AMIGA ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο


Στις αρχές του 1987 η Commodore παρουσίασε το δεύτερο 16bit μηχάνημα της στις εκθέσεις όλου του κόσμου. Ήταν ο υπολογιστής που θα τίναζε στον αέρα την αγορά των υπολογιστών και της τεχνολογίας και θα έμενε ακλόνητος στην κορυφή των πωλήσεων για πολλά χρόνια με τις υπόλοιπες εταιρίες να σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Η Α500 ήρθε στην αγορά με σκοπό να αντικαταστήσει την Α1000 με σημαντικές αλλαγές..Η πρώτη και πολύ σημαντική αλλαγή ήταν η τιμή της. Η Α500 πωλούταν στην μισή ακριβώς τιμή μόλις 230 χιλ δραχμές έναντι 450 χιλ δραχμών που κόστιζε η Α1000. Επίσης είχε την διπλάσια μνήμη. Η Α500 φορούσε 512kb chip ram έναντι 256kb της Α1000. Με τέτοια ελκυστική τιμή και με τέτοιες δυνατότητες που θύμιζαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας ποιος δεν θα την ζήλευε και δεν θα ήθελε να την κατακτήσει.

Εξωτερικά και σχεδιαστικά η Α500 έμοιαζε πολύ με τον μεγάλο αντίπαλο της, τον Atari ST αλλά εσωτερικά είχε πολλές και σημαντικές διαφορές από αυτόν..ξεκινώντας την αναγνώριση στα δεξιά η commodore φιλοξένησε το 3.5 Drive, κάτι καινούριο και φρέσκο για εκείνη την εποχή. Από την αριστερή πλευρά υπήρχε η παράλληλη θύρα σύνδεσης με σκληρό δίσκο (πολύ χρήσιμη)ενώ από κάτω υπήρχε και η ποιο διάσημη θύρα επέκτασης μνήμης. Από πίσω πολλές και σημαντικές θύρες ήταν ορατές. Θύρα για TV modulator, θύρα εξωτερικού disk drive, σειριακή θύρα εκτυπωτή και δίπλα 2 στερεοφωνικά RCA βύσματα.

Η λειτουργία της Α500 γινόταν αντιληπτή από δυο λαμπάκια του Power Drive στην δεξιά πλευρά του υπολογιστή. Εσωτερικά η Α500 εντυπωσίαζε με την πληθώρα πολλών και σημαντικών νέων chip. Το kickstart αναβαθμίστηκε στο 1,2 και αργότερα στο 1,3 με νέες βελτιώσεις στο workbench, ενώ 512 ολόκληρα kb chip ram ήταν πλέον διαθέσιμα. Στο τομέα των γραφικών χρησιμοποιήθηκε το ίδιο πρωτοποριακό chip με την Α1000 και δεν ήταν άλλο από τον blitter που ήταν υπεύθυνο για την διαχείριση των γραφικών και των αναλύσεων. Στον τομέα του ήχου η Α500 διέθετε ολοκληρωμένο chip που μπορούσε να δώσει στερεοφωνικό ήχο από 4 κανάλια ήχου με 32 νότες πολυφωνίας. 

Η Αmiga 500 είχε έρθει διορθωμένη χωρίς τις αδυναμίες της Α1000 και έμεινε στον χώρο για περισσότερο από πέντε χρόνια χωρίς να υπολογίσουμε πόσο χρησιμοποιήθηκε και μετά το σταμάτημα της παραγωγής. Στα τέλη του 80 κάθε σπίτι κάθε γωνιά είχε και μια μεγάλη κυρία. Αναμφίβολα η Amiga 500 έγραψε ιστορία και έγινε θρύλος στον χώρο των υπολογιστών σαν την πρώτη και τελευταία βασίλισσα που νίκησε κατά κράτος οτιδήποτε τόλμησε να σταθεί στο πλάι της. Σήμερα αντικρίζοντας μια Α500 μας πιάνει δέος και συγκίνηση...η ιστορία της είναι πολύ βαριά για να ξεχαστεί εύκολα. To 1991 η Α500 βρίσκεται στην κορυφή της δόξας της με εκατομμύρια πωλήσεις ανά τον κόσμο, οι οποίοι την αγόραζαν για τις προηγμένες δυνατότητες της στα γραφικά και στον ήχο.

