HFS : Πώς να μετατρέψετε τον υπολογιστή σας σε File Server

Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

HFS : Πώς να μετατρέψετε τον υπολογιστή σας σε File Server

read

Η δημιουργία ενός File Server είναι μία υπόθεση που απαιτεί γνώση και εμπειρία, όμως με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργήθηκαν προγράμματα που κάνουν κυριολεκτικά παιχνίδι αυτή τη διαδικασία. Σε αυτό θα μας βοηθήσει το hfs (HTTP File Server). Είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα  που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για την αποστολή αλλά και για λήψη αρχείων. 

Η λειτουργία του είναι λίγο διαφορετική από αυτή της κλασικής ανταλλαγή αρχείων επειδή χρησιμοποιεί τεχνολογία Web για είναι πιο συμβατό με το internet. Διαφέρει επίσης από τα κλασικούς διακομιστές web. O τρόπος λειτουργίας του προγράμματος είναι εξαιρετικά απλός και εδώ θα δείτε τις πιο βασικές του ρυθμίσεις. 

Το σημαντικότερο ίσως είναι ότι πρόκειται για μία πολύ μικρή (Potable) εφαρμογή που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε τίποτα. Το δεύτερο ίσως πιο σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι απαιτεί κάποιες ελάχιστες βασικές ρυθμίσεις που μπορεί να κάνει και ο πιο αρχάριος χρήστης. Aς τα πάρουμε όμως από την αρχή και ας δούμε με πόσο μεγάλη ευκολία μπορούμε να στήσουμε τον δικό μας HTTP File Server.


ΒΗΜΑΤΑ
1. Αφού κατεβάσουμε το πρόγραμμα το τρέχουμε και από το το μενού του προγράμματος  τους φακέλους ή τα αρχεία που θέλουμε να διαμοιράσουμε. Έτσι λοιπόν επιλέγω Επιλέγω Add folder from disk και κλικάρω τον ή τους φακέλους που θέλω να προσθέσω.


2. Κατά την επιλογή των φακέλων και στο ενδιάμεσο μενού διαλόγου που θα μας εμφανίσει το πρόγραμμα, επιλέγουμε Real Folders και θα πρέπει να προτιμήσουμε αυτή τη μέθοδο, ειδικά αν τα πρός διαμοίραση αρχεία, έχουν πολύ μεγάλο μέγεθος.3. Αφού τελειώσουμε, επιλέγουμε το ποιοι θα είναι αυτοί που θέλουμε να έχουν πρόσβαση στα αρχεία μας, αν φυσικά θέλουμε να τα βλέπουν όλοι παρακάμπτουμε αυτό το πεδίο. 


Πατάμε με το δεξί πλήκτρο του ποντικιού μας τον φάκελο που έχουμε δημιουργήσει και έχουμε βάλει μέσα τα αρχεία μας και επιλέγουμε Properties. 


Από εκεί και μετά προσθέτουμε τους χρήστες που επιθυμούμε καθορίζοντας στον καθένα ξεχωριστά username και password.  Πλέον, μόνο όσοι έχουν πλέον το username που ορίσατε και γνωρίζουν τον κωδικό θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα αρχεία μας.


4. Ας δούμε τώρα και κάποιες άλλες επιμέρους ρυθμίσεις που θα μας βοηθήσουν να διαμοιράσουμε καλύτερα το περιεχόμενό μας. 

Από το μενού του προγράμματος και επιλέγοντας spid limit καθορίζουμε αν αυτοί που θα κατεβάζουν το περιεχόμενό μας θα έχουν κάποιο περιορισμό ή όχι στην ταχύτητα του download. 

Με την επόμενη επιλογή Max Simoultaneous καθορίζουμε αν θέλουμε να έχουμε και σε ποιο βαθμό κάποιο περιορισμό στον αριθμό των downloads που θα πραγματοποιούνται ταυτόχρονα .


5. Τέλος τσεκάροντας από το ίδιο μενού την επιλογή ip address θα πρέπει να ορίσουμε την ip που θέλουμε να έχει ο server μας.  Απ΄ότι βλέπετε το πρόγραμμα αναγνωρίζει αυτόματα την εξωτερική μας ip αυτή δηλαδή που μας συνδέει με το internet και την ip του εσωτερικού μας δικτύου.

