχουν μπεί για τα καλά στη ζωή μας και είναι η βασική αιτία της αλματώδους τεχνολογικής ανάπτυξης των συσκευών αναπαραγωγής μουσικών αρχείων, πώς όμως φτάσαμε μέχρι εδώ; Το MP3 είναι ένα ψηφιακό αρχείο, το οποίο αποθηκεύουμε στον σκληρό δίσκο ή στην μνήμη του υπολογιστή μας.

Η ιδιαιτερότητα του MP3 είναι ότι αποτελεί ψηφιακό αρχείο ήχου, το οποίο έχει συμπιεστεί χωρίς να χάσει σε σημαντικό βαθμό την αρχική ποιότητα αναπαραγωγής. Χωρίς αυτή την συμπίεση το αρχείο θα ήταν περίπου 10 φορές πιο μεγάλο (για παράδειγμα, πριν την συμπίεση ένα αρχείο ήχου έχει μέγεθος 30 MB, ενώ μετά την συμπίεση το μέγεθος μειώνεται σε 3 MB χωρίς να ελαττώνεται αισθητά η ποιότητα αναπαραγωγής).

Πριν την τεχνολογία των MP3s τα αρχεία ήχου ήταν τόσο μεγάλα που ήταν πρακτικά αδύνατο να ανταλλαγούν μεταξύ υπολογιστών συνδεδεμένων μέσω του διαδικτύου. Με την έλευση των MP3s ακόμη και ένας υπολογιστής εφοδιασμένος με μόντεμ 56K μπορεί να κατεβάσει ένα MP3 (δηλαδή το συμπιεσμένο ψηφιακό αρχείο ήχου) μέσα σε λίγα λεπτά. Βέβαια τα MP3s δεν είναι η μόνη μορφή, ωστόσο είναι η πιο διαδεδομένη φόρμα για την ανταλλαγή και την ακρόαση ψηφιακών αρχείων ήχου μέσω του διαδικτύου.

Η ονομασία mp3 είναι συντομογραφία του MPEG Audio Layer 3. MPEG είναι τα αρχικά του Moving Pictures Experts Group, μίας οργάνωσης που θέτει τα διεθνή πρότυπα για τα ψηφιακά αρχεία ήχου και εικόνας. Η συγκεκριμένη τεχνολογία συμπίεσης είναι προστατευμένη δημιουργία/ανακάλυψη του Fraunhofer Institute στη Γερμανία.

Υπάρχουν διάφοροι περιορισμοί οι οποίοι στους οποίους υπόκειται το αρχείο MP3 και δεν μπορούν να ξεπεραστούν από κανέναν κωδικοποιητή. Νεότερα πρότυπτα κωδικοποίησης όπως το Vorbis και το AAC δεν έχουν πια αυτούς τους περιορισμούς. Με τεχνικούς όρους, το MP3 περιορίζεται με τους παρακάτω τρόπους:

 - Ο ρυθμός Bit περιορίζεται στο μέγιστο στα 320Kb/δευτ (παρόλο που κάποιοι κωδικοποιητές μπορούν να δημιουργήσουν αρχεία με υψηλότερους ρυθμούς υπάρχει πολύ μικρή ή καθόλου υποστήριξη για αυτά τα αρχεία. 

 - Η ανάλυση του χρόνου μπορεί να είναι πολύ χαμηλή για κάποια σήματα με υψηλές συχνότητες για μικρό διάστημα, προκαλώντας προβλήματα σε κάποιους κρουστικούς ήχους.

 - Η ανάλυση των συχνοτήτων υπόκειται σε περιορισμους και αυτό περιορίζει την αποτελεσματικότητα της κωδικοποιήσης 

 - Για συχνοτητες πέραν των 15.5/15.8 Khz δεν υπάρχει συντελεστής κλίμακας.

- Το joint stereo επεξεργάζεται πλαισιο προς πλαίσιο. Η καθυστέρηση της κωδικοποίησης/αποκωδικοποίησης δεν ορίζεται, το οποίο σημαίνει οτι υπάρχει έλλειψη επίσημης πρόβλεψης για αναπαραγωγή κομματιών χωρίς κενά ανάμεσά τους. Παρόλα αυτά κάποιοι κωδικοποιητές όπως ο LAME μπορούν να προσθέσουν επιπλέον "μεταδεδομένα" που επιτρέπου στα προγράμματα αναπραγωγής να γνωρίζουν για αυτό και να προσφέρουν αναπαραγωγή χωρίς κενά.Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, τα MP3s είναι η πιο συναρπαστική ανακάλυψη στην ιστορία της αναπαραγωγής της μουσικής, ας δούμε όμως μερικούς από τους πιό βασικούς λόγους που οδήγησαν στην κυριαρχία τους :

- Τα MP3 είναι ιδανικά για διανομή μέσω του διαδικτύου γιατί έχουν ΄΄φανταστική΄΄ ποιότητα αναπαραγωγής και "κατεβαίνουν" γρήγορα. - Μπορείς να δημιουργήσεις τα δικά σου MP3s. Με έναν υπολογιστή, ένα απλό πρόγραμμα και μερικά κλικ στο ποντίκι, καθένας μπορεί να δημιουργήσει τα δικά του MP3s από την συλλογή των μουσικών CD.