Εκείνη την χρονιά η Commodore θέλοντας να ανταποκριθεί στα σημεία των καιρών που απαιτούσαν πια υπολογιστές με άφθονη μνήμη και όμορφα λειτουργικά συστήματα, διέκοψε την παραγωγή της A500 και λάνσαρε στην αγορά την A500 Plus. Εξωτερικά η Α500 Plus δεν διέφερε σε τίποτα από την αδερφή της πλην της τοποθέτησης ενός μικρού μεν αλλά ευδιάκριτου δε ποιοτικού logo επάνω από τα led του Power & Drive που έγραφε Commodore Amiga 500 Plus. Οι κύριες αλλαγές αφορούσαν τον εσωτερικό κόσμο της με την αναβάθμιση του rom του kickstart. Η νέα Plus είχε πλέoν το kickstart 2.04 έναντι του απαρχαιωμένου 1,2 και 1,3 της Α500.Το νέο workbench είχε περισσότερα χρώματα και ποιο σοβαρή εμφάνιση, με νέες εντολές στο μενού. Προχωρώντας βαθύτερα βλέπουμε την chip ram να γίνεται 1mb από 512kb της Α500 με νέα chip μικρότερα σε μέγεθος. Ο Motorola 68000 έμεινε ο ίδιος οπότε και η ταχύτητα της έμεινε στα ίδια επίπεδα δηλαδή στα 7,14 Mhz. 

Στην πράξη η Α 500 Plus δεν μπορούμε να πούμε ότι εντυπωσίασε και είχε προβλήματα τα οποία δεν άργησαν να εμφανιστούν. Η ασυμβατότητα του καινούριου Kickstart άρχισε να πονοκεφαλιάζει τους ανθρώπους της Commodore που έβλεπαν το νέο τους δημιούργημα να πεθαίνει πριν ακόμη καλά καλά γεννηθεί. Κόκκινες οθόνες κολλήματα, η νέα Plus αρνιόταν κατηγορηματικά να δουλέψει σταθερά όπως η γερασμένη αδερφή της. Υπήρχε σοβαρό πρόβλημα και δυστυχώς ένα χρόνο μετά η Commodore σταμάτησε την παραγωγή της. Η Α500 Plus σαφώς και αποτέλεσε ένα βήμα προς την εξέλιξη και σίγουρα εκεί που μπορούσε να δουλέψει άφηνε τις καλύτερες εντυπώσεις αλλά το δραματικό νούμερο στην ασυμβατότητα που έφτασε μέχρι και το 30% ήταν βαρύ.

Πέρα του πολύ καλού νέου kickstart ο αγοραστής δεν είχε κανένα λόγο να αγοράσει ένα computer που είχε την ίδια ταχύτητα τον ίδιο ήχο με την Α500 αλλά και την ρετσινιά του ασύμβατου. Η Α500 Plus δούλεψε περίφημα στα προγράμματα και παιχνίδια που είχε συμβατότητα και το Workbench ήταν ονειρικό αλλά δεν προτιμήθηκε στο σύνολο του αγοραστικού κοινού. Στις μέρες μας Α500 Plus αποτελεί μια περιπετειώδες ανάμνηση και έχει μεγάλη συλλεκτική αξία λόγο των λίγων σχετικά κομματιών που παρήχθησαν, και για αυτούς που την έχουν, αποτελεί ένα αγαπημένο και μοναδικό κομμάτι.. Μετά την αποτυχία της Αmiga500 Plus η Commodore έπεσε με τα μούτρα στην δουλειά και έριξε το τελευταίο της χαρτί με την κυκλοφορία της. Πράγματι η Α1200 ήταν ο άσσος στο μανίκι της Αμερικάνικης εταιρίας και από την πρώτη κιόλας στιγμή έγινε το σημείο αναφοράς για κάθε υπολογιστή. 

Με την Α1200 η Commodore πέρασε στην νέα δεκαετία συγκεντρώνοντας τεχνογνωσία και λύσεις από την προηγούμενη δεκαετία και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κατασκεύασε το μικρό θαύμα αλλαγές αμέτρητες και αξίζει να τις θυμηθούμε. Εξωτερικά η Α1200 έγινε ποιο μικρή και ποιο συμπαγής καταργώντας τις μεγάλες επιφάνειες του πλαστικού που είχε η Α500. Eνας ολοκληρωμένος σύγχρονος υπολογιστής κατάφερε να συρρικνωθεί στο μέγεθος ενός CBM 64.Δίπλα από τα μεγάλα ανάγλυφα γράμματα AMIGA τοποθετήθηκαν τρία led.