Το πιά ip θα επιλέξουμε εξαρτάται από το που και σε ποιους θέλουμε να διαμοιράσουμε τα αρχεία. Αν για παράδειγμα θέλουμε να μοιραστούμε αρχεία με κάποιο φίλο μας ή οποιονδήποτε που βρίσκεται μακρυά μας θα επιλέξουμε την εξωτερική ip, αν τώρα θέλουμε να διαμοιράσουμε αρχεία μέσω του δικτύου μας στο γραφείο ή στο σπίτι μας επιλέγουμε την ip του ρούτερ μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με την εξωτερική μας ip.


 6. Θα πρέπει να σημειώσω ότι αν η ip μας είναι δυναμική ( κάτι που ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις) η ip αυτή πιθανώς να αλλάξει σε κάποιο χρονικό διάστημα, αρκετό όμως ώστε να κάνουμε τη δουλειά μας.

 Για παράδειγμα η ip η δική μου αλλάζει περίπου κάθε 24 ώρες γεγονός που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και φυσικά εξαρτάται από την πολιτική του εκάστοτε πάροχου. Αυτό φυσικά δεν ισχύει αν έχετε στατική ip που είναι σταθερή. 

 Υπάρχουν βέβαια κάποιοι μέθοδοι ώστε να ΄΄μετατρέψουμε΄΄ την δυναμική μας ip σε στατική όμως δεν είναι του παρόντος και πιθανώς θα το αναλύσουμε σε νέο άρθρο. Τώρα ήρθε ή ώρα της τελικής δοκιμής, και θα πρέπει να δούμε αν όλα πάνε καλά, κάνουμε κλικ στην επιλογή Open in Browser (το βλέπουμε στην παρακάτω φωτογραφία) και τεστάρουμε το πώς θα βλέπει κάποιος τρίτος τον HTTP File Server που μόλις στήσαμε.
7.  Σχεδόν τελειώσαμε, από προεπιλογή το HTTP File Server εκτελείται στη θύρα 80, έτσι για να δείτε τους φακέλους σας από οποιοδήποτε άλλο υπολογιστή, γράψτε στην γραμμή διεύθυνσης του Browser που χρησιμοποιείτε την IP του υπολογιστή που τρέχει την εφαρμογή  για το τοπικό δίκτυο του υπολογιστή σας 192.168.1.5.  η πληκτρολογήστε  192.168.1.5:80.


Αν υποθέσουμε τώρα ότι η IP στο διαδίκτυο είναι για παράδειγμα 85.00.00.96 τότε θα πρέπει να πληκτρολογήσετε στην γραμμή του Browser 85.00.00.96:80


Μία μικρή λεπτομέρεια, για τις ανάγκες της δοκιμής πρόσθεσα τους φακέλους με τις φωτογραφίες με την μέθοδο Real Folders, όμως με την ρύθμιση αυτή οι φίλοι σας μπορούν να κατεβάζουν από εσάς και όχι να ανεβάζουν και τα δικά τους αρχεία. 

Αν επομένως θέλετε να τους δώσετε τη δυνατότητα να ανεβάζουν και δικά τους αρχεία προσθέστε ένα φάκελο από τον υπολογιστή σας και επιλέξτε virtual folder, έτσι θα έχετε τη δυνατότητα σε κάποιο ξεχωριστό φάκελο να βλέπετε και τα αρχεία που σας ανεβάζουν οι φίλοι σας

 Σε γενικές γραμμές δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα. Το μόνο πρόβλημα που μπορεί ίσως κάποιος να αντιμετωπίσει είναι ότι κάποια ρούτερ έχουν κλειδωμένες για λόγους ασφαλείας ορισμένες πόρτες και ενδεχομένως μία από αυτές να είναι και η 80. Ωστόσο, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί πάρα πολύ εύκολα απλά με την προσθήκη της συγκεκριμένης πόρτας ως εξαίρεση στο ρούτερ. 

Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνω τα εξής : Αν και η χρήση της εφαρμογής σε κάποιο εσωτερικό δίκτυο θα λειτουργήσει άψογα,ωστόσο, ενδέχεται με εξωτερική Ip, να μην μπορεί να λειτουργήσει σωστά σε κάποια ρούτερ λόγω των ρυθμίσεων ασφαλείας που διαθέτουν.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ :Windows
Κατεβάστε την εφαρμογή


Αν σας άρεσέ το άρθρο μας διαδώστε το!!
Μπορείτε να σχολιάστε το θέμα μας μέσω της σελίδας μας στο Facebook ( m.me/132070110136869 ).