- Μπορείς να διαχειριστείς τη μουσική σου με έναν μοναδικό, πρωτόγνωρο τρόπο. Σου δίδεται η δυνατότητα να διαχειριστείς τα μουσικά κομάτια που αγαπάς ως απλά αρχεία του υπολογιστή, να τα αποθηκεύσεις, να δημιουργήσεις τις δικές σου συλλογές, και να τα απολαύσεις σε έναν φορητό MP3 Player όποτε και όπου θέλεις. 

- Σε ένα MP3 Player στο μέγεθος ενός αναπτήρα μπορείς να αποθηκεύσεις και να ακούσεις εκατοντάδες μουσικά κομάτια και μόνο εκείνα που εσύ επιλέγεις, χωρίς να χρειάζεται να κουβαλάς κασσέτες και μεγάλες συλλογές από CD. 

- Τα φορητά MP3 players είναι τόσο μικρά και αναπαραγάγουν την μουσική με εκπληκτική ταχύτητα. Τα περισσότερα δεν ξεπερνούν το μέγεθος ενός αναπτήρα και αναπαράγουν τον ήχο με ποιότητα που ανταγωνίζεται αυτή ενός "μεγάλου" ηχοσυστήματος. 

- Αποκτάς την μουσική που θέλεις, όποτε την θέλεις. Για τους λάτρεις της μουσικής, το MP3 έχει γίνει το σύμβολο της απόλυτης ελευθερίας, έχει ανοίξει νέες οδούς διανομής, προωθώντας έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο στην απόλαυση της μουσικής, μακριά από το μάρκετινγκ των μουσικών πολυεθνικών που θησαυρίζουν με τον έλεγχο της παγκόσμιας διανομής της μουσικής.

Εναλλακτικές τεχνολογίες

Υπάρχουν διάφοροι άλλοι κωδικοποιητές (codecs) είτε απωλεστικής είτε μη απωλεστικής συμπίεσης. Μεταξύ αυτών τα mp3PRO, AAC, MP2 είναι όλα μέλη της ίδιας οικογένειας τεχνολογίας σαν του MP3 και πάνω κάτω βασίζονται στα ίδια ψυχοακουστικά μοντέλα. Το ίδρυμα Fraunhofer κατέχει πολλές από τις βασικές ευρεσιτεχνίες πάνω στις οποίες βασίζονται αυτοί οι κωδικοποιητές, ενώ άλλοι είναι ιδιοκτησία των Dolby Labs, Sony, Thomson Consumer Electronics, και ATT.
Ένας νέος τύπος μουσικού αρχείου έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό πλην όμως έως τώρα δεν έχει δώσει ακόμη ΄΄σημεία ζωής΄΄. Σύμφωνα με τον δημιουργό του αναμένεται να δώσει μία άλλη αίσθηση στον τρόπο που ακούμε μουσική και όχι μόνο. Το MusicDna, μπορεί να περιέχει μουσική, εικόνα, video και άρθρα, το οποίο θα ανανεώνετε καθημερινά. Δημιουργήθηκε από τον Νορβηγό προγραμματιστή Dagfinn Bach, ο οποίος είχε δουλέψει στο πρώτο Mp3 player το 1993. Προς το παρόν καμία από τις μεγάλες εταιρείες δεν έχει υπογράψει κάποιο συμβόλαιο για το MusicDna. Αυτή η νέα τεχνολογία μπορεί να αποδειχτεί κλειδί στον αγώνα κατά της πειρατείας, τόνισε ο Dagfinn. 

Οι νόμιμες πληροφορίες που θα αποστέλλονται θα αποτελούν βελτιώσεις, περιέχοντας νέες πληροφορίες όπως, νέες εκδόσεις, βιογραφικά και πολλά άλλα. Εάν συγκεντρωθούμε στο να φτιάχνουμε ένα νόμιμο αρχείο, μπορούμε να βοηθήσουμε όλο τον τομέα της μουσικής. Η εταιρία έχει ενώσει τις δυνάμεις της με ανεξάρτητα ονόματα του μουσικού κλάδου, Arctic Monkeys και Radiohead όπως επίσης και με τη Tommy Boy Entertainment και Delta records στις ΗΠΑ, ακόμα όμως δεν έχουν παρουσιαστεί τα μεγάλα ονόματα του κλάδου. 

Προς το παρόν το Mp3 παραμένει ο ΄΄βασιλιάς΄΄ της μουσικής και το αν θα αντικατασταθεί από κάποιο άλλο φόρμά ή όχι είναι κάτι που αναμένεται να δούμε στο μέλλον, όμως μία πιθανή εξέλιξη και αντικατάσταση του δεν σημαίνει βεβαίως και την αποδοχή του από τα τα εκατομμύρια των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν, ειδικά αν το νέο προϊόν φέρνει καινοτομίες πατέντες και προστασίες που θα καθιστούν προβληματική τη χρήση του μέσα απ΄αυτούς τους περιορισμούς.