Πέρα από τα γνωστά led power & drive μπήκε και ένα νέο led που έγραφε HD..Στην αριστερή πλευρά μια νέα θύρα κάνει την εμφάνιση της η γνώστη σε όλους ως PCMCIA . Πρώτη ορατή αλλαγή φαίνεται στο kickstart το οποίο αναβαθμίστηκε στην έκδοση 3,1 των 512kb.. Νέες εντολές νέα εμφάνιση έχουν τον κύριο λόγο..Στο εσωτερικό οι αλλαγές ήταν ριζικές και δεν θύμιζαν σε τίποτα τα προηγούμενα μοντέλα. Στον τομέα της μνήμης η Α1200 είχε 2mb chip ram πλήρως αναβαθμιζόμενα στα 9...Νέα DMA θύρα και δυνατότητα σύνδεσης 2,5 σκληρού δίσκου.

Νέο τσιπάκι γραφικών το γνωστό AGA το οποίο μπορούσε να απεικονίσει 256 ταυτόχρονα χρώματα στην οθόνη από μια πλούσια παλέτα 16 εκατομμυρίων χρωμάτων. Νέος και ο επεξεργαστής που χτυπούσε στην καρδιά της Α1200 με τον 68EC020 που έτρεχε στα 14Mhz από την γνωστή MOTOROLA. Νέα θύρα PCMCIA θύρα που χρησιμοποιείται τώρα στα laptops!!Ενσωματωμένο tv modulator, νέο βύσμα SVHS για άριστη ποιότητα εικόνας. Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς από ένα computer το 1992? Μάλλον τίποτα περισσότερο.

Ο κόσμος την προτίμησε την αγκάλιασε την αγάπησε όχι μόνο για τις δυνατότητες της αλλά και για το παρουσιαστικό της. Στην πράξη η Α1200 είχε ασυμβατότητες σε πολλά παιχνίδια και προγράμματα αλλά με τόσες καινοτομίες ποιος θα τα λάμβανε υπ όψιν. Στα παιχνίδια το AGA Chipset δεν εντυπωσίασε όπως ήταν αναμενόμενο και πολλές φορές προσπαθούσες να καταλάβεις την διαφορά με μια έκδοση για Α500..Ο ήχος βελτιώθηκε στα μουσικά προγράμματα και η άφθονη chip έδινε νέο δυναμικό αέρα στα βαριά μουσικά προγράμματα. Θα μπορούσαμε να γράψουμε κατεβατά ολόκληρα για αυτό τον υπολογιστή αλλά θα σταματήσουμε εδώ κρατώντας την στην μνήμη μας με αγάπη και απόλυτο σεβασμό.

Στις μέρες μας η Α1200 ζει ακόμα και πολλοί φίλοι της commodore την έχουν σαν δεύτερο υπολογιστή που την δουλεύουν και την αναβαθμίζουν δεν είναι τυχαίο λοιπόν...H ποιότητα δεν πεθαίνει ποτέ. Το 1992 Commodore προώθησε ακόμα ένα πιο εξελιγμένο μοντέλο. Την A4000 χρησιμοποιούσε το AGA chipset με 256.000 χρώματα στην οθόνη από μια παλέτα 16,8 εκατομμυρίων, καθώς επίσης και νέο Workbench 3.0 που εισήγαγαν την έννοια μεταξύ άλλων, datatypes. Ήταν διαθέσιμη με 6MB RAM, και σκληρό δίσκο.

 Υπήρξε η ναυαρχίδα όλων των μοντέλων από πλευράς εξοπλισμού και δυνατοτήτων , αλλά με τιμή πάρα πολύ υψηλή. Σήμερα αρκετά χρόνια μετά εξακολουθούν να υπάρχουν χιλιάδες φίλοι της σε όλο τον κόσμο, καθώς και πολλά sites που ασχολούνται μ΄αυτήν. Τα τελευταία χρόνια έχουν γραφθεί και προγράμματα που μέσω αυτών γίνεται εξομοίωση της στα Pc . Ένα πολύ καλό πρόγραμμα freeware γι΄ αυτή τη δουλειά είναι το winuae μ΄ αυτό μπορούμε να τρέξουμε προγράμματα και παιχνίδια από το αγαπημένο μας μηχάνημα

AMIGA ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο
4/ 5 stars - "AMIGA ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο" Στις αρχές του 1987 η Commodore παρουσίασε το δεύτερο 16bit μηχάνημα της στις εκθέσεις όλου του κόσμου. Ήταν ο υπολογιστής που θ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια
–>